Welk werk past bij mijn hooggevoeligheid
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Wat is mijn roeping?’ ‘Welk werk past bij mij?’ Voor veel mensen is dit een vraag die zij zich op zeker moment stellen. Voor HSP’s speelt dit misschien nog meer, omdat zij gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld werkomstandigheden en van nature meer bezig zijn met zingeving.

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze willen en stevenen daar doelgericht op af. Voor anderen, waaronder veel HSP’s, is het een hele zoektocht om het werk te vinden dat bij hen past en dat goed voelt. Werk waarin je tot je recht komt en je talenten kunt benutten. Dus :Welk werk past bij mijn hooggevoeligheid?

 Zoektocht

De zoektocht naar passend werk kan er een zijn met verschillende zijstappen, en met vallen en weer opstaan. Het is hierbij de uitdaging je eigen pad te volgen en een evenwicht te vinden tussen je eigen behoeften en de eisen van de maatschappij. Veel HSP’s hebben hun eigen behoeften en sluimerende wensen onderdrukt. Ofwel uit een tekort aan eigenwaarde (‘dat kan ik toch niet’), ofwel om aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen. Dan is het de uitdaging om toch naar je innerlijke stem te luisteren en hier gehoor aan te geven. Blijf dus vooral zoeken naar de voor jou meest geschikte baan en werkomgeving.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

HSP in elk beroep

Van nature neigen HSP’s tot een meer adviserende rol. Dat wil niet zeggen dat je als HSP niet in de zakenwereld kunt zitten. Je kunt je intuïtie, creativiteit en sensitiviteit hier heel goed inzetten. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Want hoe beter je jezelf voelt, zowel lichamelijk als geestelijk, hoe meer je voor anderen kan betekenen. Je hebt dan zowel privé als voor een werkgever veel meer te bieden.

Werkomgeving

Tijd en omgeving zijn belangrijke factoren voor HSP’s. Zij functioneren over het algemeen beter in een wat rustiger werkomgeving, waarin er voldoende tijd is voor hun taken. Ook de werkomgeving is van invloed: zaken als geluid, licht, en werksfeer kunnen heel bepalend zijn voor het welbevinden van een hooggevoelige. Een hectische kantoortuin met veel herrie en stress is voor een HSP niet ideaal! Het is ontzettend belangrijk om ook met betrekking tot je werk en werkomstandigheden goed voor jezelf te zorgen. Wees je bewust van en accepteer welke factoren voor jou van belang zijn om goed te kunnen functioneren. Kom voor jezelf op en vraag gerust om een andere stoel, een rustiger werkplek of wat dan ook waardoor je je beter voelt op je werk. ‘Wie niet piept is gelukkig’, is het motto van veel werkgevers dus laat het weten als je niet tevreden bent of iets wilt veranderen!

Valkuilen

In welk beroep je als HSP ook werkzaam bent, er is een aantal valkuilen waar je voor moet waken. Om een aantal veelvoorkomende te noemen: – Faalangst. De angst niet goed genoeg te zijn, kan je danig in de weg zitten en je blokkeren. Probeer je te focussen op je kwaliteiten en op je successen: ‘Waar je je aandacht op richt, groeit’! – Perfectionisme. Je wilt het allemaal té goed doen en overwerkt jezelf. Bedenk dat een zeven ook een prima cijfer is. Het hoeft niet altijd een tien te zijn. Probeer het optimale punt te vinden tussen kwaliteit leveren en de benodigde inspanning. – Overprikkeling. Probeer tijdig je rust en ontspanning te nemen. Zelfs in stressvolle tijden kan het al helpen om je bv. een paar minuten terug te trekken en even diep en aandachtig te ademen. – Teveel medeleven. Jezelf verliezen in de problemen van anderen of andermans emoties overnemen. Dit komt vaak voor bij mensen die in de zorg werken. Neem op tijd je rust en oefen erin een professionele afstand te nemen en bewaren.

Keuzes maken

Veel HSP’s hebben moeite met het nemen van beslissingen. Je wilt zoveel, er zijn zoveel mogelijkheden die je aanspreken…. Het is daarom zaak je besluitvaardigheid te ontwikkelen. Beter een keuze maken en deze later bij moeten stellen, dan helemaal niet kiezen en blijven dralen en stagneren. Hierin is het heel belangrijk om een keuze die je niet brengt wat je verwacht of gehoopt had, niet te zien als falen. Van elke tegenslag leer je weer iets en het verrijkt je als mens. Tenslotte leer je vaak het meest van de dingen die verkeerd gaan: ‘Of je doet het goed, of je leert iets’!

Wat kan helpen bij het nemen van beslissingen is jezelf goed informeren. Blijf niet steken bij vermoedens over hoe iets zal zijn, maar vraag concrete informatie en praat met mensen. Dit zal je helpen in het beslissingsproces.

Tot slot

Zorg goed voor jezelf, accepteer en waardeer je zelf precies zoals je bent, met je kwaliteiten en je zwakke kanten en focus je hierbij op de eerste! Breng je eigen talenten en positieve kanten helder in beeld en benadruk deze naar je (potentiële) werkgever. ‘Binnen is buiten’: Hoe meer je jezelf waardeert en accepteert zoals je bent, hoe meer de buitenwereld dat ook zal doen!

(auteur onbekend)

6 REACTIES

  1. Hoi ik ben net woonachtig in Utrecht en op zoek naar een geschikte baan. Ik word van alles aangeboden door recruiters maar voelt allemaal niet fijn aan zoals sales, commercieel, etc. Had vorig jaar een burn-out door dit proces maar dit jaar een dikkere huid gekregen en meer oplaadmomentjes. Op het moment ben ik echt even de weg kwijt: of kantoorwerk überhaupt mij gelukkig maakt ook al is het bedrijf zinvol bezig. Word ook af en toe met angst wakker maar goed. Weet iemand of er typische banen zijn voor hspers waar ze goed in kunnen werken? Jezelf zijn, vrijheid, kleinschalig, goede werkomgeving, zinvol etc ja ik weet wel dat ik eerst bij mijzelf ten rade moet gaan wat ik leuk vind. Ik zou gewoon graag willen weten wat andere hspers doen. En of jullie dit fulltime doen, kan mij voorstellen dat je dan bekaf bent als je fulltime werkt met al die prikkels….het lijkt alsof alles zoveel energie kost, onderprikkeling of overprikkeling

  2. wil niet arrogant, maar omdat ik zoveel plezier beleefde met de meeste leerlingen was ik succesvol. zowel als docent, medewerker educatie en als mens. helaas kan ik niet meer voor de klas, vanwege gezondheidsproblemen.
    op dit moment voel ik redelijk verslagen, iedereen prijst mijn kwaliteiten, maar een podium om het te laten vind ik helaas niet. ( als voorbeeld afgewezen worden als gids, maar wel je eigen tours ontwikkelen en werken als gids……). heb veel moeite met de educatie-wereld ondanks dat ik kennisdelen nog steeds het leukste vind.

  3. Ik zou graag wat meer voor deze wereld willen betekenen. Ik heb HSP en heb autisme, dus een nieuwetijdskind. Maar ik heb natuurlijk niks aan geld geven aan goede doelen, want geld.. daar kan je niet veel mee. Het is materie en mensen maken er graag misbruik van. Ik zoek dieper dan, goede doelen. Ik weet dat ik mijn hart en intuïtie moet volgen en het op mijn eigen, unieke manier. Maar dat is lang niet altijd makkelijk. Kan iemand me helpen?

  4. Ik heb jarenlang in een niet al te ideale werkomgeving gedacht dat ik ADHD had, ik kon me niet concentreren in een drukke omgeving en kon op een gegeven moment ook niet meer stil zitten. Ik werkte onder iemand die me continu vertelde wat ik fout deed, waardoor ik nog meer bang was om fouten te maken, die ik dan ook veel maakte. Mijn zelfvertrouwen ben ik daardoor ernstig kwijt geraakt. Pas toen ik meer zelfstandig werk kreeg ging het plotseling veel beter met mij, ook al bleef de druk vanuit die stempel van fouten maken groot op het moment dat het even niet lekker ging. Met dezelfde persoon om voor te werken, maar een nieuwe leidinggevende was de ramp niet te overzien, zij beoordeelde mij en de maandelijkse overleggen waren een hel vanwege haar keiharde kritische houding. Toen ik ziek werd met allerlei ontstekingen en na het verwijderen van mijn galblaas met 12 galstenen kreeg ik te horen dat ik niet gemist was en dat ik niet geschikt was als secretaresse, maar wel als gastvrouw en organisator. Ik ben nu een hele andere weg ingeslagen en ben nog steeds bezig met mezelf verder te ontwikkelen en mijn leven te veranderen, en dat op mijn 53e. Je bent nooit te oud om te leren…

  5. Goh, wat herkenbaar zeg! Ik worstel er toch veel mee moet ik zeggen. Vind mezelf te zacht, te gevoelig. dan zie ik ‘doeners’ om me heen en verdoem ik mezelf om mijn besluiteloosheid. ook heb ik pieken en dalen in energie en actie – niets doen. Het is niet gauw goed genoeg – en soms ook weer wel omdat ik me dan zo leeg en futloos voel. Phoe phoe, wat meer balans zou wel prettig zijn! 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in