“Ik heb mezelf heel vaak weg gecijferd. De meeste mensen zien me als een lieve, vriendelijke vrouw die altijd klaar staat voor iedereen. Maar van binnenuit ben ik ongelukkig. Ik heb het gevoel dat het leven door mijn vingers glipt. Ik heb mijn gevoelens onderdrukt en niet stil gestaan bij mijn eigen wensen en behoeften. Daar wil ik nu weer ruimte voor maken, maar hoe?”

Ten einde raad kijkt zij me aan, ik voel haar wanhoop en ook haar verlangen.

Ik herken mezelf in haar verhaal. Jarenlang paste ik me aan en hield ik mezelf klein, gevangen in een sleur waarvan ik niet wist hoe eruit te komen. Ik durfde lang geen grote stappen te zetten, omdat ik bang was mijn zekerheden kwijt te raken. Maar gelukkig bleek mijn verlangen sterker te zijn dan mijn angsten. Met als resultaat dat ik 3 jaar geleden eindelijk de overstap heb durven maken van een vaste baan naar een eigen praktijk. Ik ontmoet veel mensen die hun keuzes laten bepalen door angsten, onzekerheid en vrees voor het onbekende. Zij hollen van de ene verplichting naar de volgende, worden geleefd. Zij missen bezieling in hun leven en verlangen ernaar die sleur te doorbreken. Maar hoe?

De kracht van aandacht voor jezelf

Ben jij ook op zoek naar meer bezieling in je leven? Om te beginnen kun je jezelf drie vragen stellen: Wat bezielt mij? Waar gaat mijn energie van stromen? Waar zeg ik voluit ja op?

De antwoorden op deze drie vragen zijn belangrijke wegwijzers. Zij leiden je naar een bezield leven omdat zij voortkomen uit jouw innerlijke passie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mindful waarnemen brengt je bij jezelf. Plan daarvoor een dagelijks stiltemoment in. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je verdwaalt in de dagelijkse sleur en jezelf kwijtraakt. Het vraagt geen grote tijdsinvestering, tien tot vijftien minuten voldoet. Ga na waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Een ontspanningsoefening doen, een meditatie beluisteren, reflecteren op de dag, of blanco naar binnen luisteren – alles is goed zolang jij maar afstemt op jezelf. Zo leer jij je tot dan verborgen innerlijke rijkdommen kennen en creëer je meer zelfcompassie.

Waar verlang JIJ naar?

Probeer deze vraag helemaal vanuit je onderbuik te beantwoorden. Zet je verstand eens even op nul! Ik weet dat dit erg lastig kan zijn. Vertrouw erop dat je het antwoord van binnenuit kent. Je kunt het intuïtief aanvoelen, ook al heb jij er misschien nog geen woorden voor. Luister aandachtig naar binnen: Wat maakt je blij? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat geeft je energie en voldoening?

“Ik wil graag sparen voor een verre reis. Het lijkt me geweldig mijn kinderen meer van de wereld te laten zien en met mijn gezin rond te trekken, zoals ik dat vroeger als student ook deed. Ik merk dat mijn ‘avontuurlijke ik’ nog steeds borrelt. Ik wil dat graag in mijn gezinsleven meer ruimte geven.”

Als jij avontuurlijk bent ingesteld, dan verlang je naar opwinding en uitdaging. Verken de mogelijkheden om die behoeften te realiseren. Misschien ontdek je wel een passie die je partner of een van je kinderen met je deelt. Zo niet, ga na hoe je buiten je gezin om die behoeften kunt vervullen.

“Ik wil mezelf weer verder ontwikkelen. Sinds ik getrouwd ben en kinderen heb gekregen, heb ik geen aandacht meer gehad voor mijn eigen ambities. Mijn leidinggevende vroeg zelfs af en toe of ik niet wilde aansluiten bij bepaalde opleidingsprogramma’s. Maar ik wees het altijd af. Ik was bang dat de belasting te groot zou zijn. Nu heb ik daar spijt van.”

In de hectiek van een druk gezinsleven raken persoonlijke ambities vaak op de achtergrond. Je bent allang blij als het lukt alle ballen in de lucht te houden. Sommigen geeft dat veel voldoening. Anderen hebben het gevoel stil te staan en worden steeds ongelukkiger. Ervaar jij dat ook zo? Neem dan jouw persoonlijke behoeften serieuzer en verken hoe je daarvoor meer tijd vrij kunt maken.

Volg je verlangen

Je verlangen volgen geeft veel voldoening. Ervaar je weinig voldoening in je leven, dan is de kans groot dat je voornamelijk regels navolgt. Alles ‘moet’. Regels opvolgen puur omdat het zo hoort, leidt tot een kleurloos onbezield leven.

Gebruik je diepste verlangen als wegwijzer voor belangrijke keuzes in je leven. Sluit geen halve compromissen meer uit gebrek aan beter. Stem jouw keuzes af op jouw persoonlijke behoeften en maak jouw verlangen tot wegwijzer naar een bezield leven.

Leef Voluit

In mijn boek ‘Leef Voluit – 5 sleutels om vol energie en passie te leven’ beschrijf ik hoe je concrete stappen kunt zetten naar een bezield leven. Het is een praktische gids vol inspirerende verhalen en diverse ervaringsgerichte oefeningen. De 5 sleutels zijn:

  1. Aandacht leert je de veelzijdigheid van je binnenwereld kennen en ervaren.
  2. Balans is de voorwaarde voor een gezond evenwicht en laat je levensenergie stromen.
  3. Perspectief – met je verlangen als wegwijzer – wijst de weg naar een bezield leven.
  4. Inzicht verdiept je zelfkennis en helpt je innerlijke weerstanden te overwinnen.
  5. Daadkracht laat je toegewijd nieuwe stappen zetten op weg naar een bezield leven.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in