op-de-bodem-van-de-put

Moeilijke situaties brengen gevoelens van boosheid, verdriet, wanhoop etcetera met zich mee. In eerste instantie ben je geneigd dit weg te drukken, te negeren of te focussen op andere zaken zodat je je niet zo ellendig voelt. depressieHet lijkt misschien te helpen maar op de lange termijn ga je je zeker niet beter voelen. Het is beter om er doorheen te gaan, hoe vervelend dat ook is. Weet je waarom? Op het moment dat je je openstelt voor de verandering en niet meer het verzet ervaart ga je er sneller doorheen. Door de emoties toe te laten en ze te laten zijn, laat je het als het ware los en kun je je open stellen voor de verandering. Het klinkt misschien raar maar door dit te doen  zie je nieuwe mogelijkheden en blijf je niet hangen in negativiteit.

Een paar belangrijke dingen die je mag weten en die je helpen om sneller door de moeilijkheden heen te gaan zijn de volgende:

Dit gaat voorbij

Hou jezelf voor als je verdrietig, boos of wat dan ook bent dat het voorbij gaat. Het kan overweldigend zijn wat je voelt maar dit zul je niet de rest van je leven voelen.  Zoals Thomas Jefferson gezegd heeft: “When you reach the end of your rope, tie a knot in it and hang on…” Waar je ook doorheen gaat…het gaat voorbij.

Het is oke om je rot te voelen

Als er iets naars gebeurt is het oke om je rot te voelen, dat is volslagen normaal zelfs. Het is belangrijk om jezelf de toestemming, de tijd en de ruimte te geven om te rouwen en wat je ook voelt toe te laten. Je emoties inhouden en doen alsof ze er niet zijn houden je in de slachtofferrol en belemmeren je om door te gaan. Het vasthouden zorgt ervoor dat je in de negatieve emoties en energie blijft zitten. Vaak op onbewust niveau. boosDe wet van de aantrekkingskracht  gaat van het principe uit dat alles energie is. Dat betekent je computer, je kleding, je lichaam en ook je gedachten. Positieve energie trekt positieve dingen of situatie aan en  negatieve- trekt negatieve- aan. Deze dingen of situaties zijn afgestemd op jouw frequentie. Daarom is het dus zo belangrijk negatieve emoties toe en los te laten. Geef jezelf  toestemming om eens flink te huilen of te schreeuwen zonder jezelf te veroordelen. Dit is het onderdeel van het helingproces. Wanneer je dit gedaan hebt, pak jezelf samen, stof jezelf af en ga vooruit. Een andere manier om expressie te geven aan je gevoelens is een dagboek. Schrijven is een krachtige en therapeutische manier. Schrijf elke dag hoe je je voelt, wat je denkt of wat je meemaakt. Denk er niet bij na als je schrijft. Wat er ook op komt schrijf het op, zonder remming en zonder oordeel.

Zeg JA tegen verandering

Veranderingen zijn niet te voorkomen. Je kunt je best doen in je comfortzone te blijven maar de veranderingen blijven toch komen. Dit gebeurt ongeacht of het accepteert of niet . Het hoort bij het leven. Het omgaan met die veranderingen is aan jou. Je kunt slepend en met veel verzet  op het ‘nieuwe pad’ worden gesleept of je kunt simpelweg ‘JA’ zeggen tegen die verandering en het omhelzen. Ja… omhelzen…wannneer je dit zegt open je de deuren voor jezelf.  Je zegt tegen het universum of God dat je klaar bent voor de betere kwaliteit van het leven. Als je ‘NEE’ zegt tegen die verandering en je je blijft verzetten zul je blijven hangen in negatieve emoties en geen nieuwe mogelijkheden zien. Nogmaals het is goed je rot te voelen. Laat het toe, laat het zijn en ga verder.

Je bent niet alleen

Het lijkt misschien alsof jij de enige bent die door deze moeilijkheden heen gaat, maar dit is absoluut niet waar. Iedereen, en dan bedoel ik iedereen gaat door moeilijke perioden heen. Er zijn zelfs mensen die door veel moeilijkere situaties heen gaan dan jij. Dat verandert jouw situatie natuurlijk niet maar hopelijk verandert jouw visie op jouw situatie. Als je weet dat je niet de enige bent, kan het jou helpen om deze storm te doorstaan.

 

Creëer positieve mensen om je heen

Soms zeggen vrienden en familie dingen die je niet verder helpen. De intentie is goed maar het helpt je alleen maar verder de put in. Om uit te vinden welke mensen in jouw omgeving de positieve voor jou zijn, kun je jezelf de volgende vraag stellen: “Wanneer ik ……. gesproken en ontmoet heb, voel ik me vervolgens energiek, prettig of uitgeput en vervelend?”  Luister naar je intuitie. Vermijdt mensen die je als slachtoffer behandelen en ontmoet mensen die je de je motiveren. Op het internet zijn er verschillende supportgroepen te vinden waar mensen zijn die door hetzelfde heen gaan als jij. ‘Praten’ met een vreemde over jouw situatie kan af en toe makkelijker zijn als met een bekende. Je kunt er ook voor kiezen om naar een therapeut of coach te gaan om je verder te helpen. Daarnaast is het creëren van positieve,fijne dingen/situaties in jouw omgeving ook erg belangrijk. Een goede oefening hiervoor is om op zoek te gaan naar welke dingen of situaties jou een positief en een aangenaam gevoel geven. Bijvoorbeeld: kijk naar grappige series of films; lees positieve boeken en luister naar aangename muziek.  Doe datgene waar je kracht en positieve energie voor jezelf kunt uithalen!

Leer van de situatie

Van alles wat je gebeurt en wat je overkomt kun je leren. Soms is het zelfs zo dat je elke keer in een soortgelijke situatie terecht komt. Als je voor de zoveelste keer een baan hebt die je niet bevalt of waar je problemen hebt kun je weer een andere baan zoeken en dan is ‘het probleem’ voor even opgelost.
De kern van het probleem blijft onopgelost, want kennelijk heb je hier wat van te leren. Anders zou je niet elke keer in dezelfde soort situatie terecht komen. Het is aan jou om in te tunen in je innerlijke zitten onder bomenwereld en te ontdekken wat je hiervan kunt leren. Een oefening die je kunt doen is de volgende: ga in de stilte zitten of liggen en haal een paar keer diep adem. Denk aan de situatie waar je in zit en stel jezelf de volgende vraag: “wat is de les die ik hieruit kan leren?” Geef jezelf de tijd en kijk wat er boven komt. Misschien komen er negatieve gedachten en gevoelens naar boven, laat ze komen en gaan als wolken die door de lucht drijven. De gedachte of het gevoel die als allereerst naar boven is gekomen en die overheersend is komt vaak vanuit de intuïtie. Dat is dan vaak het antwoord op de vraag. Hoe vaker je deze oefening doet, leer je meer naar je diepe innerlijke stem te luisteren. Schrijf deze lessen op en ga ermee aan de slag. Dit is geen makkelijke oefening en het is niet gezegd dat je er altijd achter komt welke les je te leren hebt. Dan is het echt een kwestie van accepteren van de situatie en dat kan een hele poos duren. Niemand krijgt altijd antwoorden op bepaalde vragen. Als je merkt dat er nog veel emotie zit laat deze oefening dan even voor wat het is. Je kunt dan beter eerst aandacht besteden aan het jezelf geven van tijd en ruimte voor de pijn die je voelt.

Niemand zegt dat deze stappen makkelijk zijn. Niemand beweert dat het leven makkelijk is maar je hebt ALTIJD de keus hoe je ermee omgaat. Wees moedig, pak je problemen aan en je zult er sterker uitkomen. Zet ‘m op! 😉

Annita Kramer

 

25 REACTIES

 1. Nele, we slaan er ons wel weer door, het is goed om mensen zoals jullie te kennen waar we eens ons hart kunnen luchten en wat advies van kunnen krijgen.
  Dat is soms net genoeg om de dag wat rooskleuriger te zien.
  De aankomende feestdagen straks is voor mij niet echt iets waar ik naar uitkijk. Ik ben geen feestmens en uitgebreide maaltijden klaar maken vind ik niets. Dat doe ik dan ook niet, mijn kinderen weten dat al en verwachten het ook niet meer van mij. Liever ga ik wandelen in de natuur en op feestavonden gewoon vroeg naar bed. Op 1 januari wil ik wel naar de neiuwjaarsconderten luisteren en kijken op tv. Dat is nieuwjaar voor mij. Dan kan alles opnieuw beginnen in de natuur, stap na stap, heel traag maar veelbelovend. Dan nog een rose-blauwe lucht erbij en het kunstwerk is af.
  Groetjes en geniet mee als je wil.

 2. @Nan
  Leuk om het najaar eens door uw ogen te bekijken.
  Ik zie de beelden die jij beschrijft zo voor me en het lucht op, echt waar.
  Mischien is het een goede therapie om door andere mensen hun ogen bepaalde situaties anders te gaan bekijken.
  Want ik heb al vaak gelezen dat onze gedachten in feite niet altijd onze gedachten zijn maar flarden wolken die komen overwaaien gevoed door emoties en stemmingen, we kunnen er even aandacht aan geven en als we er niets mee zijn, weer loslaten om andere gedachten te krijgen.
  Als mensen minder leuke gedachten zouden kunnen loslaten zou er minder leed op de wereld zijn en zouden mensen elkaar geen pijn meer doen.
  En ik hou evenveel als u van de mooie kleuren en geuren in de herfst, mistige landschappen vind ik misterieus en mooi om door te rijden, op die manier ervaar je stilte ook goed; een sluier over alles wat te luid of te hard is, zalig gevoel.
  Bedankt voor het optimisme ik zal er aan denken als ik het even anders zie.

  • Dag Marinka en Nan,

   Ik heb ook last van die najaars- winterdip, maar zoals je zelf aangeeft ervaar ik ondertussen ook dat dit de energie is die ik oppik. Het is net of ik ben verbonden met een groter geheel waaruit ik energie overneem, maar ook gevoelens, gedachten, …

   Nu ik me er van bewust word probeer ik dat dus zoals ik in mijn reactie boven heb geschreven bewust om te vormen, te veranderen. Dit is niet gemakkelijk 😀 Soms lukt het me enkele dagen en dan voel ik me vrij ongebonden en gelukkig.. Vandaag bvb heb ik er weer veel last van en dan heb ik een dip. Geen idee wat er achter zit. Wat ik wel merk is dat als ik mijn energie er op richt en er tegen vecht ik het erger maak. Me concentreren op dingen die ik fijn vind en er op die manier geen aandacht aan geven helpt beter. Dit is uiteraard heel moeilijk als het iets is dat je voelt drukken, pijn doet of je zwaar en ongelukkig maakt. Maar wat wel is sinds ik dit doe, en dat onderscheid begin te ervaren vind ik het wel fijn om er mee bezig te zijn. Het maakt me gelukkig. Dus lieve Marinka niet opgeven, zoals je zelf al aangaf je bent goed bezig, misschien kan een vorm van meditatie of mindfulness je ook helpen om je gedachten er over stil te leggen of zoals Lia het mooi zegt bewust te gaan creëren. Wat je met het gevoel moet doen, daar ben ik nog niet achter. Daar lig ik zelf nog mee in de knoei. 😀
   Dikke kus

   • Nele en anderen,

    Wat betreft de herfstdip.
    Het is een prima voorbeeld die beleving van de jaargetijden.

    Ik ervaar ze als een verandering van vibratie/energie, en als ik mij verbonden kan voelen met een groter geheel dan is het wel door die 4 jaargetijden.

    Nele, wat je er over schrijft, klopt volgens mij op één dingetje na. Je bent verbonden met een groter geheel. Bijv. met de energie “herfst”. Je bent er onderdeel van, en zit er midden in.
    Het is volgens mij niet zo dat JIJ die energie overneemt. Er is simpelweg een ontvangen van die energie. Er is namelijk geen JIJ. Wat er volgens mij gebeurt is dat de herfst-vibratie “bezit van jou neemt”, omdat het veel sterker is dan de jij.
    Je wordt er door overspoeld en kunt dus enkel op die vibraties meevaren. Zie het alsof je het middelpunt bent van een onbegrensde bol, en de energie van alle kanten naar jou toekomt.

    Vechten tegen de herfst maakt het inderdaad erger. Het is trouwens de ik/jij die vecht en weerstand pleegt. Dan ga je herfst als dip of als depressie ervaren, omdat ik-denken en voelen er op reageert. Herfst-vibratie is een teken dat het uiterlijke leven zich terug trekt. Je ervaart een soort afsterven (van ego) en tegelijk is het een proces van verinnerlijking.
    Meegaan met de herfst (en winter) betekent meer aandacht voor je innerlijk leven, werken aan een nieuwe geboorte. Voorjaar en zomer ontvang je een heel ander soort energie (vitaliteit) en ben je meer stralend naar buiten gericht.
    Het is meegaan met de flow, met zowel eb als vloed.

    Nele, prima dat je merkt het fijn te vinden er mee bezig te zijn. Het geeft de juiste motivatie aan en dat je in de goede richting werkt. Wat je fijn vindt daar wil je als vanzelf mee doorgaan.

    Liefs van Lia

  • Marinka,

   Want ik heb al vaak gelezen dat onze gedachten in feite niet altijd onze gedachten zijn maar flarden wolken die komen overwaaien gevoed door emoties en stemmingen, we kunnen er even aandacht aan geven en als we er niets mee zijn, weer loslaten om andere gedachten te krijgen

   Klopt helemaal.
   Het zijn niet ONZE gedachten of gevoelens.
   In werkelijkheid zijn ze niet zo iets als persoonlijk bezit. Je stemt af op een bepaalde vibratie, trekt de energie aan, het ego houdt die energie een tijdje vast (wellicht door herinnering) en vervolgens be-denkt het ego/ik dan dat de gedachte bezit is.
   Kortom, bezit is puur een beleving/denken van het ik.

   Groet van Lia

 3. Nele
  In het najaar heb ik het altijd wat moeilijker, mijn energiepijl is merkelijk hoger in de lente als alles weer open komt en gaat bloeien. Ik ga zo mee met de seizoenen…
  Nu moet ik weer een lastiger periode door maar geniet wel van de mooie dingen in de herfst, prachtige kleuren, mooie luchten en wolken en in mijn huis en tuin maak ik het gezellig met oranje kleuren toe te voegen, vb. pompoenen en lichtjes.
  Deze morgen werd ik blij van het gefluit van een staartmees die over vloog.
  Voor mij zal het waarschijnlijk veel met loslaten te maken hebben daar heb ik nog steeds moeite mee op vele gebieden.
  Los laten van de zomer, de blaren aan de bomen, loslaten van mijn kinderen die het huis aan’t uitvliegen zijn en andere oorden opzoeken, mijn man met zijn tegenstrijdige gedachten,
  mijn ouders die beiden gestorven zijn (10 jaar geleden wel!), vrienden die ik minder hoor en zie. Iedereen heeft het altijd zo druk en er is weinig tijd om even samen iets te doen.
  Ik ben graag alleen met mijn passies bezig maar daarna heb ik toch liever mensen om me geen die ik graag zie.
  Heb jij ook zo’n gevoel in het najaar?

  • @Marinka D’hauw, nee maar goed geen mens gelijk, ik vind de herst echt het mooiste jaargetijde van het jaar, vooral als de bladeren nog aan de bomen zitten en zo mooi verkleuren, ergens in de laatste week van augustus en de eerste weken van september treed die verandering op, het ene moment voelt het nog als volop zomer en dan zo in eens slaat de verstilling toe van het najaar. Elk jaar geniet ik er weer van, prachtig. Ook vandaag was er weer aan het einde van de middag zo’n prachtige najaarszon, zo helder, zo licht en dan valt het licht zo mooi tussen de bomen door of de ochtenden dat de nevel nog boven het land hangt en de zon opkomt, ja dat associeer ik met najaar. En niet te vergeten de prachtige najaarsbloemen, de dalia is echt mijn favoriete bloem.

   Als de bomen eenmaal kaal zijn, is het gevoel ook voorbij, maar ja dan is de herst ook voorbij en is het winter, maar dan breekt de tijd van kerst aan. Ook een prachttijd.

 4. Nele, ik denk dat we een beetje in hetzelfde schuitje zitten. Tijd brengt raad en ons druk maken helpt niet echt.
  Emoties mogen er zijn en we mogen ze ook tonen maar niet met de bedoeling anderen te veranderen.
  Ik denk dat we goed bezig zijn al zullen we zeker nog wel fouten maken zolang we leven, eruit blijven leren en evolueren is de kunst. Ik zal zeker anders praten over 10 jaar maar dan is dan, ik probeer ook in het nu te leven en te genieten van wat ik heb en kan. De rest is voor later…….
  Groetjes

  • Hey Marinka,

   Inderdaad. Wij zijn goed bezig! Jij ook! Ik begin er zelf terug plezier in te hebben en dat is zo fijn.

   Dikke knuffel

 5. Lieve Nele
  Ik weet het is soms moeilijk te aanvaarden maar jij en ik ook niet kunnen mensen veranderen, ik heb meermaals geprobeert in te spreken op mensen van wie ik hou om aub dit of dat niet meer te doen. Het enige wat zij daarmee deden was nog feller reageren omdat ook zij zeggen dat ze hun eigen ding doen omdat ze dat willen, daar mag niemand tussen komen of tegen houden.
  Het kan tot een breuk komen in de relatie en daar zit je dan.
  Alleen met jezelf en dan vraag je je af: is dat nu wat ik wil?
  Zijn we daarvoor samen gekomen of laten we mekaar vrij om te doen wat we graag doen. Als je voelt dat je helemaal niet met die persoon kan overeen komen met wat hij doet kan je voor jezelf beslissen en stappen ondernemen.
  Ik heb het niet gedaan, we zijn nog steeds samen. Ik heb hem wel los gelaten en getoond dat ik me niet verantwoordelijk wil stellen voor zijn daden of die hem nu schaden of niet, het is zijn eigen wil om die dingen te doen.
  Ik doe mijn dingen ook en ga niet vragen of het mag, ik zeg gewoon ik ga vandaag dit of dat doen omdat ….
  Ik weet echt niet of we voor altijd zullen samen blijven, nu lukt het wel.
  Als elke mens zichzelf en de andere aanvaard is er een weg.
  Zeker niet gemakkelijk en het heeft tijd nodig om jezelf aan te passen aan de idee, maar als je eerlijk bent met jezelf en tegenover de anderen ben je een sterke mens die zich niet laat neerhalen door wat anderen doen.
  Ga voor jezelf.

  • Dank je lieve Marinka,

   Je kan duidelijk verder ‘kijken’ dan de tekst. Ook met dit proces zijn wij bezig. En wat je zegt klopt. Het is mijn ervaring ook de enige manier om samen een weg te vinden in onze situatie. Als je ‘wil’ dat de andere jou aanvaart, is het ook belangrijk dat je hem laat zijn wie hij is, door hem te aanvaarden. Daarom dat ik ook schrijf dat het geen zin heeft om je aandacht, emoties, gevoel steeds te richten op een andere of een situatie (of het nu een mens is of een situatie, het meganisme is voor mij hetzelfde). In mijn geval zorgt dat er voor dat ik meer de wereld rondom mij ervaar, voel, waarneem. Maar niet meer besef, weet en voel wat nu eigenlijk van mij is en wat ik belangrijk en leuk vind maar vooral wat voor mij goed voelt. Door me te richten op dingen en ook al zijn die in het begin heel klein zoals een bloem, een stuk muziek, een wandeling, tekenen het helpt me om bij mezelf te komen, me energetisch los te maken van de energie van de andere of de situatie. En dan pas kon ik de dingen duidelijker zien, waarnemen en vooral objectievere voor mezelf betere beslissingen nemen. 🙂 Ik merk ook dat het conflict dan plots anders wordt. Je stapt er minder gemakkelijk mee in en dan is er ook voor jou geen conflict meer. Dit brengt bij ons wel dingen in beweging. We zien wel hoe het uitdraait. Ik vind het ook niet meer zo belangrijk om dat te weten. Wat wel belangrijk was is dat ik door dat proces geleerd heb dat wat het ook wordt ik er wel doorkom en niet slechter van zal worden. Ik kan nu kiezen voor mezelf en dat kon ik niet omdat ik gewoon niet wist wat ik belangrijk vond. Wie ik was mss, wat op zich een zware uitspraak is. 🙂
   Kus

 6. Wat mij vooral ook helpt is in de eerste plaats niet rondom mij kijken maar in mij gaan zoeken. Bij mezelf ben/was ik nogal geneigd om de oorzaak buiten mij te leggen en de depressie kwam uit het gevoel van machteloosheid. Door voor jezelf te kiezen, en dan sluit ik aan bij de reactie van Marinka, in de eerste plaats kleine dingen te doen voor jezelf waar jij je goed bij voelt.Dingen die je als kind graag deed, waarvoor je in de eerste instantie rondom jou geen grote veranderingen voor moet doen. Was mijn eerste stap. Nu ben ik in de fase, dat ik mijn blik op mijn omgeving aan het veranderen ben. Bewust bezig zijn met hoe ik denk en voel in een bepaalde situatie en mij daaruit loskoppelen emotioneel. Dan blijkt dat ik wel gelukkig en blij kan zijn zonder de hele wereld rondom mij aan te passen. Dit geeft ruimte, positivisme, en uiteindelijk beetje bij beetje momenten van rust. Bij mij helpt gaan wandelen in de natuur en ook tekenen. Nu pas is er tijd en ruimte om de ‘grote’ stappen te zetten. Ander werk, mss nieuw huis,.. Maar die veranderingen kon ik echt niet nemen vooraleer ik het contact met mezelf weer begon te herstellen. Wat ik probeer te zeggen, maar er niet goed uit krijg is dat de manier dat je over zaken denkt en voelt vaak automatisch gaan, onbewust en niet altijd ‘correct’ hoeven te zijn. Je focussen op kleine dingen die wel vreugde, geluk, ontroering, rust, … brengen kan helpen om dat gevoel weer te gaan ervaren en er dan beetje bij beetje bewust voor te kiezen. Maar waar je je op focust heb je wel zelf in handen, dat kan je helemaal alleen doen, en daar heb je geen aanpassingen in je omgeving of veranderingen buiten jezelf voor nodig. Dit gaf mij weer ruimte. Kus

  • Nele,

   Bewust bezig zijn met hoe ik denk en voel in een bepaalde situatie en mij daaruit loskoppelen emotioneel. (….)
   Wat ik probeer te zeggen, maar er niet goed uit krijg is dat de manier dat je over zaken denkt en voelt vaak automatisch gaan, onbewust en niet altijd ‘correct’ hoeven te zijn.

   Heel goed opgemerkt, hoor!
   Dat automatisch, onbewust denken moet veranderen in “creatief denken”. D.w.z. je moet zélf gaan denken en zélf gedachten gaan vormen.

   Bij automatisch denken ben je slaaf van je eigen gedachten. Je creëert er je eigen wereld en beleving van dingen mee, maar op een onbewuste manier. Zo trek je bijv. ook onbewust allerlei negatieve dingen aan.

   Door zelf te denken en gedachten te vormen creëer je een wereld die jij zelf graag wil.

   Het denken is geen mechanisme dat zich buiten jou om afspeelt. Het is een middel/gereedschap waar je gebruik van kunt maken.

   Dag Lia

   • Hey Lia,

    Lang geleden. Dank je voor je reactie. Is fijn om ze te lezen. Je kan het altijd zo mooi tot de essentie brengen en verwoorden.

    Ik vind het fijn om mijn gedachten van onbewust naar bewust om te gaan vormen. Wat ik wel nog niet beheers of doorzie is wat ik met mijn gevoelens moet aanvangen. Net als je gedachten onbewust zijn is ook mijn gevoel het vaak. Alleen ervaar ik het als gevoelens van anderen en heb ik geen idee hoe ik daarmee om moet gaan. Afsluiten gaat niet. Het werkt niet. Mijn denken is wel een sleutel maar ook dan lukt het niet altijd om me los te maken van bepaalde gevoelens. Weet jij iets meer over deze relatie?

    Liefs,
    Nele

    • Ha Nele,

     Altijd leuk iets van je te lezen, want er gaat zo’n prettig, rustige energie van je uit.

     De moeilijkheid is dat er een nauwe wisselwerking is tussen denken en voelen (emoties/gevoelens). Door het een ontstaat het ander en andersom. Als je hinder hebt van emoties van andere mensen, is er toch iets in jou zelf waardoor je het aantrekt en er op mee resoneert.

     Wat mij helpt om er los van te komen zijn eigenlijk 2 dingen.

     1.
     Het besef dat de energieën van emoties en gedachten overal aanwezig kunnen zijn en rondhangen. Mensen stemmen zich erop af. Dat gebeurt dus ook met de ander, waar jij weer op afstemt. En vervolgens stemt die ander weer op jou af. Eigenlijk is er dus niet een speciale afzender, maar enkel een aantrekken en afstoten van vibraties.

     2.
     Door te Zijn en bewust te Zijn kom je “boven” het veld van energieën te staan. Bewust-Zijn is de Waarnemer. Je neemt van alles waar, maar je hebt er geen last van.

     Nele, je vind het fijn om gedachten van onbewust naar bewust om te vormen. Als je de “ik” die het fijn vind los laat, blijft er toch enkel die vreugde over? En is die vreugde dan niet zo’n beetje hetzelfde als voorjaarvibratie die wordt ontvangen?

     Liefs terug en prettig weekend!

     • Dag Lia,

      Dank je voor je reactie. Ik heb hem even laten rusten en hem nu nog eens rustig nagelezen.

      “Eigenlijk is er dus niet een speciale afzender, maar enkel een aantrekken en afstoten van vibraties.” (is zo lang geleden dat ik niet meer weet hoe ik moet quoten 🙂 )

      Denk dat daar een stuk van mijn probleem zit. Dat ik daar nog teveel belang aan hecht. Nog teveel buiten mij ga voelen en zoeken. En dus ook niet boven dat veld geraak. Ik vind het ook moeilijk om dat te doen. Het lukt me wel soms, maar ik ervaar het als zo ‘eenzaam’ zo ‘eentonig, wat emoties en gevoel betreft. Dus ja ik zit daar mee in de knoop. Ik ervaar het dus niet als vreugdevol als ik die ik loslaat. 🙂

      En dan is er nog die verschrikkelijke vermoeidheid na een nacht. Met wat moeite kan ik me ’s morgens wel loskoppelen van die dingen die me moe maken. Maar na een nacht slapen is het weer van voren af aan mij daar los van koppelen, of me er boven zetten hoe je het wil benoemen. Het feit dat het me overkomt als ik slaap en dus niet bewust ben vind ik raar. Maar vooral ontzettend vermoeiend, als je snapt wat ik bedoel 🙂

      Kus,
      Nele

      • Ha Nele,

       Afzender doet mij denken aan een lijntje van hier naar daar, van ik naar de ander.
       Zo’n lijntje kun je zien als een verbinding of kabel van energie (=aandacht). Via die lijntjes kan energie bij iemand wegstromen en kun je vermoeid raken.

       Het is ons ik-denken dat deze voorstelling heeft van hier naar daar. We projecteren de ander in de buitenwereld. Natuurlijk ook omdat wij ons uiterlijk op een andere plaats bevinden, er afstand is tussen ik en jij en wij denken dat dit de realiteit is.

       Zodra je bij jezelf blijft (Bent), zijn er geen lijntjes naar de buitenwereld waardoor je energie verliest.
       Ik vind het moeilijk onder woorden te brengen, maar er is dan een aanwezig-Zijn van de ander in jouw systeem. Met name in jouw centrum/hart. Jij en de ander vallen samen in Eén-Zijn.
       Het wezen van de ander Is altijd bij jou aanwezig (zoals die Russische Matroesjka-popjes), en in tegenstelling tot verbinding kan zo’n vereniging nooit verbroken worden.
       Het speelt zich dus allemaal in jou af.
       🙂

       Kus terug, Lia

  • @Melissa Raspe,
   Je kunt een kind met autisme helpen door uit te leggen dat het normaal is dat het zich rot voelt. Dat iedereen dat wel eens heeft. En dat het ook weer over gaat. Dit hoort gewoon bij het leven. Blijf dat herhalen.

   Praten over gevoelens is bij een kind met autisme vaak niet zo gemakkelijk. De gevoelens komen er meestal op een andere manier uit. Geef daar de ruimte voor.

   Een kind met autisme zal de neiging hebben te zwelgen in de depressie. Daarbij kun je het helpen door regelmatig heel gedecideerd te zeggen: ‘en nu hou je op met mopperen op jezelf en nu gaan we …. doen’. En dan ook niet meer tolereren dat hij of zij negatieve woorden gebruikt. Onmiddellijk de kop indrukken.
   Natuurlijk mogen negatieve gevoelens de ruimte hebben, maar niet de hele dag. Vaste tijdstippen om zich depressief te voelen klinkt raar, maar helpt autistische kinderen om ook de andere kant weer te zien. Waarbij je ook weer uit moet kijken dat het geen gewoonte gaat worden, elke dag een poosje depressief zijn… 🙂

   Als het kind de neiging heeft dingen stuk te maken kun je het helpen door een mattenklopper aan te bieden waarmee het op zijn/haar bed mag slaan. Dan kan de frustratie en agressie er wel uit, maar gaat er niets belangrijks stuk. Kan het kind het motorisch aan dan is een sport om de energie wat te kanaliseren ook een aanrader.

   En wat ook helpt is fijne massages. Mits het kind aangeraakt wil worden natuurlijk, wat niet vanzelfsprekend is voor iemand met autisme. Of een bad met lekkere olie, indien mogelijk. Sommigen vinden wandelen in de natuur ook fijn. Voel wat het kind nodig heeft en handel daar naar.

   Heb je hier wat aan?

   • Hallo
    Ik ben busbegeleidster en de meeste jongeren die meerijden hebben een vorm van autisme.
    De eerste keren dat ze meereden was ik gewoon vriendelijk en liet hun gerust. De volgende keren kwamen ze zelf met vragen en verhalen over het weekend af, door te luisteren en tijd te maken voor hen zagen ze me waarschijnlijk al wat meer als een vertrouwenspersoon. De volgende keren durfde ik al wat meer gerichte vragen te stellen naar hun interesse wereld en dat lukte goed.
    Nu komen ze de maandagmorgen soms op de bus met wat ze thuis als minder leuk meegemaakt hebben en waar ze dus een minder goed gevoel over hebben. Voor hen is zoiets zeer belangrijk en zijn ze er meer mee bezig dan de meeste andere jongeren.
    Ik wil maar zeggen, gun hen alle tijd die nodig is om open te komen, forceer niets want dan breek je iets (figuurlijk natuurlijk) zo’n breuken gaan zeer diep en zijn soms moeilijk te genezen.
    Luister en kijk goed wat ze doen en soms kan je vragen waarom ze dat doen. Komt er geen antwoord zeg dan dat je het niet erg vind. Ooit komt er wel wat los.
    Veel geduld en moed om hem te leren aanvaarden zoals hij is, een pracht van een persoontje op zijn eigen bijzondere manier.
    Vriendelijke groeten

 7. Beste,
  Vele jaren geleden ging ik door een zware depressie, ik werd opgenomen in het ziekenhuis waar ik vanaf dag één tal van activiteiten moest doen met andere mensen die ik niet kende, psycho-patiënten dus.
  Elk had natuurlijk zijn verhaal maar tijdens de groepssessies werd iets gedaan waarbij je even uit je eigen miserie kon stappen.
  Voor mij was dit echter iets van moeten doen en had ik er op dit moment compleet geen zin in. Ik wilde rusten en alleen zijn. Wat mij na enige tijd wel heeft geholpen is mijn eigen dingen die ik vroeger graag deed opnieuw doen. Voor mij was dat tekenen. Een vriendin vroeg me wat ze kon meebrengen voor mij? Ik vroeg haar om een simpele kleurboek en kleurpotloden. Als een kleuter begon ik opnieuw te kleuren, ik voelde me er goed bij. Na enkele weken begon ik weer eigen tekeningen te maken en kon(lees mocht)ik al eens naar buiten om daar in de tuin te zitten en te tekenen. Alleen met mezelf in de natuur, genieten van de herfstzon, wind, water en de dieren die er verbleven. Dit alles heeft me weer tot mezelf laten komen, niet al die sessies en therapeuten die lastig waren, ik op mezelf zoals ik vroeger als kind ook deed. Ik ben enig kind vandaar, ik had veel vriendinnen maar was ’s avonds steeds alleen met mijn ouders, we hadden zelfs nog geen telefoon; stel je voor….
  Ik wil maar zeggen, elke mens heeft zo zijn manier om erdoor te geraken en weer met de voeten op de aarde te landen. Ik vind het belangrijk dat mensen de keuze hebben om wel of niet met de programma’s in ziekenhuizen mee te doen, als ze er klaar voor zijn en er iets in vinden.
  Ik heb genoten van uw tekst en kan me er volledig bij aansluiten, geduld hebben en tijd maken voor jezelf is zo belangrijk.
  Ik hoop ook iets te kunnen betekenen voor mensen in zelfde situaties als ik toen.
  Ik teken nog steeds zeer graag en doe het regelmatig. Het is een soort therapie die ik gewoon graag doe en voor mezelf blijf doen.
  Vriendelijke groeten
  Marinka, Brugge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in