We zijn voor zo veel dingen bang…. Maar het meest zijn we bang voor onszelf. Bang voor weggestopte pijn, onze verlangens en zelfs onze kracht. Toch is er absoluut geen reden voor angst. Wanneer je contact maakt met jezelf, zul je versteld staan van je mogelijkheden en kracht.
Onze kracht
We hebben allemaal onze portie gehad in het leven, de één meer dan de ander. Door mijn werk heb ik enorm veel bewondering en respect gekregen voor onze soort. Hoe het mensen lukt, ondanks hun verleden, om toch de draad weer op te pakken. Na verlies, tegenslagen of ziekte. Mensen die erin slagen om hun kinderen op te voeden, een baan te hebben, liefdevolle relaties aan te gaan. En mensen die, ondanks alle pijn, nog steeds voor het leven kiezen. Deze mensen hebben me doen beseffen dat we allemaal een enorme kracht bezitten diep van binnen.
In contact komen met jezelf
Hoe kan het dan dat deze kracht soms onbereikbaar lijkt? Alsof hij ooit onder de douche is weggespoeld en nooit meer terugkomt?
Om deze kracht terug te kunnen vinden, dienen we onze aandacht naar binnen te richten. En daar ligt vaak het probleem. Immers, in ons binnenste bevinden zich ook onze pijn en onzekerheden. Dat maakt dat we liever met een boog om onszelf heen lopen. Dat binnenste voelt ongemakkelijk, onprettig. En soms zelfs angstaanjagend.
Angst voor de pijn
De stap om de lagen van onverwerkte emoties, angsten en onzekerheden te voelen is groot en lijkt soms onoverbrugbaar. Toch blijkt in de praktijk dat de angst om de pijn te voelen groter is dan de pijn zelf. Op een subtiel niveau ervaren we de pijn al permanent, hoe we ook onze best doen om hem weg te stoppen. Wanneer mensen deze toelaten, ervaren ze naast de pijn ook opluchting.
Het doorleven en uiten van oude pijn is essentieel voor ons groeiproces. Daarmee heffen we de blokkades in onszelf op. Zodat onze energie beter stroomt.
Het uiten en transformeren van de pijn schept ruimte. Ruimte om jezelf te voelen: je innerlijke kern, je intuïtie.
Joseph Campbell:
“The cave you fear holds the treasure you want”.
Onze verlangens zijn als een roos in de knop
Naarmate oude pijn steeds meer uit ons systeem verdwijnt, worden onze kracht en verlangens beter voelbaar. Ook dit kan beangstigend zijn. Bij verlangens hoort vaak verandering, wat onzekerheid met zich meebrengt. Dit roept twijfel op, zoals “Kan ik het wel?”, “Wat vinden anderen hiervan?”, enz.
Maar deze verlangens komen niet uit het niets. Ze zijn binnen in jou ontstaan. Ze zijn niet van iemand anders. En als ze vanuit jou zijn ontsproten, horen ze bij jou. Ze maken deel uit van jou, een deel dat je nog niet kent. En dat erop wacht om ontdekt te worden.
Zie je verlangens als een roos die in jouw binnenste ontluikt. Het is aan jou om je roos te ontdekken en te koesteren. Naarmate je er meer licht op laat schijnen en je roos voedt met aandacht, bloeit hij verder open. Hij zal zich steeds meer aan je tonen. Op een dag is hij prachtig open gebloeid en kun je hem plukken: je zet de eerste stap om je eigen verlangens te vervullen, je dromen waar te maken. Het is een geruststellende gedachte dat jij zelf dat moment bepaalt. Neem de tijd, naarmate je je meer verbindt met de roos voel je aan wanneer het moment is gekomen om stappen te zetten.
Je staat niet alleen
Wanneer je je verbindt met je binnenste en vanuit daar een keuze maakt, gaat dit gepaard met een kracht. Er komt een energie vrij die het mogelijk maakt om het onmogelijke te bewerkstelligen. Bovendien krijg je hulp vanuit het universum. Op de meest bijzondere manieren die je nooit had kunnen bedenken. Je hoeft je pad niet alleen te bewandelen.
Het is dan ook belangrijk om je minder te hechten aan je verstand en rampscenario’s en meer aan je gevoel en intuïtie. Kom uit je hoofd! Piekeren over de weg die je wel of niet moet volgen leidt tot angst en gaat gepaard met een stagnerende energie. Wees je bewust van je gedachten en oefen jezelf in het onthechten van je negatieve gedachten. Het is een proces dat waarschijnlijk nogal wat moeite en tijd kost. Dat geeft niet, elke stap voorwaarts is er één.
Collectieve overtuigingen.
Naast onze neiging tot doemdenken, dragen we ook allerlei overtuigingen met ons mee.
Een aantal van deze overtuigingen stroken niet met wie wij daadwerkelijk zijn. Dit geldt zowel voor overtuigingen met betrekking tot jou als individu als collectieve overtuigingen.
De uitdrukking “Ik ben ook maar een mens..” is een voorbeeld van een collectieve overtuiging. Een overtuiging die ver van de waarheid af staat en ons niet meer dient. Het impliceert dat we als mens tot maar weinig in staat zijn, wat pertinent niet waar is. We zijn in staat om te communiceren met ons hoger zelf, te verkeren in andere dimensies en met wezens die zich daar bevinden te communiceren. Ook kunnen we met andere mensen communiceren op zielsniveau en zijn we in staat om tot op DNA-niveau te transformeren. Wij mensen zijn wezens met een enorme capaciteit!
Persoonlijke overtuigingen
De overtuigingen over jouzelf zijn het ook waard om eens grondig te bekijken.
Hoe denk je diep van binnen over jezelf? “Ik ben een eeuwige opgever”? Of ben je ervan overtuigd geraakt dat je ‘moeilijk’ bent omdat je anders bent? Of draag je een andere negatieve overtuiging over jezelf met je mee?
Bevindt de oorsprong hiervan zich in jouw innerlijke kern, je godskern? Is het een deel van jouw authentieke zelf of is het erin geslopen tijdens je leven? Zijn het de overtuigingen van familieleden of andere volwassenen? Als ze niet uit je binnenste komen, is het belangrijk om ze (energetisch) los te laten. Simpelweg omdat ze niet waar zijn en jouw groei in de weg staan.
Kom in contact met jezelf
Dienen je verlangens zich aan, maar weet je niet hoe deze vorm te geven? Het helpt enorm om iets te doen waarbij je niet hoeft na te denken. Fietsen in de natuur, tuinieren, was opvouwen, stofzuigen… kortom: iets doen op de automatische piloot. Daarmee geef je je rechterhersenhelft de kans om met creatieve ideeën op de proppen te komen: inspiratie. Door je worsteling los te laten en er niet bewust aan te denken, schep je ruimte voor ideeën en ingevingen die wellicht minder voor de hand liggen, maar beter zijn dan hetgeen je in eerste instantie had bedacht.
Heb geduld
Ben je op weg, maar lijkt het alsof je nieuw ingeslagen pad nog geen vruchten afwerpt? Wanhoop niet. De kans is groot dat je diepere lagen van jezelf dient aan te boren. Lagen waarin nog meer mogelijkheden verborgen liggen te wachten om ontdekt te worden. Uit ervaring weet ik dat dit lastig kan zijn en dat je geduld behoorlijk op de proef wordt gesteld. Vraag hulp aan de energieën om je heen, zoals engelen en gidsen. Ook als je nog niet overtuigd bent van het bestaan van deze energieën, is het raadzaam om toch hun hulp aan te roepen. Door dit te doen, krijg je hulp en groeit jouw vertrouwen in ze. Je zult ervaren dat je er niet alleen voor staat.
Laat je groeiproces toe
We groeien door naar binnen te keren. Daarmee herinneren we ons zelf.
Voel je dat je toe bent aan groei?
Het feit dat je de behoefte voelt om te groeien, is een belangrijke indicatie voor verdere ontwikkeling. Zet de deur open naar een grotere realiteit, naar mogelijkheden. Er zullen zich zeker mogelijkheden aandienen die je helpen bij je groei. Ook al weet je nu nog niet hoe je proces er uit zal zien, dat geeft niet. Wees ontvankelijk voor wat er op je pad komt. Je hoger zelf wijst je de weg.
Hoi Susanne,
Ja weer een goede update zo voor kerst en oud en nieuw!
Ja dat bezig zijn zoals stofzuigen , fietsen enz om inspiratie te krijgen deed ik wel, maar wist eigenlijk niet dat dat voor meer mensen gold.
Fijn dat ik het hier te lezen kan.
Fijne dagen en gelukkig nieuwjaar.
Groet Daniël
Komt als geroepen! Heel mooi artikel. Ik had het nodig. Geeft mij opnieuw hoop en kracht.Dankjewel
Komt ook voor mij net op de juiste moment. Dankjewel…
Wat een prachtig artikel, moest het lezen op dit moment. zo herkenbaar, tranen het grote loslaten. Diepere lagen en daarbij geduld, zo van toepassing.
Dank, dank.
Bedankt een prachtig artikel!!
Dankjewel! Zeer waar en nuttig
Ja een heel diepzinnig artikel, dacht het woord bang te vervangen, angst voor de onwetendheid, je zelf leren kennen, moet geleerd zijn, dat is één van de moeilijke objecten in de opvoeding van een mens, en dit moet door de ouders worden aangestuurd, want een kindergeest (mensengeest) is heel fragile, trekt snel verkeerde conclusies van wege die umwelt, met zijn radeloos en redeloos gekakel.
groet Johannes
Een heel mooi artikel, bedankt!