nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dagvers oogsten en met respect handelen

Velen zien het niet door een beschadigd natuurcontact, maar de natuur voorziet ons in alles wat we nodig hebben. We onderschatten met z’n allen het nut van natuurlijke middelen zoals ook het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen. Energie halen we inderdaad ook uit ons voedsel en niet enkel uit beweging.

Vandaar dat ook die energie maar beter puur is en van een hoge kwaliteit. Die kwaliteit zit in de optelsom van de teeltwijze en een gezonde habitat en in de oogst en de bereiding en natuurlijk nog in de gezondheid van de plant. Voedsel dat al op de terugweg is, heeft immers geen enkele energiewaarde. Dat is meetbaar. Verdroogde groenten of voedsel met bruine vlekjes, die moet je echt vermijden. Het verrottingsproces zet zich namelijk gewoon verder in je darmflora en dat is verre van oké.

Vlees dat op een slechte manier werd verkregen (geen of een gebrekkig dierenwelzijn, industriële bereiding, opwarming in magnetron etc…) kan niet meer van een hoge energetische kwaliteit zijn. Wat de voedingswaarde van junkfood is, dat weten we allen al wel. Het is bovendien gezoet, zoals veel industrieel bewerkte producten. Dat maakt het zo lekker of verslavend. Welke energiewaarde zou het volgens jou dan hebben?

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De natuur kent ook haar wetten

Bovendien vraagt de natuur ook dat wij als predatoren bovenaan de voedselketen, ethisch handelen en dat we onze ‘prooien’ met het nodige respect behandelen. Zoals ook de leeuw de gazelle niet nodeloos doet lijden en enkel jaagt wanneer hij of zij honger heeft. De opruimers komen nadien aan bod, want niets in de natuur gaat verloren. Overschotten en verkwisting, daar houdt Gaia niet van. Dat is zonder nut handelen, of puur in functie van ‘economie’. “Alles waar het uiterste qua productie wordt uitgehaald daalt overigens sterk in voedingswaarde.”

Voorbeeld: een kalf dient niet sneller te worden vetgemest dan het natuurlijk groeiproces. “Daar worden tegenwoordig vrij veel studies naar gedaan, maar ik heb het gevoel dat die precies een beetje verborgen worden gehouden, althans in het landbouwmilieu,” aldus een landbouwster, die het met haar gezin terug anders wil aanpakken. Zij is zelf HSP-er en daardoor ontvankelijk voor de signalen. Ze kreeg die levensopdracht. Hopelijk straalt het verder uit. Ik ben hoopvol dat ook in dit milieu snel veel zal veranderen, enkel door een grotere bewustmaking omtrent wat er achter de schermen gebeurt en een hernieuwd natuurcontact.

Dit artikel is verder zeker geen pleidooi voor vlees eten, want we kunnen wel zonder – ben zelf weer een vleeseter op doktersadvies en koop het nu rechtstreeks van de boer – maar onze aanpak tart alle verbeelding. Vee wordt vandaag nog behandeld als ontzielde dingen, alsof het industriële producten zijn. En de poten onder de vleescapsule slechts een vervelende aanwas. Het vee lijdt zelfs tijdens het opkweken. Met wat gezond verstand weten we toch dat de aarde/natuur zo’n aanpak niet ondersteunen kan en blokkeren zal. Waar is het respect voor de dieren en voor ons als consumenten?

Gelukkig zijn er al veehouders (ook tussen de grote) die het anders aanpakken. Die hun vee weer volwaardige voeding gunnen, het buitenleven, ouderschap…. Veehouders met een hart voor hun dieren, het bestaat gelukkig en hun aantal wordt groter. Het is in zekere zin pionieren want ze gaan op zoek naar nieuwe evenwichten en proberen uiteraard nog rendabel te zijn. Volgens mij loont de zoektocht en de consument dient hen hierin sterk aan te moedigen. Respect voor deze pioniers!

Gezond fruit en gezonde groenten zijn vruchten en knollen die net van de boom, van de struik of uit de grond komen. Al wat nog transport nodig heeft vooraleer het in de winkelrekken ligt en dus een tijdlang onderweg is, wordt preventief behandeld. Wees je hiervan bewust. Daarom dat men de consument aanmoedigt om streekeigen fruit en groenten te eten en daarin ook de seizoenen of seizoenskalender te volgen, want anders krijg je ook te maken met bewaarde groenten of fruit, ook al ziet het er allemaal nog zo smakelijk uit. (Door lid te zijn van een oogsttuin, heb ik pas nu in de gaten welke groenten ik voordien buiten hun normale oogstseizoen at. Kennis op dit vlak ontbrak aldus, ook al tuinierden mijn ouders wel nog zelf.) Zelfs appelen en peren die nog aan de bomen hangen, krijgen al behandelingen: tegen het te vroeg vallen, om sneller te rijpen, tegen bepaalde insecten, voor wat meer kleur etc…

We zijn ook wat we eten. Verbaast je dat?

We zijn niet alleen ons karakter, of de optelsom van onze capaciteiten en prestaties en al wat we niet kunnen. We zijn ook hetgeen we eten en drinken. Een hele straffe uitspraak, maar wat we eten bepaalt ook hoe we ons voelen, onze algemene gezondheidsconditie en zelfs ons karakter, onze energie-uitstraling en zelfs onze prestaties.

We kunnen bijvoorbeeld veel eten, mollig zijn en toch te maken hebben met ondervoeding. En vrolijk word je daar ook niet van. We kunnen ook voedsel en drank tot ons nemen dat ons langzaam maar zeker aantast. De hoeveelheid die voor de ene schadelijk is, is dat nog niet voor de andere… Veralgemenen moet dus niet.

Zuiver water is nog steeds het beste geneesmiddel!

Ik ben echter geen kenner van voedsel en gezond eten. Ik ken wel wat namen van kruiden, maar daar heb je helaas niet veel aan als je niet weet waarvoor de plant in kwestie dienen kan. Al kan ik ook wel genieten van diens schoonheid. Ik weet enkel dat de plaatselijke ziektes vaak kunnen worden bestreden met kruidenpreparaten en planten die zich in de onmiddellijke omgeving bevinden.

Ik bedoel dus dat je niet noodzakelijk dure Arganolie uit Marokko moet kopen (duur door transport en distributie, niet echt ecologisch verantwoord), als okkernotenolie uit eigen streek al even heilzaam is voor je huid. Is echt zo! We zijn die natuurkennis nagenoeg gans verloren, maar gelukkig wordt oude kennis nu terug volop opgerakeld door kruidenkenners, herboristen, bio-koks…

En het is de apothekers weer toegestaan om bepaalde magistrale bereidingen te maken, zo hoorde ik onlangs op de radio. Was het dan echt verboden? Ik hoop van niet, maar een tijdlang werd het wel ontmoedigd want op de universiteiten werden bepaalde herborisatievakken plots niet meer gedoceerd (althans niet in België), waardoor enkele lichtingen van apothekers nog maar weinig weten van onze natuurlijke rijkdommen en zulke natuurlijke bereidingen zelfs als minderwaardig beschouwden, waardoor ze zich helemaal toespitsten op producten uit de farmaceutische industrie, alsof die zo geweldig zijn. Niets is minder waar. Scheikundig aangemaakte stoffen worden in bepaalde gevallen zelfs iets moeilijker door het lichaam opgenomen. Ze zijn immers niet natuureigen, ook al zijn ze er wel op geïnspireerd.

Van kruidenbereidingen en medicinale preparaten heb ik zelf verder ook geen kaas gegeten. Ik weet enkel dat de plant die als giftig wordt bestempeld, evengoed medicinale eigenschappen kan hebben. Het is allemaal een kwestie van de juiste dosering. En na de bereiding is nog streng maatwerk nodig. De ene patiënt heeft al resultaat met weinig, en de andere voelt dan nog helemaal geen verbetering. Als leek zou ik er mij niet aan wagen zelf zulke middeltjes te maken. Het kan al eens goed fout lopen…

De simpele weg

Aangezien ik als kind al te maken kreeg met ernstige ziektes, werd in ons gezin sterk de nadruk gelegd op gezond leven en eten. De mentale weg werd wat verwaarloosd, maar die was al zeker zo belangrijk. Hoewel ik mij achteraf (na genezing) niet meer verder in bepaalde diëten en kruidenkennis heb verdiept, hanteer ik tot op vandaag wel enkele gezonde principes en doe ik ook aan simpele zelfmedicering: wanneer ik chemische producten kan vermijden en evengoed kan vervangen door zeer eenvoudige middeltjes, dan zal ik dat zeker doen.

Mijn lichaam is nu éénmaal heel gevoelig en werkt als een barometer, dus ik merk snel wat werkt en wat niet en tracht elk succesje ook te onthouden. Antibiotica heb ik de laatste vijftig jaar nauwelijks tot mij genomen, enkel wanneer het ernstig was. Zoals toen ik streptokokken had. Wat kan je dan anders? Ik wil namelijk ook dat ik er geen resistentie tegen opbouw door een teveel-gebruik, zodat het werkt wanneer ik het echt nodig heb.

Ik weet als geen ander door mijn ziekte-ervaring, dat je sterk moet letten op je lichamelijke en mentale conditie, want die twee dingen werken nauw samen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Zij kunnen al gebukt gaan onder veel verdriet en een te grote psychische druk. Niet bevorderend voor hun groei en gezondheid. En onderschat ook de destructieve kracht niet van het niet kunnen vergeven en het onderhouden van trauma’s. Het leidt ook tot je slecht voelen en tot ziekte.

Teveel buikvet wijst je op een slechte fysieke conditie. En ik weet ook dat je je eigen immuunsysteem te vriend dient te houden. Is het sterk, dan kan je veel aan. Is het eerder zwak, dan word je door de minste ‘aanval van buitenaf’ weer ziek en je zwakste plekken gaan eerst uit balans. Veel daglicht opnemen (= fotonen), veel water drinken en een gezond dag- en nachtritme aanhouden, zijn niet minder belangrijk inzake ziektepreventie.

Het klinkt allemaal vast heel plausibel en toch slagen we er niet zo goed in om het allemaal ook toe te passen, toch?

De eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die ik ken en zelf toepas, die deel ik hier graag:

* keelpijn: ontsmetten door te kauwen op een knoflookteentje + vliersiroop / citroen persen en honing toevoegen

* griepje + zwakte: thee waarin je verse ginsengwortelsnippers laat trekken, daarna nog honing toevoegen (geeft boost)!!!

* koorts: niet ontmoedigen, even aanmoedigen zelfs door je in te dekken (dan ben je sneller weer de oude)

* bloedsomloop aanmoedigen (computerwerk geeft soms koude voeten): dagelijkse natuurwandeling

* droge huid: pure okkernotenolie (lichaam) vochtinbrengende zalf Eucerine cum aqua zonder geuradditieven (gelaat)

* algemene gezondheid + ontstekingswerend: kurkuma in de voeding doen (dagelijks doen wij dat) + noten eten

+ vers geoogste groenten in bereidingen (we zijn lid van een oogsttuin)

* tegen buikloop: zwarte chocolade, gekookt rijstwater, banaan, kaneel

* kankerpreventie: verse (in puree of soep) en gedroogde peterselie + kurkuma in het eten (bijv. met rijst) + vermijden van teveel suikers en kleurstoffen

* ontgiften: noten + vers seizoensfruit + verse groenten

* verstopte neus: zeezout water of fysiologisch water in neusgaten spuiten of lavendel/eucalyptus in water laten dampen onder handdoek

* teveel onrust in hoofd en lichaam: wandelen en ontladen (zeker geen koffie en cola drinken dan) + kamillethee of valeriaanthee

* haar: tip van mijn dochter: haarmasker in de haarpunten + conditioner

* algemene gezondheid: suiker zoveel mogelijk vermijden, maar verder wel je buikgevoel volgen inzake voeding

* energiedipje: druiven eten (druivensuiker) + haverreep + natuurwandeling maken

* slecht slapen: kamillethee + salade eten

* reflux: gemberthee drinken

* hooikoorts: honing

* astma-aanval en niets in huis? laat je netelen

* vitaminenboost: elke dag een advocado eten (ik smeer die uit op toast) + appelsienen eten

* wondjes: wassen + ontsmetten

* ijzertekort (bloedarmoede): groene bladgroenten eten zoals salade, spinazie…

* magnesiumtekort: neem vitaminen aangevuld met mineralen of supplementen (maar overdrijf daar niet in, volg de richtlijnen)

Aanvullen mag via reacties op dit bericht.

8 REACTIES

 1. Haha, ik schrijf net bij een ander artikel dat het onzin is om geen vlees te eten. Dat voel ík als hsp-er heel sterk! En Catherine haar lichaam laat dat dan weer duidelijk zien! De wijze waarop we aan ons vlees komen afkeuren, dat begrijp ik dan weer 100%. En dat we het zielig vinden, tja, dat komt doordat we huisdieren hebben, iets wat in andere culturen helemaal niet voorkomt.

  Zo grappig dat we in de westerse wereld altijd claimen de waarheid in pacht te hebben door wetenschappelijke onderzoeken. Dat is allemaal maar tijdelijk, over een poos denken we weer wat anders… Iets doen wat goed voelt zonder die passionele emotie-pieken (en een ander bijvoorbeeld veroordelen omdat ze wèl vlees eten) of zonder dat je verstand het roept; is dat niet veel echter?

 2. Elke dag een advocado…. al eens aan gedacht vanwaar deze komen? En hoeveel water er nodig is om deze te laten groeien? Niet zo ecologisch , maar momenteel hip dus iedereen aan de advocado.

 3. Vanmorgen begonnen met citoen en honing! Leuke tips! Bedankt!
  En het haarmasker ook maar eens doen # jezelfverwennen

 4. Ik heb bloedgroep O+ en die mensen zouden toch gebaat zijn met vlees, zo zegt men. Ik weet wel dat vegan en enkel nog water drinken inderdaad veel zuiverder is, maar iedereen mag dit voor zichzelf uitmaken hé. Voorlopig toch nog vlees voor mij, ooit misschien niet meer.

 5. Dankjewel voor je informatie, maar weet je wat nou zo erg is: de regeringen hebben met zijn allen fouten in ons bemestingsstelsel ingevoerd.
  Die steeds meer groeten niet meer gezond laat groeien, als een klein stukje grond in Italië de norm is voor heel Europa, dan snapt zelfs een kind dat daar weinig van terecht komt, je kan nog zo gezond willen doen, maar we hebben fosfaten en nitraten en andere meststoffen (geen kunstmatige) nodig anders ontwikkelt de vitamines en mineralen niet en dat willen we juist zo graag in onze groenten hebben.
  En zelf bemesten lukt maar ten dele, ook daarin zit niet alles wat juist nodig is.
  Vlees eten is niet nodig er zijn goede vervangers en dierlijke eiwitten heb je niet zoveel nodig dat maakt alleen maar zuren die weer stuk maken wat je heel wilt houden, evenwicht vinden is heel lastig maar wel belangrijk.

 6. Puur en zuiver eten = vegan !
  Wat een vieze inleiding hier in het artikel !
  Vlees promoten ook al zeg je van niet.
  Blijkbaar is de essentie weggevallen van wat de natuur ons heeft te bieden nl groenten en fruit.
  Vegan is de zuiverste vorm van eten.
  E

  • Fijn dat Vegan voor jou zo werkt MeLa! Maar ieder lichaam is anders en heeft specifieke behoefte. Daarom werkt 1 dieet ook nooit voor iedereen….goed naar je lichaam luisteren dan kom je er ook achter wat voor je werkt! ik denk dat Catherine dat bedoelt te zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in