Wat het medicijnwiel zegt over je valkuil in creatieprocessen

Het medicijnwiel kun je beschouwen als een kompas dat richting geeft. Het laat zien hoe je je creatiekracht kunnen inzetten om je leven vorm te geven naar je wensen. Het toont ook de grootste valkuil in dit proces. Hoe ga je daar nou mee om? Ken de wetmatigheden in creatieprocessen en je bent beter in staat om je hartsverlangen te verwezenlijken. In dit artikel deel ik deze kennis met je en geef ik drie tips waarmee je bewust aan de slag kunt met jouw creatiekracht.

De getallen van het medicijnwiel

wat het medicijnwiel zegt over je valkuil in creatieprocessenEerder schreef ik over de 12 getallen in je persoonlijke medicijnwiel. Je kunt de 12 getallen ook zien als onderdeel van ieder creatieproces. Je plaatst ze dan in het wiel als de uren van een klok.

Je begint bij 1 met het krijgen van een idee of ingeving, ook wel je intentie of verlangen. In stap 2 ga je je verbinden met je verlangen en bij 3 ga je erover communiceren. Stap 4 is die van creatie en balans. Mogelijk wil je nu structuur aanbrengen. Bij 5 ga je actief bouwen en spelen. Bij 6 aangekomen kan het zijn dat je terug gaat kijken om helderheid te krijgen over wat je ook alweer wilde. Bij 7 check je of je meer of minder energie in je creatie wilt stoppen en mogelijk voeg je een beetje magie toe. Bij 8 kijk je op het klopt wat je tot dan toe hebt gemanifesteerd en of er iets moet worden bijgeschaafd. Bij 9 vraag je je af of je creatie wel dienstbaar is aan jou, of dat jij misschien nog meer dienstbaar mag zijn aan je creatie. Bij 10 neem je de leiding over wat je aan het doen bent en bij 11 verkrijg je meesterschap over je creatie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dat wat jij wilde, heeft vorm aangenomen en het is naar je zin. Nu is het tijd om het af te ronden, dan ben je bij de laatste stap, 12. Je bent nu het hele wiel doorgegaan en bent klaar voor een nieuwe creatieronde. Vergeet niet te genieten van je creatie en deze te vieren!

De grootste valkuil in je creatieproces

Het kan ook zijn dat je onderweg bent gestrand. Dat je idee helemaal niet tot realisatie is gekomen. Deze kans is zelfs best groot, want het doorlopen van alle 12 stappen is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Er zijn momenten dat we afhaken, soms heel ongemerkt.

Het kan zijn dat we vinden dat het toch niet zo’n goed initiatief was. Vaak bedenken we dan een nieuw idee. Ook dan begint er een nieuwe creatieronde, maar zonder dat de eerdere tot manifestatie is gekomen. Herken je dat, dat je enthousiast met je leuke idee van start ging, maar dat het op een of andere manier toch niet lukte?

Durf te voelen

De vier windrichtingen in het wiel, in combinatie met de elementen, maken inzichtelijk hoe dit gaat. In het Noorden (lucht) krijgen we onze ingevingen en ideeën. Daar gaan we in het Oosten (vuur) mee aan de slag. Handelen naar ons hartsverlangen leidt tot sensaties in het lichaam. De energie komt in beweging in de vorm van emoties. Dit kunnen minder fijne sensaties zijn, zoals angst en onzekerheid, klamme handen en zenuwen in de buik. We hebben de neiging om hiervoor weg te lopen. Dit zit zo diep ingebakken in onze cultuur, het ‘ongemakkelijke’ niet voelen, dat we er vaak niet eens erg in hebben dat we dit doen.

Het medicijnwiel toont je grootste valkuil in creatieprocessen

Wat we niet doorhebben, is dat we het creatieproces niet afmaken. In plaats van dat wat zich aandient te doorvoelen, en in het Zuiden door het water te gaan, gaan we weer naar het Noorden om daar een nieuwe ingeving te krijgen. Daardoor komen we niet in het Westen (aarde) bij de vormgeving van het idee. Gevolg: we zien geen resultaat van onze acties.

Dit is een belangrijke les van het medicijnwiel: alleen als we de sensaties in ons lichaam bewust doorvoelen, kunnen we de creatiecirkel rond maken en onze verlangens ook echt verwezenlijken. Weet dat het erbij hoort. Het is een wetmatigheid dat stappen zetten om je verlangens te realiseren, sensaties oproept. Altijd. In elk creatieproces.

Tips om je creatieproces af te ronden

  1. Merk op wat je voelt.

Merk regelmatig op wat je voelt, sta erbij stil. Welke sensaties in je lichaam voel je? Welke emotie? Je kunt er een dagelijkse gewoonte van maken om elke ochtend en/of avond in je journal te schrijven: ‘Wat voel ik?’

  1. Vraag je af welke stap je spannend vindt.

Als je weet wat je voelt aan sensaties in je lichaam, kun je je afvragen ‘waar heeft dit mee te maken?’. Vaak vinden we het zetten van nieuwe stappen, in onbekend gebied, onbewust heel eng. Het kan ons onzeker maken en doen twijfelen: kan ik dit wel, is dit wel het juiste?

  1. Kijk naar jouw getal in het Zuiden van het medicijnwiel.

Ieder van ons vindt andere dingen spannend of moeilijk. Dit hangt samen met ons karmagetal in het Zuiden. Ons karma bestaat uit ervaringen uit onze jeugd, de familielijn en vorige levens. Het getal dat je daar hebt, geeft aan waar je mee worstelt en waar je mogelijk vastloopt in het creatieproces.

Bereken jouw karmagetal en kijk naar de betekenis. Zeker de polariteiten van elk getal kunnen duidelijk maken waar je verzandt. Hiermee omgaan vergt bewustwording en soms heb je hulp nodig van een coach of therapeut. In de gratis workshops die ik regelmatig geef, krijg je informatie hierover en kun je ook je vragen stellen.

De cirkel rondmaken

Mijn belangrijkste tip om te zorgen dat je jouw creatiekracht bewust leert inzetten om je hartsverlangen te realiseren: zorg dat je alle kanten van het wiel ziet!

Doorvoel wat situaties met je doen (blijf diep doorademen!) en kijk welke stap je nu kunt zetten. Zo kom je via het vuur in het Oosten door het water in het Zuiden heen en bereik je in het Westen de resultaten van het creatieproces dat je in het Noorden bent begonnen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in