narcist

Ik heb in mijn persoonlijk leven helaas veel te maken gehad met narcisten. Om te begrijpen waar ik mee te maken had, en mezelf te helen, heb ik een glimp op moeten vangen van hun binnenwereld – van datgene wat hen beweegt. Wellicht kan mijn ervaring ook anderen helpen te begrijpen waar we mee te maken hebben – en wat we kunnen leren van het contact met de narcist.

Leegte

Stel je eens voor: je bent leeg van binnen. Je hebt geen contact met je ziel, met de Bron, met je eigen gevoel. Je hart is een doodse, lege vlakte. De leegte is bijna onverdraaglijk. Je durft je niet te verbinden met jezelf, want dan val je in een zwart gat van paniek en gruwel. Je bent een narcist. En dan zie je plotseling een vlam – een opflakkering van liefde, van licht en hoop. Je ziet het in een ander. Die ander, dat ben jij.

narcist

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Levensgeluk

Wanneer je als narcist je zinnen zet op een ander, zie je in die ander iets wat je zelf bent kwijt geraakt. Wellicht eeuwen geleden, of pas een paar decennia. Maar dat wat je kwijt bent, is onmisbaar voor je levensgeluk. Het is de verbinding met je eigen hart, je eigen ziel. Het is het vermogen te voelen en te verbinden. Het is levensvreugde en zelfvertrouwen. Het is de voorwaarde voor levensgeluk.

Ander

Stel je nu eens voor dat je dat licht ziet bij een ander. Iemand die straalt, die lacht, die plezier heeft in het leven. Iemand die wel in verbinding staat met zijn of haar ziel. Als narcist wil je die ander hebben. Je kunt dat licht immers zelf niet zijn. Dus begin je de ander te verleiden: met mooie woorden, met cadeaus, of juist met zielige verhalen om empathie te wekken. Ook al heb je zelf geen empathie, instinctief weet je precies wat je moet zeggen en doen om de ander geïnteresseerd te houden en te laten geloven dat je van haar houdt. Je voelt precies aan waar de zwakke plekjes zitten waar je op binnen kunt komen.
narcist

Gevangen

Wanneer je de ander eenmaal gevangen hebt, in een relatie, een huwelijk, een ouder-kind relatie, realiseer je je als narcist dat je een probleem hebt. Die ander wil wél zijn vrijheid behouden. Het is een autonoom individu. Sterker nog, je realiseert je beetje bij beetje dat je de ander nooit kan bezitten – dat je de bron van diens vuur, licht, levensvreugde nooit kunt pakken. Dan gaat de leegte weer knagen.

Vasthouden

Dus probeer je die ander vast te houden: door haar te vernederen, in te perken, klein te maken. Dan blijft ze wel. Hoe kleiner die ander zich voelt, des te kleiner de kans dat ze weg gaat. Hoe kleiner zij zich voelt, des groter en schitterender ik me kan voelen. Ik pak op die manier haar licht – sterker nog, ze geeft het zelf weg, en heeft het niet eens door. Hoe fletser ze wordt, des te stralender ik blijf, en des te minder ze het doorheeft.

Vasthouden of vernietigen

Maar als ze dan toch besluit ze je te verlaten, na soms jaren van pijn, komt de woede. Hoe durft ze weg te gaan en mij achter te laten zonder dat licht? Hoe durft ze me in het donker te laten, met mijn lege hart, mijn lege zelf, mijn gat op de plaats waar mijn ziel zou moeten zitten? En  dus wil ik haar vasthouden met alle middelen die ik heb – of vernietigen.

narcist

Vullen met de energie van de ander

Mensen met een échte narcistische persoonlijkheidsstoornis belichamen in mijn ervaring de uiterste consequentie van het hebben van een leeg zelf en van het jezelf willen vullen met de energie van de ander – met desastreuze gevolgen.

Menselijk

We doen het allemaal wel een béétje: de lege plekjes in onszelf willen opvullen met de energie van de ander. Het is niet meer dan menselijk. We projecteren onze weggestopte kwaliteiten op anderen, zetten ze op een voetstuk en proberen onszelf te voeden met hun schittering, hun energie. We proberen onszelf op te vullen met de aandacht, waardering en schouderklopjes van anderen.

Vernietigend

Het wordt pas een probleem als we van binnen zo leeg zijn, zoals bij de narcist het geval is, dat we de ander bij wijze van spreken op willen eten – of vernietigen als ze ons niet willen voeden met zichzelf.

Energiediefstal

Wat kunnen we hiervan leren? Een heleboel. Eén van de dingen die we van de narcist kunnen leren, is dat het je opvullen met de energie, het licht van de ander nooit beklijft.  Hoe je het ook wendt of keert, het blijft energiediefstal en leidt nooit tot échte vreugde. De enige manier waarop we levensgeluk zullen vinden, is onszelf te vullen met het licht van onze eigen ziel, ons ware Zelf, en het op aarde manifesteren van onze eigen kwaliteiten.

narcist

Eigen Licht

Het licht van de ander kan ons uiteindelijk niet voeden. Wanneer we onze eigen schaduwstukjes en pijnpunten helen en het licht van onze eigen ziel kunnen manifesteren op aarde, hebben we de lege spiegel van de narcist niet meer nodig – dan kunnen we in alle vreugde ZIJN. Dan zijn we onze eigen vervulling. Hoe heerlijk is dat wel niet?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

56 REACTIES

 1. Wil graag even reageren. Na 15 jaar na de scheiding kom ik erachter dat ik een narcistische persoonlijkheidsstoornis heb…. Zelf de scheiding ingezet maar merkte dat ik oa door mijn angsten mijn 3 kindertjes niet durfde op te voeden.. mijn ex dd schuld gegeven van alles. Afschuwelijk..al die jaren alleen geweest en na 5 jaar relatie gekregen., toen gebeurde wat in dit artikel staat ..prachtige man met veel empathie en zorgzaamheid… de eerste jaren waren fantastisch hij vroeg me samen te wonen.. m’n masker scheurde en m’n negativiteit en angsten kwamen eruit. Ik moest emoties en gevoel tonen praten en dat kon ik niet. Wist niet wat me overkwam.. ging hem kleineren vernederen de stilte behandeling geven.. voelde niet wat dit met hem deed.. ik moet alles spiegelen .. het was verschrikkelijk voor hem., hij is een sterke man laat zien wat vh leven genieten is.., Vreugde er zijn voor de ander liefde samen smelten..,wat ik zelf zo graag had gewild..in m’n jeugd dezelfde ontberingen moeten doorstaan…. Mijn kinderen geven mij het voorbeeld hoe het leven bedoeld is.ze doen het zo goed helaas heeft de jongste het contact verbroken en zou nu in dat dat door mij komt . tevens heel erg pijnlijk.. ik durf geen relatie meer aan.., en alleen zijn is een nachtmerrie… er zijn momenten dat ik het leven niet meer zie zitten..
  Het is niet te geloven dat deze stoornis bestaat het is ondraaglijk voor beide partijen….
  Het is niet meer over te doen m’n relatie is definitief over na afstoten en aantrekken.., raak iedereen kwijt om mij heen omdat ik me niet op zielsniveau kan verbinden..,
  Wens iedereen van jullie heel veel sterkte en onvoorwaardelijke liefde.. het zal voor mij niet weggelegd zijn..

 2. Zelf heb ik sterk het gevoel dat narcisme ook te maken kan hebben met Karma uit vorige levens
  waarin mensen wellicht meedogenloos en wreed naar anderen waren en dit gedrag in dit leven weer herhalen om zich te helen. Wat voor hun zelf natuurlijk geen oplossing geeft en anderen tot slachtoffer maakt.
  Ieder mens heeft een vrije wil en keuze. Niemand hoeft Slachtoffer te zijn.

 3. Ik ben opgegroeid met naar ik nu weet met een narcistische moeder. En nu ik het weet kan ik er mee leven. Ik heb haar voor mezelf vergeven dat ze een narcist is en daardoor heb ik zelf rust gevonden. Ik tolereer mijn moeder, maar als ze begint met “Ik ben zo ziek en zielig”, dan luister ik daar niet meer naar. Ik heb mezelf altijd beloofd nooit en nimmer zo te worden als haar. En ik merk dat gelukkig een hele ander mama (zo kan ik mezelf wel noemen). Want ik luister naar mijn kind en geef het wat het nodig heeft: liefde, geloof/kracht in zichzelf, knuffels, grenzen. En ik merk dat ik ondanks wat mijn moeder mij heeft aangedaan (nooit luisteren, kleineren) nu begin met van mij zelf te houden en dat ik er mag zijn. Zou het liefst het contact verbreken, maar kan dat niet. Daar mijn kind houd van haar oma (heeft nog niet door hoe zij is). En wij met zijn 2tjes zijn, wat heel goed gaat. Zo lang mijn moeder zich er maar niet mee bemoeit. Ik wens ieder heel veel succes met het los komen van zijn/haar narcist. Het kan. Liefs.

 4. Het is heel simpel narcisten zijn ziek en kwaadaardig en het enige wat je moet doen is ver uit de buurt blijven niet alle contact verbreken. Dit kan alleen volledig als je geen kinderen met hem hebt….Dus advies: krijg nooit, maar dan ook nooit kinderen met een narcist.
  Mijn nex (narcistische ex) wil na 14 jaar! gescheiden te zijn mij nog steeds kapot maken. Dit lukte hem jarenlang niet, tot zijn woede, dus heeft hij uiteindelijk mijn kwtsbaarste plek gepakt: onze zoon. Zoonlief jarenlang gemanipuleerd totdat hij hem zover kreeg dat mijn zoon dacht dat ik de slechtste moeder op aarde ben. Hij heeft mij verstoten en zie hem al 4 jaar lang niet.
  En dan….Tsja….en dan…..Ik heb vanaf het allereerste moment dat helder werd dat er sprake is van ouderverstoting de Keuze gemaakt om mij hierdoor niet kapot te laten maken. Gekozen om ondanks de haatcampagne en valse beschuldigingen, mij niet klein te maken, niet te twijfelen aan wie ik ben als mens, als moeder. En ik heb ervoor gekozen om gelukkig te zijn, ondanks het bijna ondragelijke gemis. En weet je, dat is keihard werken, dag in dag uit mijzelf bekrachtigen, omarmen, lief hebben. Het mooie aan deze schrijnende situatie is dat ik mijzelf nog nooit zo zelfverzekerd heb gevoeld, nog nooit in het leven zo duidelijk mijn grenzen kan aangeven, nog nooit mijzelf zo duidelijk heb laten zien wie ik ben, waar ik voor sta. Het is mij (deels) gelukt om boven de pijn te stijgen, mij los te haken van de zielvretende energie. En daar ben ik trots op. Mijn nex of welke narcist dan ook die op mijn pad komt zal nooit geen grip meer op mij krijgen, want ik bescherm mijn Ziel tot het uiterste.
  En nu, nu is het de taak aan mijn zoon om zijn pad te lopen. Ik stuur hem elke dag via de Kosmos mijn liefde en licht en vertrouw er op dat hij op een dag voor de deur staat voor een kop thee en de broodnodige warmte en liefde voor zíjn herstelproces.

   • Dank je. Nee, ik heb dit zeker niet gewild en ben er van overtuigd dat ik ook geen enkele invloed had/heb op het proces.
    En ik geloof ook niet dat ik dit op mijn pad heb gekregen omdat ik nog iets te leren had of voor mijn ontwikkeling naar een ‘andere dimensie’ oid….Cut the crap, narcisten zijn gewoon duivels charmant en doortrapt en je kunt jezelf niet kwalijk nemen als je daar intuint. Het aardse leven is soms gewoon oneerlijk (door de zieke en beschadigde mensen die er rondlopen) en daar heb je mee te dealen en meer niet.

    • De enige verantwoordelijkheid die ik neem in deze situatie is dat dit een consequentie is van de Keuze dat ik met deze man een kind op de wereld heb gezet.

     • Heb je voor mij nog tips aangezien ik een drie maanden oude dochter heb met mijn nex. Bizar dat ik niet bewust zwanger raakte van een narcist. Wij waren 8 weken bij elkaar toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Op basis van deze ontdekking dacht ik laat ik de relatie maar voortzetten alhoewel ik al een twijfel had. Dit deed ik voor mijn dochter. Na een half jaar samenwonen heb ik hem 22 juni jl. mijn huis uitgezet. Ik vind het vreselijk dat ik met hem een lijntje heb. De vader is nu hij weg nauwelijks geïnteresseerd in zijn dochter. Haar vader heet een boek (eigen verhaal) geschreven over ouderverstoring. Het is niet te begrijpen dat hij zo onbetrouwbaar en onverantwoordelijk is. 54 jaar oud en hulpverlener. Ik schaam me rot dat ik voor hem ben gevallen. Hoe heb jij dat aangepakt met het opvoeden van je kind?

      • Je bent natuurlijk wel bewust zwanger geworden zonder fysiek contact was je kind hier niet bij jouw geweest.
       Je zal van jou kind veel kunnen leren lijkt mij. Je kind is hier bewust op aarde voor jou en zal je hopelijk veel geluk en wijsheid brengen.

       • Het klopt wat je schrijft Nicolette. Ik ben bewust zwanger geworden door fysiek contact. Ik weet wel zeker dat ik veel van mijn dochter ga leren en al heb geleerd. Ik vind het heel bijzonder dat ik nog een zwangerschap heb mogen meemaken en een prachtige dochter. Ik ben alleen heel verdrietig dat het met haar vader niet heeft gewerkt.

  • Nex of Ex ? Wat heb je dit tragische verhaal mooi beschreven. We krijgen allemaal onze levenslessen hier op Aarde. Die soms ondragelijk kunnen zijn/lijken maar toch uiteindelijk tot iets goeds kunnen leiden. Bedankt voor je verhaal.

  • ik heb soortgelijk leven achter de rug… Ouderverstoting, kinderen tegen elkaar opzetten als ze toch opkomen voor moeder of toch contact met mij hadden en tenslotte kinderen klein krijgen en vermorzelen en dan zien de kinderen het pas in en komen ze naar jou en mag jij de rotzooi opruimen… klinkt niet mooi en positief, maar na veel geduld, werken aan jezelf en met je kinderen komt het goed, zowel voor jezelf als voor je kinderen! dus, veel hoop, nog meer goede moed en volharding en zelfliefde en zelfontplooiing en geduld en dan komt t leven tevoorschijn zoals jij het voor ogen had en hebt!
   veel liefdevolle warme knuffels!

 5. Interessant artikel en wellicht met een veel diepere betekenis dan in eerste instantie lijkt…… Ook mij verbaasde het dat er zoveel wordt geschreven over Narcisme en leven met een narcist. Volgens mij is het de meest extreme vorm van leren wat we nodig hebben om de 3D-wereld te ontstijgen. Namelijk volledige eigenliefde en onvoorwaardelijke liefde voor ons zelf en alles om ons heen. We zijn wie we zijn en niet hoe we gezien willen worden, niet hoe we ons laten beïnvloeden door maatschappelijke normen, familie, internet etc. Ik zie heel veel mensen die hun eigen geluk laten afhangen van anderen dan zichzelf, die niet in staat zijn om onvoorwaardelijk van zichzelf te houden en daarmee dat ook niet kunnen ten opzichte van anderen. Narcisme lijkt me de meest harde intense confrontatie met dit te helen deel in onszelf, voor beide kanten. Dat lijkt mij ook de les van deze artikelen, ga voor je volledige zelf met al je perfecte imperfecties en anderen krijgen geen vat op jou. Jij wilt geen vat op hen hebben en houdt onvoorwaardelijk van alles wat leeft. Dat betekent niet dat je alles goedkeurt of accepteert, maar je (ver)oordeelt niet en weet precies wat bij jou hoort en wat bij de ander. Ik weet dat als we hierin slagen, we geen narcisme meer nodig hebben. Het universum geeft wat we nodig hebben, niet wat we wensen…. Realiseer je dat, ook als je je nu slachtoffer voelt van een narcist, jij daarvoor gekozen hebt voor jouw ontwikkeling. En dat je zelf in een eerder of volgend leven ook een narcist kan zijn geweest of worden, omdat je ervoor kiest gezien je ontwikkeling naar 5D.
  Liefde en licht,
  Bastiaan

  • Hoi Bastiaan,

   En hoe leer ik mezelf onvoorwaardelijk lief te hebben? Ik ben namelijk opgegroeid bij een narcistische vader en een emotioneel onbereikbare moeder.
   Met alle respect voor jouw uitleg waar ik me best in kan vinden maar hoe ga je iets in jezelf ontwikkelen, krijgen en/of zien als je daar geen voorbeeld in heb gehad. Ik heb al 8 jaar in verschillende soorten hulpverlening gezeten, zowel regulier als alternatief (de laatste bleek een narcist). Ik heb blijkbaar nog steeds geen zelfliefde aangezien ik net een relatie van één jaar met een narcist heb beeindigd na 7 jaar bewust alleen te zijn geweest. Ik kan het op dit moment niet meer voor mezelf rechtbreien waarom dit me weer is overkomen. Helaas ben ik ook altijd verbonden met mijn ex aangezien we 3 maanden geleden een kind hebben gekregen.

   • Focus je op je eigen leven samen met jouw kind en laat de rest wat niet goed voelt voor jou helemaal los.
    Kies voor jezelf en je kind en ontwikkel jezelf. Ieder mens heeft de kracht om helemaal zich zelf te worden en gelukkig te zijn.

   • Hallo Was,
    Ja pittig en tegelijk zeg je zelf al dat het je overkomt. daarmee ben je niet de createur van je leven en neem je een slachtoffer-positie in, (dit bedoel ik niet veroordelend, het is een contratering.) Bij mij heeft Reiki, allerlei manieren van mediteren, het dragen van edelstenen, lange wandelingen in het bos (alleen en helemaal in het hier en nu) en contact met paragnosten geholpen om weer van mezelf te houden met al mijn imperfecties en los te laten dat ik wil voldoen aan de verwachting van anderen. Door het leven in het hier en nu lukt het om het leven te aanvaarden zoals het zich voordoet en te genieten van de kleine dingen, waarbij de rillingen heerlijk door mijn lijf stromen. Door persoonlijke groei, veel reflectie en mijn spiritualiteit te omarmen voel ik dat ik enorm groei, heb geweldige energie ervaringen en bruis van binnenuit. Het lukt om weg te blijven over spijt over het verleden en zorgen over de toekomst, het gebeurt immers allen op dit moment, heel veel sterkte en zoals ik inmiddels kijk zijn je ervaringen er om je te laten leren en te groeien. Dus pak je kans en wees dankbaar voor je lessen, voel diep van binnen en geef je over aan wie je bent. Je bent precies goed zoals je bent met al je perfecte imperfecties. Jij weet dat het goed is en laat je niet raken door het oordeel of de goed bedoelde adviezen van anderen. Eigenlijk zou ik zeggen voel, voel en voel. Zonder oordeel, zonder spijt in zijn volle intensiteit, met de daarbij horende pijn, het verdriet, gooi alles eruit, laat de tranen stromen en laat het los. Hulp van spirituele lichtwerkers als een life coach, paragnost, reikimeester, geleide meditaties op Youtube of wat voor jou goed voelt kan daarbij helpen.
    liefs en licht,
    Bastiaan

    • Hallo Was,
     Ja pittig en tegelijk zeg je zelf al dat het je overkomt. daarmee ben je niet de createur van je leven en neem je een slachtoffer-positie in, (dit bedoel ik niet veroordelend, het is een contratering.) Bij mij heeft Reiki, allerlei manieren van mediteren, het dragen van edelstenen, lange wandelingen in het bos (alleen en helemaal in het hier en nu) en contact met paragnosten geholpen om weer van mezelf te houden met al mijn imperfecties en los te laten dat ik wil voldoen aan de verwachting van anderen. Door het leven in het hier en nu lukt het om het leven te aanvaarden zoals het zich voordoet en te genieten van de kleine dingen, waarbij de rillingen heerlijk door mijn lijf stromen. Door persoonlijke groei, veel reflectie en mijn spiritualiteit te omarmen voel ik dat ik enorm groei, heb geweldige energie ervaringen en bruis van binnenuit. Het lukt om weg te blijven over spijt over het verleden en zorgen over de toekomst, het gebeurt immers allen op dit moment, heel veel sterkte en zoals ik inmiddels kijk zijn je ervaringen er om je te laten leren en te groeien. Dus pak je kans en wees dankbaar voor je lessen, voel diep van binnen en geef je over aan wie je bent. Je bent precies goed zoals je bent met al je perfecte imperfecties. Jij weet dat het goed is en laat je niet raken door het oordeel of de goed bedoelde adviezen van anderen. Eigenlijk zou ik zeggen voel, voel en voel. Zonder oordeel, zonder spijt in zijn volle intensiteit, met de daarbij horende pijn, het verdriet, gooi alles eruit, laat de tranen stromen en laat het los. Hulp van spirituele lichtwerkers als een life coach, paragnost, reikimeester, geleide meditaties op Youtube of wat voor jou goed voelt kan daarbij helpen. Het zit al in je, je weet alleen nog niet hoe je het aanboort.
     liefs en licht,
     Bastiaan

 6. Voor Von.
  Wat je mag leren?
  Je geeft jezelf al antwoord in de tekst. Je trapt er nog steeds in. Leer die energie van narcisten herkennen, zodat je er niet meer intrapt en luister naar je gevoel. Als iets niet goed voelt dan……….

  Lieve groet van Wies

  • Wies, dankjewel voor je bericht en dit is helemaal waar, ik trap erin maar mijn lijf geeft zulke sterke signalen, zij trapt er niet meer in
   Door al die leer contacten, ben ik inmiddels heel dicht bijmezelf gekomen en een stuk harder geworden, dit bevalt steeds beter………
   Lieve groet
   Von

 7. Jammer dat er zo weinig over “de les” verteld word. Nu word de concentratie vooral op de narcist gelegd terwijl als je deze les goed op pikt het gaat over zelfliefde. De narcist is in deze een goede wake up call. En daarnaast zitten alle delen van persoonlijkheden in ieder mens. Door mijn “narcistische” ex zag ik ook de narcist in mij zelf. Door mijn hoogevoeligheid zag ik ook de hooggevoeligheid in hem. Alleen sommige dingen waren bij hem meer uitvergroot dan bij mijzelf en vice versa. Waar het op neer komt is dat je die leegte in jezelf eerst mag leren opvullen met je eigen liefde. Dan hoeft een ander dat niet te doen en ben je eerder in staat te geven in een relatie dan te nemen en dus behoeftig aan elkaar te zijn. Laten we ophouden met deze labels (al zijn ze handig om iets te verwoorden en over te brengen) en stap uit het slachtofferschap en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Het klinkt lullig maar je laten behandelen als een deurmat kan alleen maar als je dit zelf toelaat. Ben dankbaar voor de lessen en de spiegels en vergeef elkaar hoe moeilijk dat soms ook lijkt.
  En tot slot geef JEZELF het bestaansRECHT!

 8. Geen respect voor een narcist, iemand wordt niet als narcist geboren, iemand wordt narcistisch gemaakt. De hele geestelijke gezondheidszorg is er op gebaseerd om alle labeltjes te “helpen” “te genezen” , te voorzien van medicatie of men moet maar leren omgaan met de gevoeligheid die de mens heeft als ADHD’er of wat voor labeltje dan ook. Alle artikelen die ik lees over narcisten zijn ofwel artikelen dat narcisten er zijn om andere mensen hun lessen te leren ofwel over het leren omgaan met een narcist. Sorry maar ik kan er met mijn verstand niet bij, als je als mens het lef hebt om een ander zijn.haar leven zo kapot te maken omdat hij/zij iets heeft wat jij niet hebt is in mijn ogen gewoon jaloezie. Ik kan en wil hier absoluut geen respect voor opbrengen. Is er nu niemand die inziet dat de narcist eens zijn/haar levenslessen moet leren, moeten wij het allemaal maar accepteren omdat wij als niet-narcist onze lessen er van moeten leren? Hiermee kleineren wij onszelf en dat is nou net wat een narcist wil.

  • Hallo Monique, hier wil ik toch even op reageren..
   De narcist is degene die geen respect heeft voor anderen en die daardoor een spoor van verderf achter laat .. en net de respectvolle mensen die wel empathie tonen , kapot maakt van frustratie en onterechte schuldgevoelens.
   Ieder is zo als hij is maar nooit ten koste van een ander.
   En de grote les die te leren valt is zeker dat ook iedereen zijn grenzen mag aangeven en niet alleen de narcist.. Het herkennen en leren omgaan met een narcist is pure eigenbescherming iets wat een narcist als gebruiker niet nodig heeft.. Zijn recht is het enige recht wat telt. Leren zal een narcist nooit doen, das de grote valkuil … Hij wil nl niet inzien waar het probleem ligt en zal zichzelf altijd goed praten . Het is geen kleineren van onszelf maar bescherming tegen dit destructieve gedrag van de ander.

   • Het gaat er uiteindelijk altijd om waar jezelf voor kiest in het leven en met welke mensen je wil omgaan.
    Hier is een helder Bewustzijn voor nodig en dan komt het wel goed in de Toekomst.

  • Helemaal mee eens Monique, ik heb jaren ervaringen met dit type mens.
   Van in de familie kring t/M vriendenkring en werksituaties en zelfs in de hulpsector en vooral in de alternatieve sector
   Ik ben nu zo ver dat ik heel zorgvuldig ben in de omgang met m’n medemens en mijn vertrouwen in de mens is minimaal
   Mijn advies, luister naar jezelf en doe niets waar jezelf niet achter staat, wie het ook is……
   Alleen jij weet wat goed voor je is!!! Geef je kracht en macht en vooral je licht niet weg

  • Nog een toevoeging
   Ik wil een Narcist niet begrijpen, hier verspil ik geen energie aan
   en hopelijk jullie ook niet, want dat is nu net wat een Narcist wil, …. Aandacht maakt niet uit positief of negatief
   Terecht moeten we ons allen afvragen waar die aandacht voor het Narcisme ineens vandaan komt, hier zit een enorme energetische Lading achter, dit moeten we met z’n allen beseffen
   En nu hopelijk einde onderwerp Narcist………

   • Ik ben het eens met de opmerking van Monique. Ik ben opgegroeid bij een narcistische vader en enkele weken geleden een tweede relatie met een narcist beëindigd. Ik voel dat ik helemaal leeg ben alsof ik geen ziel meer heb. Goh, lijkt wel een beetje op wat een narcist doormaakt. Eenzaam, leeg en een vreselijk verlangen naar de liefde die ik nooit heb ontvangen en me ZELF. Ik heb de laatste jaren ook me vooral bezig gehouden met de spirituele kan van dit gebeuren en waar ik mag groeien en krachtiger worden. Ik ben er helemaal klaar mee. Het zijn naast religies en al die bullshit gewoon manieren om weer niet de waarheid onder ogen te hoeven komen wat voor ontzettende onmenselijke wezen dat zijn. Tja, ik kan me gewoon niet voorstellen dat mijn ex niet omkijkt naar zijn dochter van een paar weken. Dat doet vreselijk pijn, wetende dat zij een vader heeft zoals mijn vader was. Je bent alles behalve kind. De gedachte dat zij bij hem moet zijn maakt me knettergek.

 9. Beste Von,
  Wat je van een narcist kan leren is dat liefde geen liefde is als het alleen onder de ander zijn condities wordt gegeven. En dat liefde voor jezelf zoveel mooier en vervullende is dan wat je denkt aan liefde te ontvangen van de narcist. Als je dat eindelijk doorhebt voel je alles schijnen in jezelf en kun jij bepalen aan wie je , je licht geeft . En dan blijft het licht maar groeien.

  • Zo ist precies de nagel op z’n kop, beste Elenor. ‘n 10 met n griffel voor jouw uitleg aan Von!
   Zogenaamde “Liefde met een Narcist” heeft totaal niets, maar dan ook echt helemaal NIETS met WARE LIEFDE te maken.

   Lieve Warme Groet,
   Maks

 10. Ik ben opgegroeid met een narcistische moeder en zus wat je beschrijft klopt precies de weg om jezelf te vinden duurt lang en voor iedere stap die je in je ontwikkeling zet proberen zij je ervan te overtuigen weer 2 stappen terug te zetten

 11. Hier een slachtoffer van een narsist heb me jaren afgevraagd waarom ik zoveel pijn en verdriet had ik was slachtoffer van een narsist me schoonmoeder jaren lang heeft ze me ziel kapot proberen te maken ik vind De informatie wat ik hier lees heel zinvol en geloof me dan Ben je blij dat je hier lees dat je niet gek in je hoofd was..

 12. Mooi Wendy. Niet iedere relatie heeft een narsistische basis. En toch is de manier waarop je het verwoord heel duidelijk in de mindere gradaties. Jezelf weggeven is niet nodig in een relatie. Een gezonde uitwisseling van geven en nemen is nodig om samen te doorstaan. ♥

 13. Mijn reactie staat er niet meer. Nogmaals, ik zie de laatste tijd regelmatig artikelen over narcisme, waar komt die plotselinge belangstelling vandaan?

  • Heb het mij ook al afgevraagd en komt steeds uit dezelfde hoek wie etiketjes plakt en precies de nieuwe bijbel uitgevonden heeft om perfect over te komen en de andere maar in hokjes te steken. Tja.. spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

 14. Voor een narcist kun je eigenlijk alleen maar een diep mededogen voelen. Het niet weten, kennen, ervaren van wat werkelijk Liefde is. De grote vernietigingsdrang van de ander, eenmaal niet meer in eigen bezit. Het balanceren op de rand van een diepe afgrond, wanneer iets door zou dringen van het eigen Zijn. Mededogen ja, maar er mee leven en het Zelf behouden is bijna ondoenlijk zo niet onmogelijk.

  • Lieve Ine , Mijn reactie hier zal kort zijn . Ik heb gisteren en vanmorgen al uitgebreid gereageerd op berichten van Sanne ( Spirituele site) . . . Dus : nu kort . Ik respecteer je mening maar ik kan GEEN begrip opbrengen voor narcisten . Ik heb teveel gezien hoe ze kinderen ze in de knop hebben geknakt en hoeveel collega’s ze tot het uiterste hebben gedreven ( depressies , zelfmoordneigingen . . . ) . Een narcist is niet klaar voor een leven op aarde . Hier kom je lessen leren . Je leert door beleving ( = via je gevoelens ! ) . Een narcist heeft deze gevoelens niet . Hij moet eerst aan de andere kant ‘ geheeld ‘ worden . . . en zijn tijd afwachten ! Hij slaat niet alleen stappen in ZIJN evolutie over maar blokkeert ernstig de evolutie van zovele anderen ( energieverlies ) die dit niet willen .

  • Uiteindelijk zullen we in dit leven onze eigen schaduwkant en problemen op moeten lossen. Dit kan niemand voor ons doen. We kunnen natuurlijk wel hulp krijgen als we hier om vragen aan het Universum.

 15. Hallo Wendy,

  Heel mooi verwoord en ik ben het hiermee helemaal eens, dat een narcist leeg is van binnen.
  Alleen kan ik niet in het verhaal terug vinden, wat de narcist mij kan leren, ik kom ze namelijk ook heel veel tegen en met name in m’n naaste omgeving
  Inmiddels heb ik zelfs al een soort van lichamelijke allergie ontwikkeld, omdat ik er nog steeds in trap, ik wil namelijk zo graag geloven dat het mogelijk is om te gaan met voor mij dierbaren, dit gaat tenkoste van mezelf en ben dan dagen ziek
  Wendy wat moet ik leren van de narcist…..

 16. Nu pas begrijp ik mijn beeld van mezelf als roodkapje en mijn moeder als de grote boze wolf. Dank voor deze uitleg van binnen uit.

 17. Hoe kom je los van iemand met agressieve narsistich gedrag?
  Mijn dochter zit in een vervelende situatie met iemand die dit gedrag vertoont. Alle hulp die ze hierin heeft gezocht ( politie , Veilig Thuis , psycholoog, ) ( vaak aangifte gedaan bij politie) weten het ook niet.
  Het is nu zover dat zij bang is voor hem , soms haast haar huis niet uit durft , door zijn gedrag , ook fysiek , en bedreigingen.
  Binnenkort heeft zij een afspraak in het alternatieve hiervoor. Gaat ze weer aangifte doen
  ,zal het verhaal niet te lang maken.

  Iedereen vindt dat zij van alles moet doen ( zelfs alles opgeven) en hij kan door gaan met zijn gedrag. .

  • Alle contact verbreken en dit ook volhouden.
   Je eigen leven weer oppakken en misschien indien nodig verhuizen om een nieuw leven met jezelf en anderen op te kunnen bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in