Wat maakt dat we blijven twijfelen? En het nemen van een beslissing niet lukt?

Besluiteloos. Geen keuze kunnen maken. Denken aan de mogelijke gevolgen. De ene ‘wat als….’ volgt zich op met de andere. Er lijkt geen eind aan te komen. Terwijl ik mijzelf een halt probeer toe te roepen lijkt een bepaald deel in mij zich er niks van aan te trekken. Over dat deel gaat dit artikel over. Dat deel in ons dat twijfelt. Wikt en weegt om daarna nog steeds niet tot een besluit te komen.

Ik word moe van mijn eigen besluiteloosheid. Het innerlijk weten is aanwezig en wijst aan: ‘dat wat op je pad gekomen is, is onderdeel van jouw bestaansrecht. Je kan ervoor kiezen. Je kan het verlangen dat tot uiting is gekomen omarmen en als werkelijk onderdeel beschouwen van jouw zijn’. En ik? Ik blijf toch twijfelen.

Een seintje van boven

Herken jij het? Alsof je wacht op een seintje van boven. Of goedkeuring van iets of iemand. Hierop reageert mijn innerlijk weten opnieuw: ‘door het eigen te maken ben ik werkelijk onderdeel van mijn eigen zijn. Laat ik het niet over aan ‘hogere machten’ maar kies ik. En mijn weloverwogen besluit zorgt ervoor dat ik in mijn kracht kom te staan’.

Een voorbeeld: ik twijfel over de invulling van mijn werk. Voor een deel ben ik tevreden maar er is een ander deel dat zoekende is. Wanneer ik teveel mee ga met het zoekende deel raak ik uit balans. Verzand ik in gedachtes waardoor ik alleen maar meer terecht kom in het niet weten. Ik hou mij vast aan onterechte hoop. Ik betrap mijzelf op de beslissing nemen zodat ik van het ‘niet weten’ af ben. Om vervolgens weer op het besluit terug te komen.

Twijfel en innerlijk weten

Wat maakt dat we zo sterk kunnen twijfelen? Het ene moment overtuigd zijn en het volgende moment zeker weten dat het niet passend is. Die twijfel is er naast het innerlijk weten. Het weten dat de wijsheden al heeft verkondigd. Toch krijgt het twijfelen elke keer de overhand.

Ik ga op zoek in mijzelf om erachter te komen wat zich afspeelt. Het eerste wat ik mij bewust word is het ‘dwingende’ wat aanwezig is. Dit deel wil erg graag zekerheid en wil het afdwingen. Wanneer ik ‘inzoom’ in dit deel – kijk je mee? – zie ik dat het sterk is in beslissingen nemen en niet te lang ergens in blijven hangen. Handige eigenschappen. Alleen nu heeft dit deel de overhand gekregen. Ik stel het deel gerust en laat het weten op een later tijdstip weer terug te komen :-).

Ik kijk verder en zie dat er iets onder verscholen is dat niet zo goed tot zijn recht kon komen. Door het overheersende dwingende deel. Nu het tevoorschijn komt zie ik een zachtere vorm verschijnen met een nieuwsgierige houding. Het interessant vinden wat er speelt en op een speelse manier de dingen benadert.

Nu ik dit heb toegelaten verandert mijn hele perspectief. Ik zie dat de besluiteloosheid staat voor kansen. Kansen en mogelijkheden. Ik zie dat ik ermee omringd ben. Dat zou zonde zijn om het af te dwingen :-). Dan had ik dit over het hoofd gezien. Het uitzicht is nu veel weidser.

Basisvertrouwen

Ik leun meer achterover en voel de spanningen van de periode ervoor afnemen. Er komt rust voor in de plaats. Ik zak nog dieper in de ontspannen toestand. Vanuit deze gemoedstoestand overzie ik het geheel. En weet je wat ik zie als ik rondkijk? Ik word aangestuurd door mijn innerlijke leiding. Dat is voldoende. Daar ligt mijn basisvertrouwen. Vanuit het basisvertrouwen breng ik mijzelf terug in balans.

Vanuit balans voed ik mijzelf. Mijn innerlijke leiding geeft de richting aan en ik volg. Ik hoef niet, strijdvaardig, voorop te staan. Ik kan, vanuit zachtheid, volgen. Samen met het deel dat zo goed is in besluiten nemen. Want wanneer mijn innerlijk weten mij een seintje geeft ‘ga ervoor’ komt dat deel weer om de hoek kijken. Dat deel wat zo goed is in een beslissing nemen. Zonder dat het nu geforceerd wordt of samengaat met besluiteloosheid.

Het volgen van mijn innerlijk weten, aangestuurd vanuit mijn zijn, neemt het voortouw. Het universum daar maak ik onderdeel vanuit en zorgt voor ‘de voorraad’. En op het moment zelf beslis ik. En zeg ik volmondig ‘ja’ tegen mijn verlangens die gemanifesteerd zijn. Met als gevolg dat ik in overeenstemming leef vanuit basisvertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in