Wegwijs doorheen de taboes van de spirituele wereld
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Wanneer je met bewustzijnswerk of met de universele wetten bezig bent, word je al snel ‘spiritueel’ genoemd. Hoewel spiritueel zijn niet meer betekent dan bezield of begeesterd leven, hangt er toch een negatieve connotatie aan het woord. Ook ikzelf voel enige weerstand om het woord spiritueel in de mond te nemen. In dit blog onderzoek ik de taboes en deel ik de wegwijzers die me door de spirituele wereld heen loodsen.

Zweverig

Voor velen staat spiritualiteit gelijk aan zweverigheid. Het wordt dan ook in de meeste kringen nog steeds onthaald op rollende ogen en hoongelach. Ik beschouw mezelf absoluut niet als zweverig. Mij losmaken van de wetten van de wereld die enkel gericht zijn op tekort, afgescheidenheid en klein houden is juist een heel down to earth proces.

Gevaarlijk

Uit religieuze kringen komen dan weer heel wat angstvallige waarschuwingen, spiritualiteit wordt daar het alternatieve of New Age genoemd en wordt beschouwd als een wereld waar je je ver vandaan moet houden.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Voor mij gaan religie en spiritualiteit in essentie over hetzelfde (namelijk Liefde), alleen is de vertaling van de boodschap heel anders (een onderwerp waar ik nu niet verder over ga uitweiden). Een vraag die ik me dan stel is: “Hoe kan bezig zijn met Liefde nu gevaarlijk zijn?”

Spirituele valkuilen

Toch schuilen er wel wat valkuilen en risico’s in de spirituele wereld die er voor zorgen dat ik op mijn hoede blijf. Ik deel hierover graag een stukje uit het boek ‘De weg naar waarheid’ van Nouk Sanchez en Tomas Vieira.

“We kunnen honderden of zelfs duizenden spirituele leraren vinden die niet bereid zijn om over de drempel van hun persoonlijke ego-dood heen te stappen en toch eindeloze informatie over hoe te transformeren blijven rondbazuinen. Tenzij de leraar zijn eigen ego heeft laten varen, zal er altijd het risico zijn dat het ego van de leermeester de kop opsteekt en vertraging teweegbrengt in de voortgang van zijn studenten. Een genezen leermeester kent het loslaten van het ego uit de eerste hand en zijn of haar nederigheid getuigt daarvan. Deze mens onderricht door voorbeelden en kan niet verleid worden door een verhoogd bewustzijn binnen het denken van het ego. Vele, zo niet alle, spirituele zoekers en leraren hebben de eerste stap nog niet gezet. Zij hebben misschien een indrukwekkende hoeveelheid aan spirituele kennis verzameld, echter hun ego’s zijn nog intact.”

Spirituele ego’s

Hoewel we nooit echt helemaal vrij van ons ego kunnen zijn (het ego zit soms sneller achter het stuur dan we zelf beseffen), merk ik toch dat er grote verschillen bestaan onder de zogeheten ‘spirituele leraars’ en ook heel wat verborgen agenda’s. Alhoewel er aan de oppervlakte veel puurheid en authenticiteit lijkt te zijn, zit er in de diepte soms eigenbelang en manipulatie verborgen. Hoewel dit ongetwijfeld deel uitmaakt van het eigen groeiproces van deze personen, kan het jammer genoeg anderen veel schade berokkenen.

Innerlijk kompas

Zelf vertrouw ik heel hard op mijn innerlijk kompas dat mij veilig doorheen de (spirituele) wereld loodst. Ik volg bewust mijn buikgevoel. Mijn intuïtie pikt heel snel op wanneer er iets niet klopt, hoe vaag dat dan soms ook klinkt. Dit zijn enkele inzichten die ik doorheen mijn ervaringen heb opgedaan:

Jouw waarheid versus hun waarheid

Een ‘goede’ spirituele leraar (mijn excuses voor deze dualistische term) zal jou helpen om tot het vinden van je eigen antwoorden te komen, hij zal nooit zijn waarheid aan jou opdringen. Hij zet jou aan tot het raadplegen van je innerlijke wijsheid en leert je te vertrouwen op je eigen gevoel. Jouw uniekheid en tempo worden gerespecteerd. Hij/zij gaat uit van een basis van gelijkwaardigheid en uitwisseling omdat hij zichzelf ook nog steeds als een student van het leven aanschouwt.

Opdringerigheid versus vrijblijvendheid

Vrijblijvendheid vind ik een ontzettend belangrijke voorwaarde. Alle workshops en cursussen die ik tot nu toe heb gevolgd, volgde ik omdat ik dit wou, omdat ik hier zelf een verlangen of interesse toe voelde. Ze werden mij vaak door anderen aangereikt, maar nooit opgedrongen.

Er zijn stromingen die mij totaal niet aanspreken, maar die voor anderen heel transformerend werken en vice versa. Dat is helemaal oké. We zijn immers allemaal anders. Wat voor mij werkt, doet dat daarom niet voor jou. Toch zijn er mensen die heel pusherig kunnen zijn en perse ‘hun ding’ willen opdringen. Dit geeft mij een onbehaaglijk gevoel.

Verklaringen versus voorspellingen

Persoonlijk hou ik niet zo van voorspellingen, enerzijds omdat ik hier geen behoefte toe voel. Anderzijds omdat ik weet dat ik mij hier gemakkelijk door laat beïnvloeden. Voorspellingen brengen voor mij de waarde ‘persoonlijke vrijheid’ in het gedrang. Als ik morgen beslis een nieuwe weg in te slaan, dan wil ik mij daar helemaal vrij in voelen. Niet angstig en vol twijfel omdat voorspellingen mij een andere weg dicteren. Bovendien geniet ik van het avontuurlijk gevoel dat je eigen weg vinden met zich meebrengt.

Verklaringen daarentegen, bijvoorbeeld de metafysische verklaringen van ziektes, symptomen en gebeurtenissen, geven mij regelmatig heel waardevolle informatie over mezelf (bijvoorbeeld inzicht op de belemmerende overtuigingen waar ik nog mee zit), wat mijn groeiproces ten goede komt.

Beladen versus licht

Hoe voelt de boodschap die je leest of hoort, beladen of licht? Hoe voelt de aanwezigheid van die persoon, beladen of licht? Voilà, je hebt vanzelf je antwoord.

Nederigheid versus ‘schreeuwerigheid’

Het valt me op hoe nederig de mensen zijn die vanuit hun hart hun missie in de wereld zetten. Ze zijn vooral dankbaar en vol vreugde omdat ze iets mogen en kunnen betekenen voor anderen. Voelen niet de behoefte zichzelf op een voetstuk te zetten, maar willen juist het podium met zoveel mogelijk mensen delen. Deze bezielde mensen leven echt waar ze voor staan.

Conclusie

Ook in de spirituele wereld is het, net zoals in de gewone wereld, belangrijk om dichtbij en trouw aan jezelf te blijven. En of je jezelf nu spiritueel, begeesterd, bewust, religieus of nog iets anders noemt… het zijn allemaal slechts woorden die nooit de heelheid van wie je bent kunnen omvatten. Taboes doorbreken begint bij het aanvaarden van onszelf en van elkaar, exact zoals we zijn.

9 REACTIES

 1. Was de Baghwan ook geen verlicht goeroe? Reed in Rolce Royces en rode gewaden aan en de volgelingen droegen meestal rode kleding of oranje roze. Als volgeling kreeg je een andere speciale naam die werd gegeven door Baghwan. Als mensen zich op een voetstuk stellen en denken de weg te weten en te zijn dan kan het er op lijken maar als het maar goed is en dat die ideologie maar bij je past. Ze moeten je niet iets opdringen waar je niet achter staat en op gaan dringen. .

 2. Waardevol bericht. Luister altijd naar de stem van je hart. Je kan onderzoeken, informeren, zoeken in diverse stromingen, maar als mensen vanuit hun ego of onethische voorspellingen iets proberen in te prenten, besef dan dat jij de leiding hebt over je leven en laat los, wis het bericht wat je hebt gehoord uit je hoofd, mediteren en vul het in met je eigen stem, vol licht . Trouw blijven aan jezelf is het allerbelangrijkst op je levenspad.

 3. Dag Mieke,

  Het projecteren van hun overtuigingen ten aanzien van ons, laten mensen uit religieuze kringen hun pijn zien, en jij laat jou pijn zien door heel voorzichtig te zijn met je spirituele openheid, spitsroeden te lopen.
  Het is een leerproces die we allemaal mogen doorlopen, maar waarvan velen het niet willen doorlopen. Het ego blijft bij velen overeind. Ik kan niet open zijn over mijn spiritueel zijn als iets anders nog pijn doet, want het maakt niet uit welke pijn het is, door mijn gedachten, door mijn manier van beoordelen, doordat ik het op mijn manier bekijk, ben ik altijd verwondbaar op die plek.
  Mijn ego zit niet noodzakelijkerwijs bij het verspreiden van mijn boodschap aan de wereld in de weg, ik doe dan juist wat mijn ziel zo graag wil doen, dat maakt mij zachter. Mijn ego zit in de weg omdat ik pijn zou kunnen gaan voelen, het maakt mij, net zoals jij, behoedzaam, ik vertrouw minder op mezelf, terwijl mijn boodschap, maar een boodschap is. Doet het een ander pijn en krijg ik daarom hoongelach, dan betekend dat niet dat ik iets verkeerd heb gedaan of dat mijn boodschap onzin is. De ander kan door een pijn de waarde van mijn boodschap niet zien, voelen.

  Dank je wel voor de beladen of licht vragen. Dat scheen een nieuw licht op mijn manier van denken.

 4. ik kan er maar 1 ding over zeggen
  wanneer de hel niet bestaat dan zal de hemel ook niet bestaan.
  waar is dan het beloofde land en de wereld van het geestenrijk?
  wake up in het hier en nu .. hoe ziet jouw paradijs er op dit moment uit?
  vanwaar zijn er rijen aan gidsen en geesten afwachtend die graag een steentje bij willen dragen?
  of misschien eens afvragen.. zal het geestenrijk niet op dezelfde plek als waar we nu staan?
  ziet de wereld eruit als de hemel of het beloofde land waar ieder mens van droomt?
  is het werkelijk een droom of is het een visie hoe het eruit zou moeten zien ?

 5. Dank je wel voor het artikel Mieke,

  Zo fijn om te lezen dat er onder mensen die je iets willen leren, voelen of met je ontwikkeling mee willen lopen, spirituele narcisten bevinden. Excuses dat ik het zo hard beschrijf. Een paar jaar geleden zat ik in een depressie. Een vriendin van me ging naar een leraar in de Esoterie. De man bood aan mijn trilling op afstand meten. Toen ik antwoord kreeg, via die vriendin, werd mij verteld dat mijn trilling 144 bedroeg. Het hoogste op aarde. En dat ik voorgeboortelijk met mijn Ziel had afgesproken een einde te maken aan mijn Incarnatie op aarde. Maar, zo zei hij, ik kon wel mijn Zielsopdracht veranderen. Tot op heden, heb ik last van zijn uitspraak. Omdat het er stellig uitkwam en vol overtuiging. Dit is me een voorspelling die zo onethisch is dat ik er geen woorden voor heb. Nog steeds niet. Daarom is het goed dat je erover schrijft Mieke. Nog maals dank je wel…..

 6. Ik heb tijd nodig om te transformeren. Geen me tijd. Dit soort artikelen is voor sommige mensen wel handig, maar niet voor mij. Ik raak er gestrest door. Dan heb ik het gevoel dat we de tsunami van bewustzijn die we over de aarde heen krijgen sneller en met veel meer mensen moeten laten verlopen. Dat is ook wel zo, maar geef me tijd. Ik ben een jonge ziel, misschien geen excuus maar toch.

  • Lieve Cassandra, neem je tijd. Dit artikel is maar een boodschap. Het wordt je niet opgedrongen. Je mocht het lezen, je hebt het gelezen en het deed iets met je; je voelde je opgejaagd. Dat kan alleen maar komen omdat het wel resoneert bij jou. Je voelt dat je wel spiritueel wilt zijn. Meer is niet nodig. Je weet wat je wilt. Dus groei er lekker naar toe in je eigen tempo. Je engelen begeleiden je met liefde en brengen je naar jou moment van licht.
   Vertrouw op jezelf.

   Namasté

 7. Zeer mooi artikel die de vinger legt op de beperkende overtuigingen van bepaalde begrippen. Het nodigt mij uit om ook het mijne ernaast te schrijven: Ik ervaar mijzelf als een spiritueel wezen dat hier op aarde een ervaring komt doen om daarna terug naar de bron terug te keren. Ik kom van de “eenheid” waarvan ik de emanatie ben. Het is maar heel recent dat wat zo lang in mij leefde nu tot mijn besef is gekomen:De algehele verbondenheid met alles zoals het is, de eenheidservaring waardoor je geen woorden kan vinden om dit te omschrijven of omlijnen, het is onnoembaar of beter onuitspreekbaar (innefable). Daar zijn er geen taboe’s of guru’s, het is de diepe ervaring van “zijn” zoals het is, en het is O.K. Het is de ervaring van Liefde zoals ik het nog nooit gevoeld heb. Ik denk dat dit zo is met iedereen, maar je beseft het (nu) nog niet. Ik heb er ook een lange weg voor afgelegd. Veel puzzelstukken vallen samen en veel begrippen, overtuigingen, theorieën worden zo glashelder en leiden meestal tot dezelfde zoektocht: de weg naar jezelf zoals je bent als deel van de ganse schepping. De kunst is te kunnen leven met het paradox van “duale wezen” vanuit de “non-dualiteit”. Het leven is een uiterst boeiende zoektocht en ik geniet van deze verdieping. Dankbaar dat ik u mag lezen. Louis.

 8. Exact dit is mij overkomen. Een fijne behulpzame leraar, zonder vergoeding. Op een gegeven moment begon hij over superieure en inferieure mensen. Hij stond natuurlijk boven iedereen. Veegde mij op eens de mantel uit op een manier dat ik doodsbang werd (heb daar helaas ervaring mee) en gelukkig besefte ik dat het tijd werd afscheid te nemen. Dank u voor dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in