‘Jouw boek over gidsen was de druppel die bij mij de emmer deed overlopen! Ik heb het samen met al mijn andere spirituele boeken naar de kelder gebracht en wil er niets meer mee te maken hebben. Ik ben lang geïnteresseerd geweest in spiritualiteit en heb mediums bezocht die me vertelden dat ik veel aanleg heb in deze richting. Er werden me gouden bergen beloofd, maar ik heb er nog nooit iets van gemerkt! Ik voel niets en heb zeker geen contact met gidsen, wat ik ook probeer. Mediteren lukt niet vanwege fysieke problemen. Het zou allemaal vanzelf op mijn pad komen, maar inmiddels ben ik 20 jaar verder en heb ik het helemaal gehad met alle boeken, cursussen en mediums, ik kap ermee.’

Zo ongeveer luidde de mail van iemand die onlangs de moeite nam om me naar aanleiding van het lezen van mijn boek Vederlicht. Leven en werken met spirituele gidsen te schrijven. Natuurlijk is deze persoon niet de enige die iets dergelijks overkomt, misschien geldt het ook wel voor jou.

Het is heel frustrerend als over je mooie ervaringen leest of hoort van anderen die wél contact hebben met hun gids, of die paranormale vermogens bij zichzelf ontdekken en tijdens meditaties van alles beleven. Des te meer als gesuggereerd werd dat dit jou ook zou overkomen als je je maar daarvoor open zou stellen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In mijn artikel Hoe krijg je een bewuster contact met je gids? vertelde ik hoe je het contact kunt bevorderen. In dit artikel wil ik proberen om enkele mogelijke oorzaken te noemen die het contact met je gids in de weg kunnen zitten.

Blokkade bij bewust contact

Het kan zijn dat het voor jou niet de bedoeling is dat je bewust contact met je gids krijgt. In dat geval kan je gids zelf het contact blokkeren. Misschien heb je de neiging te afhankelijk te worden van een gids en moet je leren helemaal op eigen benen te staan, zonder terug te kunnen vallen op een autoriteit die jou vertelt wat je moet doen. Dat is overigens beslist niet wat een gids zou doen, maar als je gevoelig bent voor autoriteit en je gidsen op een voetstuk plaatst waar ze niet thuishoren, kan dat soms de reden zijn dat ze je weliswaar ondersteunen en helpen, maar zonder dat je je daar bewust van bent.

Als iemand er zo helemaal voor jou is en al je vragen in principe kan beantwoorden, is de verleiding heel groot om je voor elk wissewasje tot hem/haar te wenden, in plaats van je eigen beslissingen te nemen. Dat is een valkuil voor iedereen die bewust contact met zijn/haar gids heeft, maar meestal leer je vanzelf dat je toch gewoon je eigen leven moet leiden en van je eigen fouten moet leren. Een goede leraar of begeleider zal jou nooit alles uit handen nemen, maar je slechts ondersteunen in je eigen ontwikkelings- en leerproces.

Je gids kent je ziels- en levensplan

Een mooi voorbeeld van hoe dat werkt, is de droom van een cliënt die vragen had over het contact met zijn gids. Hij had gedroomd over een popfestival waar hij tussen het publiek stond te kijken naar het podium.

Een opvallende, lange man staat naast hem. Hij is bang dat deze misschien voor hem zal gaan staan, zodat hij het podium niet meer kan zien, maar de man is dat helemaal niet van plan. Hij zegt dat hij achter hem gaat staan en alles in de gaten houdt. Omdat hij zo lang is kan hij met gemak alles overzien.

Het personage in de droom symboliseert zijn gids. De rol van een gids is om achter je te staan. Hij kent jouw zielsplan en overziet jouw leven zoals je dat zelf niet kunt en kan je van daaruit begeleiden, door je op subtiele wijze bij te sturen. Dat gebeurt meestal door je een bepaald gevoel te geven, of iemand of iets op je pad te sturen als dat nodig is voor je ontwikkeling. Door naar je innerlijke stem te luisteren en je hart te volgen werk je optimaal mee met je gids, ook als je op bewust niveau geen contact ervaart.

Verwachtingspatroon

Ook kan een bepaald verwachtingspatroon je in de weg zitten. Je hebt een bepaald beeld van hoe het contact eruit zou moeten zien en daar voldoet het niet aan. Misschien doe je ook wel te veel je best. Je wilt zo graag contact dat je krampachtig wordt, waardoor je te weinig ontspant. Het is een kwestie van ontvangen en je openstellen, dat kun je op wilskracht niet voor elkaar krijgen.

Zelf denk ik wel eens dat ik contact kreeg met mijn gids, juist omdat ik er helemaal niet mee bezig was en ook allerminst geloofde dat ik aanleg voor het spirituele had. Door mijn onbevangenheid en gebrek aan verwachtingspatroon, stond ik misschien meer open dan wanneer ik vreselijk mijn best had gedaan om contact te krijgen. Het overkwam me en ik was totaal verrast dat het uitgerekend mij gebeurde. Ook was ik best kritisch en argwanend, ik nam niet zomaar iets aan. Ik was niet godsdienstig opgevoed en had dus geen hogere machten leren vrezen en/of bewonderen. Ik ben eigenlijk vrij nuchter en aards.

Psychische problemen en verslavingsgevoeligheid

Een andere reden waarom het bewuste contact geblokkeerd kan zijn, is dat je te labiel bent om contact met ‘boven’ te onderhouden. Mogelijk heb je psychische problemen, aanleg voor psychoses, gebruik je zware medicatie of ben je verslaafd aan drugs of alcohol, waardoor je aura je onvoldoende beschermt tegen kwaadwillende entiteiten die zich kunnen voordoen als jouw gids. Veel psychiatrische patiënten horen stemmen die opdrachten geven die destructief van aard zijn. Je gidsen kunnen je daar niet altijd voldoende tegen beschermen en zullen je ontmoedigen om je open te stellen voor andere dimensies.

Slechte ervaringen in vorige levens

Het kan zijn dat je in vorige levens slechte ervaringen hebt opgedaan met het kiezen van het spirituele pad en contact met andere dimensies. Er waren genoeg tijdperken waarin je voor je leven moest vrezen als je je daarmee inliet. Maar ook hebben velen ervaring opgedaan met manipulatie en machtsmisbruik op dit gebied, als slachtoffer én als dader. Afhankelijkheid, beïnvloedbaarheid, zwarte magie of satanische rituelen hebben misschien zo’n negatieve indruk achtergelaten dat er onbewust een rem staat op contact met het ‘hogere’, in welke vorm dan ook. Je voelt je er wel toe aangetrokken, en je hebt zeker ook vermogens op paranormaal gebied, maar iets in jou blokkeert onbewust het contact. Dat kan zelfs uitmonden in fysieke klachten.

Als je hierin iets herkent zou je kunnen overwegen om via reïncarnatietherapie te onderzoeken wat jouw ervaringen zijn die je weerhouden van contact met je spirituele kant. Maar het is ook mogelijk dat je in dit leven eerst andere kanten van je wezen moet ontwikkelen, voordat je daaraan toe bent. Een zekere mate van zelfvertrouwen en zelfstandigheid, stevig geaard zijn, liefde en compassie voor jezelf en anderen zijn belangrijk om op een volwassen manier contact met je gids te kunnen onderhouden. Dat zal je leven zeker verrijken, maar weet dat je gids er voor je is, of je dat nu wel of niet bewust ervaart.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Hallo Ellen,
    Ik ben in ieder geval wel heel blij met je boek. Ik heb het net vorige week gelezen en dan nu een artikel van je op nieuwetijdskind erover. Dat is toch geen toeval ?!

  2. Aan reacties van mensen kan je zien hoe het met hen gesteld is…

    Dank je Ellen voor deze verduidelijking. Ik kan het alleen maar beamen! Pas als ik meer ontspan en geen verwachtingen heb, valt het me op hoe duidelijk aanwijzingen zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel 😉
    Lieve groet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in