Waarheid

Er zijn boeken over vol geschreven en iedereen lijkt hem te bezitten. Dat klopt dan ook vrij aardig. Ieder individu op deze wereld is de rechtmatige eigenaar van waarheid. Het is ons grootste bezit en we bewaken deze prachtige schat als een draak, op meerdere manieren.

Heb je wel eens deelgenomen aan een discussie over een waarheid die je na aan het hart lag? De kans dat dit op frustratie uitliep, is bijna honderd procent. De ander luistert niet naar je overduidelijke inzichten en hoe duidelijker jij je standpunt uit de doeken doet, hoe onredelijker de ander wordt. Er is maar één ding dat we daarbij al gauw vergeten. De ervaring aan de overkant van de discussie, is precies dezelfde.

Waarheid is een afspiegeling van onze levenservaring. Misschien zouden we waarheid beter mogen definiëren als: ‘het verhaal dat momenteel voor ons werkt’. We stellen ons voelen, denken en handelen op dit verhaal af. Wanneer een ander ons dan vertelt, dat wij het volgens hem verkeerd weten, valt deze persoon ons aan. Hij ontkent namelijk ons hele streven.

Hete hangijzers

Voorbeelden zijn er genoeg. Denk aan politiek en religie, maar ook opvoeding of samenwerking. Zo maar even wisselen van het linkse naar het rechtse politieke spectrum betekent dat we ons handelen op dit vlak tot dit punt nietig verklaren. Om het nog maar niet te hebben over een verschuiving van theïsme naar atheïsme of omgekeerd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Toch komt het veel voor dat mensen in de loop van een leven verschillende waarheden uitproberen. Dat gaat echter nooit ‘zomaar’ zonder slag of stoot en al helemaal niet op aangeven van een ander.

Waarheid is ervaring, onze veilige haven en houvast. Wanneer een individu graag nieuwe horizonten wil verkennen door één van zijn vaste overtuigingen in heroverweging te nemen, is dit een erg dappere onderneming. Naar alle waarschijnlijkheid zal daar een hele gegronde emotionele reden aan vooraf gaan. Om dus zomaar de poten onder iemand zijn fundament vandaan te proberen te trappen is ronduit onbeleefd en daarbij, luistert er ooit iemand echt?

Welke vrucht draagt deze opvatting?

Ten eerste, rust.

Terwijl we dit gegeven verkennen wordt het duidelijk dat we altijd naar waarheid luisteren wanneer iemand zijn visie uit de doeken doet. Misschien niet onze waarheid, maar een belangrijk levensverhaal desalniettemin. Als we heel eerlijk tegen onszelf durven zijn, komt het strijden met zo’n waarheid voornamelijk voort uit arrogantie. ‘Hoezo denkt die ander het anders te weten dan ik?! Ik weet het zeker wel beter!’

We hoeven vanuit dit perspectief niet langer te strijden, noch te begrijpen. We mogen dan gewoon ontspannen genieten van het uitzicht. Dit is blijkbaar één van de vormen die ‘het zijn’ voor onze neus aanneemt momenteel.

Ten tweede, een opstapje in de richting van zelfrealisatie.

Het zelf leren kennen heeft niets te maken met het ontdekken van de waarheid. Echter alles met het loslaten ervan. Waarheid is per definitie een ego-concept. De ene waarheid zal zich altijd beter denken te zijn dan een andere. Het zijn dualistische concepten die tijd- en plaatsgebonden zijn en daarmee geen enkele relevantie hebben in oneindige begrippen.

Ter illustratie:

Neem een ‘ik’ in gedachten die in feodaal Japan is geboren, één die in 1850 in Nederland is geboren en één die in hedendaags Syrië is opgegroeid. Er is niet veel voorstellingsvermogen nodig om te bedenken dat deze ‘ik’-jes zichzelf totaal andere verhalen vertellen om de dag door te komen. Het verhaal van een huidig westelijk ‘ik’-je is in die zin niet anders, noch is het beter of completer.

Mocht je het geluk hebben een veelbewogen leven te hebben gehad, dan zal je misschien herkennen dat je in het verleden al eens waarheden los hebt moeten laten. Dit loslaten van je identificatie met een concept zal waarschijnlijk gevoeld hebben als een enorme teleurstelling. Dit zal veel lijden met zich hebben meegebracht. Niet iets waar je zomaar eventjes voor je plezier voor koos.

Toen je je eenmaal een tijd later herpakt had, was je een illusie armer en een ervaring rijker. Je was sterker en wijzer dankzij dit proces.

Misschien zou je je zelfs kunnen voorstellen dat je er lichter en ruimtelijker door werd?

Welke verhalen verken en verdedig jij momenteel?

Noën

Het enige dat verandert is alles, het enige dat verandert is niets.

Ik ben bewustzijn.

Ik kom nergens vandaan en ben nergens naar op weg.

Ik ben de aanwezigheid in de ruimte ertussen,

die onveranderlijk, alles doet veranderen.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

5 REACTIES

 1. Verkennen plus Verdedigen doe ik het verhaal dat ik ben wat ik ben en ook wie ik ben, en het verhaal waar ik vandaan kom en bij wie ik thuishoor.
  Verder Verken ik het verhaal van mijn levensdoel en mijn levensmissie.
  Tot het einde der tijden Verdedig en Verken ik mijn onvoorwaardelijk liefhebben van anderen, en mijn liefde die ik de wereld geef.

  Onderwijl vraagt mijn gehavende lichaam heel stevig dat ik haar Verdedig, terwijl ik haar tegelijk ook juist weer Verken door haar daarbij aan van alles te laten onderwerpen.

  En alles wat jij hierboven zegt van: “dappere onderneming” tot aan: “luistert er ooit iemand echt” is jouw waarheid.

  • Misschien is er toch nog wel een “echte” derde, allesomvattende waarheid of zekerheid, naast al onze eigen individuele waarheden. Ik begin te denken dat dit zo is! Universeel, ergens van boven vanuit een mooie plaats.. puur en waar.
   Als ik heel diep bij mezelf voel en daarbij ook afga op alle signalen van ‘ergens’ die ik doorkrijg, voelt en is dit zo echt! Ik laat me daardoor meer en meer leiden in mijn keuzes.

   • Dag Softie,

    Dankjewel voor je reacties en het meedenken. In antwoord op je eerste reactie kan ik alleen maar zeggen: ‘Je hebt helemaal gelijk’. 🙂
    Het stukje is geschreven en bedoeld als betoog, dus om te prikkelen. Het is inderdaad mijn individuele waarheid.

    De derde waarheid waar jij het over hebt voel ik ook. Grappig genoeg voel ik tegelijkertijd dat wanneer ik die waarheid zou proberen te omschrijven, ik er afbreuk aan zou doen.
    Jouw manier om hem te leven lijkt me een hele sterke en mooie!

    Fijn weekend,
    Noën

    • Dankje voor je fijne reactie! Ik begrijp precies wat je bedoelt, want voor mijn gevoel moet ik het echt wel noemen. Door dit evt. niet te doen zou ik er ook weer afbreuk aan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in