Wat gebeurt er met je brein en lichaam als je doet wat je inspireert

Onderzoek toont aan dat, als we in overeenstemming leven met wat ons werkelijk inspireert, we vaak meer productief, vervuld, gedreven, intelligent en creatief zijn. Met andere woorden: we hebben meer kans op succes.

En als je er echt over nadenkt: wat is succes eigenlijk? De maatschappij zou succes definiëren in termen van geld en bezittingen, maar doet dat er ook maar iets toe, als je niet echt vervuld bent? Echt succes zou in plaats daarvan geassocieerd moeten worden met een mate van vervulling die elk individu ervaart in zijn persoonlijke en professionele leven.

Dit is wat er gebeurt in je hersenen en je lichaam, als je datgene doet wat je wel of juist niet inspireert:

Je Waarden Leven

Gedragsontwikkelingsexpert Dr. John DeMartini ontdekte onlangs dat we allemaal een unieke set waarden hebben die een grote rol spelen in het bepalen van ons gedrag en van de manier waarop we onszelf waardnemen. Hij concludeerde dat al onze positieve en negatieve emoties een feedbacksysteem zijn voor of we binnen of buiten ons waardensysteem leven. Onze waarden zijn de dingen die er echt toe doen in ons leven.
DeMartini concludeerde dat als we niet volgens onze waarden leven, het waarschijnlijker is dat we verslavingsgedrag hebben, aan zelfsabotage doen en uitstelgedrag vertonen. Als we wél volgens onze waarden leven, dan ervaren we een beter geheugen, betere focus en meer productiviteit.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er is ook een deel van het brein dat bekend staat als het ‘netwerk-activerende systeem’. Dit filtert constant de informatie op volgorde van de belangrijkheid van onze waarden. Laten we het voorbeeld nemen van een man en zijn vrouw die over straat lopen. Als de man veel waarde hecht aan relaties en de vrouw aan bijvoorbeeld dieren, dan zal de man de stelletjes opmerken die elkaars hand vasthouden en de vrouw zal de persoon opmerken die zijn hond uitlaat. Ons brein is continu aan het werk vóór ons waardensysteem!

Creativiteit

Creatieve magie vindt plaats als je ‘cognitieve resonantie’ heeft gecreëerd tussen het bewuste en het onbewuste brein. Deze resonantie speelt ook een rol in de flow-staat waarin je je kunt bevinden. Als je buiten je waarden om leeft, dan heb je per definitie cognitieve dissonantie omdat je bewuste en onbewuste geest niet met elkaar in overeenstemming zijn.
Creativiteit spelt een grote rol in succes. Het is verantwoordelijk voor het aanwakkeren van nieuwe ideeën, uitvindingen en vernieuwende oplossingen. Het laat ons voorbij de traditionele grenzen denken en nieuwe gebieden onderzoeken.
Dr. Kahn van de Universiteit van Arizona (2012) ontdekte dat we creatiever zijn als we een open geest en een goed humeur hebben. Door te volgen wat ons inspireert, is het meer waarschijnlijk dat we die dan ook hebben.

Inspiratie Versus Wanhoop

Dr. DeMartini bespreekt ook de twee belangrijkste drijfveren voor mensen in zijn seminar ‘De Doorbraak Ervaring’. Hij zegt dat we continu gemotiveerd worden hetzij door inspiratie, hetzij door wanhoop. De bron van wanhoop is op angst gebaseerd denken, en diegenen die hierdoor gemotiveerd zijn, zoeken onophoudelijk naar ‘plezier beleven en pijn vermijden’. Grote kans dat deze personen zich in een emotionele achtbaan bevinden, en dat ze het opgeven als ze voor een uitdaging staan.

De bronnen voor inspiratie zijn liefde en authenticiteit. Vanuit inspiratie “omarmen we eerder zowel pijn als plezier terwijl we ons doel volgen.” (Dr. DeMartini). We zien dan beter het hele plaatje en komen makkelijker over obstakels heen in het nastreven van onze visie.

Benaderend Gedrag Versus Vermijdend gedrag

Als we echt geïnspireerd worden door het nastreven van onze doelen, dan verandert onze perceptie. We zijn minder geneigd om tegenslagen te zien als falen, want we hebben er te druk mee om ze te zien als groeimogelijkheden. Dat speelt een belangrijke rol in het verwijderen van het beperkende geloof dat in ons onderbewuste zit geprogrammeerd.
In aanvulling hierop, toonde een laboratoriumstudie uitgevoerd door de onderzoekers Schnelle, Brandstatter en Knopfel (2010) dat deelnemers eerder geneigd waren om Benaderend Gedrag te vertonen dan Vermijdend Gedrag, wanneer ze deelnamen aan een taak die ze inspireerde.

Met andere woorden, we gaan veel beter met omstandigheden om als we interesse hebben in wat we doen. We vervangen angst voor het onbekende ook eerder door nieuwsgierigheid wat ons leerproces en onze vooruitgang bevordert.

Neurochemische Reactie En Ons Lichaam

Onze geest en ons lichaam zijn extreem verbonden met elkaar. Wanneer we deelnemen aan activiteiten of lessen waarvan we geloven dat ze onze waarden ondersteunen, produceren onze hersens meer serotonine en dopamine. Deze stofjes zijn meer geconcentreerd aanwezig in onze hersenen en lichaam als we deelnemen aan geïnspireerde actie. Dopamine is de neurotransmitter die betrokken is bij beweging, geheugen, plezierige beloning en motivatie. Serotonine is betrokken bij welzijn, regulatie van het hongergevoel en het overbrengen van zenuw impulsen.

Wanneer wij betrokken zijn bij activiteiten of werk waarvan we het gevoel hebben dat zee en bedreiging voor onze warden zijn, dan produceren we meer cortisol en “substantie P”. Dat laatste is de biochemische stof die zorgt voor het overbrengen van het pijnsignaal en cortisol staat algemeen bekend als stress hormoon.

In de loop der tijd worden we ofwel bekrachtigd ofwel verslapt door de soorten neurochemicaliën die in ons brein worden aangemaakt en door het lichaam worden vervoerd.20 citaten over creativiteit

Je eigenwaarde

Wanneer je op één lijn zit met jezelf en authentiek bent, neemt je eigenwaarde toe omdat je je uniciteit geaccepteerd hebt en de dingen die waardevol voor je zijn. Het is meer waarschijnlijk dat je in jezelf gelooft, kalm bent onder druk en je mening geeft als je authentiek bent.
Wanneer je niet op één lijn zit met je idealen, dan communiceer je eigenlijk met je eigen onderbewuste dat je het eigenlijk niet waard bent om te zijn wie je bent. De negatieve gevoelens die gepaard gaan met een lage eigenwaarde, vertellen je simpelweg op te houden met verloochenen wat belangrijk voor je is.

Persoonlijke vervulling wordt voornamelijk geassocieerd met ons vermogen om intrinsieke doelen te stellen en te bereiken. En als je niet vervuld bent, betekenen de maatschappelijke voorwaarden voor succes dan überhaupt nog wel iets?

Onthoud dat verandering tijd kost

Vergeet niet dat effectieve verandering tijd nodig heeft. Hoezeer bovenstaande informatie je ook aanspreekt, voor het creëren van een soepele overgang moet je consequent, geduldig en volhardend zijn. De juiste stappen ondernemen is ook voorwaarde om je dromen tot leven te brengen.
1. Definieer je doelen! Als geld geen rol speelde, hoe zou je dan de rest van je leven willen doen? Je kunt altijd een manier vinden om je dromen te financieren als je authentiek leeft.
2. Doe je onderzoek en maak een plan. Welke stappen moet je zetten? Hoeveel geld moet je sparen? Hoeveel extra tijd moet je hier wekelijks in steken? Als het echt belangrijk voor je is dan ga je ervoor, en zult overeenkomstig beloond worden. Een tijdlijn opzetten helpt ook.
3. Verbind je huidige baan met je waarden. In plaats van weerstand te hebben tegen datgene wat je momenteel onderhoudt, werk er liever aan hoe je hiervan kunt profiteren op de lange termijn. Door je visie te veranderen en de voordelen te zien in je huidige werk, minimaliseer je je weerstand en daardoor heb je meer energie, hulpbronnen en productiviteit richting je doelen.

Wellicht moet je er tien uur extra per week in steken om je wensen te manifesteren. Maar je levenswerk doen voorziet je van meer betekenis en houvast in je leven. Actie ondernemen richting het creëren van een zelf ontworpen leven put je niet uit maar geeft je juist energie.

Met de woorden van (schrijfster) Maya Angelou:

“Vergeet niet dat je soms moet doen wat je moet doen, totdat je kunt doen wat je wilt doen!”

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Ook ik ben 15 jaar geleden rigoureus van koers veranderd om gehoor en follow up te geven aan mijn authenticiteit en datgene wat mij inspireert; nog geen dag spijt gehad

  2. Fijn om dit artikel te lezen op de eerste dag dat ik geen baan meer heb! Ik heb opgezegd om de ruimte die er dan komt, te gebruiken om te vinden wat ik écht wil. En dat voelt goed!

    • Prachtig artikel. Ook ik stop deze week met mijn baan omdat ik mijn kernwaarden er niet in kwijt kan. Het is een hele stap na 30 jaar, maar ik ga ervoor. Het feit dat ik het besluit genomen heb voelt zooooo goed en geeft nu al rust om na te denken wat mijn volgende stap zal zijn. Spannend en leuk tegelijkertijd!

    • Mijn grote droom is om betekenis te geven aan kinderen. Ik wil hen en ouders verder op weg helpen in hun persoonlijke ontwikkeling, zowel voor kind en ook de ouders.
      Ik ben van baan geswitcht en gastouder geworden. Mijn grote struikelblok is om mijn SPH studie te voltooien. Ik maak kleine veranderingen. Ik hoop te blijven volharden om dat uiteindelijk doel te volbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in