Wat houdt jou tegen om te doen wat je echt graag wilt

In mijn sessies spreek ik veel mensen die zeggen ‘ik weet niet wat ik wil!’.

Als we dan wat dieper kijken blijkt in de meeste gevallen dat ze wel degelijk weten wat ze willen, maar dat iets ze tegenhoudt om dat te erkennen en daadwerkelijk actie te ondernemen om hun wens in de wereld te zetten.

Het gaat dan vaak om wensen als:

  • een eigen coaching of healing praktijk beginnen
  • een nieuwe baan zoeken
  • samenwerken met een bepaald persoon
  • verhuizen
  • wat dan ook!

Overtuigingen, angsten en twijfels die je kunnen tegenhouden

Heel vaak hebben we bepaalde innerlijke overtuigingen die ons tegenhouden om te doen wat we écht graag zouden willen. En als je daar naar blijft luisteren dan gebeurt er niets.

Als voorbeeld neem ik iemand die graag een coachingspraktijk zou willen beginnen. In zo’n situatie kun je tegen allerlei innerlijke patronen aanlopen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Bijvoorbeeld:
– ik ben te jong (of te oud)
– ik ben niet gecertificeerd of niet goed genoeg opgeleid
– wie ben IK nou om dit te gaan doen?
– anderen kunnen het beter dan ik
– ik moet eerst …. zijn of doen voordat ik anderen kan helpen

Eigenlijk zijn dat allemaal verschillende vormen van de overtuiging: ‘ik ben niet goed genoeg.’ En die kunnen je ongemerkt heel erg in de weg gaan zitten en je tegenhouden om dat te doen wat je graag wilt (en kunt!) doen.

Daarnaast kunnen er dan (vooral bij sensitieve mensen) nog angsten naar boven komen, bijvoorbeeld:

  • angst om je waarheid te spreken
  • angst voor kritiek & afwijzing
  • angst voor het onbekende

Reality check

Het punt is dat we allemaal dat soort overtuigingen hebben of hebben gehad, in wat voor vorm dan ook.

In sommige gevallen is er daadwerkelijk iets wat je eerst moet doen voordat je kunt starten (als je acupuncturist wilt worden zul je toch echt eerst de opleiding moeten afmaken) maar in veel gevallen houden we onszelf onnodig tegen omdat we aan onszelf en onze kwaliteiten twijfelen.

Iedereen is uniek en heeft door al zijn ervaringen (in dit leven én vorige levens) een unieke kijk op dingen, een unieke wijsheid én een unieke manier waarop je die verwoordt en interpreteert. Dat alleen al maakt dat wat jij weet en kunt van waarde is.Wat houdt jou tegen om te doen wat je echt graag wilt

Wat wil ik?

Ik wil je uitnodigen om voor jezelf eens na te gaan:

Wat wil ik nou eigenlijk echt?

En wat houdt mij tegen om dat te gaan doen?

Soms is het een kwestie van timing en dingen die nog op hun plek moeten vallen. Andere keren is het een kwestie van je eigen excuses, twijfels en angsten onder ogen zien en daarmee werken.

Hoe doe je dat, met je twijfels en angsten werken?

Love the fear and do it anyway

Het is nooit zo dat ik twijfel of angst zomaar weg wil duwen of veroordelen. In tegendeel: wanneer je je angsten en twijfels kunt erkennen, kunt liefhebben en de ruimte kunt geven, dán kun je ze integreren. Dan kunnen ze een deel van jou zijn zonder dat ze jouw richting bepalen.

Het beeld wat ik daarbij vaak krijg is het beeld van een auto. Het is jouw auto en jij zou dus achter het stuur moeten zitten. Maar vaak zitten onze twijfels en angsten achter het stuur en bepalen die waar we wel of niet naar toe gaan. Als je bewust gaat werken met je twijfels en angsten kunnen ze op de achterbank meerijden (je hoeft ze niet de auto uit te gooien ;-)) en kun jij weer achter het stuur gaan zitten en jouw richting bepalen.

En je kunt zelf aan de slag gaan, bijvoorbeeld met deze innerlijk kind meditatie (waarbij het innerlijk kind in de meditatie je twijfel of angst representeert):

En dan kom je op het punt waarop geldt: feel the fear and do it anyway! Laat maar aan jezelf zien wat er allemaal mogelijk is.

Ik wens je heel veel succes met het in de wereld zetten van jouw wensen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap