Het is denk ik de meest gestelde vraag, al vele jaren, tijdens consulten: ik wil zo graag mijn Zielendoel weten, kun je me daarmee verder helpen?

Een interessante vraag, met vaak nog een veel interessanter antwoord. Namelijk: nee!

Het leuke is dat ik door de vele praktijk jaren heen en de onnoemelijk vele mensen die ik daarbij ontmoet heb, waarbij ik mocht afstemmen op die vraag, werkelijk geen enkel keertje een direct, rechtstreeks of concreet antwoord heb mogen ontvangen.

En waarom?

Heel simpel:  Als jij je Zielendoel – als mens- zou weten, zou je dan niet direct in een plan van aanpak gaan schieten, direct in een rechte lijn alle focus zetten op het behalen van dat doel? En daarbij misschien alles waarvan je denkt dat het niet bij dat doel hoort uit je leven achter laten?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zou je dan nog genieten van het onbekende pad wat je nu gaat? Zou je alles wegzetten als zijwegen en niet belangrijk om in rechte lijn naar dat ene doel te kunnen rennen?

Snel naar de eindbestemming racen

Dat is namelijk wat mens-eigen is: snel en vooral praktisch dat doel behalen. En al het andere zou er niet of nauwelijks nog toe doen. Dat is hoe het menselijk ego zelf vaak werkt.

Maar dat is niet het leven. Het leven, en pad van je Ziel is simpel weg een pad van ‘ervaringen opdoen’, zonder daar een conclusie, een goed of fout labeltje aan te hangen, zonder een label van waarde on geen waarde ergens aan toe te kennen. Vanuit Zielsperspectief heeft elke ervaring zin, en is elke ervaring slechts wat het is, een ervaring.

Er wordt geen oordeel op geplakt. Dat is het menselijk deel in ons die dat doet.

Het is dan ook het menselijk deel in ons die zich geregeld die vraag ook stelt: wat is mijn doel in het leven? Als een leidraad, als een richting, die gezocht wordt. Een houvast in feite. Om zo snel mogelijk (vaak onbewust) naar een soort van eindbestemming te kunnen racen. En wat dan?

De Ziel Weet gewoon, de mens vraagt zich af.

Je loopt altijd het juiste pad

Mijn ervaring heeft me geleid naar heel andere inzichten. Namelijk dat we eigenlijk altijd al ons pad lopen en ons Zielendoel na streven. Of jij als mens dat nu bewust weet of niet. Je Ziel staat hoe dan ook aan het stuur en zendt signalen af. Die wel of niet verstaan worden (via intuïtie) door de jij die zichzelf als mens ervaart.

Zelfs al pik je die signalen helemaal niet bewust op als mens, reageer je er vaak wel op of handelt daar (onbewust) naar. Op deze manier loop je gewoon je pad, en word je langzaam maar zeker bewuster en ga je steeds meer ontdekken (in gevoel en bewustzijn) wat voor jou wel of niet passend is in je leven. Op een veel natuurlijker manier en beweging.

Een ander inzicht is dat je je Zelf de vraag mag stellen: wat wil ik dat mijn doel is?

Want jij en je Ziel zijn niet twee los gekoppelde elementen. Jij als mens bent een onderdeeltje van je Zielsbewustzijn, die weer een onderdeeltje is van je Bron bewustzijn.

Het is slechts de menselijke illusie de Ziel en mens-zijn van elkaar scheidt.

En ja, als mens is dat de wezenlijke gevoelservaring ook, dat jij je Ziel (lang niet altijd) ervaart. Maar hoe meer je ruimte maakt in je Zelf en in je leven om je dingen af te vragen, hoe meer openheid je geeft in je menszijn aan je Ziel om gevoeld, gehoord, gezien te gaan worden.

Dus als jij als mens je afvraagt: waar gaat mijn hart van zingen? Waar word ik nou blij van? Waar vind ik een stukje passie, rust, geluk, vreugde, vrede of wat dan ook, dan zit je al heel erg in de goeie richting.

Waarom zou je Ziel een doel kiezen dat voor jou als mens totaal onbereikbaar of ontoegankelijk lijkt? Of heel ver weg van je dagelijks leven? Waarom zou je Ziel een doel ‘bedenken’ dat volledig uit het zicht is in je leven?

Hoe dan ook is het Zielendoel van elke Ziel om te groeien, door het opdoen van ervaringen. Zonder of misschien nog met oordeel. Net zolang totdat de mens groeit en steeds neutraler in het opdoen van ervaringen kan staan. Steeds meer ontdekt waar je hart van gaat zingen, dat is namelijk waar jij je Ziel en je Zielendoelen gaat voelen.

Ziel weet, Ego zoekt

Het is voornamelijk de wond van de mens (vaak van vele, parallelle) levens dat we het vertrouwen kwijt geraakt zijn. vertrouwen in ons Zelf, in onze Ziel, in Bron, en alles wat daar tussen ligt binnen ons Zelf. Het ego zelf is in zoverre geëvolueerd dat het een enorm scala aan patronen en mechanismen heeft ontwikkeld om ons staande te houden in een duale wereld. Om ons daarin te verdedigen, houvast, (schijn)veiligheid te zoeken en dus ook om controle over ons leven te krijgen. Dat geeft een surrogaat gevoel van dat wij ‘in charge’ zijn van ons leven. Dus als een Zielendoel ontbreekt, betekent het dat we geen richting hebben.

Het kan je angstig maken, verdrietig, zoekend en zelfs een moedeloos gevoel of depressie geven, wanneer je geen antwoord op die vraag kan vinden.

Maar herinner je dan één ding, als jij dat zo ervaart: Ziel weet, en persoonlijk zelf of ego zelf zoekt!

Op het moment dat je je dat weer realiseert, laat dat een uitnodiging zijn om ‘naar binnen te keren’, om je af te stemmen op jezelf en je hart. Om je jezelf af te vertellen: oké, vanuit deze afstemming op ego zelf vind ik de oplossing niet. Want die kan ik alleen voelen in mijn hart, want daarin ben ik in verbinding met mijn Ziel. En Ziel weet!

Dus in plaats van je steeds maar weer af te vragen: wat is mijn Zielendoel? Stel je Zelf vanuit verbinding de vraag: Waar word ik nou blij van? Doel of geen doel?

Want heel vaak kleven er ook nog eens veel te veel (vaak foutieve of ophemelende) gedachten aan het feit dat een ander zijn of haar doel wel weet. En zien we innerlijk in ons eigen leven door de bomen het bos niet eens meer.

Vele doelen en niet slechts één

Wat een ander inzicht is, dat je vaak niet één maar soms zelfs vele Zielendoelen kan hebben in één leven. Telkens als het ene doel ‘bereikt’ is (herinnert, gevoeld, geïntegreerd en geleefd wordt) zal er een nieuw pad gaan ontvouwen op ‘zoek’ naar het volgende doel. De volgende missie om te herinneren, ontdekken, te ervaren en weer eigen te maken.

Groei staat nooit stil, maar is altijd in beweging. Zo werkt dat met Zielendoelen ook, wij groeien er in mee, doelen groeien ook in onze groei mee.

Zo ben ik ook geregeld al tegen gekomen dat mensen bepaalde Zielendoelen al bereikt hebben die ‘ingepland’ waren voor dit leven om te behalen. Met dank aan de enorme trillingsverhogingen en golven van bewustzijnsshifts van deze tijd. Misschien dus veel sneller alle nageleefde doelen behaald dan verwacht. Je zou zeggen: einde verhaal dus. Maar nee!

Onze Ziel kan ook nieuwe doelen ‘aan gaan nemen’, ook wanneer het Zielslijstje al helemaal afgevinkt is voor dit leven. Als er nog meer moois te beleven is, kan de Ziel er simpelweg voor kiezen om nieuwe doelen te gaan stellen, daar op dat hogere bewustzijnsniveau. Jij als mens merkt daar niet altijd wat van, hoewel, hoe gevoeliger en opener je wordt hoe bewuster ook dergelijke Zielskeuzes gevoeld kunnen gaan worden.

En dat is de creatiekracht van ons Wezen. Nogmaals, groei staat nooit stil. Na een behaald doel, ga je niet stil staan. Evolutie is beweging en deint altijd verder.

Wij als mens zijn er soms ‘wel even klaar mee’, maar ook dat is een vernauwend perspectief en vaak voortkomend uit weerstand, angst, afgescheiden gevoel. Ziel, voortkomend uit Bron in ons, wenst altijd verder uit te dijen en meer ervaringen op te doen. Net zolang totdat wij als menselijk vonkje van dat immense Bronbewustzijn volledig gaan beseffen wie wij werkelijk Zijn!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

 1. Dank je wel Willemien voor dit heerlijke artikel !
  Na het behalen van mijn examen voor holistisch masseur kreeg als cadeautje een mooie roos met een kaartje, waarop stond: “Omarm jezelf en ken het pad dat je gaat”. Door die laatste opmerking raakte ik dusdanig van m’n padje dat ik maanden depressief ben geweest.
  Ik vatte het op alsof ik m’n pad al moest kennen en dat was niet zo! Ik ben 64 en voelde me zo’n looser dat ik in een depressie belande. Ik ben een intuïtieve vrouw en gewend aan luisteren naar wat er op m’n pad komt. Maar door deze opmerking “ken het pad dat je gaat” kreeg ik het gevoel dat ik na 64 jaar er nog steeds niks van gebakken.

  Na het lezen van jouw artikel viel alles weer op z’n plek. Ik was in de tussentijd iets heel anders gaan doen dan masseren. Met een gevoel van falen en “oh mijn god wat doe ik nou?”. En toch zei mijn ziel DOEN! Dus doe ik dat met alle twijfels van dien, maar ik weet dat ik dit nog heb om te kunnen groeien.

  Ik ken het pad niet dat ik ga, maar ik weet dat mijn ziel me de weg wijst. Jouw artikel heeft me daarin gesteund.
  Dank daarvoor!

  Lieve groet, Marie-Rose

 2. Bedankt voor de woorden je weet het wel maar het is fijn om er nog eens bij stil te staan want het dagelijkse leven neemt je vlug terug over bedankt voor de reminder

 3. Wat fijn Willemien, ik kom hier alleen maar ervaringen opdoen…..zonder daar oordelen op te plakken….what a relief…..Geeft rust…. dankjewel en wens jou oneindig veel ervaringen waar je je hart aan op kunt halen!

 4. Een antwoord op de vraag wart is mijn zielendoel hier op aarde?
  Kan niemand je exact vertellen, zo ook niet dat je hierdoor recht op dat doel af kunt gaan.
  Als mens zijn we een fragment van de totale ziel van de schepping.
  Ieder mens draagt een stukje bezieling als levenspad of de vertoning van bewust & onbewust zijn.
  Dit is een fragment stukje die wordt geboren en weer doodgaat. Vanuit het licht gezien ( omdat we lichtwezens zijn ) ontsteekt deze door de energie te activeren in het lichaam ( levensbron ) en dooft als het komt te overleiden.
  Vanuit het kind stadium waarin dit begint bevinden we in een afhankelijke staat van zijn.
  Hierin worden door de omstandigheden en naar het zoeken naar wie we zijn conditioneringen vast gezet door misleiding of afleiding van wie we werkelijk zijn, maar nog moeten ontdekken.
  Deze misleiding wordt veroorzaakt in de kern van, het ons bevinden in deze onbewuste staat van zijn en de invloed van afhankelijkheid welke door andere en onze leef omgeving worden beïnvloed.
  Wat dit voor effect heeft op onze persoonlijke fragment deel als ziel programmeert hiermee wat de illusie aan misinterpretatie of misleiding betekend. Met andere worden we worden weggehouden of afgehouden van wie we in werkelijkheid zijn en creëert of manifesteert hierdoor problemen en klachten. Hier willen we dan ook vanaf en gaan op pad om hiervoor oplossingen te vinden. In dit gecreëerde levenspad is het de bedoeling om door vanuit de misleiding te ontdekken wie we werkelijk zijn. Elk deel die is ontstaan in deze overtuiging van misleiding wil weer geheeld worden, zodat de problemen en klachten verdwijnen.
  Met andere worden het pad van de ziel is om die ontbrekende onbewuste delen van jezelf bewust van te worden zodat je weer geheeld wordt net zolang tot alle delen heel zijn.
  In deze laatste staat ook mooi omschreven in het verhaal van Willemien; we zijn nooit klaar na het een opgelost te hebben volgt de volgende opdracht. Als mens zijn we nooit klaar omdat ieder mens als deel van het geheel hier op aarde wordt geboren.

  Nemaste.
  In liefde en licht verbonden

 5. Ook ik heb gevraagd wat mijn doel hier op aarde is.
  Als antwoord kreeg ik
  De mensen het vertrouwen in zichzelf geven
  en
  te zijn wie ik werkelijk ben
  EN DAT IS LIEFDE.

 6. Ik sluit me wat graag aan bij de andere reacties. Wauw, knap en duidelijk omschreven. Dank je wel !
  Bij het lezen kreeg ik een geruststellend gevoel over me heen. Net wat ik nodig had

 7. Wow, wat een mooie beschrijving van dit prachtige proces. Super bedankt en het doet me beseffen; Geniet van de reis en zoek niet naar de bestemming……

  Liefde en licht,
  Bastiaan

 8. Bedankt voor deze mooie, duidelijke tekst Willemien.
  Is voor mij herkenbaar en ook leerzaam. Heel fijn om te lezen hoe ik met mijn bewuste gevoelens om mag gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in