spiritueel bevredigd
https://www.flickr.com/photos/16638697@N00/386762837/

Wat heb jij nodig in het leven waardoor je je bevredigd voelt? Wanneer ervaar je dat je voldoende voorzien bent en ben je tevreden? Of merk je een knagend gevoel op wat een hang heeft naar meer? Welke illusies zijn door te prikken op dit gebied?

Ik lig onderuit op de bank met mijn boek op schoot. Ik ben gestopt met lezen. Mijn gedachtes gaan uit naar de koelkast. Waar heb ik trek in? Wat zal ik klaar gaan maken om daarna weer verder te gaan in mijn boek. Ik realiseer mij dat het best vreemd is dat ik nog niet zo lang geleden gegeten hebt. En mijn gedachtes alweer naar eten uitgaan.

Is het herkenbaar? Misschien herken jij het eerder op een ander gebied? Welke gedachte komt in jou op waar jij je specifieke behoefte hebt liggen? Winkelen? Sporten? Social media? Uitgaan?

Datgene wat in ons aanwezig is en waar we een tweeledige relatie mee hebben, is vaak  het lastigst te herkennen. Sporten brengt ook genoegdoening met zich mee. Uitgaan levert ook plezier op. Ik kan naar de koelkast lopen en iets klaarmaken dat gezond is. Toch blijft het eten waar ik mij mee voedt. Zonder dat de werkelijke toedracht gevoed wordt.

Ik herken het omdat het gepaard gaat met onrust. Ook voelt het enigszins dwangmatig. Ik ‘moet’ wat eten. Het lijkt zelfs wel of mijn lichaam écht aangeeft dat het trek heeft. Ik ga voorbij aan het fysieke ongemak. Ik adem bewust in dat deel van mijn lichaam wat ‘de trek’ aangeeft. In plaats van voedsel, geef ik de behoefte aandacht.

Ik blijf bewust mijn ademhaling sturen naar de behoefte. Ik voel twee verschillende plekken in mijn lichaam om aandacht vragen. De ene plek is mijn buik. De andere is mijn hartgebied. In mijn buik ligt de behoefte om naar de koelkast te lopen. Het voelt als een dwang. Ik merk dat ik kriegel word wanneer ik meer contact maak met die aanwezigheid. Ik geef het erkenning door het er te laten zijn.

Nu ga ik naar mijn hartgebied. Eerst ervaar ik lichte angst. Ik adem door. De angst neemt af. Ik blijf ademen in mijn hartgebied. De angst die aanwezig was, angst om te kort te komen, wordt vervangen. In deze vorm voed ik mijzelf van binnenuit. Ik eerbiedig mijzelf door naar mijn ware, onderliggende, behoefte te gaan.

Door contact te maken met waar we werkelijk naar verlangen kunnen we onszelf wezenlijk voorzien. De voeding in mijn voorbeeld geeft mij ‘nep zekerheid’. Waardoor de eerste stap bestaat uit de controle durven loslaten (de wandeling naar de koelkast is dan niet meer nodig ;-)). Vervolgens kan ik mijzelf voeden met genegenheid. Daar vraagt mijn hartgebied om.

Ik sluit mijn ogen en adem nog een paar keer in mijn hartgebied. Ik stel mij voor dat de ruimte in mijn hart groter wordt. Waarna ik mijzelf omring met de liefde die nu uit mijn hart stroomt. Alsof de liefde van binnenuit zich als een warme deken om mij heen vormt.

Heb je meegedaan en mocht je merken dat er nog onvrede aanwezig is, kan je deze er laten zijn. Ons hart weet daar goed raad mee. De liefde die we vanuit ons hart laten stromen omvat alles. Inclusief de onvrede. Deze wordt opgenomen door ons hartsbesef.

Nu hebben we de behoefte aan sporten, winkelen, eten, uitgaan en social media omgezet in wezenlijke vervulling. Het is niet meer nodig om ‘in te vullen’. Het is opgevuld. Nu kan ik in vrijheid kiezen of ik naar de koelkast loop. Of dat ik besluit mijn boek verder te lezen dat zo spannend is.

Wanneer je jezelf erkenning geeft, omdat je de invulling plaats hebt laten maken voor vervulling, geef je jezelf waardering. En waardering bovenop het groeiend vermogen van zelfliefde, die net sterker is aangewakkerd, maakt het dubbelop fijn.

Natuurlijk kunnen we blijven genieten van alle geneugtes van het leven. Wij voeden onszelf met vreugdevolle momenten. Tegelijkertijd kunnen we onszelf voeden met zelfliefde, op die gebieden waarvan we de reflectie ervaren, via de geneugtes van het leven.

1 REACTIE

  1. Herkenbaar, soms weersta ik gewoon de neiging, alleen al om ermee te oefenen. Want eigenlijk heb je op dat moment Liefde nodig, vooral in het geval van zoete dingen (ben nogal gek op zoete dingen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in