geobsedeerd met geluk

Wanneer ben je gelukkig?

Als je tijd doorbrengt op een warm strand met je vrienden (weet je nog?), waar de stress van jullie dagelijkse leven stilletjes naar de achtergrond verdwijnt? Of als je een miljoenenbedrijf hebt dat precies werkt zoals het moet en jou en je gezin voorziet van een luxe leven terwijl je slaapt?

Hoe je geluk ook omschrijft, één aspect geldt voor iedereen: het is volledig subjectief. Niet alleen subjectief per persoon, maar ook op ieder moment in je leven. Als je vijf jaar geleden een collage had gemaakt van je dromen en wensen, dan denk ik niet dat die vandaag nog helemaal hetzelfde zou zijn.

Geluk najagen kan je natuurlijk keihard motiveren, maar de laatste tijd begin ik me af te vragen hoeveel mensen het echt zo zien. Worden we echt gedreven door wat we willen bereiken, of kijken we naar ons leven en zien we vooral het verschil met hoe we zouden willen dat het is en hoe het nu is?

Hier zoeken we naar geluk

De wereld van zelfhulpboeken en persoonlijke ontwikkeling, daar zoeken de meeste mensen naar hulp voor onze zoektocht. We lezen boeken, gaan naar lezingen en volgen online cursussen. Allemaal ontworpen om ons de tools te geven om onze doelen te bereiken en uiteindelijk gelukkig te worden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zelf ben ik behoorlijk diep in deze wereld gedoken, een paar dagen geleden nog ging ik helemaal op in bedrijfsgroei. Neem het dus maar van mij aan als ik zeg dat er echt fantastische hulp te vinden is.

Het probleem zit hem ook niet in de inhoud, maar in hoe we die inhoud toepassen. Al meerdere beroemde life coaches, zoals Tony Robbins, hebben openlijk toegegeven dat hun succes deels is gebaseerd op het feit dat we niet toepassen wat ze ons leren.

Geef toe, hoe vaak heb je die diepgaande inspiratie gevoeld bij een les over persoonlijke groei? En hoe vaak heb je die les al een week later weer laten varen?

Als we ons echt zouden houden aan die lessen, dan zouden we niet alleen bereiken waar we naar zoeken, maar ons ook realiseren dat geluk een stuk simpeler is dan we denken of willen geloven.

Geluk versimpelen

Ik stel voor dat je nu meteen even de tijd neemt om deze twee vragen te beantwoorden:

 1. Wat betekent geluk voor mij?
 2. Wat maakt me gelukkig?

Je antwoord op vraag een was waarschijnlijk veel uitgebreider dan wat je (even snel) opnoemde voor vraag twee.

Wanneer we proberen om geluk te omschrijven, dan denken we vaak aan een situatie die we niet alleen moeten creëren, maar ook moeten volhouden. Maar als we denken aan wat ons gelukkig maakt, dan hebben we het over simpele ervaringen en voorkeuren die ons emotioneel in een fijne stemming brengen, al is het maar voor een seconde. Dingen als tijd doorbrengen met een huisdier, knuffelen met je partner, of het kijken van een wedstrijd kan ons allemaal gelukkig maken. Terwijl ze niet die leegte opvullen van onze behoefte aan continu geluk.

Dus als we ons nu eens niet richtten op wat we denken dat ons het eeuwige geluk kan geven. Als we in plaats daarvan juist plaats maakten voor de dingen die ons gelukkig maken. Dat doe ik zelf nu al een tijdje en ik merk dat ik me niet alleen in het algemeen blijer voel, maar dat het me ook enorm helpt om alles te bereiken wat ik op de langere termijn nastreef.

Wat als we op zoek gaan naar Vrede?

Hoeveel van de dingen die je nu in je leven hebt, waren vroeger maar dromen? Een liefdevolle partner, een baan waar je van kunt leven, een plek om thuis te noemen; we hebben allemaal wel op z’n minst één van de dingen bereikt die we vroeger zagen als de weg naar geluk.

En nu je dat bereikt hebt, voel je je tevreden en gelukkig? Waarschijnlijk niet, omdat de zoektocht naar geluk altijd doorgaat en helemaal geen concrete staat van zijn is.

Kijk eens naar alle zangers, filmsterren, atleten en businessmagnaten. Die hebben allemaal veel meer bereikt dan we denken nodig te hebben om gelukkig te zijn. En hoeveel van ze zijn echt tevreden met wie ze zijn? Of zouden ze net zo verdwaald en gekweld zijn als wij?

Dus als je werkt aan het vrijmaken van tijd voor wat je gelukkig maakt, denk dan ook aan wat je vredig maakt. Vrede komt van binnen en kun je veel makkelijker bereiken en in stand houden.

Vrede vind je door te waarderen waar je nu bent in je leven, door dankbaar te zijn voor de middelen die je hebt, en door je naar de toekomst te bewegen vanuit je passie in plaats van je behoeftes.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

5 REACTIES

 1. We zijn misschien allemaal wel een beetje ontwakende rupsjes die met knipperogen het felle zonlicht tegemoet zien. Eerder zagen we en zochten we naar lichtpuntjes binnen onze cocon. Miljoenen sterrengezichtjes die ons gezelschap hielden in die cocon. Onze eigen donkere kamer, onze eigen cinema bioscoop waar wij de film van ons leventje bekeken.

  Als je met knipperogen de zon tegemoet ziet, wen je er aan dat Jij de Zon bent. Hoe mooi het Sterrenlicht ook was in de donkere kamer cocon. Je bent nu hier. Het is misschien niet zozeer ‘groei’ maar ervaar de lagen die je al bent geworden in een onbewaakt ogenblik toen jouw ego in slaap was.

  Want het ego houdt zich graag bezig met groei en bloei als de Oude Tuinman van het Paradijs. We zijn hier gekomen om het Oude Paradijs of de Oude Cocon te verlaten. Er is geen toekomst om onszelf naartoe te bewegen (als stenen in het water op weg naar jezelf). De toekomst komt naar ons en we zijn In Creatie en voelen die reeds aangebrachte lagen. Hoe meer je daar tussentijds vorm aan wilt geven, (los van een mooie tekening e.d.) hoe meer je feitelijk weer terugstapt in de Oude Cocon. Daar, waar je een rol speelde tussen de duizenden sterren van je medezielen en zielsfamilie.

  Jouw behoeftes erkennen kan jou zomaar onderscheiden omdat het ‘van jou is’. Er is letterlijk verschil tussen ‘jouw behoefte doen’ en ervaren.

 2. Vrede en passie staan soms haaks op elkaar. Soms kun je zo een vrede voelen (zero point) dat jouw passie de dingen juist weer verstoord. Ik deed het andersom. Ik wilde steeds iets te wensen overlaten. Angst voor realisatie van de dingen. Wist onbewust dat ik het teveel als stenen in het water zag op weg naar Mijzelf. Het punt is, dat als we ‘lessen’ moeten leren over wat ons wel vrede brengt/ gelukkig maakt, dat we het weer inkaderen als een ingepakt kadootje wat uitgepakt mag worden. voor mij is het geen les van en over persoonlijke groei. Het is een ervaring wat het tipje van de sluier oplicht van mijn wezen.

  wel is het prettig om het even te laten beklijven en niet meteen op een volgende ervaring af te stevenen. Dit is iets anders. Dan geniet je van de ervaring die niet altijd tot vormelijke uiterlijke manifestatie hoeft te leiden, maar jouw jouw vorm doet voelen MET die ervaring.

  Angst hebben voor realisatie kan daarom niet altijd een verkeerde leidraad zijn. Alles wat niet van jou is en wat je niet bent gaat uiteindelijk bij je weg. En ik heb in vele levens al zo vaak afscheid moeten nemen en in vele levens zoveel vast willen houden, dat ik voorbij ging aan GEWOON ERVAREN.

 3. Goh, da’s pas een leerzaam artikel, dat ik zo’n artikel mocht lezen daar ben ik blij om, hopelijk kan ik wat ik hier gelezen heb blijven toepassen, bedankt iedereen die dit heeft helpen mogelijk maken!
  Groeten!

 4. Het is een cliché maar je zegeningen tellen helpt heel goed om te beseffen wat geluk is.
  Zoals vrijheid.
  Vrijheid is geluk.
  Vrij om te gaan en staan waar je maar wil en niet alleen omdat je in een democratie leeft maar omdat je niet gehandicapt bent.
  Goede gezondheid zowel fysiek als psychisch als financieel staat synoniem aan vrijheid dus aan geluk.
  Besef dat je daarmee gezegend ben en je weet wat geluk is.

 5. Het is een cliché maar je zegeningen tellen.
  Vrijheid is geluk.
  Vrij om te gaan en staan waar je maar wil en niet alleen omdat je in een democratie leeft maar omdat je niet gehandicapt bent.
  Goede gezondheid zowel fysiek als psychisch als financieel staat synoniem aan vrijheid dus aan geluk.
  Besef dat je daarmee gezegend ben en je weet wat geluk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in