spiegelen

Wie of wat veroordeel je? Aan wie of wat erger jij je? Let eens een aantal dagen op jezelf, je gedachten en je oordelen over anderen. Met andere woorden: let eens op je gedachten over situaties buiten jezelf. Wat kan je over jezelf leren van spiegelen?

Tijdens het autorijden, tv kijken, communicatie met je geliefden thuis, bij het boodschappen doen; je gedachten zijn continu in beweging en aanwezig. Je (onbewuste) gedachten in deze situaties maken je blij, emotioneel, boos, geërgerd, enzovoorts. Dat komt omdat je gedachten uit je onderbewustzijn komen en al naar boven komen ploppen voordat je zelf hebt bedacht dat je gaat denken (ehhm… snap je?).

Lading

Gedachten zijn sneller dan het licht. Maar omdat je gedachten uit je onderbewustzijn komen, nemen ze een lading mee. De lading die er nog omheen ligt: emotie, pijn, vergeten herinneringen. De beschermingsfunctie van je ego-energie is verdoving. Je wilt het niet voelen. Voor korte tijd is verdoving prettig, maar deze energie kan jarenlang, zelfs levenslang je leven bepalen. Net zolang als jij je ervan onbewust bent… want je bent het ontstaan ervan namelijk allang vergeten.

Omdat het vergeten dingen zijn, wil het niet zeggen dat deze uit je systeem verdwenen zijn. De lading, de emotie, is er nog steeds. Zowel de fijne als minder fijne dingen. Bij de fijne dingen heb je er geen ‘last’ van. Fijne dingen spiegelen o.a. bewondering. Wat maakt dat je bewondering hebt voor iemand? Het gaat niet om het talent dat iemand heeft die jij misschien ook hebt of de actie die deze persoon doet die jij dat misschien ook kan, maar het gaat er bij bewondering om dat iemand zijn nek uitsteekt, haar kracht laat zien of over een bepaalde angst heen stapt. Iemand inspireert jou op dat moment door een bepaalde manier van zijn en geeft je daarmee een liefdevolle schop onder je kont. Dus ook bij bewondering is er werk aan de winkel!

De lastigere spiegels zijn van de mensen die bij jou een vorm van irritatie oproepen. Het gaat niet om specifiek datgene waar jij je aan ergert, maar aan de boodschap die erin verborgen is… En de boodschap, dat is een schop onder je kont! Of een wake-up-call.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het gaat niet over die ander, het gaat over jou.
Het gaat over Jou!
Niet over het gedrag van de ander.

Vaak krijg ik dezelfde soort vraag: “Ik vind mijn leidinggevende irritant omdat hij/zij er de kantjes vanaf loopt. Wat zegt dat over mij, gezien vanuit het ‘spiegelen?’ Ik doe altijd mijn best en loop er nooit de kantjes vanaf. Dat spiegelen klopt niet. Hoe zit dat?”

Het gaat om wat je voelt!


Het gaat niet om het feit ‘de kantjes er vanaf lopen door je collega’ maar het gaat om wat jij erbij VOELT. Onmacht? Irritatie? Wat voor irritatie dan? Vind je het oneerlijk?

De spiegel is datgene wat jij voelt en niet wat je ziet! Deze collega laat jou jouw eigen onmacht, frustratie of onrecht voelen.

Daar ligt de oplossing voor je

Is het wellicht de hoogste tijd dat je jezelf een schop onder je kont geeft?

Want… waarom ben jij eigenlijk geen leidinggevende? Is dat misschien je frustratie? Tijd om stappen te ondernemen om leidinggevende te worden? Een cursus of opleiding te gaan volgen? Een gesprek aan te gaan met je baas? Een andere baan te zoeken waar je kan promoveren en wel zal worden gewaardeerd? Coaching nemen om je onzekerheid weg te werken?

Schop onder je kont

Triggers van anderen zijn schoppen onder je kont om aan jezelf te werken. De hoogste tijd om iets te gaan ondernemen! Je kan op twee manieren reageren: je blijven ergeren of aan jezelf werken.

Zolang je jezelf blijft saboteren (je eraan ergeren) zal je mensen en situaties op je pad krijgen die je spiegelen en triggeren. Je kan blijven zeggen: “Zij doet zo stom, ik niet”. Maar is dat werkelijk zo?

Besef: je kan een talent, een kracht of een emotie alleen voelen als jij het ook in je hebt. Dat is energie. Je hebt op dat punt dezelfde frequentie. Daardoor herken je het. Het zegt niet dat jij ook zulk gedrag hebt, het zegt alleen maar dat je de energie herkent.

Ontdek de lading

Kortom, het gaat niet om het gedrag van de ander, maar om de lading die er voor jou onder ligt. Probeer daar maar eens achter te komen. Daar heb je de ander niet meer voor nodig. De ander is alleen een spiegel om het je ‘te laten zien’.
Zodra jij echt en eerlijk naar jezelf durft te kijken, kan je gaan voelen wat je zo van slag maakt. En zodra je weet wat dat is, kan je eraan werken. Dan kan je ervoor kiezen er op een andere manier mee om te gaan of er anders naar te gaan kijken.

De oplossing

Word je bewust van het oordeel naar de ander. Besef wat jij daarover in gedachten tegen de ander zegt. En dat is nou precies hoe jij over jezelf denkt.
Het oordeel dat je over een ander hebt, heb je in de eerste instantie over jezelf. De veroordeling die je de ander benoemt, benoem je in eerste instantie onbewust over jezelf! Haal ze uit je onderbewustzijn door je spiegels te erkennen. Ga leren van spiegelen. Dat is een hele mooie en diepgaande heling in bewustwording die je jezelf kan geven.

Ik wens je een mooie ontdekkingstocht!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Ik word er zo moe van als mensen zeggen dat als ik mezelf erger,
  dat ik het bij mezelf moet zoeken.
  Ik erger me aan liegen en bedriegen, egoistisch en narcistisch gedrag.
  Om maar een paar te noemen..
  Ik kan niet tegen onrecht, niet tegen mishandeling van mens en dier.
  De enige reden die ik kan verzinnen om me eraan te spiegelen is
  om een krachtig nee te laten horen en mijn grenzen aan te geven.
  Dat is de enige les die ik eruit kan trekken en deze
  genoemde karaktertrekken herken ik niet bij mezelf.

  • Ik begrijp jou helemaal. Ik heb zo’n hekel aan mensen die zeggen dat ze niet liegen maar dat ondertussen wel schaamteloos doen. Natuurlijk ligt het je daaraan storen, bij jezelf, het maakt iets los. Ikzelf lieg niet, ik kan het niet eens.
   Zoveel mensen om mij heen, hebben verschrikkelijk tegen me gelogen. Moeder narcist en vader psychopaat. En nog veel meer van dat soort mensen, jij zult ze vast ook wel kennen. Het doet pijn als je achter de waarheid komt. Daarom kunnen wij het zelf niet.
   Het gekke bij mij is, dat ik de waarheid durf te zeggen, maar nooit geloofd wordt.

   Sterkte, ik voel met je mee.
   Cora.

   • Dank je wel Cora voor je reactie,
    Herkenbaar ook.
    Ik kan ook niet liegen en als ik het wel eens doe,
    een leugentje om bestwil, voel ik me rot en draai ik het een andere keer terug en vertel ik wel m’n waarheid op een beter moment.
    Ikzelf heb een gebrek aan zelfvertrouwen en bewustzijn.
    Ik denk dat daar nog veel te winnen is,
    zijn dat dan de lessen die ik moet leren?!
    En ja, wanneer je mensen jouw waarheid vertelt staan ze daarvoor niet open en ontkennen het.
    Vooral wanneer ze last hebben van een te groot ego of een blinde vlek.
    Jij ook sterkte,
    Hartelijke groet, Helen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in