wat is een ego
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Mensen vallen tegenwoordig over het ego van anderen. En sommige hebben last van hun eigen ego, vaak zonder dat ze zich er bewust van zijn. Het ego is iets wat veel mensen in de weg staat om persoonlijk te groeien. Maar wat is nu precies een ego? Een ego is een beeld wat iemand van zichzelf heeft gecreëerd. Het ego is vaak niet gelijk aan de werkelijkheid van hoe iemand is of overkomt. Daarom noemen we het ook wel de onware zelf.

Overlevingsmechanisme

Het is voor sommige mensen nodig om een ego te hebben omdat ze dat nodig hebben om te blijven staan in moeilijke situaties. De mens kan zich hieraan optrekken. Wat er vaak gebeurd is dat het ego van henzelf word. Ze gaan denken dat dat is wat ze zijn. Terwijl dat alles behalve zo is.

Als er een situatie is waarin iemand zich niet fijn of ongemakkelijk voelt kan diegene een positieve gedachte over zichzelf zoeken en zich daar aan vast houden. Zo kun je jezelf liften en kun  je beter omgaan met de moeilijke situatie.  Wat je veel ziet is dat dit overlevingsmechanisme te pas en te onpas word gebruikt en de mens en er zich op een gegeven moment naar gaat gedragen.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De gedachtes die je eerst gebruikte om jezelf te liften zijn dan permanent aanwezig en het word een stukje van jezelf. Zo ga je dan leven naar dat beeld van jezelf en jezelf overal profileren op die manier. Wat begon als overleving word dan de nieuwe standaard.

Nooit genoeg

Het ego wil zich altijd nóg beter voelen. Je hebt nu die nieuwe standaard en gaat dus zoeken naar andere dingen om gelift te kunnen worden. Zo vergroot je je ego. Het ego krijgt nooit genoeg complimenten en mooie woorden en krijgt het die niet zal het op zoek gaan naar die fijne woorden van bevestiging dat je goed bent zoals je bent.

Je gedraagt je steeds meer afhankelijk van complimenten en bevestiging en gaat je in bochten wringen ze overal te krijgen. Je gedrag is verre van natuurlijk. Omdat je zo bezig bent met jezelf vergeet je dat er mensen om je heen zijn die ook wel eens wat fijne woorden van jou willen horen in plaats van alleen maar te ontvangen.

Dit zal voor sommige mensen bekend in de oren klinken. Het is één voorbeeld maar er zijn natuurlijk veel meer scenario’s waarin een ego gekweekt kan worden.

Onzekerheid

Iedereen kent wel zo iemand die heel erg kan schrikken van de groei van andere mensen, constant aandacht nodig heeft of gewoon vol lof over zichzelf praat om maar niet te laten zien wat er werkelijk zit achter die woorden van lof. Vaak zit hier onzekerheid onder. Wat natuurlijk heel erg kan zijn. Maar het ego groot houden is geen goede manier om met je onzekerheid om te gaan. Het kan een tijdelijke overleving zijn, maar het moet geen deel van je nieuwe persoonlijkheid worden.

Verandering

In principe heeft elk mens in meer of mindere mate een ego. Dat is natuurlijk. Het hebben van een ego is niet altijd slecht. Sommige mensen zouden er vandaag de dag niet meer zijn zonder hen ego. Het word alleen wat minder positief als het je leven dusdanig beïnvloed dat het ontwikkeling in de weg staat.

Het ego zegt je dat je niet moet ontwikkelen zodat het je in de greep houd. Je bent bang voor verandering. Terwijl verandering ontwikkeling bewerkstelligd. Zodra je gaat groeien als persoon zal je het ego niet meer nodig hebben. Het ego staat dit vaak niet toe.

Ontwikkelen

Tegenwoordig staat ontwikkeling bij veel mensen centraal. Ze doen er alles aan om zich fijn en goed te voelen in deze drukke snelle wereld waarin we leven en allemaal onder een vergrootglas liggen door social media. Ze volgen allerlei cursussen en bijeenkomsten waarin persoonlijke groei centraal staat. Maar hebben geen idee dat ontwikkeling begint bij jezelf.

De enige manier om te groeien is van binnenuit. En stap één is het ego herkennen en langzaam verkleinen. Tot je jezelf durft te laten zien voor wie je werkelijk bent. Van daaruit start ontwikkeling. Het begint niet bij een cursus of scholing of diploma. Dat zijn dingen die het ego aanstuurt.

Een te groot ego

Het ego zegt ook dat de dingen op jou manier moeten gaan omdat je altijd alles op jou manier voor mekaar hebt gekregen en dat dat dan maar zo moet blijven. Met als gevolg dat je niet luistert of openstaat voor suggesties of gevoelens van andere mensen en die van je afstoot omdat je te kortzichtig bent om verder te kijken naar wat er om je heen gebeurd.

Soms is het ego zo groot dat je niet meer kunt zien wat belangrijk is voor andere. Je ego is dan zo groot dat je beeld van de werkelijkheid niet meer helder bij je binnenkomt. Je kunt simpelweg niet meer langs het ego afkijken en ziet alleen nog je eigen onware zelf. En ben je alleen nog bezig met jezelf en hoort en ziet ook niets anders meer.

Zonder oordeel kijken

Een veelvoorkomende rede waarom onderling contact tussen mensen soms moeizaam gaat zijn de verschillende ego’s die met mekaar botsen. Het accepteren van jezelf en het accepteren van andere mensen met hen mooie en minder mooie kanten is een belangrijk stuk van kwaliteit van leven. Pas als we ons bewust zijn van het ego wat we hebben, kunnen we leren zonder oordeel naar onszelf en naar andere te kijken.

 

5 REACTIES

  1. Mooi geschreven en heel duidelijk en helder uitgelegd.
    Maar ik ben niet anders van je gewend lieve Nicole.
    Veel liefs Marleen

  2. Dag Nicole,
    Ik leer van het artikel over ‘de functie van het ego’. Begrijpelijk, helder en aangenaam geschreven.
    Dank je wel, Christiane

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in