Wat er mis is met ‘Spiritueel zijn’. Zo herken je deze New Age-valstrik

Spiritueel zijn is trendy geworden. Veel mensen raken verstrikt in de juiste look/houding zonder bereid te zijn het ware, eerlijke innerlijke werk te doen dat nodig is om te groeien.

Het lijkt tegenwoordig overal te zijn – mensen die kristallen dragen, met tattoos van mandala’s, dreadlocks, felle kleuren, patronen en vaak nog met een sliert palo santo-rook dat achter ze blijft hangen. Je zou naar deze mensen kunnen kijken en denken, ‘wow, mensen zijn echt wakker aan het worden, wat fantastisch om te zien.’ Maar hoewel er wereldwijd inderdaad steeds meer mensen bewust worden, gaan veel van deze mensen niet verder dan de look. Het is trendy geworden om spiritueel te zijn, maar dat heeft eigenlijk niets te maken met hoe een spiritueel persoon echt is. Het gaat ze er alleen om of ze zich zo kunnen kleden, naar workshops kunnen gaan en de juiste dingen kunnen zeggen. Mensen lijken mee te liften op de spirituele hype en hebben opgeblazen ego’s (waaronder ikzelf, in het verleden), dankzij het overslaan van maanden of jaren aan spirituele oefeningen. De meesten hebben nog nooit verantwoordelijkheid genomen voor hun acties en doen het werk niet dat nodig is voor ware spirituele vrijheid.

Wat er mis is met ‘popspiritualiteitDe term ‘spirituele bypass’ werd in de jaren ’80 opgegooid door psycholoog John Welwood en verwijst naar het gebruik van spirituele praktijken en geloven om oncomfortabele gevoelens, onopgeloste wonden en fundamentele emotionele en psychologische behoeften allemaal uit de weg te gaan.

Zoals ik al noemde, ben ik zelf ook zeer zeker verzeild geraakt in de hype en wat ik tegenwoordig ‘spirituele dons’ noem – dat is als je ‘bewust, spiritueel persoon’ ziet als je identiteit. Daarom draag ik geen enkel oordeel naar de mensen die nog steeds die rol vervullen. Iedereen heeft haar eigen pad naar hun ontwaking, en misschien struikelen ze hiermee wel over iets, of over iets anders dat diepe reflectie triggert, en leidt het tot hun echte ontwaking en verlies van identiteit.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je hebt geen identiteit nodig om een spiritueel persoon te zijn

Ware spiritualiteit heeft geen labels nodig en kan niet makkelijk worden gedefinieerd met woorden. Hoe iemand zich kleedt, zich gedraagt of zelfs uiting kan geven aan een vorm van paranormale krachten geven NIET aan hoe ver iemand zich heeft ontwikkeld of hoeveel innerlijk werk ze echt hebben verricht. Er wordt op dit gebied veel gemanipuleerd; niet altijd expres, maar omdat het één ding is om intellectueel te weten over spirituele concepten en, wat ik uit eigen ervaring kan delen, het is totaal anders is om die kennis te leven en die wijsheid te belichamen.

Hier is een lijstje met wat algemene misvattingen over wat een ‘spiritueel persoon’ zou moeten doen:

 • Felle kleuren dragen
 • Geen bh dragen
 • Geen make-up dragen
 • Iedereen die ze ontmoeten een knuffel geven, ook als ze zich daar niet toe geroepen voelen
 • Altijd vrolijk zijn en glimlachen
 • Meerdere spirituele workshops bijwonen
 • Citeren uit New Age-boeken
 • Elke dag mediteren
 • Liefhebber zijn van yoga
 • Veganist zijn
 • Geen alcohol drinken
 • Regelmatig naar muziek- en kunstfestivals gaan
 • Kristallen dragen, praten over kristallen, gekristalliseerd zijn
 • Reiki beoefenen
 • Tarot of orakelkaarten lezen
 • Paranormale krachten hebben
 • Specifieke taal gebruiken, waaronder een veelvoud van de woorden ‘liefde’ en ‘licht’
 • Nooit boos worden
 • Beweren dat je ‘Woke As Fuck’ bent

JP Sears heeft een heleboel fantastische satirische video’s gemaakt over wat het betekent om spiritueel te zijn. De video hieronder, ‘How to be Ultra Spiritual’ is één zo’n video:

Die lijst gaat maar door, maar ik wil graag duidelijk maken dat je aan geen van de bovenstaande dingen mee hoeft te doen, en dat dat je niet ONspiritueel maakt. Het punt dat ik wil maken is dat dit geen vereisten zijn voor het worden van een bewust persoon op een pad naar zelfontdekking en persoonlijke vrijheid. Tegelijkertijd is er ook helemaal niets mis met genieten van deze soort dingen en om deze middelen te gebruiken in je spirituele praktijk. Ik gebruik er zelf ook veel en geniet zelf van prachtige dingen als kristallen, mandala’s, felle kleuren enz. Maar ik weet nu dat deze dingen niet definiëren wie ik ben als persoon – tenzij ik kies mezelf ermee te identificeren. Soms is het fijn om een stapje terug te kunnen doen en om onszelf te lachen, omdat niets zo serieus is zoals we het zelf vaak maken.

Denk maar aan een monnik en of je die kan zien als een verbonden en bewust individu.

Waarom noem ik dit een probleem?

‘Alleen goede vibes’, ‘Denk alleen blije gedachten’, ‘Focus je gewoon op het positieve’… Op het eerste gezicht lijken het allemaal leuke sentimenten, wat is er mis met blij zijn? Om eerlijk te zijn, helemaal niets. Maar door de verdrietige, negatieve, oncomfortabele en in feite schaduw-aspecten van onszelf te negeren, blijven we een masker dragen en raken we steeds verder verwijdert van ware kennis over onszelf. En als we onszelf niet kennen, kunnen we geen verantwoordelijkheid nemen voor ons leven, ons verleden, en onszelf en dieper doordringen tot de ken van wie en wat we zijn – het proces dat leidt tot een ware, echte, diepe en betekenisvolle spirituele ontwaking.

Onze ego kan best ingewikkeld zijn; het kan ons misleiden en laten geloven dat we ons op het juiste pad naar de vrijheid bevinden, terwijl we in werkelijkheid een steeds dieper gat voor onszelf graven. Maar het is belangrijk om te melden dat ook dit oké is, want als dit ons overkomt op onze reis dan gebeurt het allemaal met een reden en zullen we ofwel onszelf uiteindelijk moeten confronteren, of we blijven deze zelfde rol spelen, levend achter een masker in ons dagelijks leven.

De “New (C)age Agenda”

Ik ben van mening dat de stijging in populariteit van het ‘spirituele dons’, oftewel alle spirituele prakijken of concepten zonder diepgang, onderdeel is van wat Bernhard Guenther de “New (C)age Agenda” noemt.

“Het onderwerp van wezens uit hogere dimensies die voor een reden zijn gereïncarneerd, om de mensheid te helpen, is een redelijk populaire notie binnen de New Age-beweging. Er zijn vandaag de dag talloze mensen die zich ‘Sterrenzaden’ of ‘Lichtwerkers’ noemen van planeet zus of zo. Sommigen van hen lijken deze identificatie echter te gebruiken om hun ego en eigendunk te vergroten, om hun niveau van Zijn en Bewustzijn te overschatten, om ‘speciaal’ en ‘mysterieus’ te lijken, door zich te verhullen in donzige praat over Liefde en Licht. Zeker nu het hip is om ‘spiritueel’ te zijn, kleden veel zelfbenoemde lichtwerkers zich als zodanig en geven ze zichzelf deftige spirituele namen, die hun hogere staat van bewustzijn zouden weergeven, zodat ze kunnen beweren dat ze zijn ontwaakt. Het is makkelijk om jezelf met zo’n idee te identificeren, maar reflecteert iemands leven het ook daadwerkelijk? Weet iemand ECHT wat het betekent om een lichtwerker te zijn en wat dat voor werk met zich meebrengt? Of is het gewoon het volgende label dat men gebruikt om zich goed voor te doen en zich beter te voelen? Er wordt veel verdraaid en mensen hebben de neiging hun eigen gefilterde visie erop te projecteren. Net als met alles tegenwoordig, is ook hier de waarheid vermengd met leugens.”

Wees eerlijk tegenover jezelf & kom erachter wat jouw waarheid is

Er is tegenwoordig ZO VEEL informatie beschikbaar, en veel van die informatie profiteert van de nieuwe trend van ‘popspiritualiteit’. We moeten nu, meer dan ooit tevoren, ons vermogen tot onderscheiding gebruiken om te beslissen wat echt klopt voor ons, in plaats van gewoon mee te doen met het volgende populaire ding. Niet iedereen heeft goede bedoelingen en er zijn tegenwoordig veel New Age-goeroetypen die eigenlijk gewoon de bewuste beweging uitbuiten. Vergeet nooit dat alles wat je nodig hebt van binnenin je kan komen, als je je aandacht maar naar binnen richt en luistert.

Het klinkt erg cliché, maar… Wees Gewoon JEZELF

Ik snap dat, door te definiëren wat je niet tot spiritueel persoon maakt, ik een aantal van jullie wellicht getriggerd heb, omdat je zelf deelneemt aan die activiteiten. Nou, ik ook, maar niet omdat ik voel dat dat moet. Wat zijn dingen waar je ECHT van geniet, wie ben jij nu eigenlijk echt? Dat weet je misschien nog niet, en al die tijd die je besteed aan het uitproberen van verschillende activiteiten zal je uiteindelijk dichter bij jezelf brengen.

Wat betekent het nu echt om een spiritueel persoon te zijn?

Dat is best simpel, eigenlijk.

Aardig zijn naar jezelf en naar anderen, of ten minste leren hoe je dat doet.
Dankbaar zijn voor wat je hebt.
Van dienst zijn aan de wereld.
Een wens om te ontwaken naar je ware, grenzeloze aard, vol met oneindig veel mogelijkheden.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Een artikel over: Lightworkers Syndrome:https://stevepavlina.com/blog/2006/11/lightworker-syndrome/

  Artikel LIghtworkers Syndrome gaat niet zozeer over New Age, maar waar echte Lightworkers mee kampen.

  Ik ben zelf niet eens van de termen: Vissen Tijdperk en Aquarius Tijdperk. Omdat juist ‘Vissen’ mentaal is geworden en juist de Waterman gaat voelen, ondanks dat het een luchtteken is en mentaal. Mind en Heart gaan samen. En dat gebeurt inderdaad niet als je mensen of dingen voor jou laat werken….

 2. Goed stuk, maar niet helemaal volledig, er is zeker een hype gaande en ik zie hiervan ook veel mensen financieel profiteren. Heel veel zogenaamde lichtwerkers vragen nogal iets voor hun ‘ lichte’ werken. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat je je gaven gratis moet aanbieden, ook een lichtwerker moet eten en de huur betalen, dus geld vragen voor iets goeds is zeker legitiem.
  de mensen die ‘rijk’ worden van hun lichtwerk, daar is volgens mij ook iets mis mee. Weetje eigenlijk zijn al deze mensen die zich wel of niet lichtwerker noemen en zich zo kleden fantastisch bezig, zij helpen jou om te leren voelen wat echt is en wat niet. Wat bij jou past en wat niet.
  En zelfs ‘onechte ‘ lichtwerkers maken mensen wakker. Velen van ons zijn bewust geworden door mensen in ons leven die precies deden wat wij niet willen. Ook een negatief voorbeeld werkt. Dus net zoals ik dankbaar ben voor die mensen die het ons als mensheid de afgelopen twee jaar heel moeilijk maakten, en daardoor meewerkten aan een enorme ontwaking, ben ik dankbaar voor de -mode-lichtwerker- die weer zal zorgen dat heel veel mensen het onderscheid zullen leren maken tussen echt en nep, tussen diepgang en oppervlakte tussen vals en echt licht..

  Heb een fijne dag ❤️

 3. Nogal ontluisterend voor wie zichzelf al te nadrukkelijk definiëert als ‘spiritueel’, ‘ontwaakt’ persoon. Ook bij mij vallen er een paar kenmerken weg bij het lezen van dit artikel, en ik kijk verbaasd geamuseerd naar dat deel in mij dat zich in zijn hemd gezet voelt. Toch resoneert dit wel, omdat ik ook veel poeha zie in de ‘spirituele’ wereld, en omdat ik zie hoe er een hype rondom het onderwerp wordt opgebouwd. Wat is dan inderdaad ‘spiritueel’? Ook aardig zijn tegen iedereen valt hier niet onder in mijn ogen, want soms heeft iemand gewoon een schop onder zijn kont nodig om niet te blijven hangen in destructief gedrag. Op een plek waar de wierrook je tegemoet komt en iedereen elkaar knuffelt en laat zien hoe vervuld ze zijn van de goddelijke liefde, kan dat heel slecht ontvangen worden. Maar de persoon die iemand even door elkaar rammelt om hem/haar uit zijn nepgedrag te halen, is misschien wel de meest ontwaakte in de hele groep. Voor mezelf gesproken, om mezelf te behoeden voor maskers, kies ik ervoor om het woord spiritueel maar even helemaal niet meer te gebruiken. Alles wat als kenmerk voor dat onderwerp fungeert (bv. reiki, meditatie), valt ook op een aardsere manier te benoemen.

 4. Volgens mij ligt je spiritualiteit al vast vanaf je geboorte. Je bent het je aanvankelijk nog niet bewust, maar raakt daar in de loop van je leven steeds meer mee bekend. Zodat je laag na laag er steeds meer achter komt wie je bent op spiritueel niveau. Wie zich een lichtwezen wil noemen kan dat alleen doen als diegene ook zijn donkere kant heeft leren kennen en daarmee weet om te gaan. Je moet je zelf dus heel goed kennen, weten wie je bent, voordat je meent dat je een lichtend voorbeeld kunt zijn voor anderen. Het woord lichtwerker vind ik sowieso een rare benaming. Het gaat erom dat je anderen wilt helpen om verder met zichzelf te komen. Dus dan mag je er wel verrekte zeker van zijn dat je dat ook kunt. En vooral verbonden blijven met de aarde, want dat is toch echt de planeet waar wij het van moeten hebben. Van de muziekteksten van Bob Marley kun je meer leren dan van menig guru. Ik wel in ieder geval.

  • In mijn ogen is juist het kind de ultieme vorm van bewustzijn, oftewel verlichting. Net als een boom of een dier, zoals een vlieg is altijd bewust. De mens is constant afgeleid van zijn. Door onze jaloezie over hun vrijheid – onze kinderen – en expressie van ware zelf conditioneren wij hen voor de gestoorde Wereld. Zij moeten uiteindelijk mee werken aan het bouwen van een Wereld die niemand wil. Vrijheid lijkt meer op onderdrukking dan daadwerkelijke vrijheid. Wat dit betekent is dat sinds de dag van je geboorte, misschien zelfs ervoor, je bewustzijn verliest en wordt vervangen door gedachten oftewel illusie. Je kan niet denken over je bewustzjjn. Je kan niet bewust zijn over je bewustzijn. Bewustzijn en verlichting heeft te maken met je acties, juist wat je los laat en wat je laat vloeien, zonder echt te denken of analyseren. Zoals een kind dat doet

 5. En we zijn allemaal op weg,soms dwalen we af en komen meestal weer
  terug op ons pad.
  Sommigen lukt het niet,anderen wel of beter.
  Maar ik denk wel dat iedereen in wezen bewust of onbewust
  zich gelukkig,vredig of ieder geval fijn wil voelen.
  Mooi als we elkaar daarbij van dienst kunnen zijn.
  Een fijne jaarwisseling en een goed,gezond 2020 gewenst.

 6. Is een lichtwerker niet gewoon een persoon die een beetje licht op aarde brengt? Of zie ik het verkeerd? Maar dat kan je pas doen als je zelf goed in je vel zit.

 7. Wel met veel generalisaties en er staat niet echt goed in geschreven wat een “waar” spiritueel persoon dan wel moet doen behalve “vriendelijk”
  zijn.

  In mijn master studie spirituele psychologie in de VS
  ben ik door de mangel gehaald tijdens de hele studie.
  Je kunt een spiritueel persoon nooit labelen en spirituele bypass is niet zichtbaar ook niet als iemand van felle kleuren houdt. Maar een spirituele bypass is zeker niet de juiste weg. “there are no spiritual shortcuts”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in