“Ik mag hem niet, hij is zo arrogant!” Ze kijkt me fronsend aan. Bijna vijandig vervolgt ze: “Vind jij niet dan?” Langzaam schud ik mijn hoofd. “Ik ken hem juist heel anders. Ik vind hem onzeker en heel zachtaardig.” Ze blaast hard uit: “Nou, dan zal één van ons het wel mis hebben!”

Perceptie

Heb jij dit ooit meegemaakt, dat jouw perceptie van iemand compleet het tegenovergestelde was van de perceptie van een ander? Misschien heb je wel allebei gelijk, want je bekijkt de wereld altijd door je eigen bril en vaak verschilt die compleet van die van een ander.

Ik hoorde net een nummer op de radio waarin de zangeres bezingt dat niemand haar zo kent als hij. Zou dat ooit zo kunnen zijn, vroeg ik me af. Kan iemand mij ooit echt kennen? Sterker nog: kan ik mijzelf ooit echt kennen?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik heb het idee dat ik mezelf ondertussen, na bijna veertig jaar op deze aardbol te hebben rondgelopen, redelijk ken. Maar bekijk ik mijzelf zonder filters? Ik vraag het me af. Veel heb ik ondertussen van me af gegooid.

Overtuigingen

Vroeger vond ik mezelf maar een raar, spichtig meisje, niet de moeite waard. Die overtuiging heb ik los kunnen laten. Of dat nu betekent dat ik alle overtuigingen los heb kunnen laten? Ik vrees van niet, ik vind nog steeds van alles van mezelf.

Ik vind mezelf bijvoorbeeld regelmatig een slechte moeder. Naar mijn mening verlies ik te vaak mijn geduld. Mijn zoontjes zijn dat soms ook wel met me eens, maar mijn oudste schrijft de laatste drie dagen allemaal lieve briefjes voor me die hij overal voor me achterlaat. Dan zal ik toch vast meer goed doen dan ik zelf vaak denk.

Filters

Zo heeft iedereen zijn eigen filters waardoor hij de wereld bekijkt. Soms loont het de moeite je daarvan bewust te zijn. Het zorgt ervoor dat je de dingen wat minder serieus neemt. Dat je je overtuigingen over anderen en je (voor)oordelen met een korreltje zout neemt. Dat je misschien wat milder naar jezelf kunt kijken.

Het wordt alleen maar moeilijker om de wereld met zo min mogelijk filters te bekijken, omdat er tegenwoordig over alles een filter, een sausje zit. Mensen delen op social media vaak foto’s die mooier gemaakt zijn, het gezicht smaller, de ogen groter, vlekjes en rimpeltjes weggewerkt. Bovendien delen ze vaak alleen maar de mooie dingen.

Ik post ook normaal gesproken niet dat ik uit mijn slof geschoten ben tegen mijn zoontjes, maar post wel lieve dingen over ze. Toch post ik ook weleens over een baaldag, ik ben immers ook maar mens!

Gekleurde meningen

Ik heb het dan nog niet eens over de gekleurde meningen die we vaak voorgeschoteld krijgen in de media. Zowel in de ‘mainstream media’ die ik allang niet meer klakkeloos geloof als in de andere hoek, van de complottheorieën. Persoonlijk vind ik beide kanten niks en hou ik me er niet zo mee bezig, ik richt me liever op de wereld direct om me heen, daar gebeurt ook al genoeg.

Er is wel iets wat je zelf kunt doen: kijk milder naar jezelf en de wereld om je heen. Probeer je gekleurde bril eens af te zetten en eens objectief te kijken naar wat je ziet, niet naar wat je denkt te zien. En maak ons deelgenoot van wie jij echt bent, zonder filters, zonder mooimakers en zonder decoratie. Ik vind fake totaal niet interessant, zie veel liever echte mensen. Jij ook?

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in