zielskwaliteiten

Door je hele leven heen heb je allerlei ideeën gekregen over wie je bent, hoe je werkt en hoe je bijvoorbeeld bepaalde dingen aanpakt. Met deze ideeën heb je je geïdentificeerd en herinner je jezelf aan jouw gedragscodes. (‘Dit is hoe ik mij gedraag.’) Tegelijkertijd kun je hiermee op dezelfde manier je gedrag aan de ander verklaren. (‘Ik heb het op die manier gedaan omdat ik nu eenmaal zo in elkaar zit.’) Deze ideeën over wie je bent en hoe je in elkaar zit, hebben niet per se iets te maken met jouw zielskwaliteiten.

Ikzelf had al deze ideeën voor jaren helder op een rijtje. Wie ik was, wat ik deed en waarom ik bepaalde keuzes maakte, kon ik haarfijn uitleggen. Totdat ik 5 jaar lang ziek was, waarvan ik de eerste twee jaar echt niets meer kon. Door een verwaarloosde hersenschudding en whiplash had ik de eerste twee jaar zoveel hoofdpijn dat zelfs 5 minuten lopen eigenlijk te veel was.

Bevrijding

Een van de geschenken van deze periode was dat ik moest gaan onderzoeken wie ik nog was, nu alle dingen die ik eerder deed en waarmee ik mij identificeerde, wegvielen. Het leidde niet alleen tot een concreet beeld van wie ik op zielsniveau ben en de zielskwaliteiten die daarbij horen, maar het gaf me ook de vrijheid om niks meer te hoeven zijn. Een paar van mijn zielskwaliteiten waar ik in die periode achter kwam, zijn liefde, helend zijn, leiderschap en zuiverheid. Voor alle vier hoef ik niks te doen. Ze waren en zullen altijd aanwezig in mij zijn, wat niet betekent dat ze alle al even zichtbaar of ontwikkeld zijn. Ik leerde los te laten ‘iets te zijn’ of ‘iemand te worden’. De bevrijding van het loslaten van je identiteit is groot, omdat hierdoor direct de ruimte ontstaat om te laten ontvouwen wie je werkelijk bent, in plaats van wie je wilt of hoort te zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe doe je dit?

Stap 1 Je identiteit loslaten & je zielskwaliteiten ontdekken

Stel je voor dat je volledig verlamd bent en dat je brein ook niet meer optimaal werkt. Alles wat je hiervoor deed, zal je überhaupt niet meer kunnen, zeker niet op hetzelfde niveau als je hiervoor hebt gedaan.

Deze voorstelling is wreed, maar leidt tot iets heel simpels waar je over het algemeen moeilijk bij kan komen. Want wie ben je als je niet op de traditionele (3D-dimensie) manier kan bijdragen aan of meedoen in de wereld? Eigenschappen als hardwerkend, wetenschappelijk of sportief vallen automatisch weg. Wie ben je en wat is je bijdrage als je alleen maar kan ‘zijn’?

Om je zielskwaliteiten te ontdekken ga je terug naar de basis waarom je je werk of andere handelingen doet. Waar liggen je grootste angsten en wat zijn de elementen in je leven die je het meest belangrijk vindt? Je zal merken dat je alles op een aantal thema’s kunt herleiden. Is dat bijvoorbeeld gezondheid, waarheid, zuiverheid, kennis, vreugde, liefde, vergeven, gelijkheid, pionieren?

Identiteit

Stap 2 Jouw unieke stukje

Wanneer je niks kan doen in de 3D vorm, betekent dit niet dat je niet kan bijdragen aan de wereld. De liefde of het licht in jou, jouw unieke stukje, is niet weggenomen. Dus wat is dat unieke stukje? Voor mijzelf betekende dit onder andere dat ik nog bewuster leerde te genieten van ieder briesje dat langs mijn gezicht streek, een blaadje dat dansend naar beneden zweefde, een bepaalde lichtinval of een vogel die op zijn eigen manier bewoog. Alles ontroerde me en ik leerde mijn hart veel verder te openen voor al het moois wat ons gegeven is en altijd aanwezig is. Hierdoor doorleefde ik naast fysieke pijn zoveel liefde en dankbaarheid, dat ik deze liefde via een liefdevolle lach op mijn gezicht weer met anderen kon delen.

Door simpelweg zelf in een hogere energie te stappen, wat je automatisch doet wanneer je handelt vanuit je zielskwaliteit, verhoog je niet alleen je eigen trilling. Deze trilling resoneert door en zal ook anderen raken en uitnodigen om dit in zichzelf (verder) te openen.

Zielskwaliteiten waar je aan kan denken zijn: liefdevol, vergevingsgezind, creatief, onderzoekend, leider, heler, leraar, doortastend, visionair, helder, baanbreker, etc.

Let hier wel op dat, wanneer je bijvoorbeeld een leidende functie hebt op werkgebied, je niet per se een leider bent. Net als dat creëren een zielskwaliteit van je kan zijn, zonder dat je een creatieve baan hebt. Je functie hoeft niet je zielskwaliteiten te determineren.

Stap 3 Jouw basiswoorden

Je zal uiteindelijk op een relatief kort lijstje uitkomen waarop jouw basiskenmerken staan.

Vaak kan je je moeilijker identificeren met deze lijst, omdat het zulke algemene begrippen lijken te zijn. Maar in deze simpelheid zit juist de grote kracht, waarin je de ruimte krijgt om alles te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Deze woorden dienen als een basis waarvan je weet dat je dat inderdaad in je diepste kern bent. Ze zijn een herinnering van je ware zijn. Hierdoor kan je steeds makkelijker andere minder kernachtige eigenschappen achter je laten. Hoe minder je je vasthoudt aan bepaalde ideeën over jezelf, hoe meer je kan zijn. Je zielskwaliteiten zijn positieve hulpstukken die je ondersteunen in hoe je bepaalde situaties het meest natuurlijk en altijd vanuit een positieve kwaliteit kan benaderen.

Stap 4 Mantra

Deze basiswoorden kan je gebruiken als mantra door de dag heen, zodat de kwaliteiten in jou, waar het echt om draait, bekrachtigd worden en zich zo meer in je leven kunnen manifesteren en ontvouwen.

Een voorbeeld: Je hebt je voorgenomen om vandaag meer contact te maken met je zielskwaliteit creativiteit. Als een mantra laat je creativiteit de hele dag door je heen stromen. Bijvoorbeeld: voor je ontbijt of je ochtendritueel, herinner je jezelf er nu aan dat je creatief bent. Misschien kies je er dan ineens voor om eerst een paar minuten vrij te dansen of om een heel ander ontbijt te maken. Misschien merk je dat door tussendoor kleine doodles te tekenen, je daarna veel productiever of creatiever werkt. Een zielskwaliteit als mantra gebruiken, betekent niet je hele leven omgooien, maar kleine stukjes natuurlijke magie in jou aanwakkeren en deze als sterrenstof over alle elementen van je leven uitzaaien.

Leven vanuit jouw zielskwaliteiten

Bijna automatisch zal je, hoe klein dat misschien in het begin nog is, je persoonlijke bijdrage aan de wereld meer en helderder uiten. Maar misschien is de grootste gift dat er rust ontstaat in jezelf. Het besef dat je al genoeg bent. Dat alles al in je zit en je niks hoeft te zijn of te worden. Het enige wat je hoeft te doen is deze zielskwaliteiten meer door je heen te laten stromen en vanuit daar te durven leven.

Op welke manier uit jij jouw zielskwaliteiten in je leven? Heb je een idee? Wil je het met me delen? Zet het dan hieronder.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. Hallo Kyra, bedankt voor je mooie artikel!! Fijn dat je hier aandacht aan geeft Herinnert mij aan de boeken van Loes van Loon die mij het inzicht gaven om te genieten van al je zintuigen (idd een briesje op je huid maar ook de zon, geluiden in de natuur) Aan de andere kant zijn we zonder lichaam en missen we deze sensaties dus voor nu… bewust hiervan genieten
  Was en is een hele troost Ik ben jarenlang heel ziek geweest van (achteraf) meerdere burn-outs en heb ook restschade Mijn hoofddoel nu is GENIETEN ☀️
  Hartelijke groetjes van Jenny

  • Dag Jenny, ah wat leuk om te horen. Ik ken haar nog niet. Ik zal eens wat van haar gaan lezen, dank! Ik begrijp volledig wat je bedoelt en zo mooi dat het nu volledig naar GENIETEN heeft geleid. Er is jammer genoeg zo weinig besef hoe belangrijk (en fantastisch!) het is om echt te kunnen genieten. Dank voor het delen!

  • Dag Jenny, dank voor je lieve woorden. Ik ken Loes van Loon nog niet. Ik zal eens wat gaan lezen van haar. Mooi dat je bij GENIETEN uit bent gekomen. Het is zo belangrijk (en fantastisch!) om volledig te leren genieten 🙂 Ik wens je al het moois toe!

 2. Wat een prachtig artikel…….was al een beetje bezig om het woordje ik “moet” weg te laten…..maar wat is dat moeilijk….

  • Hi Ingrid, dank je wel! Ja het kan soms lastig zijn, maar gelukkig wordt zoals met alles, het steeds makkelijker 🙂 Succes!

 3. Ik zit nu precies in zo een proces. Twee jaar geleden aangereden met whiplash tot gevolg, na de klap uitte zich de ziekte MS in vrij rap tempo. Twee klappen tegelijk en neurologisch onderzoek wees ook uit dat ik niet meer kan werken zoals ik dat altijd deed. Leven is veranderd maar ik herken mijzelf in jou stuk, je gaat kijken naar de kleine dingen zoals vogeltjes en wat je zelf echt wilt met je leven en wat je er wel mee kan. Ik zit er nog midden in maar bedankt voor je mooie tekst.

  • Hi Kim, wat naar om te horen! Voor mijzelf heeft die periode ondanks dat het heel zwaar was, heel veel moois gebracht. Ik hoop dat dat voor jou ook zo zal zijn/is. Ik wens je heel veel sterkte en geluk!

 4. Hoi Kyra, wat een helder artikel. Werd me ter plekke bewust wat ik nog ‘te laten heb’ ipv ‘te doen’ om meer van mezelf te leren en te weten te komen. Gaf me meteen een gevoel van rust. Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in