Wat is joúw overlevingsstrategie

Er komt een moment in ieders leven waarop je terugkijkt op je jeugd en je beseft dat jouw jeugd echt uniek was. Je bent immers geboren op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd, je vader heeft zijn eigen unieke kenmerken en je moeder heeft die ook, je hebt misschien broers of zussen, je familie hangt een bepaald geloof aan of niet, er zijn bepaalde genetische kenmerken, er zijn zekere problemen in het gezin, etc. etc.

Het is een unieke mix van omstandigheden waarin jij opgegroeid bent en die jou gevormd heeft. Ook jij bent als mens uniek. Je hebt je eigen eigenschappen, karaktertrekken en karmische bagage. Je lijkt qua uiterlijk wel op je broer of zus, maar hoe jij omgaat met dezelfde omstandigheden van jullie jeugd, kan totaal van hen verschillen.

Op aarde geboren worden

Waarin je niet verschilt, is dat iedereen vanuit dezelfde bron op aarde geboren wordt. We komen allemaal uit een situatie van onvoorwaardelijke liefde, totale veiligheid en volledige controle. Dit is de natuurlijke staat van de ziel/ je hogere zelf: alles is liefde, alles is veilig en alles is onder controle. Maar deze staat komt in een andere balans als we op aarde worden geboren.

We worden immers geboren met een ego dat ervoor zorgt dat we op aarde overleven. Op aarde is immers niet altijd alles veilig, wordt er niet altijd van je gehouden en heb je situaties niet altijd onder controle. Het ego is een prachtig en waardevol instrument dat ons helpt in balans te blijven en te overleven op aarde.

Alles is in balans. Goed – fout, zwart – wit, licht – donker, mannelijke – vrouwelijk, etc. Zo is dus ook je staat van zijn hier op aarde in balans. Dit is de balans van het ego en je hogere zelf.

Je ego

De kernovertuiging van het ego is: ‘Pas op, je bent niet veilig, er wordt niet van je gehouden en je hebt geen controle!’ en de kernovertuiging van je hogere zelf is juist het tegenovergestelde.

Bij heel veel mensen is er sprake van een disbalans. Die disbalans wordt veroorzaakt doordat in hun leven, vaak in de eerste jaren van hun bestaan, ze in een situatie zijn waar bij hen op een aantal onzichtbare knoppen van het ego wordt gedrukt.

Als je ouders je nooit zo goed begrepen hebben, kan je dat vertaald hebben naar “ze houden niet van me” of “ik ben niet goed genoeg zoals ik ben”. Ongemerkt wordt de knop LIEFDE ingedrukt en ontstaat een disbalans tussen het ego en je hogere zelf. Om die liefde van je ouders wél te krijgen, om ogenschijnlijk zelf weer in balans te komen, schiet je in een overlevingsmechanisme.

Je gaat je wellicht anders voordoen dan dat je werkelijk bent, je spreekt je minder uit en ontwijkt moeilijke situaties. Je verstopt je ware ik en neemt een bepaalde rol aan om die liefde wél te krijgen. Het is een rol die je speelt, maar omdat je hem al vanaf je vroege jeugd speelt, kun je die rol sterk gaan verwarren met degene je eigenlijk echt bent. Je speelt die rol immers vaak onbewust. Die rol die je aanneemt, vormt als het ware een pantser om diegene heen die je écht bent. Dat pantser voorkomt dat anderen je weer pijn doen en weer op die knop kunnen drukken.

In extreme situaties waarbij er sprake is van geweld en misbruik, kunnen de drie knoppen van het ego bij een kind allemaal tegelijk en heel diep ingedrukt worden. De balans is dan volledig zoek. Een kind voelt zich niet geliefd, voelt zich onveilig en heeft de situatie niet onder controle. In zulke extreme omstandigheden ontwikkelt een kind dan ook een extreme overlevingsstrategie en een muurdik pantser om zichzelf te beschermen.

Overlevingsstrategie

Die overlevingsstrategie kan zich op vele manieren manifesteren. Vaak zijn die onder te verdelen in drie categorieën: vluchten, vechten of bevriezen. En ondanks dat het in zulke extreme omstandigheden duidelijk is waar de oorzaak van dit gedrag ligt, is het zelf-ontwikkelde pantser vaak zó dik, dat de persoon zelf, maar ook anderen, hier niet of nauwelijks doorheen komen.

Iedereen heeft wel een vorm van overlevingsstrategie en een pantser in het leven ontwikkeld. Bij de één is die wat duidelijker of dikker dan de andere. Zolang je je niet bewust bent van die strategie en dat pantser, kan dat in je leven voor een boel problemen zorgen. Je vlucht in een bepaalde verslaving, je ontwikkelt stoornissen, je relaties lopen elke keer stuk, etc.

Zolang je onbewust blijft, zal je elke keer weer in dezelfde valkuilen stappen. Je leeft niet het leven dat je ware-ik wil leven. Je leeft een leven in een bepaalde rol, in disbalans met jezelf en je zit niet in de juiste flow. Je zult merken dat er regelmatig situaties in je leven zijn waarbij die disbalans weer voor problemen zorgt.

Levenslessen

Ook kun je lichamelijke klachten krijgen die allemaal signalen zijn dat je niet het leven leidt dat je eigenlijk wil leiden. Die situaties en signalen zullen elke keer terugkomen. Elke keer krijg jij de kans je les te leren. En elke keer als je je les niet leert, zal de les zich heftiger en groter presenteren in een later stadium van je leven.

Sommige mensen blijven zich hun hele leven onbewust van hun eigen patronen. Voor sommige lessen heb je misschien wel meerdere levens nodig om hem te leren. Maar het kan ook zijn dat een bijzondere gebeurtenis of een zware crisis in je leven kan leiden tot een doorbraak in het patroon. Het kan zijn dat je iemand tegenkomt die moeiteloos door jouw pantser heen kijkt en je ware-ik ziet.

Of met behulp van therapie en coaching krijg je zoveel inzichten over je eigen leven, dat er langzaam barsten komen in je pantser en je hem uiteindelijk helemaal kan laten zakken.

Helaas is er vaak eerst een crisis nodig om te komen tot een doorbraak: een burn-out, een hartaanval, een scheiding, een overlijden, etc. Zelf heb ik in mijn leven ook een stevig pantser gemaakt. Ik heb het geluk gehad dat de ontmoeting met mijn soulmate uiteindelijk heeft geleid tot een doorbraak. Zij prikte moeiteloos door mijn pantser heen. Zij sloeg er een gat in en door de crisis die daarop volgde heb ik de weg naar binnen kunnen vinden. Ik hervond mijn ware ik.

Spirituele inzichten

In die zoektocht naar mezelf heb ik steun gehad aan een aantal belangrijke spirituele inzichten. Ook ik was immers op zoek naar antwoorden. Ik wilde antwoord op de vragen: Waarom gaat mijn leven zoals het gaat? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat is de zin ervan?

In die zoektocht heb ik mogen ervaren dat het leven feitelijk één grote speeltuin is. We komen hier op aarde om te spelen en te leren. En we kiezen precies dié ouders, dié omgeving en dié omstandigheden uit om de lessen te leren die we willen leren. Je kiest er als ziel voor om in die specifieke dynamiek geboren te worden. Want dat is de dynamiek die jij nodig hebt om jouw lessen te kunnen leren. Het leven dat zich verder ontvouwt, gebeurt dan niet tegen je, maar juist vóór je.

Elke uitdaging, elke crisis, het verdriet en de vreugde op je levenspad, gebeurt met een reden. Het gebeurt om jou lessen te leren. Het vormt je en het laat je groeien. Het is logisch dat je een bepaalde overlevingsstrategie hebt ontwikkeld dat een antwoord is op de dynamiek van het leven dat jij gekozen hebt.

Het is net zo logisch als de dynamieken van de mensen om je heen, die allemaal hun eigen lessen te leren hebben en hun eigen proces doorlopen. En ondanks dat we allemaal uit dezelfde bron voortkomen, we allemaal één en met elkaar verbonden zijn, heeft toch iedereen zijn eigen unieke proces en eigen unieke lessen te leren.

Als je dit spel op aarde snapt, wordt alles een stuk duidelijker en luchtiger. De bewustwording van het spel hier op aarde en jouw unieke reactie daarop, helpt je je ware-ik te zijn. Het helpt je het pantser af te doen en het leven te leiden dat het beste bij jou past. Het helpt je de weg naar je hart te vinden en daarnaar te luisteren. Het spelen van een rol gebeurt immers vanuit je hoofd, maar je ware-ik zijn, gebeurt vanuit je hart.

13 REACTIES

 1. Zo herkenbaar! Vorig jaar coaching gedaan en daar werd zichtbaar wat ik mijn valkuilen waren/zijn. Mooi om achterom te kijken dat k de patronen zag en ook bepaalde mensen, die mij triggeren met hun gedrag.
  Zoveel geleerd. Bedankt voor dit heldere artikel.

 2. Dankjewel Michiel voor dit geweldig mooie, super inspirerende artikel!

  @Siri: Ik heb net je reactie gelezen vol bewondering, wat ben jij een sterke vrouw! Je zelfinzicht inspireert me, zowel vanuit je persoonlijke verhaal als vanuit het gezondheidszorg aspect; ik ben jeugdhulpverlener en zou hier ook graag meer aandacht op willen bevestigen! Lijkt het je leuk hierover het dialoog aan te gaan?

 3. Zo waar, ik moet mijzelf nu toch echt eens vinden, en vooral ook doorzetten.. Dank voor dit steuntje in de rug!

 4. Het doet wel wat met me, want herken het wel. Maar bij mij is dat allemaal Super extreem geweest. Ik heb een traumatische en verrotte jeugd gehad, en ben nu amper 23.
  Bij mij is het al sinds de babytijd misgegaan; ik ben Zo heldervoelend , en heb ook het 11e zintuig hierdoor, tot ik de scheiding van m’n ouders toen al zo intens beleefd heb – ik ben onderschat. En op m’n 2e kwamen ze weer bijelkaar, maar liep niet lekker, en ben ik onhandelbaar geworden – en ik ben van instelling naar internaat naar jeugdzorg gegaan. Ik heb Heel lang (tot eind afgelopen jaar begin dit jaar) gedacht dat ik autisme en MCDD had, omdat dar mij is aangepraat.
  Maar ik ben een gemiddeld persoon van mezelf, alleen ben ik al van baby af aan gestagneerd in de relationele en emotionele ontwikkeling waardoor ik qua IQ gewoon ruim als m’n huidige leeftijd ben (hoog IQ), maar heb het EQ van een hele jonge peuter (laag EQ) – omdat ik als kind aan ‘t lot ben overgelaten door de ouderlijke macht.
  De huidige maatschappij is niet ingesteld op zorg/ontwikkelingen m.b.t. alleen je EQ – alles is gebaseerd op je IQ; alles is alleen maar ingesteld op de praktijk.
  Daar hebben sws veel nieuwetijdskinderen mee te dealen, maar ik zit nu pas in de 2e relationele fase doordat ik al v.a. m’n 4e begeleid woon, en ik zou het daarom super fijn vinden als daar ook artikelen over kwamen op deze site.
  Ik ben me wel trouwens al van alle 7 graden bewust sinds begin dit jaar onder invloed van de manen – (toen kwam ik achter m’n 11e zintuig door introspectie), maar zou toch wel fijn zijn als over dit soort gevolgen werdt gesproken op deze site; over nieuwetijdskinderen in de gezondheidszorg enz.

  Sorry voor dit lange verhaal, maar dit artikel heeft me ‘n beetje geraakt hierdoor. Dus moest het ff kwijt.

  Lieve groet Siri

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in