wat je denkt ben je zelf

Wie is er niet opgegroeid met de woorden: ‘Wat je zegt ben je zelf…’? Maar laten we nog een stapje verder gaan: Zou het ook zo kunnen zijn ‘alles wat je denkt ben je zelf?’

Alles wat wij in de wereld om ons heen zien, beleven en meekrijgen word gefilterd door onze eigen zintuigen en ook nog eens door onze eigen overtuigingen en verwachtingspatronen. Als je aan een zaal vol mensen vraagt om aan iets ‘moois’ te denken, zal iedereen in de zaal aan iets anders denken. Omdat iedereen het door zijn eigen filter van overtuigingen laat gaan. Denk aan een mooie vrouw, een mooi kristal, een mooi landschap, een mooi interieur. Allemaal verschillende varianten van één geopperd onderwerp.

Zo gaat dat ook in het dagelijkse leven. Alles wat een ander zegt of uitstraalt, neem jij waar via jouw zintuigen en daarop baseer jij jouw mening van de ander. Met die wetenschap kun je zeggen: ‘wat je denkt, ben je zelf’. Want alles wat jij waarneemt bij de ander, is iets wat jouw filter wel of niet herkent. En daarmee zijn de meeste mensen geneigd om gedrag of uitstralingen van een ander te bestempelen met goed of fout. Terwijl het enige wat je daarmee te kennen geeft is, dit ben ik ook en dit ben ik niet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar als we ervan uitgaan dat we allen als bewuste mensen naar die heelheid streven, naar die absolute eenheid, waar geen dualiteit; goed of fout, bestaat. Dan ontvang je door de dag heel wat informatie over jouw groeimogelijkheden. Want wat je bij de ander ziet, zegt vooral iets over jouw bewustzijnsontwikkeling op een bepaald vlak.

Bijvoorbeeld: Je vindt je buurman hartstikke irritant. Waarom dan? Omdat hij altijd zoveel aandacht vraagt/nodig heeft. Dit zegt dan met name wat over jouw interpretatie van aandacht vragen. Ben jij zelf in staat om aandacht te vragen en je ruimte op dat gebied in te nemen? En lukt het jou om aandacht aan jezelf te geven? Daarmee bedoel ik ook: op tijd je grenzen aangeven, als je buurman genoeg aandacht heeft gekregen volgens jou. Of laat je hem gewoon zijn gang gaan?

Kortom: Wat je denkt ben je zelf.

wat je denkt ben je zelfDe buurman is niet per sé irritant. Jouw reactie op het gedrag van de buurman vind je irritant. Als je goed bij jezelf kunt blijven, kun je de buurman zichzelf laten zijn en jezelf ook. Dan hoeft er geen irritatie aan te pas te komen.

Ik nodig je uit om af en toe je eigen observaties en irritaties eens onder de loep te nemen. Spui eens uitgebreid over een ander zijn gedrag, in de wetenschap dat het geen feiten zijn over wie de ander is, maar uitsluitend jouw observaties, die door jouw (beperkte) filter gaan. Kijk waar je je bewust kunt worden van je beperkingen en sta jezelf toe eens liefdevol te zijn naar dát, waar je zo’n moeite mee hebt als je het in een ander ziet.

Niet alleen mensen, maar ook je kinderen, situaties en je lichaam kun je op die manier inzetten. Alles is puur een afspiegeling van jouw waarneming. Soms krijg je symbolische informatie over jouw overtuigingen. Maar neem de uitdaging aan en probeer eens een keer op papier te zetten, wat je nou zo raakt aan de situatie, je lichaam of je kind. Het zegt erg veel over hoe jij in het leven staat en waar je jezelf nog tegen houdt om nog meer van het leven te genieten.

Als je je zo kunt openen en de verschillende kanten van je persoonlijkheid kunt accepteren en beseft dat je beide kanten van de medaille als potentie in je draagt. Dan hoef je geen energie te verspillen aan het veroordelen van anderen. Maar kun je de wereld om je heen steeds beter observeren. Alle energie die je daarbij overhoudt, kun je uiteraard weer besteden aan het creëren van liefde, plezier en schoonheid in jouw leven.

Heel veel plezier en succes met het vertalen van jouw leven!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

17 REACTIES

 1. Fijn grietje dat je in dit proces zit 🙂
  Niet te vergeten dat niet alles van jezelf hoeft te zijn en je niet alles hoeft te accepteren !
  Succes

 2. Vaak wanneer ik mij erger aan iets of iemand dan voel ik mij op dat moment zelf niet lekker of zit ik niet lekker in mijn vel.
  Of het kan zijn dat ik last heb van een slechte concentratie.

  Ik kan mij ook ergeren aan in mijn ogen asociaal gedrag, maar
  "wie zie niet ergert maar verwondert, wordt geen 80 maar misschien wel 100".

  Er zijn ook mensen die zich ergeren aan een bepaalde eigenschap van iemand anders.
  Bijvoorbeeld dat diegene wat trager werkt. Soms gaan ze diegene dan haten en pesten.
  Dat is iets waar ik echt geen begrip voor heb en zit echt niet in mijn aard.

 3. Grietje, mooi omschreven. Helpvol voor mensen om het te begrijpen. De spijker op zijn kop, zo zie ik het ook. Spiegelen gaat veel dieper dan veel mensen denken. Tot op het bot.

 4. "Ik nodig je uit om af en toe je eigen observaties en irritaties eens onder de loep te nemen. Spui eens uitgebreid over een ander zijn gedrag, in de wetenschap dat het geen feiten zijn over wie de ander is, maar uitsluitend jouw observaties, die door jouw (beperkte) filter gaan. Kijk waar je je bewust kunt worden van je beperkingen en sta jezelf toe eens liefdevol te zijn naar dát, waar je zo’n moeite mee hebt als je het in een ander ziet."

  Dat is de hele kunst. Neutraal leren kijken naar je eigen gedrag en oordeel. Of met humor zelfs, het niet zo serieus nemen. Zo creër je afstand en haal je de identificatie/lading eraf.

  Dank!

 5. Leuk artikel. Het is ook een waarheid als een koe: "Al wat je zegt ben je zelf". Stilstaan en dingen beseffen is een eerste stap. Maar hoe doe je dat: dat wat je niet leuk vindt bij anderen – en dus bij jezelf- veranderen? Zonder toneel te spelen. Ik zeg JA! tegen iedere vorm van evolutie en verandering! Ja tegen de reis naar harmonie en evenwicht. De weg erheen… dat blijft het moeilijkste. Een gesprek of reading of wat dan ook is meestal niet voldoende. TRANSFORMATIE blijft iets aartsmoeilijk. Hoe doe je dat? Hoe deed jij dat? Vertel ons over jou en je innerlijke reis en ik (we) zal (zullen) veel bijleren…

  • Ik ben het met je eens Sophie, dat concrete voorbeelden van mensen ook wel eens verhelderend zouden kunnen zijn. Dat geeft wellicht inhoud aan woorden als "transformatie, symbolisch, bewustzijn, groeimogelijkheden" enz.
   Juist van ervaringsverhalen valt misschien veel te leren.

  • Hoi Sophie,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie.
   Ik kan me voorstellen dat het abstract blijft als er geen voorbeelden in staan, maar dat zou de artikelen naar mijn idee te lang maken op dit forum. Omdat ik het zelf ook zo belangrijk vindt om mensen in dat proces van vernieuwing mee te nemen, ben ik daar een boek over aan het schrijven met persoonlijke voorbeelden en oefeningen.
   Omdat het eigenlijk om heel 'kinderlijk' werk gaat. Namelijk niet het doorwerken en analyseren van alles wat je niet wilt, maar puur en alleen je te focussen op dat wat je wél wilt. Heel kinderlijk en simpel eigenlijk, maar wij als volwassenen zijn niet gewend dat dat zomaar kan én mag. Alsof je eerst altijd je rommel op moet ruimen en alle 'blokkades' op moet lossen. Dat mag wel, het kost je alleen heel veel tijd en energie die je ook in leuke dingen kunt stoppen.

   Kijk naar een kind, die geeft zichzelf over het algemeen toestemming om op ieder moment een andere rol aan te nemen. Lief, stout, introvert en extravert, het kan allemaal… zelfs op één dag.
   Als je weet dat je alle 'karaktermogelijkheden' in je draagt (eenheid), dan kan het een besluit zijn om een andere variant van jezelf te mogen uitleven. Een andere vorm van jezelf te ontdekken. Dat hoeft niet altijd iets te zijn wat je kent, maar het kan wel zijn, dat je de karakterstructuur herkent in een ander. Dan weet je op welk gevoel je je kunt focussen.
   Dit is heel simpel gezegd, in mijn boek zal ik hier dieper op in gaan. Daar ben ik op dit moment nog mee bezig. Ook begeleid ik mensen in mijn praktijk hier op persoonlijk niveau mee.
   Je zou nog kunnen kijken naar theta healing, een heel prettige en simpele manier om jezelf te 'herprogrammeren'.
   Als je toe kunt staan dat het niet moeilijk en hard werken hoeft te zijn, dan kun je de makkelijke manier ontdekken. 🙂

   Warme groet,

   Grietje

 6. Dag Grietje, ik lees jouw artikel na een doorwaakte nacht, waarin ik me wanhopig afvroeg hoe ik in hemelsnaam ooit bevrijd raak van mijn ex-man die in de categorie psychopaat valt. Na jaren van angst en twijfel heb ik moed gevonden om te scheiden van hem. Nu zijn we anderhalf jaar verder en ons huis is nog niet verkocht en we hadden deze week gesprekken om de financieren af te wikkelen, vannacht voelde ik hoe ik weer opnieuw gevangen zit in zijn kleverige web van intriges en leugens. Ik weet al heel lang dat hij psychopatisvhe trekken heeft, en ik heb mezelf diep en grondig onderzocht, wat er in mij zit dat ik deze man heb aangetrokken, ben ik zelf een psychopaat? Want de uitspraak wat je zegt, denkt etc ben je zelf heb ik al heel vaak gelezen. Ik dacht jarenlang dat als ik mezelf. maar zou helen, het goed zou komen, ik dacht dat zijn gedrag een afspiegeling was van mijn innerlijke onvolkomenheden. Nee scheiden was niet goed, volgens de spirituele regels is alles wat je overkomt van jou, dus ik bleef , Inmiddels ben ik jaren verder en vele healings en zelfhealings en diepe inzichtgevende meditaties verder. Ik weet dat er natuurlijk altijd nog dingen te verbeteren blijven. Maar eigenlijk ben ik inmiddels ook zover dat ik mezelf goed vind zoals ik ben en van mezelf houd. Ik ben een empatisch harmonieus mens. En dat ik verdien om rechtvaardig en respectvol behandeld te worden. Iets wat ik zelf ook altijd met anderen doe en heb gedaan. Dus ik ben weggegaan, anderhalf jaar geleden. Die anderhalf heeft hij getracht alles om me heen kapot te maken inclusief mij. Mijn familie gemanipuleerd zo dat zelfs mijn moeder zich tegen me keerde, een zus is nog in zijn ban. Ook met vrienden is dat gebeurd, zelfs mijn dochter en schoonzoon, heeft hij tegen mij opgezet, hij heeft gezorgd dat mijn kleinkinderen nooit meer bij me mochten logeren..dit allemaal Met zijn charme en zijn geweldig talent om te beïnvloeden, met liegen en bedriegen. Ik ben elke dag zielsgelukkig dat ik de moed had om te gaan, en denk dan, ik weet niet of ik het had gedurfd als ik van tevoren had geweten hoe het zou gaan.

  Wat denk je is dit allemaal iets wat in mij zit? Wat voor monster ben ik dus werkelijk dat ik dit creëer? Moet de psychopaat in mij opstaan? maar ik heb mezelf zo grondig onderzocht, en ik kan hem echt niet vinden…….ik voel moeite en weerstand tegen dit soort uitspraken als wat je denkt ben je zelf, ik zou eerder zijn weggegaan en had veel pijn en schade kunnen voorkomen, als deze spirituele opvatting mij niet op mijn plaats had gehouden.

  • Sarie, uiteindelijk heb je toch de moed gevonden om te scheiden van deze man. Als ik je verhaal zo lees, is hij niet alleen een psychopaat maar ook een narcist. Even googelen over de kenmerken en het gedrag van een narcist.
   Bij "Wat je denkt ben je zelf", gaat het om onze eigen blinde vlekken, die wij zelf niet kunnen zien.
   Welke karaktereigenschappen of overtuigingen worden gespiegeld. Hetzelfde of precies het tegenovergestelde. Of een combinatie van deze twee.
   Het gaat eigenlijk om zielscontracten. Wat wil je ziel leren in dit leven. Misschien wel opkomen voor jezelf, je grenzen bepalen, niet alleen maar geven. Leren van je zelf houden en helemaal in je eigen kracht gaan staan en blijven.
   Iets wat je niet gelukt is in je vorige leven(s). Je ex-man (zielscontract), dwingt je nu eigenlijk om met deze issues met jezelf aan de slag te gaan. Met als doel dit alles te overstijgen.
   Wie zegt dat bepaalde spirituele opvattingen juist zijn?
   Mijn belangrijkste spirituele opvatting is: LUISTER NAAR JE EIGEN GEVOEL EN VERTROUW HIEROP.
   Succes meid, go for it!

  • Lieve Sari,

   Het eerste wat in mij opkomt als ik jou verhaal zo lees is dat jij deze veronderstelling dat jij dan ook zo zou zijn meteen lekker moet vergeten want dat is niet hier aan de orde. Vaak ( dat gaat niet altijd op hoor) trekken te lieve, zachte, eerlijke, oprechte warme mensen datgene aan wat hun precies niet zijn! Ik heb dat in mijn omgeving al veel mee gemaakt en gezien! Hoe knap is het van jou dat je eindelijk voor jezelf heb gekozen 🙂 🙂 ……helaas met alle gevolgen vandien. Het feit dat jou vrienden en familie jou laten vallen en zich helemaal laten inpakken door hem, zegt natuurlijk ook wat over hun…zonder oordeel. Je bent nu op jezelf teruggeworpen. ….zie het mooie hiervan in….dat word uiteindelijk steeds duidelijker waarom…. deze woorden schieten mij te binnen : )

   Op weg naar accentie en ik verloor alles…..

   Ik wens jou in ieder geval heel veel liefde en geluk toe, mooie, sterke vrouw ben je!!! ♡♡♡

   Dikke knuffel Sabine

  • Nee psychopaten hebben juist meestal een (te) zachtaardige, volgzame partner.
   En psychopaten kunnen zichzelf uiterst charmant presenteren, zodat jij in eerste instantie dacht dat hij een fijne, charmante man was en de buitenwereld ziet ook alleen zijn charmante kant.

  • Lieve Sarie,

   Dapper van je om je verhaal hier zo neer te zetten.
   Het gaat dan ook niet om de letterlijke vertaling, maar om het gedrag van de ander dat je raakt. Met een psychopathische persoon naast je, wordt je enorm uitgedaagd om voor je eigen waarheid te gaan en je niet af te laten leiden door de 'leugens en intriges' in je hoofd(overtuigingen) en de leugens en intriges van de persoon om je heen.
   Want in je hoofd kan dat 'psychopathische' deel zitten, wat vooral gaat om de manipulerende ideeën waar je niets aan hebt. Of spirituele opvattingen, zoals je ze zelf noemt in je laatste regel. Zoals dat jij het gedrag van de ander creëert, of dat je bij de ander moet blijven omdat dat iets over jou zegt. Dat zijn waarheden uit een boekje, maar dat zijn nooit de waarheden uit jouw hart geweest. Zo te horen ben je daar gelukkig zelf ook al achter en heb je gekozen om voor jouw eigen waarheid te gaan. Hartstikke goed van je!

   Het allerbelangrijkste is om altijd voor de waarheid van jouw hart te gaan, ongeacht wat anderen zeggen of vinden. Mijn artikel is vooral om mensen ervan bewust te maken dat het gedrag van een ander wat je raakt, te gebruiken is om jezelf te leren kennen.
   In jouw geval heb jij jezelf door jouw ex partner enorm leren kennen. Laat je niet afleiden door onwaarheden in je hoofd én om je heen, maar blijf met je aandacht in je hart en leef je leven zoals jij dat wilt. Niet te veel nadenken hoe het zou moeten zijn, maar blijf je focussen op de impulsen van het moment.
   Heel veel succes met je uitdaging en vergeet niet te genieten onderweg:-)

   Warme groet, Grietje

 7. Jou artikel zet mij weer eens aan het denken grietje .
  Waarom doen we dat . dat ergenen aan andere .
  wat kan het ons eigenlijk schelen waarom een ander op een bepaalde manier leeft . zoals hij of zij wil leven .
  We kijken maar om ons heen . hoe en wat een ander doet .
  Ik vraag het mijzelf vaker af .
  Het is totaal niet belangrijk eigenlijk . denk ik meer en meer .
  Ook ik heb wel eens een mening over een ander , natuurlijk . ik ben verre van perfect .
  Maar ben toch voorzichtiger geworden .
  Het komt vaak door dat een ander een opmerking geeft . dan doe je soms zonder er erg in te hebben mee .
  Want wat weet je hoe een ander werkelijk zich op dat moment voelt .
  Je kan niet in zijn of haar hoofd kijken .
  Meer bij jezelf proberen te blijven . ik doe mijn uiterste best in ieder geval .
  Dat is belangrijker dan constant bezig zijn met andere . zo hou je zelf meer energie over .
  Hoe meer ik mensen probeer te doorgronden . hoe meer ik snap van de mens achter het gezicht.
  Soms vertellen ze je dingen . waardoor je een inzicht krijgt waarom ze dingen doen waar jij
  jij al die tijd mee heb gezeten . je snap ze beter . geen voordelen meer .
  Maar zolang je leefd . zal je er tegen aan lopen . je doe je best . meer kan je niet doen.
  Wij wonen in een drukke wijk . waar soms veel herrie is . ik kan mij goed afsluiten daar voor .
  De herrie bij de buren of het geschreeuw van de buurman . raakt mij niet zo eerlijk gezegd .
  Mijn man lijkt er meer bezig mee te zijn. dat zegt eigenlijk genoeg over mij .
  Maar de perfecte mens moet nog uitgevonden worden denk ik .
  Ik hoop zelf dat ik op de goede weg ben . Ben al wat ouder dan de gemiddelde lezer hier . Maar een beetje positieve energie in het leven is fijn.daar doe ik het voor .

  Bedankt groetje voor jou artikel.
  ❤️
  Jannie .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in