Communicatie.

Wie kent het niet; de spanning die we ervaren als we iets moeten zeggen waarin we ons kwetsbaar voelen. Praten vanuit het ‘bibbergebied’ is voor vrijwel iedereen spannend. Voor mensen die werken met de levensles Communicatie is het echter bijna onmogelijk om oprecht gevoelens te verwoorden en behoeften aan te geven.

Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 5 besproken uit de levenslessentheorie, gebaseerd op het werk van Steve Rother. Levensles 5 gaat over Communicatie

Vooral mannen

Vaak wordt deze levensles in een manlijk lichaam geleerd. Mannen hebben eeuwenlang de boodschap meegekregen dat ze zich groot en sterk moeten houden. Wanneer zij hun emoties of gevoelens toonden werden ze als slappeling gezien. Gelukkig is dit de laatste decennia aan het veranderen, maar toch blijft voor veel mannen het communiceren vanuit het hart een uitdaging.
Deze levensles wordt vooral geleerd in relationele sfeer. Toch kan ook in ons werk aan ons gevraagd worden dat we eerlijk en openhartig ergens voor gaan staan en ons uitspreken. Maar hechtingrelaties (liefdesrelaties) zijn bij uitstek het gebied deze levensles te leren.

Ondertitelen

Als relatietherapeut heb ik jarenlang met stellen gewerkt en leerde vrijwel aan ieder koppel de techniek van het ‘ondertitelen’ aan. Ondertitel jezelf en ga er niet vanuit dat de ander je wel aanvoelt – nee, ook na 20 jaar niet…- Benoem wat je nodig hebt of waar je naar verlangt, ga dit niet zitten verwachten van de ander. Verwachtingen ruïneren relaties; het is een eisende houding die maar heel weinig met liefde en respect voor de ander te maken heeft.
Naast het uitspreken van je verlangens gaat het er in een relatie ook vaak over dat je – op een heel zorgvuldige manier – mag uitspreken wat het gedrag van de ander met je doet. Voor mensen die werken van de Levensles Communicatie een zeer grote uitdaging.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

‘Is er wat schatje?
Nee, niks hoor..
Weet je het zeker?
Jaaaha..’

Komt deze conversatie je bekend voor? Soms hult een partner zich in een dreigend stilzwijgen, verstopt achter de krant of in de laptop. Op-non verbaal niveau komt het stoom uit de oren, maar toch is er ‘niks’ aan de hand. Deze koude oorlog kan bij sommigen zelfs dagenlang aanhouden. Voor een partner is dit een stevige uitdaging om soms het ijs open te breken en op andere momenten de ander te laten voor wat hij is. Als je in gesprek gaat, wees voorzichtig, respectvol en zorgvuldig; iemand die met de levensles communicatie werkt, doet jou niet bewust pijn, maar zit vast in zijn onvermogen. Soms helpt het om gewoon even stil naast de ander te gaan zitten, een arm om hem heen te slaan en non- verbaal te laten weten dat je er bent en dat het veilig is te spreken.

Meesterschap

Iedere keer wanneer het lukt om vanuit het hart te spreken, is er weer een belangrijke stap gezet op het pad van deze levensles. Echt meesterschap gaat erover volledig te kunnen doorvoelen hoe gelukkig het je kan maken, wanneer je vanuit het hart met de ander kunt communiceren en de hierdoor ontstane verbondenheid kunt ervaren.

Ik wens je een vreugdevolle reis toe!

Benieuwd welke les jij op dit moment aan het leren bent? Bekijk hier het overzicht met alle twaalf levenslessen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Ik (vrouw) ben opgegroeid in een mannenhuishouden en herken dit communicatie-stuk enorm bij mezelf. Vooral het ondertitelen van jezelf vind ik een hele goede tip, daar ga ik mee aan de slag. Dank je wel voor dit artikel!

 2. Levensles communicatie : Vooral mannen?
  Er zijn natuurlijk ook mannen die wel meer in hun vrouwelijke kant zitten, en commutatief vaardig zijn wat betreft het uiten van hun gevoelens.

  • Hoi,

   Een levensles is datgene wat je jezelf in de weg legt om ergens over te leren, om in te groeien. Dat betreft altijd een centraal thema, zoals liefde of vertrouwen. Je levensles heeft juist te maken met wat je hier op aarde wilt komen bijdragen, los van of je man of vrouw bent.

   Wil je verder komen met je levensles, kijk dan naar wat jou telkens in de weg zit om volledig jezelf te kunnen zijn en te doen waar je hart ligt. Kijk naar je eigen obstakels, dat zijn je wegwijzers. Je levensles kent een rode draad in je leven, en komt niet alleen in je relatie tot uiting, maar overal. Jeugd, school, gezin, werk, etc.

   De oorzaak dat je je gevoelens niet uit of uitspreekt kan diverse oorzaken hebben. Het zijn juist de details hiervan die je verder brengen. Het kan namelijk zijn dat je bang bent om de liefde te verliezen (thema liefde), het kan ook zijn dat je bang bent dat je niet gehoord wordt (thema vertrouwen). Om maar eens wat te noemen. Het kan zelfs zo zijn dat in je jeugd je gevoelens je overweldigde, waardoor je besloot om jezelf maar op slot te zetten, zoals ik deed. Dan lijkt het net alsof je geen "gevoelsmens" bent, maar het tegendeel bleek waar te zijn… 😉

   Groeten Robert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in