Toen ik 21 jaar oud was besloot ik met mijn vriend om in Spanje te gaan wonen. Mijn droom over vrijheid en onafhankelijkheid bracht me daar. We wilden zo zelfvoorzienend mogelijk leven, verbonden met de natuur in het hier en nu, vol harmonie meegaan met de flow van de dag – zonder druk van buitenaf. We vonden een prachtige plek midden in de natuur en veraf van de bewoonde wereld.

Schaduwkanten

Na 3,5 jaar zo te leven en ondertussen twee kinderen te hebben gekregen wist ik wel beter. Het leven op een afgelegen plek, ook al is die nog zo idyllisch, vraagt een prijs. De vrijheid waar ik zo naar verlangde was ver te zoeken. Elke dag moest er hard gewerkt worden om de meest basale dingen voor elkaar te krijgen. Zo lag er dagelijks een nieuwe stapel met vieze katoenen luiers die met de hand gewassen moest worden (we hadden geen stroom en dus geen wasmachine). Als ik honger had moest ik eerst hout bij elkaar sprokkelen om een vuurtje te stoken waarop ik kon koken. Wel was het mooi dat alle handelingen direct betrekking hadden op ons dagelijkse bestaan. Ik wist van alles wat ik deed waarvoor ik het deed. Maar ik voelde me niet meer vrij en onafhankelijk. Weer was er van alles dat MOEST gebeuren.

Waardevolle inzichten

Ik besefte dat mijn droom over vrijheid en onafhankelijkheid niet los kon staan van het nemen van verantwoordelijkheid. De zorg voor mijn jonge gezin maakte mij dit pijnlijk duidelijk. Mijn verlangen volgen was hard werken! Daar had ik van tevoren niet bij stilgestaan.

Ik besefte ook dat de droom om veraf van de bewoonde wereld een ander leven op te bouwen een vlucht was, voor een druk bestaan in de samenleving waarin ik me niet thuis voelde en waar ik niet voor mezelf durfde op te komen, uit angst voor afwijzing. Mijn motivatie om zo veraf in de natuur te leven kwam voor een groot deel voort uit weerstand tegen een samenleving waarin ik me niet vrij voelde.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Toen ik dat inzag, realiseerde ik me dat ik een andere droom had die veel sterker was. Ik verlangde ernaar om vanuit een diep geworteld contact met mezelf vrij en ongedwongen liefdevolle verbindingen aan te gaan met andere mensen – in de samenleving. Ik wilde mensen ondersteunen om hun verborgen verlangens te ontdekken en daarvoor op te komen. Ik was er klaar mee om een geïsoleerd bestaan in the middle of nowhere te leiden. Na 3,5 jaar keerden wij terug.

Had ik maar …

Nu zie ik in mijn praktijk dagelijks mensen met onvervulde verlangens die niet weten hoe zij hun behoeften kunnen vervullen. Zo kom ik veel vrouwen tegen die eronder lijden dat zij zichzelf zijn kwijtgeraakt terwijl zij druk bezig waren om voor hun gezin te zorgen. Hun kansen voor verdere ontwikkeling hebben zij jaren lang voorbij laten gaan. Nu hebben zij daar veel spijt van. Misschien herken jij ook de neiging om jouw eigen wensen opzij te zetten ten behoeve van anderen?

Je kunt blijven hangen in het verdriet om gemiste kansen en alles wat je in je leven hebt laten liggen. Dan zal er niets veranderen, behalve dat je verdriet en je gevoel van wanhoop steeds meer je leven zullen overheersen. Verdien je niet veel beter?

Wat gebeurd is maak je niet meer ongedaan. Daar heb je mee te dealen. Maar jouw leven stopt niet op dat punt. Als je ervoor kiest om je focus te verleggen van gemiste kansen uit het verleden naar alle kansen die nu op je pad liggen (en nog zullen komen), dan zal je zoveel meer rijkdom in je leven ervaren.

Dat gun ik je van harte!

Gun je dat jezelf ook? Grote kans dat je hier niet voluit ‘Ja!’ op kunt zeggen. Terwijl je voor jouw vrienden en geliefden vaak veel begrip hebt en hen het allerbeste wenst, ben je keihard voor jezelf.

‘Ik ben waardeloos.’

Ik kan nooit iets goed doen.’ ‘

Het is mijn schuld als dingen niet goed lopen.’

‘Ik verdien gewoon niet beter.’  

Dat soort uitspraken hoor ik dagelijks. Terwijl het verdriet rondom gemiste kansen al zo groot is, maak je de pijn ook nog eens erger door jezelf zo te veroordelen.

Stop met piekeren

Herken jij de stemmen van die piekerdemonen in je hoofd? Hoe meer grip deze demonen op je hebben, hoe moeilijker het voor je zal zijn om ongedwongen te kunnen genieten in het hier en nu en vervulling te ervaren in jouw leven. Zolang je blijft hangen in zelfverwijten en het verdriet om gemiste kansen zal dat niet veranderen. Terwijl er dagelijks volop nieuwe kansen op je pad komen die je uitdagen om in beweging te komen en keuzes te maken waar je wel blij van wordt. Grijp die kansen voor jezelf. Misschien moet je daarvoor wel uit je comfortzone komen en bepaalde zekerheden loslaten. Doe dat dan.

Ga op ontdekkingsreis

Wat heb je te verliezen? Alles bij het oude laten terwijl je diep ongelukkig bent, biedt je geen vervulling. Je behoeften serieus nemen en je verlangen volgen wel. Stel jezelf heel bewust de vragen:

Welke verlangens leven er diep in mij? Welke wensen vragen om meer aandacht?

Ga met je aandacht naar binnen en probeer deze vragen vooral niet met je verstand te beantwoorden. Laat je onderbuikgevoel spreken en activeer je verbeeldingskracht. Beschouw de antwoorden die je krijgt op deze vragen als wegwijzers voor jouw keuzes. Vertrouw daarbij op de stem van je intuïtie. Blijf voelen wat voor jou het juiste is om te doen en laat je niet misleiden door gevoelens van angst en onzekerheid. Zo beweeg je stap voor stap richting de vervulling van je verlangens. Als je die ontdekkingsreis aangaat, dan ervaar je zoveel meer voldoening en blijheid. Ga ervoor!

Gratis masterclass

Op 30-08 en op 04-09 bied ik weer de online masterclass ‘Stop met piekeren – van mindf**k naar innerlijke rust & ontspanning’ aan. Daarin deel ik met je mijn 5-stappenplan om je piekerdemonen los te laten. Gratis. Wil je af van al die drukte in je hoofd en verlang je naar meer innerlijke rust? Meld je dan hier aan. Je bent van harte welkom!

 

Bewaar voor later op Pinterest:

Welke prijs vraagt jouw diepste verlangen

 

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in