Weerstand of flow

Ken je dat? Het gevoel van flow? Als alles meezit en heerlijk  stroomt? Dat alles lukt, dat je bergen kunt verzetten, moeiteloos en uiterst effectief? Dan voelen we ons goed en krachtig en zijn we volledig verbonden met wie we werkelijk zijn.

Zo voelen we ons ook als we op aarde komen, liefdevol en waardevol, volledig verbonden met de bron alwaar we vandaan komen. Dat is onze natuurlijke staat van zijn. Maar al gauw verschijnen er mensen op het toneel die er alles aan lijken te doen ons van dit gevoel af te houden.

Als het wel lukt om uiteindelijk in die heerlijke positieve flow terecht te komen, dan ben je op dat moment volledig gericht op dat wat je graag wil. Dan volgen de mooie ervaringen elkaar in rap tempo op. Net zolang totdat het eerste zich aandient wat ons niet bevalt. Dat willen we natuurlijk niet. Dat voelt alsof er een deur wordt dichtgeslagen. En dat willen we niet. Vervolgens gaan we er over nadenken. We voelen ons er stiekem steeds minder goed bij. Het sluipt er langzaam aan in al zijn we ons dat lang niet altijd bewust.

Uit de flow raken begint altijd met een eerste gedachte over een gebeurtenis die ons niet aanstaat. Op die eerste negatieve gedachte ontstaat een volgende negatieve gedachte. Daarop volgen steeds meer gedachten en ook  situaties, die niet wenselijk zijn. Die trekken we met deze gedachten zelf aan. Uiteindelijk zitten we volledig vast in ons hoofd. Ongeaard

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dat gebeurt ook wel in de aanwezigheid van transformerende energie en krachtige manen, die ons tot groei uitnodigen, waarbij oude pijn naar boven komt waarvan we dachten deze al lang opgelost te hebben. Net als fysiek ongemak.

Het werkelijke probleem is echter niet de energie die zo heftig aanvoelt en van alles in jouw fysieke lichaam manifesteert. Het zijn ook niet de situaties waar je tegen aanloopt. Het werkelijke probleem is jouw eigen weerstand tegen dat wat je voelt. We willen ons niet slecht voelen. We willen ook geen personen en situaties in ons leven waardoor wij ons slecht voelen. Daar vechten we tegen, we willen het veranderen, we willen dat de ander anders is. We willen dat onze baas zich anders gedraagt of onze collega’s of het systeem klopt niet. Of we gaan het uit de weg en vertrekken, maar vergeten dat we onszelf meenemen.

Sommige mensen komen zo in de weerstand tegen de vele prikkels en interacties van een dag, dat zij chronisch overprikkeld raken. Een ander gaat het gevecht aan en wil dat de ander verandert, al dan niet vanuit een groot rechtvaardigheidsgevoel. En weer een ander voelt zich dik ellendig als een slachtoffer en maakt zich daar volledig afhankelijk van. Met enige regelmaat zien zij het leven dan niet meer zitten en zitten in een spiraal naar beneden naar steeds meer weerstand toe, en ook dat willen we niet.

Weerstand of flow?

Jouw lichaam is een zuivere graadmeter

Uiteindelijk zal deze weerstand zich gaan vastzetten in je lichaam. Je lichaam is wat dat betreft een zuivere graadmeter voor je weerstand. Meestal begint het met een moeheid of een wat stram gevoel bij je gewrichten. Je komt steeds meer in je hoofd te zitten en merkt dat je lichaam wat minder soepel wordt, dat er misschien pijnplekken ontstaan. En hoe langer je in deze weerstand zit, hoe sterker de signalen van je lichaam worden. Uiteindelijk wordt je ziek. Een griepje die jou uitnodigt om tot rust te komen of erger. Chronische ziekten als bijvoorbeeld het CVS, fibromyalgie, artrose en reuma zijn voor mij een sprekend voorbeeld van weerstand.

Veel problemen kunnen te maken hebben met een oude pijn die daaraan ten grondslag ligt. Dan worden we diep geraakt door iemand, maar in feite ligt daar een stuk onverwerkte emotie van vroeger onder. Dat willen we uiteraard ook niet voelen en gaan dan helemaal rap bergafwaarts.

We kunnen frustraties oplopen in het heden, in ons werk of relaties, maar ook het verleden zelf kan nog  één grote bron van frustratie zijn. Of daar nu pijn onder ligt of niet, we zijn er mee in gevecht en willen het niet. Ook dat is weerstand.

Soms voelen we ons weer goed of beter. En als je goed oplet, zul je merken dat je lichaam dan ook weer beter voelt. Dan ben je oplossingsgericht en stroomt het leven voor je. Mensen voelen zich na een consult meestal ook direct weer heerlijk, maar houden het soms niet vast. En na een persoonlijk traject is de weg helemaal vrij gemaakt wat voelt als een ware bevrijding, maar als het eventjes wat minder gaat, willen we dat niet voelen en gaan ook dan in de weerstand. Dan hebben zij in feite een pakketje weerstand en frustratie bij mij achter gelaten, maar bestellen zo weer een nieuw pakket ….

Het is uiteindelijk een gevecht tegen windmolens of de bekende bierkaai. Het geeft ons het gevoel weer terug bij af te zijn. En ook dat willen we liever niet en verzetten ons tegen dat gevoel.

Je begrijpt het al, al deze vormen van weerstand maken jouw leven er niet eenvoudiger op. En dat terwijl het ons geboorterecht is om ons goed te voelen en gelukkig te zijn. Dat is wat we hier komen doen hier in ons leven op aarde. Op de een of andere manier lukt het soms niet om dat weer te pakken te krijgen of  vast te houden. En toch is dat mogelijk! Want hoe zou het zijn als je alles wat zich aandient, voorzichtig aan zou proberen te aanvaarden?

Hoe doe je dat – een praktijkvoorbeeld

Margot schrijft mij dat ze is opgestaan met een wat mindere vibe en ziet het niet meer zitten. als eerste vraag ik haar wat er aan vooraf is gegaan omdat je alleen maar met een mindere vibe wakker kunt worden als je met een mindere vibe bent gaan slapen.

In feite wil ze zich niet zo voelen, ze verzet zich ertegen. Vervolgens laat haar leven, deze dag, haar verzet zien en komt er steeds meer van dat waar zij zich je tegen verzet. En ook dat wil ze niet. Dan wil ze ook nog eens niet boos worden en gedraagt ze zich vervolgens zoals ze dat juist niet wil …. Dat klinkt als één grote bonk van verzet. Herpak je zelf, raad ik haar aan, door het in eerste instantie te aanvaarden wat je voelt. Je mag beste een mindere dag hebben. Voel gewoon wat je voelt – het is misschien wel het juiste moment om even tot jezelf te komen, om je weerstand bewust los te laten. Eventueel met behulp van je ademhaling en tegelijkertijd je lichaam waar te nemen.

Elke dag heeft een nieuw begin. De zon komt op, de wereld om je heen komt langzaam aan weer tot leven. En jij kunt kiezen of je het pad van weerstand gaat bewandelen of dat je vandaag kiest voor een andere groef. Jouw weg is vrij. Je emoties zijn slechts een teken van weerstand dat zich vast zet in je lichaam.

Aanvaard en laat alles aanwezig zijn. haal diep adem in, laat je spanning los en vervolg je pad. Weiger te denken waar je niet aan wil denken en richt je liever op wat je wel wil. En voel eens hoe dat zou voelen alsof het er al is en weet dat je daar altijd weer naar terug kunt keren naar dat gevoel. Dus: aanvaarden – voelen –stilte –  kiezen. Waar kies jij voor?

Weerstand of flow

Doen

Of het nu de aanwezigheid van de transformerende energie is of een andere vorm van weerstand maakt niet uit. Het gaat erom dat we in eerste instantie zo vroeg mogelijk herkennen dat we in de weerstand zitten en ons verzetten tegen dat wat zich aandient.

Daarna is het handig om jouw gedachten daarover eens onder de loep te nemen. Ben je volledig gericht op dat wat je niet aanstaat, praat je erover of blog je er zelfs over of ga je liever op zoek naar iets wat je een beter gevoel geeft?

Als jij in de weerstand zit, kun je geen positieve gevoelens en gedachten meer toelaten. Ergens begint de eerste negatieve gedachte en hoe eerder je dit om kunt draaien, hoe makkelijker het is. Wees in dat geval bereid om je weer te richten op positieve gedachten. Omdat jouw bereidheid al een heel proces in gang kan gaan zetten.

Daarna is het zaak om weer in verbinding te komen met jezelf en dat kun je doen door ok te zijn met dat wat zich aandient. Te erkennen dat het (altijd) met jezelf te maken heeft en dat jij kunt beslissen je te allen tijde goed te voelen. Simpel gezegd misschien, maar je kunt de situatie aanschouwen, je even slecht voelen, je terugtrekken en het besluit nemen je weer goed te voelen door je hart waar te nemen. Dan kom je weer terug in verbinding met jezelf. En dat kun je doen door de stilte in jezelf op te zoeken, zodat je uit je gedachten komt.

Hoe kun je dat doen?

Neem er liever wat tijd voor en berust in dat wat je voelt. Laat dat krachtig en tegelijkertijd rustig aanwezig zijn, bijvoorbeeld door middel van meditatie. En door elke situatie in je leven waar je weerstand voelt (wat je niet prettig vindt) rustig de revue te laten passeren, dit te blijven voelen net zo lang totdat het ok is voor je. En weet dat je na een periode van pijn jezelf weer beter gaat voelen, omdat je groeit …. Best een uitdaging! Alhoewel ….. als je het werkelijk toelaat, is het misschien helemaal niet zo erg. Uiteindelijk draait alles om aanvaarding.

Aanvaarding

Als je je al wat langer niet goed voelt, begint het met aanvaarding. Dan heb ik het over de aanvaarding van de plek waar je nu staat. Dat je beseft dat het altijd klopt. En dat het altijd met jezelf te maken heeft.

Het is ook niet slecht om je goed te voelen. sterker nog, het is hard nodig voor onze groei. Vaak wil de buitenwereld daar niet aan. Dan is het misschien toegestaan om je een paar dagen wat minder te voelen, maar dan moet het toch maar eens klaar zijn. Maar het is oh zo hard nodig, niet alleen voor je eigen groei maar ook voor de groei van het totaal.

Jezelf trainen

Als je je langere tijd slecht hebt gevoeld, is het belangrijk om jezelf te trainen en weer uit je hoofd te komen. Dat kun je doen door iedere dag 15 minuten te mediteren en je aandacht te verleggen. Dan kun je bijvoorbeeld die 15 minuten lang je ademhaling observeren: Adem in ….. Adem uit …. Adem in …… Adem uit. Bij voorkeur in de ochtend voordat je je dag werkelijk begint. Lijkt saai maar het is wel effectief!

Tussendoor steeds even bewust je ademstroom observeren is ook erg heilzaam. Of een paar minuten bewust in- en uitademen waarbij je op de uitademing bewust weerstand en frustratie loslaat en daarbij vooral goed voelt hoe dat voelt in je lichaam.

Het resultaat mag er wezen

Uiteindelijk zul je merken dat je je niet meer hoeft te storen als je er bewust voor kiest om in een hogere groef te blijven. Mede door je aandacht te verleggen naar bijvoorbeeld je ademhaling en lichaam.

Dan observeer je en zie je nog steeds wat er gebeurt, maar dan koppel je daar geen emotie meer aan en kun je hoog blijven in je eigen energie. Dan ben je in een hogere vibe terechtgekomen.

Dan zie je nog steeds wat je niet wil, dat gebeurt in onze Wereld van Contrast. Dan weet je ook wat je WEL wil en zo groei je steeds verder.

Slotopmerking: geniet

Geniet van de momenten op jouw dag waarop je je al wel goed voelt en voel hoe dat voelt.  Die momenten zijn er echt. Wees je daar eens bewust van op het moment dat deze zich aandienen. Geniet er dan van, richt je aandacht erop, en voel je blij en dankbaar voor dit moment. Als je uiteindelijk ook nog gaat slapen met een fijn gevoel, dan wordt je ook weer wakker met een goed gevoel. Sta er in de ochtend nog even bij stil en geniet. En kies dan bewust voor een fijne nieuwe dag. Succes!

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

 1. ik vind dit stukje ook een klein beetje weerzinwekkend omdat het wat mij betreft toch een gevecht aangaat tegen wat is.
  Als je je niet goed voeld is er iets wat niet goed voeld en klopt je ziel op de deur,of je lichaam en wil dat gevoeld worden. Volgens mij is het dan zaak om te gaan voelen wat gevoeld wil worden. Emoties geven feedback , en lichamelijke gevoelens geven aan dat er iets aan de hand is en vragen aandacht en actie. Je zal dan qua emoties vooral uit je gedachten moeten gaan en acceptatie moeten creeeren voor die gevoelens, niet gaan zitten ademen om je weer beter te voelen . dan duw je het weg, om het vervolgens later weer terug te krijgen. je bent niet geboren om in de flow te zijn je bent geboren om je pad te bewandelen op deze wereld. En alles wat je hier tegen komt is voor jou, om naar te kijken en van te leren.

  • " niet gaan zitten ademen om je weer beter te voelen "

   Hoe kom je erbij dat je door bewust te ademen je emoties wegdrukt?

   Door bewust ontspannen te ademen zak je juist in je voelen. Als je erover na gaat denken druk je het weg.

   Ik maak juist uit het stuk op om geen weerstand te hebben tegen wat je voelt.

   Hoe verschillend kan men iets interpreteren

  • Juist door te mediteren laat je het toe. Wanneer je de weerstand voelt in een drukke supernarkt, zou het super zijn om exact op dat moment geheel te gaan processen, maar niet reel voor veel mensen. Wanneer je gaat zitten en de tijd neemt voor jezelf vecht je niet, want je gaat zitten en laat het toe. En dat is meteen de essentie van het zijn op deze wereld. Er zijn, en toe te laten.

 2. Heb astma/copd. De lichamelijke kant wordt momenteel met medicijnen bestreden. Wil ook de andere kant behandelen, maar ik weet niet hoe. Ik wil graag weten waar die astma vandaan.

  • Hoi René, er is altijd een oorzaak en alhoewel het voor iedereen weer anders is, heeft astma vaak te maken met iets wat je benauwt in je leven nu en vaak heeft dat ook weer een oorzaak nog verder terug (een eerdere oorzaak).

  • Hoi René,

   Hoewel ik niet geloof in 'standaard' oorzaken, staan aandoeningen aan de longen vaak ook in verband met verdriet. Wat mij betreft zit het heel erg aan de linkerkant en dan zou het zelfs van je moeder af kunnen komen of met je relatie met haar te maken kunnen hebben. Maar dat is alleen (even kort versie) wat ik (met ruis) oppik vanuit jouw reactie en mijn interpretatie daarbij.

   Ik doe hier nog niks op professionele wijze mee, dus kan je hier verder niet mee helpen. Er zijn echter wel genoeg goede paranormaal genezers of mensen die kunnen 'invoelen' die jou hiermee kunnen helpen, als je dat zou willen. Of bijvoorbeeld regressietherapie of iets dergelijks om zelf de gevoelens en oorzaken die hier onder liggen te ontdekken en te ervaren. En te helen…

   Misschien kun je hier iets mee. Ik hoop hoe dan ook dat je de voor jou goede weg hierin vindt!

   • Hoi NG,
    Heel hartelijk dank voor je reactie. Het sluit goed aan bij de laatste keer dat ik orakelkaarten trok. Ik trok nl Mother Healing, helen van de moederlijke energie. Hoog tijd dat ik daar mee aan de slag ga.
    Groetjes, René

 3. bij de eerste paar alinea haak ik al af. Wie zegt dat we ons zo in de flow voelen als we worden geboren? niemand, ik hoor alleen maar verhalen die laten zien hoe moeilijk het is voor de meesten om geboren te moeten worden, en ik heb zelf ook de ervaring met pasgeborenen dat ik voel hoe zwaar ze het hebben. hun missie , hun opdrachten, alles kan een grote uitdaging zijn, maar in de flow is een gevoel wat samen kan bestaan met het bewustzijn van het best ingewikkelde proces van op aarde zijn. flow is de energie ku8nnen ervaren die ons zuivert en de bron is van ons bestaan.

  • Je hebt gelijk Helena, veel (hooggevoelige) pasgeborenen hebben het zwaar, zelfs al in de baarmoeder waar een baby één is met de moeder is het soms al heel heftig omdat de onbalans die gevoeld kan worden zo in strijd lijkt te zijn met de Bron van Liefde waar we vandaan komen. Sommigen noemen dit het Oertrauma, het gevoel van afgescheidenheid waar we nog vaak doorheen mogen. Ik schrijf ook niet voor niets dat velen in ons leven er zoveel aan doen om ons uit die balans te halen. Wat wil zeggen dat we in aanraking komen met mensen die niet in balans zijn en dat dat heel heftig aanvoelt. Toch zijn we als baby ondanks deze ervaringen altijd nog meer verbonden met onze eigen kern als wanneer we volwassen zijn en steeds meer van onze kern verwijderd raken. Uiteindelijk is het juist de bedoeling dat we deze ervaringen hebben en mogen deze omzetten. Dan komt er een grote kracht vrij en dat noemen we dan transformatie :). Hoe meer je weer in contact komt met je ware kern, hoe meer je flow voelt en er geheeld kan worden. Althans, zo denk ik er dan over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in