Groei in de natuur

In het staartje van de winter, met de lente op de stoep, besloot ik een fietstocht te maken. De lucht was prachtig blauw, het was aangenaam warm en de belofte van het voorjaar hing in de lucht. Ik zag dat de natuur zich voorbereidde op haar groei en bloei. Waar groei in de natuur een vanzelfsprekendheid is, gaat dat bij ons nog wel eens gepaard met belemmeringen en stagnatie. Dit deed bij mij de volgende vraag rijzen: Zou het universum mij in de natuur kunnen laten zien wat ons mensen helpt om te groeien? Ik neem je mee op mijn fietstocht en deel de overvloed aan informatie die de natuur mij gaf.

Tijd

Al snel fietste ik langs dit veld van gesnoeide knotwilgen. Ik heb een voorliefde voor deze bomen, ze roepen iets oerouds bij mij op. De kracht en standvastigheid van deze bomen herinnert me aan mijn eigen kracht. Zeker wanneer ze gesnoeid zijn en ik weet dat ze binnen enkele maanden uitgroeien tot robuuste, mystieke bomen.

Natuur

Ik vind het nog altijd fascinerend hoe snel hun groei zich voltrekt. Dit maakt mij weer bewust van het feit dat groei losstaat van tijd. Waar we misschien het idee hebben dat groei enorm veel tijd kost, hoeft dit allerminst zo te zijn. Probeer het concept ’tijd’ los te laten tijdens je proces. Hoe minder je hier op let, hoe minder weerstand er is vanuit je verstand. Dit geeft ruimte en vergemakkelijkt je groei. Noteer in een schriftje inzichten en en stapjes voorwaarts. Als je dit later terugleest, ontdek je waarschijnlijk dat je meer gegroeid bent dan je dacht.

Uit je blijdschap!

Aanvankelijk was ik vooral visueel ingesteld, maar al fietsend vielen mij de vrolijke geluiden van de vogels steeds meer op. Waar er eerst nog één klonk, werd het aaneenschakeling van vrolijk getsjirp. Waar de ene vogel begon, reageerde de ander. Ik werd er vrolijk van en ik realiseerde me dat het belangrijk is om mijn eigen vrolijkheid met anderen te delen. Je blijdschap uiten helpt om je vibratie te behouden. En wanneer je deze deelt met een ander, verhoogt je vibratie zelfs.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Blijdschap is aanstekelijk, mits je deze deelt met mensen die enigszins op dezelfde frequentie zitten. Je mag dan ook kritisch zijn in je contacten. Voor het universum is ‘groei’ belangrijker dan anderen behagen.

Ieder zingt zijn eigen lied

Hoe wonderlijk is het eigenlijk dat elk van deze vogels zijn eigen lied zingt? De diversiteit geeft kleur en bevordert groei. Net als jouw eigen verhaal en jouw woorden. Jouw woorden zijn weer anders dan die van mij, dat is wat jouw woorden zo waardevol maakt. Hoewel het verleidelijk is, hoef je jezelf niet te vergelijken met een ander. De één is niet wijzer of verder, ieder loopt zijn eigen pad en op zijn eigen manier. Juist deze diversiteit maakt dat het een prachtige symfonie wordt. Waardeer jouw eigenheid!

Snoeien door los te laten

Snoei bevordert een krachtige groei. Dit geldt net zo goed voor de knotwilgen ons als voor ons. Wat mag er bij jou gesnoeid worden, wat mag je loslaten? Het is belangrijk om je te ontdoen van oude pijn, overtuigingen en patronen. Ik word me hiervan gemakkelijker bewust als ik in de natuur ben. Op een plekje achteraf waar ik niet gestoord word, zoals aan de Maas of beschut onder een boom.

De elementen helpen mij om aan de oppervlakte te brengen wat er gezien mag worden: het ruisen van de wind, het kabbelen van het water. Bovendien maakt de lichtheid van de natuur het mij gemakkelijker om gevoelens toe te laten. De geuren en kleuren geven me het vertrouwen dat ik het aan kan.

Naastenliefde

Inzichten

Deze wilg biedt onderdak aan tal van insecten. Hij hoeft hier geen moeite voor te doen, hij ís er gewoon. Ik herken hierin wel iets van mijn eigen leven. Voor de vrienden van mijn kinderen staat de deur van ons huis open. Ze mogen aanschuiven voor een maaltijd, een praatje of een spelletje. Juist in deze tijd hebben jonge mensen behoefte aan verbinding. Een plek om te ‘zijn’, waar ze hun verhaal kwijt kunnen en de lichtheid van het leven mogen ervaren. Het openzetten van onze deur voelt fijn en geeft voldoening. Bovendien laat het mij groeien. Met 2 dochters leer ik dat het leven van een 18-jarige jongen er heel anders uit ziet. Planning is ze vreemd, ze zijn heel goed in leven bij de dag, zelfs het uur. Dat leert mij ook flexibel te zijn.

Voor wie zet jij de deur open? Letterlijk, in je huis of de deur van je hart? Dit kan ook een toevallige voorbijganger zijn met wie je een praatje maakt.

Behoud gezonde afstand

Op de terugweg zag ik een roofvogel, hoog in de lucht. Hij bekeek het aardse vanaf een afstandje, waardoor hij een goed overzicht had. Ook wij mogen afstand bewaren tot de aardse gebeurtenissen, zeker in deze onrustige tijd. Door je hier geregeld aan te onttrekken is het gemakkelijker om in je eigen vibratie te blijven.

Laat jezelf zien!

Deze krokus stond heel alleen mooi te wezen in het gras. Er waren geen soortgenoten te bekennen, maar dat leek deze prachtige bloem niet te deren. Ze toonde haar schoonheid zonder blikken of blozen.

Natuur

Ook jij mag je kleur tonen, laten zien wie je bent. Zelfs als je je eenzaam voelt omdat je anders bent dan de mensen om ons heen. Blijf stralen en laat je licht schijnen. Je zult zien dat er mettertijd soortgenoten op je pad verschijnen. Wanneer je vervolgens samen straalt, versterkt dit je eigen licht.

Merk je dat je groei stagneert? Ik kan je van harte aanbevelen om de natuur in te gaan. In je eentje, zonder afleiding en met je zintuigen wagenwijd open. Vraag vooraf aan het universum om je signalen te geven. Ga naar buiten en laat je verrassen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Hi Florence, wat een mooie goddelijke timing! Je bent meer dan goed zoals je bent :). We blijven fietsen en genieten van de overvloed en wijsheid van de natuur. Lieve groet, Susanne

 2. Lieve Susanne,

  Thuisgekomen van een 2e sollicitatiegesprek. Ik ga onbewust naar nieuwetijdskind. Je prachtige verhaal ontroerd me. Tranen rollen over mijn wangen. Ja, dit ben ik. Met alles wat ik bij me draag. Geloven in mezelf. Gewoon mezelf zijn en dat ik tijdens het gesprek ergens in geraakt werd. Ja, dat ben ik ook.
  Dank je wel Susanne, ik ga zo heerlijk een stukje fietsen.

  Hartegroet, Florence

 3. Goeie morgen Susanne…
  Ik ging even met je mee de natuur in…
  Heerlijk het licht, de kleuren, de geuren, de geluiden, het gevoel één te worden..
  Dankjewel…

  Warme groet,
  Wilma