Wat heeft angst voor intimiteit met verlatingsangst te maken?

Wat hebben angst voor intimiteit en verlatingsangst met elkaar te maken? Als je aan iemand hecht, als je je werkelijk met iemand dreigt te verbinden, kan dat ook de angst oproepen verlaten te worden. Dit heeft te maken met de band die je als kind aangegaan bent met je ouders.

Verbinden

Je verbinden met de ander roept de pijn op uit het verleden. Angst weer opnieuw in de steek gelaten te worden, het gevoel dat je er alleen voor stond en de angst opnieuw afgewezen te worden als je uitreikt en je wilt verbinden in liefde. Onbewust vinden er in een relatie heel veel bindingen plaats die teruggaan naar het heel jonge baby’tje dat zich heeft gehecht aan zijn moeder. Deze symbiotische fase beleven we opnieuw in onze partner-relatie. Het verlangen naar koestering en geborgenheid en het ontvangen van zorg van de ander; je geliefd voelen, weten dat je de moeite waard bent, dat zijn gevoelens die voortkomen uit die meest prille hechting. De goede vader of moeder in de ander trekt het kind in jou aan dat zich eenzaam en verwaarloosd voelt. Meestal gaat dit onbewust.

Verliefd

Je bent verliefd en de ander is de prins of prinses op het witte paard. Je voelt je geweldig, geliefd en kwetsbaar. Je ontdekt aspecten van jezelf waar je je nog helemaal niet bewust van was. Dat is het mooie van verliefdheid. Dit afrodisiacum is wel op een bepaald moment uitgewerkt. De ander blijkt niet perfect te zijn; misschien ga je je ergeren of voel je je op momenten niet gezien of gehoord. Er vindt een andere dynamiek plaats. Angsten en onzekerheden komen naar de oppervlakte. Als de liefde sterk genoeg is en je de intentie hebt bewust te zijn in je relatie is dit een periode van groei en ontwikkeling. Je herkent hoe je gehecht hebt aan de ander en herkent je eigen niet-geheelde kindstukken.

Bindingspatroon *

Als je al langer een relatie hebt, kunnen die bindingsstukken heel intens zijn. Onbewust zijn er allerlei kind-ouder patronen ontstaan. De één is gaan zorgen voor de ander en draagt de verantwoordelijkheid voor het welzijn in de relatie. Hij heeft daarmee als rol op zich genomen de verantwoordelijke en goede ouder te zijn, terwijl zijn of haar partner zich gedraagt als een verwend kind of opstandige puber die overal lak aan heeft.

De oorsprong van al deze bindingen is onbewust de hechting van het heel jonge baby’tje en kindje die nog leven in de symbiose. Ze kunnen niet op zichzelf en zelfstandig bestaan. Dit is de afhankelijkheidsrelatie waarin je de ander nodig hebt om te kunnen bestaan.Wat heeft angst voor intimiteit met verlatingsangst te maken?

Spiritueel

Binnen spirituele kringen zijn daar vaak oordelen over. Zelfstandig zijn is de norm. Meestal is dit een vorm van zelfstandigheid die niet verbonden is met de gevoelige kinddelen in onszelf en de ander. Er is geen aarde en persoonlijke verbinding met onszelf.

We zijn een

In essentie zijn we natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, één en onderling ook afhankelijk. Als je naar een blad kijkt dan zie je het hele universum. In het blad kun je de zon zien, de regen, de aarde, de lucht, ontstaan vanuit het niets en gemanifesteerd in vorm.

Als we op het spirituele pad zijn, kunnen we ons steeds meer bewust worden van hoe afhankelijk we zijn van de ander en dan ook erkenning gaan geven aan onze innerlijke kinderen die zich gehecht hebben. Loskomen uit die binding is een proces wat begint met aanvaarding.

Liefde voor jezelf

Het beste kun je liefdevol zijn naar die delen in jou die nog afhankelijk zijn en ze bestaansrecht geven. Misschien kun je dan ook de angst voelen als de ander zich terugtrekt of boos wordt. De angst van dat jonge kindje dat zich gehecht heeft en niet op zichzelf kan bestaan. Als je je verbindt met die angst zorgt dat ervoor dat jij als volwassene beetje bij beetje de zorg gaat overnemen. Je maakt je los uit de binding en er kan nu een volwassen liefdevolle relatie ontstaan.

*Een bindingpatroon is de verbinding die je vanuit het kind in jezelf met de ouder-kant van de ander aangaat.

Rene Henken

Rene Henken

Ik ben Rene Henken en werk als innerlijk kind therapeut en schrijf met veel plezier artikelen over ouderschap, relaties, innerlijk kind en geestelijke ontwikkeling.
5-hoek

Overige artikelen

Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Waarom begrijpen je niet verder helpt maar voelen wél
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
8 kenmerken die een relatie kunnen blokkeren of stoppen
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?
De Wet van Aantrekking: pas op voor magisch denken
Pijnappelklier: de zetel van de ziel?