De zomer, een tijd van wedergeboorte en groei na een periode van duisternis, is een perfect moment om te praten over Kundalini energie! Zomer, dat betekent veel buiten zijn, genieten van het zonlicht, de natuur die groeit en bloeit. Een tijd van verhoogde energie en snelle transformaties en daarom een goed moment om je te concentreren op je eigen energie en persoonlijk welbevinden.

Wanneer je alles loslaat dat jou niet langer dient en je meer licht in je leven toelaat, verlos je jezelf misschien wel in één keer van energieën en blokkades op je chakra’s. Een uitstekende manier om dit te doen is door middel van Kundalini yoga, een methode die is gericht op bezinning, bewustzijn en chakra’s. Maar wat is Kundalini-energie precies en hoe wek je dat op?

Als je nog onbekend bent met chakra’s, lees dan eerst dit artikel

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat is Kundalini energie?

Kundalini energie is een oeroud concept, dat is voortgekomen uit oude Hindoeïstische teksten en yoga manuscripten. Kundalini betekent in het Sanskriet “de opgerolde”, om welke reden het symbool voor Kundalini energie een slang voorstelt die zich in ongeveer drieënhalve slag om de ruggengraat wikkelt. Kundalini wordt vaak afgebeeld als twee slangen die zich om elkaar verstrengelen terwijl ze in draaiende beweging opwaarts klimmen, waarbij elke cirkel het wakker worden en in balans komen van een chakra vertegenwoordigt.

Hieronder zie je het standaard symbool van Kundalini.Kundalini-energie

Zeer interessant om te zien is dat de verweven vorm die de slangen samen uitbeelden exact dezelfde vorm heeft als de dubbele helix van DNA. Er wordt gezegd dat ons DNA oeroude, universele informatie bevat. Een soort levende bibliotheek, die door middel van bewustzijn geopend kan worden. De Yogische manuscripten beschrijven dat Kundalini energie al aanwezig is wanneer de foetus in de baarmoeder vorm begint te krijgen en dat deze energie bij de geboorte opgerold aan de basis van de ruggengraat ligt. Kundalini energie kan tot de dood onder aan de ruggengraat opgerold blijven liggen waarna het terugkeert naar de Bron, of het kan worden geactiveerd.

Kundalini energie begint te ontwaken vanaf de basis van de ruggengraat, opwaarts tot aan het kruintje op je hoofd, als resultaat van spirituele oefeningen en/of levenservaringen die van invloed zijn op je chakra’s en persoonlijke ontwikkeling. Dit proces kan extreem langzaam verlopen, maar kan ook spontaan plaatsvinden, alsof er een explosie plaatsvindt.

Mannelijke en vrouwelijke energie

Volgens de yogi’s zijn de twee zenuwkanalen die als slangen langs de ruggengraat omhoog wervelen een combinatie van mannelijke en vrouwelijke energie. Ida is het linker kanaal – of slang – afgebeeld in de kleur wit, en representeert vrouwelijk, koude en de maan. Pingala is het rechter kanaal, rood, en representeert mannelijk, warmte en de zon.

In het midden bevindt zich de Sushumna, het centrale kanaal waardoor en waarlangs Kundalini omhoog klimt, van de wortel of Muladhara-chakra, tot aan de kroon of Sahasrara-chakra. De energie stroomt vanaf de basis van de ruggengraat – die door yogi’s Godin Shakti wordt genoemd – langs de ruggengraat omhoog naar God Shiva, de kroon. Zodra de kundalini energie de hersenen bereikt, of de bovenste chakra’s, is volgens de yogi’s de ziel vrij, is mannelijke en vrouwelijke energie samengevoegd en wordt verlichting bereikt of ervaren.

Symptomen bij spontaan ontwaken van de Kundalini energie

Kundalini-energieWanneer kundalini energie plotseling ontwaakt, kunnen zich tal van fysieke, emotionele en psychologische symptomen voordoen, zoals misselijkheid, zweten en verhoogde energie. Logischerwijs kunnen overactieve, onderactieve of geblokkeerde chakra’s zich manifesteren in fysieke en emotionele verschijnselen, net zoals je fysieke en emotionele gezondheid in omgekeerde zin je chakra’s beïnvloedt; alles is met elkaar verbonden!

Er wordt beweerd dat de eerste verschijnselen van het ontwakingsproces van Kundalini een vreemd gevoel in je buik veroorzaakt, of in het gebied van de zonnevlecht, alsof je in een achtbaan zit en plotseling naar beneden suist. Het kan zelfs zó sterk voelbaar zijn dat het lijkt alsof je een orgasme beleeft!

Wanneer chakra’s ernstig geblokkeerd zijn, verloopt het proces veel langzamer. Energie moet vrij kunnen stromen wanneer de Kundalini langs de ruggengraat opstijgt. Elke blokkade houdt het omhoogstromen van energie tegen.

Een ontwaakte Kundalini kan wonderbaarlijk mooi zijn. Het helpt de mens het hogere bewustzijn te ervaren, toegang te krijgen tot psychische vaardigheden, het manifesteren te verbeteren, het hart te openen, trilling te verhogen en mededogen en creativiteit te vergroten.

Zoals al het andere op Aarde, kan het ontwaken van Kundalini niet afgedwongen worden. Het kan alleen worden bereikt als het op zielsniveau echt gewenst is. Er zijn echter oefeningen die je behulpzaam kunnen zijn bij het opwekken van Kundalini energie!

Hoe ontwaak je je Kundalini energie?

Net als vele andere stappen op je spirituele reis, kan kundalini energie soms door ademhalingsoefeningen, door yoga of gewoon door bewustzijn worden opgewekt. Je kunt een meditatie proberen, waarbij je gebruik maakt van een standaard ademhalingstechniek: inhaleren vanaf de basis van de ruggengraat of vanuit de buik en vervolgens visualiseren dat de energie naar de kroon van je hoofd stroomt, waarna je in omgekeerde richting uitademt.

Je kunt ook Kundalini yoga beoefenen, een oeroude veelzijdige en volledige yogavorm, waarbij dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met krachtige ademtechnieken, mantra’s (helende klanken) en meditaties. Kundalini yoga is zeer gericht op het bewustzijn en activeert alle chakra’s.

Zoals het Kundalini Research Institute uitlegt: “Het primaire doel [van Kundalini] is het opwekken van het volledige potentieel van het menselijk bewustzijn in elk individu; met andere woorden: erkenning van ons bewustzijn, verfijning van ons bewustzijn en het uitbreiden van dat bewustzijn naar ons onbegrensde Zelf. Verwijder alle innerlijke dualiteit, creëer de kracht om diep te luisteren, ontwikkel innerlijke stilte en leef met voorspoed en uitmuntendheid bij alles wat je doet.

Tevens geloof ik dat kennis, die door middel van het leren en bestuderen van spiritualiteit wordt verkregen, Kundalini kan activeren en je ziel kan helpen zich deze oude kennis te herinneren. Er wordt gezegd dat ons DNA die kennis letterlijk bevat, en dat het verruimen van het bewustzijn ons behulpzaam kan zijn bij het krijgen van toegang tot deze oeroude informatie, die zich diep van binnen in ons allen bevindt!

Bewaar voor later op Pinterest:

Kundalini-energie

Bronnen:

Kundalini, Yoga van bewustzijn: http://www.huffingtonpost.com/james-mccrae/introduction-to-kundalini-the-yoga-of-awareness_b_6862914.html

Oude Kundalini-yoga- en Tantra-lessen: http://www.tantra-kundalini.com/nadis.htm

* Ik heb een tijdje yoga gestudeerd, dus de informatie in dit artikel over kundalini energie is grotendeels mijn eigen persoonlijke kennis en begrip van het Universum. Licht en Liefde! Kahlee Brown

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Bij mij is de Kundalini energie spontaan tot zijn volle glorie gekomen/ wel door een interactie met mijn vriendin (op 200km afstand van elkaar ) 1 1/2 dag van de kaart geweest , maar oh wat een ontzettend mooi proces zeg !! 🙂 ik voel het nu elke dag branden lang mijn ruggengraat en precies wat er nog “opgeruimd” mag worden / wordt opgeruimd cq schoongemaakt / heel krachtig en mooi en natuurlijk kan de kundalini energie te belastend zijn voor als het te sterk en opeens naar voren komt …. maar daar zijn wel technieken voor om dat weer in balans te brengen !! en de mensen die zeggen dat Kundalini energie zeer gevaarlijk is /nou daar sta ik niet achter . Maar ja ; ik kan natuurlijk ook maar mijn eigen ervaringen vertellen natuurlijk en wat ik van andere (stabiele) mensen heb gehoord qua hun ervaringen en wat ik er allemaal over weet …. bottem line ; een mooi proces van ontwaken / maar als iets absoluut niet goed aan voelt/ onderzoek dan waar het vandaan komt of laat het onderzoeken 😉

 2. kijk alsjeblieft uit want kundalini is absoluut niet zuiver.ik zeg dit niet om jullie bang te maken maar om jullie te waarschuwen.want er zijn genoeg mensen die door psychose en bezetenheid hierdoor in psygischatrische kliniek belanden of zelfmoord plegen.want niet alles wat spiritueel is per definitie zuiver.en mocht je hier wel mee hebben ingelaten en negative klachten ervan over hebben gehouden.dan raad ik je aan om naar een goede exorcist te gaan

   • Idd kundalini is gevaarlijk zéér gevaarlijk zelfs en kundalini yoga kan zelfs gezien worden als een sekte! Het is de leer van Yogi Bhagwan later zichzelf omgedoopt naar Osho. Mensen raken de realiteit kwijt en leven in een droomwereld waarbij ze de ogen sluiten voor hetgeen zich allemaal afspeelt in de wereld! Vrouwen moeten in het wit gekleed gaan en ook nemen ze allemaal een Sikh naam ( Kaur voor vrouwen en Singh voor mannen)aan die je krijgen kunt bij 3HO. Sterker nog, chakra’s zoals wij ze geleerd krijgen bestaan helemaal niet! Chakra’s zijn n soort van wapens die in oude tijden door sikhs op hun turban droegen ter verdediging, deze werden ook onder elkaar opgespeld en elke chakra heeft zijn eigen betekenis én doel. Sikhisme is een hele oude religie en sikhs zijn als het ware gods soldaten die mensen beschermen! Persoonlijk heb/had ik een vriendin die al 40j kundalini lerares is en zich vanalles wijsmaakt te zijn en daar dan cursussen voor volgt die ze vervolgens cum laude afrond! Zij heeft jaren er aan gewijd mij bij haar sekte te krijgen, een turban te dragen, witte kleding aan te trekken complot theorieën te bedenken in mn hoofd, nu na 7jaren van proberen is het duidelijk dat ze me niet beïnvloeden kan en ben ik vriendin af. We zijn samen opgegroeid en dus ook al 50jaar vriendinnen alleen is zij op haar 11e jaar naar Italië verhuist met haar ouders en een kleine 7 jaar geleden terug gekomen naar Nederland om hier kundalini yoga centrums te openen. Niet gelukt en dan is ze haar heil in Duitsland gaan zoeken en heeft nu al 2 centrums geopend waar kundalini yoga, gebeden en mantra’s worden beoefend. Al 178 volgers heeft/ had ze en daar kwamen dagelijks nieuwe bij. Ik waarschuw écht iedereen met klem om kundalini te mijden!!!! Denk voor jezelf!

    • persoonlijk vind ik het jammer dat persoonlijke ervaringen en keuze´s op het geheel worden afgewenteld.
     Jammer omdat Yoga voor zo velen zo heilzaam is!

     PS.Ik ken wel een paar Kaur´s en die hebben allemaal de voetjes op de vloer 🙂 Is een aanrader

    • Yogi Bhajan Harbajan Singh Khalsa (woonde in Californie) en de Bhagwan Sri Rajneesh (woonde in Nederland) zijn 2 verschillende personen. De laatste heeft zich later Osho laten noemen.
     Ik heb zelf in 1981 ongeveer 4 jaar intensief Kundalini yoga beoefend bij de Sikhs en nog nooit psychische problemen of iets dergelijks gekregen. Kundalini energie schiet niet zo een, twee, drie ineens omhoog. Het is een geleidelijk proces. Heb het later losgelaten maar sinds begin dit jaar, op mijn 71 ste weer begonnen met Kundalini yoga. Een ware herkenning al kan ik niet alle oefeningen meer meedoen. Maar ik merk nu al aanmerkelijk verschil, in positieve zin.

 3. Met kundalini energie opwekken, is het beter dit onder begeleiding te doen. Ik moest wegens een teveel aan energie stoppen. Door een grondige aardingsoefeningen wist ik een soort van oververhitting verder te voorkomen.Onderschat deze energie dan ook niet.
  Groeten Jaap

 4. Mooi artikel. Wel klopt dat van de DNA helix niet helemaal volgens mij. De DNA helix bestaat uit twee banen die in dezelfde richting omhoog cirkelen, de Kundali slangen draaien juist tegen elkaar in

  • Bedankt Rob. Fijn dat jij je dat afvraagt/deze vraag stelt.

   Een kennis van mij die Tai Chi beoefend heeft er ook last van. Ze vertelde dat ze wel eens ontzettende last/pijn had bij haar stuit door de energie die ”vrij” kwam.

   Op YouTube heb ik ook een aantal schokkende filmpjes gezien. Of de mensen in die filmpjes beweren dat het Khundalini energie is, of Khundalini is inderdaad niet goed voor je….

  • Hee Rob,

   Rob hier;) Ik heb bijvoorbeeld last van energie op mijn hoofd en kruin soms achterhoofd en langs de rug. Maar of dat met kundalini te maken heeft geen idee. Hoe kun je dat ook weten? Het blijft gissen. En of het goed of slecht is weet ik ook niet. Het enige wat je kunt doen is vertrouwen dat het een functie. Bij mij is het spontaan gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in