DELEN
Wat levert het jou op als je je verplaatst in de wereld van je kind

Al langer heb ik de instelling dat ik kan leren van alles wat er zich in mijn leven afspeelt. Ik leer van wat er op mijn werk gebeurt, van familie en vrienden en hoe ik op situaties reageer. Helemaal sinds ik moeder ben, prijs ik mij gelukkig. Naast de onvoorwaardelijke liefde en blijdschap die ik voel voor mijn zoon, biedt het ouderschap mij extra kansen om te leren. En die lessen zijn gratis. Iets wat ik als oer- Hollander graag hoor.

Door Caroline van Bemmel – www.carolinevanbemmel.com

Voorbeeldig kind

Afgelopen januari ging ik op vakantie met man lief en zoontje van toen drie maanden oud. Als nieuwe mama had ik mij van te voren goed ingelezen over het hoe en wat als je met je kind gaat reizen. Volgens diverse bronnen was het raadzaam om bij een zonvakantie een zonnebril voor je kind te hebben. Zoals het een goede moeder betaamt, was ik direct naar de winkel gerend om een zonnebril aan te schaffen. Goed voorbereid konden we dus op reis. Mijn zoontje was een voorbeeldig kind. Zijn zonnebril hield hij keurig op als ik hem opzette. En als de zon weg was zette ik hem weer af. Ik was trots op hem dat hij zijn bril zo goed had opgehouden.

Wakker worden

Pas maanden later, ging het lampje bij mij branden. Het feit dat mijn zoon Samuel zijn bril zo goed had opgehouden was niet direct het resultaat van mijn opvoedkwaliteiten. Hij was gewoon nog niet in staat om zijn bril af te zetten. En dat was helemaal niet gek voor een kindje van nog geen drie maanden oud. Enkele maanden later toen hij wel de vaardigheden had om zijn bril van zijn hoofd te trekken, maakte hij daar dan ook veelvuldig gebruik van. Het resultaat hiervan is dat hij zijn zonnebril niet meer draagt.

Les geleerd

Bovenstaand inzicht was (weer) een les die voortvloeide uit het ouderschap. Ik had nagelaten mij te verplaatsen in de wereld van mijn zoontje. Als ik dat had gedaan, had ik geweten dat hij niks anders kon dan de bril ophouden.

Toepassen

De les: “jezelf kunnen verplaatsen in iemand anders”, is iets wat ik tegenwoordig veel vaker doe. Ik kruip dat bijvoorbeeld achter Samuel aan om een idee te krijgen van wat hij kan zien. En deze strategie helpt ook bij het begrijpen van andere situaties. Alleen het middel dat ik gebruik is wel vaak anders. Ik loop bijvoorbeeld niet de hele dag achter mijn manager aan om te kijken wat zij kan zien. In het geval van mijn manager gebruik ik het middel vragenstellen om erachter te komen hoe zij een situatie ziet.

Resultaat

Door mij met liefde te verplaatsen in de wereld van mijn kindje, snap ik veel beter waarom hij doet wat hij doet. Het geeft mij de kans om beter in te spelen op zijn behoefte. Het maakt dat ik het kind volgend ‘werken’ ook thuis in de praktijk kan brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in