wat-is-gevoel-en-wat-is-emotie
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Zelfbeeld

Ik las laatst op facebook de volgende opmerking die me intrigeerde:” Wat hier wordt beschreven, begin ik nu te ervaren. Mijn gevoel is de drager van mijn zelfbeeld”. Dit druiste in tegen mijn “gevoel” en het zette me aan het denken…

Het was voor mij een knipoog van hierboven om er wat werk van te maken, want ik merk inderdaad dat er bij mijn klanten heel wat verwarring is omtrent dat voelen en emoties.

Als hooggevoelige trek ik uiteraard ook alleen maar hooggevoelige mensen aan. Dus dat voelen is echt wel een heel hot ding in ons leven en heel belangrijk dat dit juist begrepen wordt. Er is dus een heel groot verschil tussen voelen en emoties.

Een zelfbeeld wordt gevormd en is gedragen door emoties totdat jij je gevoel volgt en je vreugde ervaart in je leven. Dus niet je gevoel maar je ervaring is drager van je zelfbeeld. De nuance is misschien heel subtiel maar heel belangrijk om te begrijpen hoe alles in elkaar past.

Voelen en emotie, de 2 benen in het duaal aards concept

De meeste lezers zullen ook al weten dat aarde een duaal concept is. Dat wil zeggen dat je om duidelijk richting te kunnen geven aan je leven en contact te maken met wat je wil en wie je bent, je daarmee rekening moet houden. Duaal wil zeggen, het bestaande uit 2 delen en vanuit die twee ontstaat een vormgeving/schepping. Onderstaande afbeelding schetst geeft schematisch kort de 2 benen weer waaruit deze aardse, materiële duale wereld bestaat. Vandaar ook mijn en de esoterische stelling dat 1 + 1 = 3

img_20161007_143358100

Bovenstaande afbeelding toont duidelijk dat gevoel bij de ziel hoort en denken bij het ego. Beide polen zijn van levensbelang om een vervullend leven te leiden op aarde.

ZOLANG JIJ LEEFT VANUIT ÉÉN POOL ZAL JIJ VERVULLING OF AANVULLING ZOEKEN BUITEN JE EN LIJDT JIJ JE LEVEN IPV LEIDEN.

Je staat dan als het ware op één been en bent gemakkelijk uit je evenwicht te brengen of om te gooien. Om geaard te zijn en stevig op eigen benen te kunnen staan dien je beide polen te integreren dwz je ziel / gevoel als leidraad gebruiken en je ego / denken als uitvoerder of vormgever. Of eenvoudiger gezegd: “ je gezond boerenverstand gebruiken om je leven zo mooi en verrijkend mogelijk te maken. “

Wat is gevoel wel en wat is het niet?

Je gevoel is je kompas in dit leven. Je kompas op het ware noorden (jezelf) gericht, zal zorgen voor een vervullend leven.

Zolang jij je angstige ego (= je denken) als kompas gebruikt of je richt op de ander in de eerste plaats, blijft je ziel (vreugde) buiten je leven. Volg jij echter je gevoel dan treedt jij buiten de vaste vertrouwde paden (maskerade) en bewandel jij jouw unieke, vreugdevolle pad.

Jullie snappen waarschijnlijk al beter nu dat je gevoel één ware functie heeft. Maar dat lees ik graag in jullie commentaren hieronder. Ik kan je al verklappen dat je gevoel altijd als ondertoon LIEFDE heeft/geeft. Het heeft ook niks te maken met je zelfbeeld want het is je connectie met je ziel.

Hoe duidt je dan wat je overkomt?

Alles wat je “overkomt” valt in de tastbare dimensie en is verbonden een emotie vanuit je ego / bedenksels. Dat wat jou pijn doet is een bedenksel van je ego, want niks kan jou pijn doen, tenzij jij daar toestemming voor geeft. Nee ik ben niet gek als ik dat schrijf. Dat toestemming geven gebeurt op onbewust niveau.

Voorbeeld als jij met een (onbewuste) gedachte leeft dat mensen je niet respecteren en waarderen KAN jij enkel zulke opmerkingen horen of erger nog, een goedbedoelde opmerking interpreteren volgens jouw onbewust denkprogramma. Je schitterend, slim ego heeft idd een overlevingsprogramma draaien om het complexe dagdagelijkse leven hanteerbaar te houden, zodat jij tijd hebt om andere dingen te doen. Deze is dus aangeleerd in je kindertijd en zal je hele leven / ervaringen kleuren tot jij je er bewust van wordt en als volwassen wezen dit programma loslaat.

Je kan stellen dat wat jij ervaart enkel dat is waar jij (je ego) voor openstaat en gelooft. Het is een simpel concept: geloof jij dat deze wereld prachtig en boeiend is dan zal jij dit ervaren. Geloof jij in een pijnlijk, vijandige wereld dan ervaar jij dit.

Iemand die stelt dat het gevoel de drager is van het zelfbeeld heeft nog nooit stilgestaan en echt gevoeld. Ik kan het niet benoemen maar zal het toch proberen te schetsen wat het voor mij inhoudt. Gevoel is dat wat je juist niet kan/wil benoemen omdat het een zijn, een weten is. Volledig in het gevoel zijn brengt een glimlach op je gezicht en je hele lichaam lacht mee. Je wil niks meer, je eist niks meer, je verwacht niks meer. Het is gewoon af, volmaakt. Van zodra je het kan/wil benoemen, van zodra het iets kan dragen is het een emotie en oordeel. En ja deze ervaring ken ik en die zijn zalig, hoe kortstondig ze ook zijn als menske. Ps oordeel en benoeming is onderdeel van het menselijk leven en helemaal niet slecht.

De levenscyclus, symbolische weergave in 10 stappen

 

  1      2        3      4     5         6       7       8        9      10

1 Afhankelijke baby 2 oordeel omgeving 3 dat je kwets en 4 denken “vergiftig”.5 De programmatie van je 6 overlevingsmasker is er, waardoor 7 dezelfde scenario’s herhaald worden. 8 Inzicht/kennis is nodig om je 9 eigen wijsheid te ontdekken zodat je terug 10 vrij wordt.

Hoe meer inzicht je krijgt in het mechanisme van je denken hoe meer kans je hebt op bevrijding. Eigenwijs zijn is de boodschap 😉

De eenvoudige afbeelding is een gemakkelijke tool om je te leren bewust te worden vanuit welk been jij leeft. Het zal je helpen om stevig op beide benen te staan.

Belangrijk is dat je je gevoel/ziel tot kompas maakt. Je gevoel volgen wil zeggen alles wat je vreugde en plezier bezorgt vergroten in je leven en alles wat je onrust, irritatie en angst bezorgt zo beperkt mogelijk houden in je leven. Wees je dus bewust van wanneer je denkt/handelt vanuit angst en zet dit dan om een gedachte vanuit gedragen door liefde en vrijheid. In de afbeelding lees je ook dat vb structuur en analytisch denken het ego is dus breng er dan wat creativiteit en flexibiliteit in. Dwz sta open voor nieuwe zienswijzen of nieuwe dingen.

Voorbeeld van een gedachte gedragen door angst:
Ik zal mijn rekeningen niet kunnen betalen

omzetting naar liefde:
Ik weet niet hoe ik mijn rekeningen zal betalen maar ik weet wel dat het antwoord in mij zit en stel me nu open voor nieuwe inzichten.

Zolang een omzetting naar liefde weerstand oproept moet je eraan sleutelen, anders kan ze niet werken omdat je ego zal tegenwerken.

Ik lees graag hieronder jullie inzichten over wat de functie is van je ziel en nog een doordenkertje waarom de antwoorden in jou zitten.

Als er nog vragen zijn over deze materie kan je altijd een email sturen naar isabelle@isahealing.eu. Ik doe mijn best om zo snel mogelijk te antwoorden.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

12 REACTIES

 1. Mooi overzicht/verdeling van ego & ziel. Ik ben altijd in dubio wat links en rechts is. Vanuit welke positie bekeken? Vanuit jezelf of naar jezelf? Het is maar hoe je het bekijkt;-)

 2. Ons gevoel is een functie, we zijn niet ons gevoel, we hebben een gevoel.
  En dat gevoel heeft ons iets te zeggen.
  Gevoel heeft echter geen ogen dus wordt (mede) bepaald door ons denken.
  Als ik aan iets engs denk, geeft mij dat ook een onzeker en onveilig gevoel, ook al is er in het hier en nu niets dat mij bedreigd.

  Een "negatief" gevoel is net zo waardevol als een "positief" gevoel.
  Denk in dit geval maar aan een vrachtauto die op je afdendert, dat je dan angst voelt is heel waardevol want dit zet jou er toe aan opzij te springen en jezelf in veiligheid te brengen.
  Het gaat er vervolgens wel om hoelang jij een gevoel vasthoudt.
  Als je opzij gesprongen bent en de vrachtauto uit beeld verdwenen is het niet langer nodig het gevoel van angst vast te houden.
  Dit kun je toetsen middels je realistisch denken.

  Je gevoel volgen is heel mooi maar toets dit ook aan de realiteit.

 3. Aloha

  Heel h*erkenbaar!
  Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu laat me 'zien' en be*leven wat emotie en gevoel 'doet', woorden beschrijven onvoldoende, heb 't gevoel dat je me wel snapt

  Dank je wel Isabella voor je fijne post op een mooi synchroon moment ✨✨

  Vreugdegroet,
  JOYce

  • Ja Joyce, dat heet spelen met de materie, (er)varen op het hoe jij (be-)jij iets beleeft (= je verbindt met de schepping/begrenzing). Materie is deeltje van de bron zichtbaar maken.

 4. Ik weet wat je bedoeld en wat zou ik het graag vanuit mijn gevoel bezien. Mijn ego is nog te sterk over mijn zelfbeeld. Zijn stem is nog te groot, door wat ik het grootste deel van mijn leven heb gehoord. Het lukt me niet of nog niet om dat los te laten.

  • Hallo Wilma, de kunst is om bewust in het leven te staan dwz je bewust zijn van het waarom van je handelen: uit angst/gebrek of uit vreugde/potentieel. Zolang je in angst zit = ego, wil je maar 1 ding = overleven/controle = niet voelen, want pijn is een lastige vlieg die je in actie kan brengen en die ervoor kan zorgen dat je wil uitbreken.
   Dus jij wil dingen vanuit je gevoel bezien maar door je angst is je hart gesloten en zeg je eigenlijk dat je NIET wil voelen. Zolang je niet bereid bent om door de pijn lagen te voelen kan je nooit tot je kern van vreugde komen. Dus voel je pijn, voel die dan, ga er met je aandacht naartoe, ga tot in het focuspunt en het zal oplossen en je bent een laag dichter bij je ware zelf.

   Geen pijn willen voelen wil zeggen dat je niet wil voelen dus kan je ook geen vreugde voelen en ben je stuurloos
   Zo Wilma, je ziel vraagt je: ben je bereid om te voelen of is het ja-maar? Je kan alles als je ervoor kiest. Het is nu aan jou: waarvoor kies jij.

   Hartegroet, ps kiezen voor jezelf is boeiend, wordt steeds makkelijker MAAR is een keus die je levenslang dagelijks dient te hernemen

 5. Hoi Isabelle

  Dank voor al je mooie inzichtvolle artikelen.
  ik weet dat alles wat je in je leven "toe"valt is een creatie van jezelf. het inzicht van het voorjaar was dat alles wat ik NU zie een resultaat is van een eerdere creatie. en dat kan ik dus nu veranderen 🙂 (nadat ik gevonden heb wat het mij vertelt)
  misschien helpt dit anderen ook.
  liefdevolle groet
  Jolanda
  Wees de Glimlach en heb Plezier

  • heel belangrijk inzicht idd Jolanda. Het nu is een resultaat van je vroeger gedachte patroon en als je dit resultaat niet leuk vind, heb jij als ENIGE de MACHT om dit te veranderen. Het vergt een wel een eerlijk kijken naar jezelf en de nodige moed om dan je hart en gevoel van vreugde te volgen

 6. Dag Isabelle,
  Ik zou heel graag de sprong wagen van leerkracht in hoofdberoep eb daarnaast zelfstandig therapeute in bijberoep NAAR VOLLEDIG ZELSTANDIG! Maar mijn ego sputtert tegen en iedereen raadt me aan om op veilig te spelen. Het zijn ook ZOVEEL gedachten die door mijn hoofd gaan en zodra ik er eentje in liefde heb omgezet dient devolgende zich al aan! TIPS?
  Alvast hartelijk dank!
  Veerle

  • Hoi Veerle

   Eigenlijk is er maar 1 tip. MOED… op te springen en anders te durven gaan dan iedereen zegt hoe het zou moeten. uit ervaring weet ik ondertussen dat ook al heb je 100 argumenten om het niet te doen (angst-ego) en maar 1 om het wel te doen (omdat je hart zegt dat het goed is/liefde) dat dat de juiste weg is. mijn grootste sprong was dat alles op het spel stond, mij zelf, mijn kinderen, op straat komen te staan als het niet zo was enz…. en weet je…. het was de beste keus ooit. ik heb mijn kinderen, ondertussen 13 en 18, geleerd dat er altijd maar 1 juiste weg is en dat is wat HUN hart ze vertelt. in bovenstaande voorbeeld zijn zij diegene geweest die zeiden… mam jij zegt altijd .. volg je hart… pffff
   en ondanks dat ik nu al jaren zo leef ga ik je niet zeggen dat het ook makkelijk is. er zijn echt momenten bij dat je je afvraagt heb ik er goed aan gedaan. maar mijn leven is de afgelopen 7 jaar vele malen gelukkiger, liefdevoller en dankbaarder geworden dan ik ooit had durven denken. ik zou zo weer springen zonder twijfel. Ik heb al een heel groot deel van mijn mooie ZELF gevonden.
   dus zet hem op! ik wens je heel veel moed en kracht om je eigen"wijsheid" ofwel je hart te gaan volgen!
   met liefdevolle groet
   Jolanda
   Wees de Glimlach en heb Plezier

  • Hallo Veerle, ik schaar me achter Jolanda. Als je echt bereid bent om ervoor te gaan, echt ja ik wil zeggen dan zou ik zeggen volg je hart. Zeg jij nog ja maar, dan zeg je eigenlijk nee tegen jezelf, dat je niet geloofd in jezelf. Ik had hier laatst een dame die wou samenwerken(lees mijn netwerk gebruiken). Toen ik haar vroeg:" en wat heb jij te bieden" begon ze zich in alle mogelijke bochten te wringen en grote mooie (lege) worden te gebruiken. Ze had ook haar werk opgezegd onder het mom dat ze in zichzelf geloofde maar ze zat nog vol van angsten en afweer. Toen ik haar vroeg zichzelf te zijn (wat ze te bieden had) viel ze asap door de mand. Dus mijn vraag, is je besluit om ervoor te gaan gedragen door je hart of doe je het omdat je je andere job beu bent? Ik ben healer en coach in hoofdberoep maar voor mij is het geen beroep het is mijn hobby en mijn passie. Ik zie ja met elke vezel in mijn lijf, jij ook? Indien ja wees niet bang om te springen in het diep, jezelf en de kosmos dragen je altijd als jij verbonden bent door dit ja ik wil. Nog niet duidelijk hoever je staat? Teken een boog op een blad papier, links schrijf je nee, in de midden schrijf je ja-maar, recht ja-van-harte. Doe je ogen dicht vraag jezelf waar je staat in de proces beweeg dan met je wijsvinger over de boog heen en weer terwijl je de vraag herstelt en kijk waar je vinger stilvalt. Ben je over het ja-maar doe maar dan je zal sterk genoeg zijn om de de laatste restjes te overwinnen. Succes en onthoudt de keuze is altijd tussen angst/gebrek & vreugde/potentieel. Wees je bewust waarom je dingen doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in