DELEN
wat is liefde?

Als we het over een huis, een tafel, een plant of kip hebben dan weet iedereen wat ermee bedoeld wordt, omdat het om zichtbare objecten gaat.  Als we daarentegen vragen wat liefde is, komen er heel verschillende antwoorden die eigenlijk aantonen dat we het niet precies weten. Toch zijn mensen altijd op zoek naar liefde, maar waar zoeken ze dan naar? En zoeken ze wel in de goede richting?

Gewoonlijk zoeken mensen liefde in een relatie, in een huwelijk of in seks. We kunnen hulpvaardigheid en mededogen als een vorm van liefde zien. Je kunt met liefde je werk doen, en je kinderen opvoeden.

Liefde is…. eerlijk zullen we alles delen.

Liefde is…. elkaar steunen en troosten.

Liefde is…. vul het zelf maar in.

Hoe we liefde kunnen omschrijven is in feite oneindig, en er bestaan vele manieren om liefde te uiten. Hoe dan ook, bij al deze voorbeelden gaan mensen buiten zichzelf op zoek. Hetzij omdat ze zonder partner geen liefde kunnen voelen, hetzij omdat ze iets of iemand nodig hebben om expressie aan hun liefde te kunnen geven. Liefde noemen we ook wel: houden van…jawel van iets of iemand. Liefde wordt dus op iets of iemand geprojecteerd. Er moet iemand zijn die jou liefde geeft en aan wie jij liefde kan geven. En dit maakt ons afhankelijk. Immers als die iets of iemand er niet is, wat dan? Dan voelen we ons eenzaam, ongelukkig en niet compleet.

Bovenstaande opvattingen over liefde scheppen bovendien verwachtingen. Als ik de ander liefde geef – alles voor de ander over heb – verwacht ik op zijn minst iets aardigs terug. Als ik mijn kind liefde geef, verwacht ik dat het naar mij luistert en ik dankbaarheid terug krijg. Zo niet dan raak ik teleurgesteld, word ik chagrijnig en boos. Zo komt liefde tegenover haat te staan of tegenover verdriet, wat natuurlijk aangeeft dat deze vormen van liefde zich afspelen op het niveau van dualiteit.

Wat ik aan liefde schenk, wil ik graag terug. Anders ontstaat er een probleem. Als ik altijd maar liefde geef – mijzelf opoffer – zonder er iets voor terug te krijgen, dan raak ik namelijk uitgeput en verlies ik mijn energie. Maar liefde is geen ruilhandel. Geven en ontvangen van liefde mogen uit evenwicht zijn; op zich is het een tweede signaal dat dit soort gedachtes over liefde voortkomen uit een dualistisch brein. Er is een “ik” die liefde in tweeën splitst, en die meent dat je haar kunt opdelen in een liefde geven en ontvangen. Vervolgens raakt dit zelfde ik teleurgesteld als het te weinig ontvangt en het niet loopt zoals men het zich had voorgesteld.

Maar wat is nu liefde? Wat gebeurt er als liefde niet wordt uitgedeeld of ontvangen; als het niet wordt geprojecteerd op iets of iemand in de buitenwereld? Dan is er geen dualiteit rond liefde en kan zij niet veranderen in verdriet of haat. Dan is er slechts Nu. Liefde als Eenheid. Dit is onvoorwaardelijke Liefde. Kortom: onvoorwaardelijke Liefde is onvoorwaardelijk en onveranderlijk Zijn.

Liefde-Zijn is daarmee bestendig aanwezig. Het is wat je Zelf Bent als geestelijk Wezen. En het maakt niet uit, waar je je bevindt en waar je mee bezig bent. Jij Zelf als Liefde-Eenheid bent er altijd; is onvoorwaardelijk aanwezig.

Als je zoekt naar liefde, ben je dus eigenlijk op zoek naar jezelf; naar het hoger Zelf wel te verstaan. Bij het zoeken gaat het om jou, om datgene wat je in essentie Bent, maar niet om het “ik”.

Kijk eens goed in jezelf. Als je iets mist, dan moet je op zijn minst een klein beetje weten wat je mist. Dat kan niet anders, want wat je niet kent kun je niet missen. Als je liefde mist dan moet die liefde al in jou aanwezig zijn. Zij is alleen naar de achtergrond verschoven. Doordat de aandacht altijd op de buitenwereld was gericht, ben je minder bewust van hetgeen er innerlijk afspeelt en je die Liefde Zelf Bent. Wat er dan van onvoorwaardelijk Liefde-Zijn overblijft, is slechts een vage herinnering of vaag verlangen, en misschien geeft het een gevoel van heimwee in jezelf.

De onvoorwaardelijke Liefde die jij Bent is een onvoorwaardelijk Zijn. Onvoorwaardelijk in de zin van dat het niet kan omslaan in haar tegenstelling, en dit geeft innerlijke rust. Je mag het ook vrede noemen of evenwicht. Onvoorwaardelijke Liefde is gelijk aan volledige acceptatie. Die Liefde vertelt dat het goed is, zoals het Is. Dat jij goed bent zoals je Bent. Er hoeft niets; er moet niets. Er is niet iets speciaals nodig waar je zo hoog nodig naar op zoek moet. Je kunt simplweg Zijn die je Bent.

Lia

12 REACTIES

 1. "Als je zoekt naar liefde, ben je dus eigenlijk op zoek naar jezelf; naar het hoger Zelf wel te verstaan. Bij het zoeken gaat het om jou, om datgene wat je in essentie Bent, maar niet om het “ik”."
  .
  Nou, hou je hoger Zelf maar vast, hier komt wat je in essentie Bent.
  .

 2. How Deep Is Your Love?
  .

  .
  Kan lastig zijn hoor om LIEFDE aan een nader onderzoek te onderwerpen.
  .
  Want wat de mensch onder LIEFDE verstaat/voelt zit we wel erg diep ingegrieft.
  .
  Voelen Aart, je hoeft alleen maar te VOELEN.
  .
  VOEL toch die warmte, die genegenheid, die gewenstheid, die LIEFDE, dat bestaansrecht, dat gevecht om leven en dood.

 3. "Als je zoekt naar liefde, ben je dus eigenlijk op zoek naar jezelf; naar het hoger Zelf wel te verstaan. Bij het zoeken gaat het om jou, om datgene wat je in essentie Bent, maar niet om het “ik”."
  .
  Wat .. op de L bij dit mooie schrijven van Hoger Zelf Lia.
  .
  Ik kan mee gaan in dat; als je liefde zoekt, zoek je eigenlijk jezelf.
  .
  Maar, ik zie/ervaar niet dat het jezelf, het Hoger Zelf is.
  .
  M.i. is dat weer een ego/mindprojectie.
  .
  M.a.w. toch weer een wanhopig vasthouden aan een zelf gecreëerd beeld om zichzelf te bevestigen vanuit angst, controle oftewel oud zeer/oude ervaringen.
  .
  Klinkt heel mooi dat Hoger Zelf maar wat is dat dan, een betere uitvoering van je persoonlijkheid of ……….?
  .
  Zou dat wat je in essentie BENT niet enkel een wegvallen van iedere zelfbeleving kunnen zijn.
  .
  Dat er enkel ZIJN/grenzelloosheid/'dat wat er was als kindzijnde' (ook maar een duiding) resteert.
  .
  "De onvoorwaardelijke Liefde die jij Bent is een onvoorwaardelijk Zijn. Onvoorwaardelijk in de zin van dat het niet kan omslaan in haar tegenstelling, en dit geeft innerlijke rust. Je mag het ook vrede noemen of evenwicht. Onvoorwaardelijke Liefde is gelijk aan volledige acceptatie. Die Liefde vertelt dat het goed is, zoals het Is. Dat jij goed bent zoals je Bent. Er hoeft niets; er moet niets. Er is niet iets speciaals nodig waar je zo hoog nodig naar op zoek moet. Je kunt simpelweg Zijn die je Bent."
  .
  Neen, zolang jij er nog bent is het niet goed zoals het is, jij bent niet goed zoals je bent, daar waar 'LIEFDE ' is ben jij er niet meer, het is of jij bent er of er is LIEFDE.
  .
  En daar waar LIEFDE is, is een niet meer bezig zijn met wie je Bent of een vredig voelen of evenwicht of wat dan ook want er is niets meer wat ergens mee bezig is of zich goed/vredig/in evenwicht voelen wilt/kan.
  .
  LIEFDE is hooguit een ontbreken van.

 4. "De onvoorwaardelijke Liefde die jij Bent is een onvoorwaardelijk Zijn. Onvoorwaardelijk in de zin van dat het niet kan omslaan in haar tegenstelling, en dit geeft innerlijke rust. Je mag het ook vrede noemen of evenwicht. Onvoorwaardelijke Liefde is gelijk aan volledige acceptatie. Die Liefde vertelt dat het goed is, zoals het Is. Dat jij goed bent zoals je Bent. Er hoeft niets; er moet niets. Er is niet iets speciaals nodig waar je zo hoog nodig naar op zoek moet. Je kunt simplweg Zijn die je Bent."
  .
  Nou dat heb ik gemerkt die innerlijke rust en het niet kunnen omslaan in tegenstellingen.
  .
  Gisteren mijn zoontje van 4 begraven.
  .
  Het was een mooie en zonnige dag, al was de temperatuur wel onder het gemiddelde en de cake was wat aan de droge kant maar ook dat was een kwestie van acceptatie der Liefde.
  .
  Kijk, dat is onvoorwaardelijke Liefde.
  .
  Toch?

 5. Lia ik wilden nog even zeggen dat mijn iPad vaak wegvalt .
  Ik heb 5 x een reactie gegeven en hij valt weg of staat vast .
  Ik moet het elke keer weer opnieuw schrijven met als gevolg
  Een slordig schrijven vanwege de haast .
  Daarom staat het rommelig geschreven mijn reactie .
  Misschien ouderdom van het ding .?

  Liefs Jannie .

 6. ❤mooi om de dag mee te beginnen Lia jou artikel .

  Liefde dat is alles , dat is zeker .
  In je werk kan je zoveel liefde leggen , dat de dag te kort lijkt .
  Je huis dier kan je zoveel liefde geven je krijgt meer van zo een
  Dier dan een mens je ooit kn geven .
  Ik heb zelfs weleens gehoord , dat baby 's in hun eerste jaar
  Die in een tehuis zijn . ziek kunnen worden zonder liefde .
  Je kan er nooit te veel van hebben . Beter veel dan te weinig .
  Liefde is mooi . Maar kan soms ook gruwelijk zijn.
  Maar hoe meer men geeft , hoe meer krijgt men terug .

  Dank je wel weer Lia voor je liefdevolle artikel .
  Daar kunnen we wat van leren .

  Liefs Jannie .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in