DELEN
De weg van de minste weerstand
Foto van Lia. Maarts viooltje

Als de gordijnen gesloten zijn kan er geen licht binnen komen. Iets dergelijks speelt zich af wanneer we weerstand plegen, want dan sluiten we ons af en zijn we niet meer toegankelijk. Mensen plegen verzet omdat ze ergens bang voor zijn of last hebben van iets. Weerstand betekent dat je ergens nee tegen zegt en het afwijst. Er valt heel wat op te sommen waar iemand zich tegen verzetten kan: het gedrag van andere mensen, negativiteit, zware vibraties, lawaai, drukte, slecht weer, het geblaf van een hond, lange files, het luiden van kerkklokken op zondagochtend, enzovoort, enzovoort.

Als we onszelf niet accepteren zoals we zijn en ontevreden zijn met onszelf, kunnen we zelfs weerstand plegen tegen onszelf.

Bij al dit soort situaties zal weerstand gepaard gaan met angst, irritatie of onvrede. Toch hoeft weerstand niet altijd ongunstig uit te pakken. Als iemand bijvoorbeeld oppert om uit stelen te gaan, kun je maar beter nee zeggen.

Weerstand door dualistisch denken

Dualistisch denken (dat wil zeggen: denken in goed en kwaad, positief en negatief) speelt een grote rol bij verzet. Negatieve ervaringen stuiten namelijk op verzet, terwijl positieve ervaringen met open armen worden ontvangen.

Door een zelfde onderscheid wijzen we heel wat emoties in onszelf af. Angst, jaloersheid, rancune, onzekerheid, schuldgevoel en dergelijke worden doorgaans niet als gunstig ervaren en afgewezen. Eigenlijk willen we niets weten van zulke emoties, met als gevolg dat ze al snel naar het onbewuste verdwijnen.

Weerstand door ego

Bij weerstand spreekt het ego een flink woordje mee. Het is namelijk onze ik-beleving en egogerichte denken die bepalen wat goed is en kwaad. Alles wat het ego ophemelt – zoals uiterlijk vertoon en glitter – wordt gewaardeerd. Wat voor het ego een bedreiging vormt ervaren we als negatief. Daarbij kun je ondermeer denken aan gezichtsverlies, gekwetstheid, belediging, verlies van status en bezit, etc.

Kortom, het ego in combinatie met dualistisch denken bepalen of wij weerstand gaan plegen en waartegen. Weerstand is dus vaak een persoonlijke, subjectieve beleving, en niet op werkelijkheid gebaseerd.

Weerstand tegen het leven

Sommige mensen voelen zich op aarde niet thuis, en hebben weerstand tegen het leven. Het komt er op neer dat zij het leven niet kunnen accepteren zoals het is en zoals het komt. Het leven nemen zoals het komt, betekent niet dat je met alles wat zich aandient genoegen moet nemen. Het is meer dat alles wat op je pad komt in beginsel wordt aanvaard, dus ook datgene wat als negatief wordt bestempeld. Vanuit deze acceptatie kun je vervolgens bekijken of er iets aan de situatie te veranderen valt. Soms is dit mogelijk; soms niet. In ieder geval is men door een situatie te accepteren beter in staat om een oplossing te bedenken, dan wanneer er verzet wordt gepleegd.

Een voorbeeld:

Je bent ziek of invalide. Hoe ga je er mee om? Pleeg je er weerstand tegen of accepteer je de situatie zoals zij is, om vervolgens te bekijken of er iets te verbeteren valt.

Nog een voorbeeld:

Je bent ontslagen en zit zonder werk. Kom je nu in verzet of accepteer je het, en ga je kijken wat er verder nog aan mogelijkheden zijn.

Door mee te geven en en het leven te aanvaarden zoals het komt, zal het leven ook op haar beurt meewerken. Niet dat iemand dan ogenblikkelijk zijn zin krijgt of op de wenken wordt bediend. Wél worden wij in ons bewustwordingsproces ondersteund. Het leven biedt namelijk precies de ervaringen die er voor iemands ontwikkeling nodig zijn. Dus wanneer je tegen het leven ingaat en verzet pleegt, blokkeer je in feite je eigen evolutie. Jammer, want het groeiproces brengt de mens altijd naar wat het beste voor hem is.

Meegaan met de flow betekent meedrijven met hetgeen het leven biedt. Er is geen ego-gevoel dat er tegenin gaat. Dan kan het leven zijn werk doen en zal het bewustwordingsproces zich versnellen.

In feite kun je kiezen: óf je drijft met de stroom mee zodat alles moeiteloos en vanzelf gaat; óf je gaat tegen de stroom in, wat heel veel moeite en energie kost. In het laatste geval wordt het leven ervaren als een gevecht en ga je de dingen met tegenzin doen, in plaats van je creativiteit in te zetten.

Bewust worden van weerstand

Sommige mensen merken niet eens dat ze weerstand plegen. Laat staan dat zij merken dat het hun ik-gevoel is dat verzet pleegt en in opstand komt. Bewustwording is altijd de eerste stap om een situatie te verbeteren.

Je gaat weerstand opmerken omdat je energie niet stroomt. Immers, door verzet zet je ergens iets op slot in jezelf. Met name raakt de ademhaling geblokkeerd. Wanneer verzet lang aanhoudt, ontstaan er blokkades in je energiesysteem en raak je vermoeid.

Als de gordijnen gesloten zijn, kan er geen licht binnenkomen. Daar begon dit artikel mee. Probeer dus geen verzet te plegen, want het licht biedt alle medewerking en is alles wat een mens nodig heeft. Jij Bent dit licht Zelf, en niet het ik-gevoel dat weerstand pleegt.

Lia

8 REACTIES

 1. Hallo Lia,

  Na te hebben gegoogeld op 'weg van de minste weerstand' kwam ik o.a. bij jouw tekst uit. Met alle respect: ik heb altijd een beetje moeite met het in mijn beleving enigszins zweverige 'Het leven biedt namelijk precies de ervaringen die er voor iemands ontwikkeling nodig zijn.' Dit gaat blijkbaar niet voor iedereen op. Of juist wel maar dan is het nogal wrang. Een recent en triest voorbeeld: mensen(kinderen) die verdrinken terwijl ze op de vlucht zijn. Hadden ze die ervaring nodig voor hun ontwikkeling?

  Over de weg van de minste weerstand: zelf zit ik momenteel in een conflictsituatie op mijn werk. Een collega met een veel te grote mond wil haar onredelijke zin doordrijven maar daar ben ik tegenin gegaan, omdat ik van mening ben dat zij ongelijk heeft. Als ik voor de weg van de minste weerstand had gekozen zou ik haar gelijk hebben gegeven en daarmee haar -al veel te grote- ego een boost hebben gegeven. En dat gun ik haar niet vanwege haar onredelijkheid. Onze manager is helaas een conflictmijdend persoon die geen duidelijk standpunt inneemt.

  Opmerkelijk is dat ik een week geleden door m'n rug ben gegaan. Er zit nu dus zeker een bepaalde blokkade in m'n systeem. Of dit toevallig door een verkeerde beweging komt of met die specifieke situatie te maken heeft weet ik eigenlijk niet maar zou best kunnen. Mensen zijn nu eenmaal psychosomatische wezens.

  Groet,

  Bas

 2. hoi Lia, weer een mooi blog van jou. Bedankt. Wat ik er aan toe kan voegen, uit eigen ervaring is, dat weerstand je ook iets verteld. Het is informatie. Weerstand tegen iets voelen, hoewel ik me er ook vaak tegen verzet (en dat is helemaal geweldig, weerstand op de weerstand, om het ingewikkeld te maken, dat zijn echt de momenten om helemaal in de knoop te komen met jezelf), als ik dieper kijk of het ervaar, dan ja, ik val in herhaling, het vertelt me iets. En vaak is het hele zinvolle, waardevolle informatie. Een soort innerlijk beschermingssysteem, tegen situaties, tegen mensen. Meestal is het weerstand tegen iets wat ik niet wil en mezelf vertel waarom ik het wel moet of zou moeten. En met nee zeggen lost de weerstand vaak op. Dus het is lang niet altijd "het ego dat dwarsligt" of zo, het is net zo goed informatie en meestal heel waardevol.

  • Ha Harma,
   Tuurlijk kan weerstand waardevolle informatie bevatten. Ik heb iets dergelijks aangestipt in alinea 3, maar er geen verdere aandacht aan geschonken. Dank je wel dus voor je extra aanvulling! 🙂

 3. volgens mij valt weerstand tegen het gedrag van anderen ook onder de inhoud van dit artikel. laat los zou ik zeggen, wat maakt het jou uit wat een ander al dan niet doet, hij / zij heeft een eigen proces en ervaringen. als je daar je weerstand eens op loslaat (het zegt alleen maar iets over jou zelf)en het maakt je niet meer uit, dan wordt het voor iedereen prettiger. laat een ander zijn eigen leven leiden, dat hoeven we ook niet te veranderen! sterker nog, met weerstand tegen iemand anders voeden we die situatie alleen maar. en als we onszelf willen accepteren zoals we zijn en doen dat bij een ander niet, tja, dan gaat dat eerste ook nooit werkelijk lukken.

 4. Ik haak even in op het onderwerp weerstand tegen het leven.
  Waar ik weinig last van heb zijn geluiden in de buurt en elders.
  Waar mijn man met kromme tenen zit , lijkt mij niet deren.
  Slecht weer b v sja. Je kan er over zeuren, maar ook de goede
  Dagen koesteren .
  En wat lawaai betreft . ik lijk het veel minder te horen dan mijn man .
  Hij ergert zich groen en blauw aan de hond van de buren.
  Ik hoor het wel maar sluit mij af .
  Kerkklokken alle geluiden horen erbij.
  Wel ben ik niet gesteld op drukte in een stad b v , maar dan maak
  Ik de keuze om meer in het bos te vertoeven.
  Ook wat betreft pijn , dat heb ik veel , en pittig ook.
  Ik heb er voor gekozen om gewoon door te gaan met mijn leven
  Leuke dingen te doen . dingen die ik aan kan . en niet te zitten kniezen
  En zeuren tegen andere mensen over mijn pijn.
  Het is namelijk zo , dat iedereen wel iets mankeert . klagen kan soms
  Opluchten . maar daar gaat het niet mee weg .
  Mijn oudste zus belt regelmatig , en klaagt dan zeker 30 min over
  Alle pijntjes die ze heeft . ik krijg er slappe oren van .
  Ik denk weleens ga eens iets anders doen . Je zinnen verzetten
  Weet ik veel . Breien , lezen , ontspanning's oefeningen .
  Maar het zal wel nooit veranderen denk , het zit in haarzelf .
  Ze wil niet anders . jammer van je leven denk ik dan .
  Maar goed , het is haar keuze . arme zwager denk ik dan .
  Ze zal nooit veranderen .
  Ik wil niet zeggen dat ik perfect ben , nee echt niet . maar ik doe mijn best.
  Je moet het beste uit het leven halen , dat is mijn motto .
  En het hoeft niet veel te kosten .
  Een tochtje op de fiets , kost niks . en is zo goed voor je bovenkamer
  En de rest .
  Ik probeer in ieder geval mijn energie te laten stromen .
  Ik heb het gevoel dat ik het goed doe .

  Hartelijk dank Lia voor je mooie artikel .
  Je heb mij wel aan het schrijven gekregen zeg .

  Liefs Jannie .

  • Hoi Jannie,

   {—Je heb mij wel aan het schrijven gekregen zeg . …}
   Mooi toch, die schrijfsels van jou!
   Fijne dag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in