Wat dankbaarheid je brengt

Dankbaarheid gaat over alles in het leven. Als je je vanuit de essentie dankbaar kan voelen voor wie je bent, voor de lessen die je mag leren, de dualiteit die je ervaart en daarnaast de eenheid, voor de mensen om je heen, dan besef je wat je hebt en kan je ervan genieten en kan je jezelf erover verwonderen.

Dankbaarheid is een vorm waarin we onszelf kunnen saboteren. Door niet dankbaar te zijn ben je niet verbonden met de ander of met jezelf. Je blijft je ergeren aan een ander en kan het leven niet nemen zoals het je gegeven wordt. Je ervaart daardoor continu de dualiteit in jezelf. Uiteindelijk kunnen we ziek worden en psychische, mentale of fysieke klachten ontwikkelen.

Dankbaarheid maakt je positiever

Dankbaarheid is een voorwaarde om te kunnen groeien en helpt je negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Het heeft direct invloed op je stemming. Het helpt je bij stress en in moeilijke periodes omdat de focus ligt op wat wel goed is. Dankbaarheid maakt het ook makkelijker andere mensen te helpen. Dat draagt weer bij aan meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je voelt dat je de moeite waard bent en dat jouw inspanningen ook de moeite waard zijn. Op die manier heb je minder behoefte om te vergelijken of heb je niet meer de behoefte te streven. Je beseft dat het niet om prestaties gaat of om hoeveel geld iemand verdient, maar dat de essentie in je hart ligt.

Dankbaarheid is de eenvoudigste en natuurlijkste weg naar succes. Het helpt je te ontspannen en geeft je de innerlijke vreugde waardoor je opgewekt door het leven kan. Dankbare mensen zijn positief en actief.

Dankbaar zijn maakt gelukkig

Je kent vast de uitdrukking ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’ Dus wie geen dankbaarheid voelt voor de dingen om zich heen zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Wetenschappelijk onderzoek van Sonja Lyubomirsky[1] geeft aan dat mensen die hun dankbaarheid uiten gelukkiger zijn.

Wie dankbaar is, is minder bevattelijk voor burn-out, raakt niet verbitterd en staat gelukkiger in het leven, zo wijzen onderzoeken[2] uit. Je kiest voor jezelf, voor geluk. Dat geeft moed en hoop. Dankbaar zijn is een keuze die bewust wordt genomen.

Het uiten van dankbaarheid is een soort basis voor geluk. Het is iemand bedanken in je leven, waardering uiten, de zonnige kant kunnen zien, het universum of een god bedanken. Je beseft dat niets vanzelfsprekend is. Het is een vorm van mindfulness en een manier om beter om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Wees dankbaar voor de kleine dingen om je heen. Dankbaarheid heeft een krachtige positieve uitwerking op jezelf. Je brein wordt ermee gevoed en het helpt je positief in het leven te staan. Dit geeft vertrouwen en het maakt het gemakkelijker om in contact te zijn met jezelf en anderen.

Ho’oponopono

ho’oponoponoVolgens de oude Hawaïianen[3], komen al onze problemen voort uit gedachten, die gekleurd zijn door pijnlijke herinneringen uit het verleden. De helende zinnen van Ho’oponopono helpen deze pijnlijke gedachten, los te laten. Dit doe je door het opzeggen van vier zinnen: Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik hou van jou, dank je wel.

In het Ho’oponopono proces richt je de verontschuldigen tot jezelf waarbij vergeven de rode draad is. De Hawaïïanen zien vergeving als daad van liefde, een groot geschenk van jezelf.

Door te zeggen ‘dank je wel’ bedank je het universum voor de mogelijkheid om de situatie te helen. Dankbaarheid is de meest krachtige energie om meer van het goede naar je toe te halen!

[1] Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, boek ‘The How Of Happiness‘ (De maakbaarheid van Geluk)

[2] Seligmann en Emmons

[3] De genezende kracht van Ho’oponopono, L. Bodin, N. Bodin en J. Graciet

Picture of Jacqueline Verhaegh

Jacqueline Verhaegh

Ik begeleid, coach met behulp van NEI, NLP, Systemisch werk, Mindfulness, EMDR, EE, EFT, Reiki en andere werkvormen. Daarbij is mijn specialiteit hooggevoeligheid. Mijn doel is jou op weg helpen om weer in je kracht te komen.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Neurowetenschappers laten zien wat vasten doet met je brein
Spelenderwijs eenheid ontdekken – welke rollen speel jij?
Je huis beschermen met bergkristal
Innerlijk leren luisteren
15 mythes over hoogsensitiviteit
Is verandering van ons huidige “voedingspatroon” noodzakelijk?
5 Goedkope en effectieve hulpmiddelen bij het reinigen en ontgiften van het lichaam
Alles voor je kind doen als excuus om niet van jezelf te houden
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect