weerstand tegen ziekte

Elke keer als er weer nieuwe maatregelen worden afgekondigd om de coronacrisis te bezweren, valt het mij op dat er absoluut geen aandacht wordt geschonken aan het gegeven dat we zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid en aan wat je zelf zou kunnen doen om je immuunsysteem te versterken. Eigenlijk snap ik dat wel, want die adviezen zouden haaks staan op de maatregelen waar alle heil van wordt verwacht.

We moeten zoveel mogelijk binnen blijven, terwijl zoveel mogelijk buiten zijn veel gezonder zou zijn. We moeten zo min mogelijk mensen opzoeken of thuis ontvangen, terwijl sociale contacten essentieel zijn voor onze psychische gezondheid. We moeten lichamelijk contact vermijden, terwijl dat juist belangrijk is voor ons algehele welbevinden. We moeten een mondkapje op, terwijl dat uiterst onplezierig is om te dragen, het een belangrijk deel van de communicatie belemmert en vooral voor slechthorenden een ramp is. En we lopen veel stress op door de onzekerheid over ons bestaan en het thuiswerken in vaak onmogelijke omstandigheden, terwijl juist stress ons immuunsysteem in hoge mate kan ondermijnen.weerstand tegen ziekte

De intelligentie van je lichaam

In wezen is je immuunsysteem het belangrijkste wapen dat je hebt om je tegen ziekte te verdedigen. Waarom word je niet om de haverklap ziek terwijl er overal ziekteverwekkende virussen en bacteriën op de loer liggen? Omdat ons immuunsysteem als het goed werkt die normaal gesproken buiten de deur houdt. Ons lichaam zit fantastisch in elkaar. Het heeft een hoge mate van intelligentie, waar we ons nauwelijks bewust van zijn. Dat hoeft ook niet, want ook als we ons er niet mee bemoeien en zelfs als we vaak nonchalant omgaan met onze gezondheid, staat ons afweersysteem altijd klaar om ziekteverwekkers buiten de deur te houden of eventuele schade te repareren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Maar omdat het zo onafhankelijk van onze aandacht functioneert, schatten we het meestal niet voldoende op waarde. We zijn er niet mee bezig, tenzij we ziek worden. Maar dan gaan we naar de dokter voor medicijnen en als we beter zijn, gaan we meestal weer op dezelfde voet verder. Dat kan lang goed gaan maar er komt vaak een moment, meestal als je ouder wordt, dat het lichaam het niet zo goed meer doet. Het heeft te lijden gehad van onze manier van leven. Lange tijd konden we leven zonder acht te slaan op wat het met ons lijf deed:langdurige stress, slecht eten, te weinig slapen en bewegen, te veel drinken, enzovoort. Zogenaamde leefstijlziekten zijn hiervan het gevolg. En omdat vooral de farmaceutische industrie geen belang heeft bij gezonde mensen die geen pillen nodig hebben, wordt gezond gedrag niet of nauwelijks aangemoedigd, ook niet door de overheid. Maar juist die leefstijl gerelateerde ziekten, zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten, maken je extra kwetsbaar voor covid-19.

Gelukkig wordt er de laatste jaren meer onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar de invloed van gezonde voeding op allerlei ziekten, maar bij de opleiding die artsen volgen wordt daar nog nauwelijks aandacht aan besteed.

Mijn visie op ziekte en gezondheid geef ik ook in mijn boek Van ziek zijn word je beter. Luisteren naar een verborgen boodschap.

weerstand tegen ziekte

Wat kun je doen in deze coronatijd om goed voor jezelf te zorgen?

Om te beginnen: laat je niet bang maken; vermijd situaties waarin je angstig wordt. Stel jezelf niet te veel bloot aan negatief nieuws, wees kritisch, denk zelf na en relativeer. Angst levert stress op en maakt dat je slecht slaapt. Bedenk dat deze situatie tijdelijk is en dat het de bedoeling is dat het uiteindelijk tot iets beters leidt, ook al kun je dat nu nog niet zien.

Lees optimistische artikelen en boeken die jouw energieniveau verhogen, in plaats van naar beneden halen. Omring je zoveel mogelijk met mensen die ook in staat zijn optimistisch te blijven. Maar sta ook open voor diegenen die het moeilijk hebben. Laat het niet te veel binnenkomen en blijf in je eigen energie. Wees dankbaar voor wat je nog wel hebt en kunt, en spendeer je energie niet aan datgene waar je weinig invloed op kunt uitoefenen. Boos worden, hoe terecht misschien ook, helpt je niet verder. Kijk wat je binnen de marges van je bestaan op dit moment wél kunt doen. Je kunt nog naar buiten. Probeer dagelijks te wandelen of fietsen, liefst in de natuur. Spreek af met een vriend of vriendin om samen te gaan. Doe yoga, mediteer, of doe ademhalingsoefeningen. Eet gezond en lekker, luister naar je lievelingsmuziek, kijk naar een mooie film, serie of documentaire met een liefdevolle boodschap. Dat is gezond voedsel voor lichaam, geest en ziel. Knuffel je partner en je kinderen wat vaker. Of je hond of kat. En jezelf.

En, als je je toch af en toe depri voelt: ga onder een dekentje op de bank liggen en wacht tot het vanzelf beter wordt. Soms is gewoon toegeven aan een sombere bui de beste manier om er weer overheen te komen.

Vertrouwen op je innerlijke leiding

Als je door de situatie gedwongen wat meer naar binnen keert, heeft dat ook grote voordelen. Je hebt misschien eindelijk tijd om eens toe te komen aan jezelf. Misschien ben je dat lang uit de weg gegaan, omdat je er bang voor bent jezelf tegen te komen. Oud zeer, traumatische herinneringen, onvrede en andere onwelkome gevoelens komen op je af wanneer de afleiding die je altijd had wegvalt. Laat dat toe en troost jezelf. Maak contact met je gids en vertrouw op je innerlijke leiding. En, als het echt nodig is: zoek hulp en ruim op wat je nog belemmert om te zijn die je werkelijk bent: een onbevreesde ziel die ervoor gekozen heeft in deze tijd op aarde te zijn. Zowel voor haar eigen ontwikkeling als om mee te helpen de Nieuwe Aarde te creëren door een lichtbaken te zijn voor anderen die op weg zijn in deze verwarrende, maar ook boeiende tijden.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in