Blauwdruk voor geluk, de test
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Als wij willen weten hoe wij ultiem en voor altijd gelukkig kunnen zijn, moeten we begrijpen wat onze blue print is van het leven. Wat is het model van geluk dat wij in ons hoofd hebben? Wat is de definitie van geluk?

Door de jaren heen heb ik geleerd dat mensen een verhaal hebben in hun hoofd over hoe zij hun leven zouden moeten leven om gelukkig te zijn. Iedereen maakt als het ware een eigen sprookje in zijn hoofd. Dit sprookje is de blue print waar ik het over heb.

Een voorbeeld van een blue print die ik mega vaak tegenkom: Je gaat naar school. Je bent een leuk sociaal persoon. Je gaat studeren. Je wordt volwassen. Je bent een vriendelijk persoon en prettig in de omgang. Je vindt een baan. Je vindt de ideale partner. Je ontvangt liefde. Je werkt hard. Je verdient zoveel mogelijk geld. Je verdient respect. Je kunt voor jezelf en je familie zorgen en leuke dingen doen. Je krijgt erkenning. Je leeft lang en gelukkig.

De rode lijn in ieders blueprint is het bereiken van doelen. Op een of andere manier heeft iedereen het idee dat je heel veel moet bereiken om gelukkig te worden of zelfs gelukkig te mogen zijn. We leven in een maatschappij die ons leert om uit te blinken en speciaal te zijn. Als je niet iets unieks doet of uitdraagt dan kun je het gevoel krijgen dat je niet meetelt en niks voorstelt. Dit overkomt bijna iedereen tegenwoordig. Maar wat is speciaal en uniek? Is het niet bijzonder dat een moeder van drie kinderen dag en nacht thuis is om deze mensjes de beste basis te geven voor hun leven? Is het niet bijzonder dat een loodgieter met zijn handen huizen voorziet van leidingen en sanitair zodat wij daar heerlijk in kunnen leven? Waarom verdienen leraren zo weinig? Is het niet buitengewoon dat zij onze kinderen van fundamentele kennis voorzien?

Blauwdruk voor geluk, de test

Iedereen heeft een blueprint van hoe het leven eruit zou moeten zien om gelukkig te zijn. Weet jij wat jouw blueprint is? Ik heb een leuke opdracht voor je om dit onder de loep te nemen. Hieronder laat ik zien hoe het werkt. Onderaan de pagina kun je de opdracht digitaal maken als je wilt.

Vraag 1:

Bedenk over welk gebied jij je op dit moment in je leven goed voelt. Waar ben je blij mee? Waar ben je trots op? Je baan, je lijf, je kinderen, je tuin, je relatie met iemand, je financiële situatie?

-Mijn relatie.

-Mijn eigen bedrijf.

Vraag 2:

Waarom ben je daar op dit moment in je leven blij mee?

-Ik kan zijn wie ik ben en ik word gewaardeerd om wie ik ben.

-Ik verdien geen bakken met geld maar kan doen wat ik leuk vind en verdien daar genoeg geld mee om te leven en eten, af en toe op vakantie te gaan en in een mooi huis te wonen.

Vraag 3:

Weet je nu wat jouw blueprint is op dit gebied?

-De blueprint op het gebied van relatie van deze dame is dat ze gelukkig is als ze haar leven deelt met iemand die van haar houdt om wie ze is.

-De blueprint op het gebied van werk van deze dame is dat ze gelukkig is als ze het werk kan doen dat ze leuk vindt en hiermee genoeg geld verdient om zorgeloos te leven. Ze wil onafhankelijk en zelfstandig zijn en genoeg verdienen om af en toe leuke dingen te kunnen doen.

Als de huidige conditie van jouw leven overeenkomt met je blueprint, dan voel je je gelukkig. Dat is waarom je blij bent met dit gebied, op dit moment in je leven.

Je kunt deze oefening natuurlijk ook omdraaien als je benieuwd bent naar jouw blauwdruk voor ongeluk!

Een formule voor geluk en succes

Waarom vertel ik je dit verhaal over sprookjes en blueprints? Simpel! Als je jouw blueprint kent dan kun je op ieder gebied jouw behoeftes tegemoet komen. Je weet dan wat je moet doen om jezelf op ieder gebied gelukkiger en fijner te laten voelen. Door op te schrijven hoe jij je nu op dit moment voelt op alle gebieden in je leven, kom je erachter hoe jouw blueprint eruit ziet.

De formule voor geluk: Het overstijgen of matchen van jouw verwachtingen op dat gebied op basis van je blueprint.

De formule voor ongeluk: Tekortschieten op jouw verwachtingen op dat gebied op basis van je blueprint.

De kloof

Als je leven niet matcht met je blueprint dan heb je te maken met een kloof tussen wie je bent en wie je wilt zijn. Het is heel normaal dat je niet op alle gebieden even tevreden bent. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat jij je op bepaalde gebieden focust terwijl je andere gebieden verwaarloost. Mensen met een eigen zaak besteden vaak minder tijd aan hun gezin. Topsporters en artiesten focussen op hun prestaties en zijn vaak minder tevreden met hun familierelaties en vrienden.

Als je leven niet matcht met je blueprint dan voel je ongenoegen op bepaalde gebieden. Je leven is dan uit balans. Jij voelt je dan uit balans. Je voelt stress, pijn, frustratie, soms kan zelfs een depressie de kop op steken.

Door je blueprint door en door te kennen en deze te evalueren op basis van bovenstaande simpele vragen, krijg je grip op probleemgebieden in je leven. Deze probleemgebieden zijn wellicht bij jou de gebieden waar zich ook blokkades bevinden.

Heb jij al een idee van jouw blauwdruk voor geluk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in