De weg uit het burn-out dal

Mensen zijn massaal ‘niet echt gelukkig’. Toch is het pas wanneer we in een burn-out of ander diep dal belanden dat we besluiten daar iets aan te doen. Is dat niet vreemd? Streven naar geluk is immers een stuk eenvoudiger wanneer je niet ondertussen uit een diep dal moet kruipen. We geven pas prioriteit aan onze vitale levensenergie wanneer we deze eerst tot in het rood opgebruikt hebben. Bizar toch?!

‘Een diep dal is vaak de plaats waar de zoektocht naar geluk begint’.

Waarschuwingssignalen

We wijzen graag naar de werkgever en de druk van de maatschappij als ‘schuldigen’. Maar meestal moeten we eerlijk aan onszelf bekennen dat we de burn-out al van mijlenver zagen aankomen. Misschien niet bewust, maar waarschuwingssignalen waren er in elk geval meer dan genoeg. Zoals innerlijke onrust, een onstilbare prikkelhonger (elke afleiding van die gapende leegte binnenin was welkom) en een overvolle agenda. De op de rationele stand ingeschakelde automatische piloot en het ongenoegen dat zich uitspreidde naar alle levensterreinen als een verstikkende olievlek. Het streven naar perfectie en de oordelen die daarbij rijkelijk geveld werden, over zowel onszelf als anderen.

Geluk als bijproduct

Geluk wordt vaak gezien als een bijproduct, als samenhangend met iets dat je eerst dient te verwezenlijken. Haal een hoger diploma, vind een partner, maak promotie, koop een huis, krijg een baby, ga op reis… en ontvang gratis een dosis geluk. En ja, vaak maken deze dingen ons gelukkig, voor even dan toch.

Er zijn immers twee soorten geluk:

  •  – Wat we beleven tijdens een bepaald moment, het ervaren van positieve emoties voortvloeiend uit omstandigheden. Momentaan geluk zoals in bovenstaande voorbeelden. Het was voornamelijk deze vorm van geluk die ik (onbewust) nastreefde vóór mijn burn-out. Ik hopte zonder rustpauzes van de ene naar de andere piek.
  •  – Een innerlijke staat van beleving van het leven, een subjectief gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven als geheel. (Dit omvat zowel positieve als negatieve emoties. Het is immers niet mogelijk om je altijd goed te voelen. Gepast reageren met negatieve emoties is in sommige omstandigheden zowel essentieel als gezond.) Deze vorm van geluk hangt dus niet samen met externe omstandigheden, het is geluk van binnenuit. Iets waar ik voor mijn burn-out amper aandacht aan besteedde.

Geluk volgens de wetenschap

Wanneer ben je nu echt gelukkig? Volgens de wetenschap ben je gelukkig als de positieve emoties die je ervaart, opwegen tegen de negatieve emoties en je algemene levenstevredenheid hoog is.

Maar er is meer; recent onderzoek toont aan dat je je genetisch geluksniveau kunt verhogen (of verlagen) door anders te gaan denken, voelen en je anders te gaan gedragen. (Wie hier meer over wenst te weten, raad ik het boek ‘Happy for no reason‘ van Marci Shimoff aan.)

Anders denken

Over de kracht van ons denken is al heel wat geschreven. Het staat intussen vast dat we met onze gedachten onze realiteit creëren en toch wordt dit door velen nog als ‘spirituele poeha’ afgedaan. Nochtans zijn er talrijke voorbeelden van mensen die hun leven hebben getransformeerd, simpelweg door hun gedachten te veranderen. Van armoede naar rijkdom, van ziekte naar gezondheid, van kwaadheid naar dankbaarheid etc.

‘Een wonder is niet meer dan een omslag in de waarneming’. Marianne Williamson

Gedachten onder de loep

De weg uit het burn-out dal

Toen ik in het diepe burn-out dal zat, was ik, misschien wel voor het eerst, echt bewust aanwezig bij mijn gedachten. Ik kon ze niet langer negeren door ‘druk druk’ bezig te zijn. Voor het eerst begon ik mijn gedachten echt te onderzoeken en in vraag te stellen. Mijn gedachten zeiden mij dat ik een slachtoffer was van onrechtvaardige omstandigheden, ze rechtvaardigden de kwaadheid die ik voelde. Maar was dit eigenlijk wel waar? Toen mijn therapeute zei “Een burn-out komt je iets leren en geeft je de kans je leven te heroriënteren, wees er dankbaar voor!”, toen voelde dat immers veel meer als waarheid.

Een eenvoudige maar krachtige methode om je gedachten mee te onderzoeken is Het Werk van Byron Katie. Zij raadt aan om elke stressvolle gedachte door middel van de volgende vier vragen onder de loep te nemen en de gedachte vervolgens om te keren.

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, als je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Geluk begint in gedachten

Stilaan begon de kwaadheid die ik over mijn burn-out voelde om te slaan in dankbaarheid. Het vechten tegen veranderde in aanvaarding van en het leven dat ik tot dan toe als een dwarsliggende tegenstander had beschouwd, werd plots een betrouwbare vriend. De omslag in mijn denken zorgde ervoor dat de synchroniciteit in mijn leven begon te stromen, waar voorheen alles muurvast zat.

Wees een rebel

Tegen het leven rebelleren heeft geen zin, net zo min als rebelleren tegen de maatschappij en dominante systemen (wat niet wil zeggen dat we ze zomaar hun gang moeten laten gaan). Echte verandering begint van binnen, begint in je denken. De meest rebelse act die je dus kan stellen is je manier van denken veranderen. Verander je innerlijke houding en je uiterlijke wereld zal automatisch mee veranderen. Want niets is onmogelijk, als je er maar in gelooft.

Enkele van de kerngedachten die een wereld van verschil gemaakt hebben in mijn manier van in het leven staan zijn:

‘Het leven staat aan mijn kant.’

‘Alles wat er gebeurt, gebeurt in mijn eigen voordeel.’

‘Er wordt voor mij gezorgd.’

Mieke Lannoey

Mieke Lannoey

Laat je inspireren tijdens een verdiepende online cursus, verkwikkende surfreis of transformerende workshop.
5-hoek

Overige artikelen

Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Zelfdoding vanuit zielsperspectief
Werkt jouw zekerheid nog voor je?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken