Om als eerste mee te beginnen: Heb je ooit op jezelf neergekeken of jezelf toegesproken met “Ik ben lelijk?” Wees gerust, je bent niet de enige. Wellicht ben je iemand met een immense zelfliefde, maar toch met af en toe momenten van twijfel aan jezelf. En dat is volkomen begrijpelijk. We leven in een samenleving met een doorlopend in stand gehouden overtuiging dat schoonheid zich aan de buitenkant bevindt en het is soms moeilijk om elke dag die boodschap te negeren.

Door : Kahlee Brown

Wanneer je echter begint te merken dat die gedachten gevoed worden door zelfhaat in plaats van zelfliefde, dan wordt het tijd dat je aan je eigen bel trekt. Op het moment dat je constateert dat jouw gedachten vervuld zijn met onzekere schaamte over je lichaam en een negatieve visie over jezelf, in plaats van zelfvertrouwen, eigenliefde en positiviteit, stel jezelf dan de vraag: “Waarom voel ik me eigenlijk zo? En wanneer ben ik begonnen met mijn eigenwaarde te laten bepalen door mijn uiterlijk?”

denken dat je lelijk bent
Photo by Trinity Kubassek

Zelfs als je geen negatief zelfbeeld hebt, ken je ongetwijfeld iemand die dat wel heeft. Een verbazingwekkende hoeveelheid mensen, zo’n 10.000 per maand, vragen aan Google: “Ben ik lelijk?”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik zeg met grote regelmaat tegen mijn vrienden hoe mooi ze zijn. Talloze keren heb ik geluisterd naar hun waarnemingen over hun uiterlijk, hoe ‘lelijk’ ze denken dat ze zijn en elke keer schrik ik daar van. Dit zijn mijn vrienden, de mooiste mensen die ik ken! Hoe is het mogelijk dat ze hun eigen schoonheid niet zien op de manier zoals ik dat zie? Dat ze zichzelf helemaal niet waarderen zoals ik ze waardeer?

Ook kunnen mensen complimenten soms totaal verkeerd opvatten. Door iemand te complimenteren met zijn/haar fysieke verschijning, richten we in feite teveel de aandacht op hoe we eruit zien. Persoonlijk denk ik dat wanneer je zegt: “Gôh! Wat zie je er goed uit!” dat dit hun dag opfleurt, omdat ik weet dat het mijn dag opvrolijkt. Ik moedig je echter aan om mensen ook te complimenteren met hun innerlijke schoonheid, wat dat is wat werkelijk telt.

Ook de sociale media maakt hier deel van uit. Wereldwijd volgen mensen voortdurend de sociale media, waarmee zelfwaardering wordt opgevijzeld door het aantal ‘likes’ of het aantal reacties dat op berichten wordt ontvangen. Deze situatie speelt vooral onder jonge, makkelijk beïnvloedbare adolescenten, die in een hele andere wereld opgroeien dan de wereld waarin wij zijn opgegroeid, namelijk de wereld waar de wortels van sociale media en popcultuur liggen.

Zelfs de allermooiste mens ter wereld kan overvallen worden door schaamte voor het lichaam of een ongelofelijk laag zelfbeeld. Talloze mensen gaan ervan uit dat als je er mooi uitziet dat je dan geen problemen in je leven hebt, wat zelden zo is. Je kunt er niet van uitgaan dat je iemand kent op basis van uiterlijke verschijning, iets wat ook een enorm misverstand is van sociale media.

De grote gemene deler hiervan is, dat al die mensen die deze interne worstelingen ervaren, steeds meer macht aan de buitenwereld geven om hun eigenwaarde te bepalen. Ze kijken alleen nog maar naar anderen voor de nieuwste mode en laatste technologische trends en besluiten dat wanneer ze hun status quo niet handhaven ze niet meer van zichzelf kunnen houden.

Ze laten de gevoelens en overtuigingen van anderen bij zichzelf binnenkomen om hun eigen zelfbeeld te beïnvloeden. De situatie is hier dat ze hun eigenwaarde in anderen proberen te vinden in plaats van in henzelf. Daarom wordt dit – niet zonder reden – ‘zelfliefde’ genoemd, omdat het hier gaat over Je Jezelf Voelen in plaats van je te conformeren aan de meningen van anderen. Het prachtige van eigenwaarde is dat niemand dat voor jou kan bepalen behalve jijzelf. Leef de hoogste visie van jezelf na (red.). Natuurlijk kan je je door andere mensen laten inspireren, maar alleen als je dat zelf toelaat.

Meaghan Ramsey van het Dove Self-Esteem Project gaf onlangs een TED Talk waarin de ‘Voorkeur voor het uiterlijk en fysieke verschijning in de samenleving’ werd besproken. Daaruit kwam een conclusie dat dit met name bij kinderen verontrustend algemeen is geworden, met een verrassende impact op hun ontwikkeling en sociale leven tot gevolg.

Je kunt hier de video van de TED-Talk bekijken:

Tot slot…

Zolang je het zelf toelaat dat de samenleving voor jou denkt en de beslissingen voor jou neemt, krijg je dit telkens weer opnieuw voorgespiegeld. Net zolang tot je door hebt dat je steeds je dromen laat vervliegen omdat je denkt dat niemand erin gelooft. We zeggen ‘nee’ tegen onze diepste verlangens omdat we bang zijn voor wat anderen ervan zullen denken. Wat zou er gebeuren als we dat zeurende stemmetje in ons hoofd dat steeds vraagt: “Wat zullen ze zeggen?” zouden uitzetten en ons zouden afvragen: “Wat maakt me écht blij en gelukkig?”

De beste raad die ik je kan geven is stoppen met zoeken naar bevestiging buiten jezelf en beginnen met naar binnen kijken, want dat is wat ik deed. Leer jezelf kennen, stel jezelf vragen die dieper gaan dan de dingen die simpelweg draaien om je uiterlijke verschijning en onderzoek wat je nou werkelijk wilt in jouw leven.

Wil je graag een volger zijn, iemand die de verantwoordelijkheid over het zelfbeeld in handen legt van anderen? Of duik je liever in de diepere betekenis van het leven, ongeacht wat een ander daarvan vindt? Neem maar gerust van mij aan als ik zeg dat goedkeuring krijgen van anderen nimmer zo goed zal voelen als het op eigen kracht versterken van je zelfliefde.

Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar ik moedig je aan om jezelf er doorlopend aan te herinneren dat zelfliefde geen bestemming is, maar een eindeloze reis. Ondanks de wetenschap dat ik mezelf liefheb, moet ik toch waakzaam blijven opdat ik niet mijn zelfbeeld met mijn uiterlijk beeld verwar. Je bereikt eenvoudigweg dat punt niet waarop je voor altijd van jouw totale zelf zult houden. Als mens verander je elke dag, je groeit elke dag, jezelf afvragend: “Is dit de persoon die ik ècht wil zijn?” Als resultaat van je bespiegelingen zal je eigenwaarde en zelfliefde toenemen naarmate je evolueert.

Ook degenen die zelfliefde opbouwen hebben af en toe dagen waarop de negativiteit de overhand kan krijgen. Echter met dien verstande: hoe groter je zelfliefde, hoe sterker je vermogen om dergelijke gedachten te elimineren door er geen aandacht aan te schenken.

Waarom geven we eigenlijk zoveel aandacht aan onze uiterlijke verschijning? Ongeacht hoe je er aan de buitenkant uitziet, we zijn hoe dan ook allemaal gewoon mensen. Misschien is een van de redenen waarom zoveel mensen een beetje teveel op het uiterlijk gericht zijn wel een sterk verlangen van hun ziel naar iets diepers.

We scheiden ons fysiek op verschillende manieren af: door middel van de kledingmerken die we dragen, of je haar wel goed zit, tot serieuzere zaken als ons geslacht en afkomst/ras. Talloze mensen identificeren zich liever met verschillende etiketjes en zijn zó geconcentreerd op hun uiterlijk, dat ze totaal vergeten naar binnen te kijken: “Wie ben ik voorbij mijn gedachten over mijn uiterlijk?”

Dus de eerstvolgende keer dat je voor de spiegel staat: Kijk eens heel goed naar jezelf en zeg tegen je lichaam dat je ervan houdt. Je lichaam is je prachtigste gereedschap; het is je unieke voertuig om het leven te ontdekken. Zonder dit voertuig zou je je menselijke ervaring niet kunnen manifesteren, dus waarom het dan niet de liefde en waardering geven die het verdient?

Ook wil ik je aanmoedigen voor diezelfde spiegel te gaan staan, jezelf diep in de ogen te kijken en tegen jezelf te zeggen dat je mooi bent. Als je wilt kun je daarna je ogen sluiten, zodat je ook ècht naar binnen kunt kijken. Als je IN je ogen kijkt of je ogen dichtdoet, kijk je niet naar je lichaam, je haar, je kleding of wat dan ook. Je kijkt naar jezelf op een dieper niveau; er wordt immers niet voor niets gezegd dat je ogen de toegangspoorten naar de ziel zijn.

Vertel jezelf dat je van je innerlijke zelf houdt, zelfs als je daar nog niet helemaal van overtuigd bent. Voel mededogen voor het moment waar je NU in staat en begrijp dat je op reis bent –jouw reis. Dit is de perfecte reis voor jou; niemand kan volledig jouw keuze voor jouw pad begrijpen, behalve jij. Je bent sterk, bekwaam, waardig en vol liefde.

Je bent allemachtig prachtig!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. ik was een leuke, best wel mooie vrouw. maar depressies en angsten hebben mij veranderd. de tijd en alle emoties hebben mij te grazen genomen, zo ervaar ik het. maar er is nog iets. ik kan niet tegen complimenten. een compliment over mijn uiterlijk (nee, dat gebeurt nu niet meer) zorgt ervoor dat er iets negatiefs wordt aangeraakt in mij. dat heeft direct effect op mijn uiterlijk. het is wel gebeurd dat iemand zei (een ex) ‘je bent nog steeds mooi’, in de periode die volgde kwam ik enorm aan en ik kon het niet meer keren. mijn gezicht is ook heel snel veranderd. reageert iemand op mij omdat het goed met mij gaat, dan komt mijn negatieve kant direct in actie en alle positieve dingen die op dat moment spelen, verdwijnen als sneeuw voor de zon. wat is er in hemelsnaam aan de hand in mij?

  2. Ik herhaal elke dag de woorden ‘ik ben het waard dat liefde en leven me gegeven wordt’ en echt vanuit het hart… als het negatieve beeld weer boven komt… en voel me echt veel beter in mijn vel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in