Lieve vrijheidszoeker
beeld: Peter Boorsma

We leven allemaal in een self fulfilling prophecy. We kunnen zelfs niet anders. We creëren onze werkelijkheid door onze kijk erop. We leven allemaal, stuk voor stuk, dag voor dag, onze eigen waarheid. En dat maakt dat wat we om ons heen zien, altijd een reflectie is van wat in ons leeft.

Ik leef in een andere wereld dan bijvoorbeeld mijn buurman. Wanneer je hem vraagt hoe de wereld en het leven eruitziet, krijg je echt een ander antwoord dan wanneer je het mij zou vragen. Dat maakt mijn realiteit niet anders dan die van hem. Onze voortuinen zien er in beider realiteiten hetzelfde uit. Maar in zijn werkelijkheid bedreigt mijn wilde plantenovervloed zijn nette grind en in die van mij claimt de natuur haar rechtmatige plek met al haar schoonheid… 

Realiteit vs werkelijkheid

Ik maak dus een onderscheid tussen realiteit en werkelijkheid. De realiteit is voor mij datgene wat de wereld en het leven nou eenmaal aan je voeten leggen. Een zonnige dag, een ontmoeting, een wilde voortuin, ziekte en gezondheid, ontslag of een nieuwe baan… De kansen en uitdagingen waar we van dag tot dag mee te maken hebben. We kunnen er tot op zekere hoogte invloed op uitoefenen, maar we hebben er geen controle over.

Mijn werkelijkheid is wat ik ervaar in wat ik tegenkom in mijn leven. Mijn leven kan uit tegenslagen of uit kansen bestaan. Ik kan kiezen om liefde te zien in alles wat ik ervaar in mijn leven, of ik kijk met de ogen van angst de wereld in. Ik bepaal of ik kijk waar ik heen wil, of dat ik mijn aandacht richt op wat ik ten koste van alles wil vermijden. En daar komt de self fulfilling prophecy weer om de hoek kijken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waar jij je met je hele zelf op richt…

Ik hoorde laatst een prachtig voorbeeld van wat er gebeurt wanneer je steeds bezig bent met wat je niet wilt. Iemand vertelde me dat er onderzocht is waarom in een scherpe bocht waar maar één boom staat, iedereen die uit die bocht vliegt, die ene boom weet te raken. Dat is echt een ding. Niet dat er de hele dag mensen uit bochten aan het vliegen zijn, maar áls het gebeurt, weten ze die ene boom te vinden.

Het onderzoek wees uit dat dit te maken heeft met het feit dat het hele bewustzijn, de complete aandacht van deze mensen, terwijl ze middenin het uit de bocht vliegen zitten, draait om het feit dat ze niet tegen die boom willen knallen. Het enige dat ze nog zien is die ene boom. Alles in hen is op die boom gericht. En het brein interpreteert dat als ‘aha, dáár moet ik dus zijn’ en stuurt hen keurig netjes tegen die boom aan. 

Dit is hoe ons systeem werkt. Ons brein kent geen ‘niet’. Ons brein herkent waar wij diep vanbinnen mee bezig zijn en stuurt ons daar netjes naartoe. We kunnen niet iets niet doen, we kunnen alleen iets anders wel doen. We kunnen niet ‘niet oversteken’, we kunnen alleen aan de kant blijven staan. We kunnen niet ‘niet meer aan iemand denken’, we kunnen slechts onze aandacht verleggen naar iets of iemand anders. 

Laten we er gebruik van maken

Goed. Wanneer we dan in een self fulfilling prophecy leven en daar ook niet uit kunnen komen, omdat we nou eenmaal hier in dit leven met een menselijk brein te maken hebben, dan kunnen we maar beter zorgen dat we een mooie prophecy hebben. Dat is de hele truc. Dat is wat ‘je creëert je eigen werkelijkheid’ betekent. Je richten op waar je wilt zijn, wie je wilt zijn en wat je wilt leven. Je realiteit kun je maar ten dele beïnvloeden, maar je werkelijkheid is aan jou. 

Misschien kun je niet alle bomen in je leven vermijden, ons brein is ons brein en het leven legt op ons pad wat het wil, maar jij bepaalt hoeveel impact een eventuele klap op jouw leven heeft. Het punt is dat we in ons systeem te maken hebben met een heleboel automatische, onbewuste en reflexmatige patronen. Middenin een ongeluk kun je niet ineens aan iets heel anders gaan denken dan aan die boom. Net zoals je met je bewuste gedachten niet ineens kunt zorgen dat je je waardevol voelt, terwijl er heel diep vanbinnen een gevoel van waardeloosheid verstopt zit. Maar dat het niet ineens kan, wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Onbelemmerd liefhebben

Dat is wat ‘voluit leven’ en ‘onbelemmerd liefhebben’ voor mij betekent. In de afgelopen vijftien jaar heb ik mijn volledige prophecy veranderd. En dat is geen gemakkelijk werkje. Het betekent dat ik een heleboel onderliggende belemmerende overtuigingen heb aangekeken, doorvoeld en doorleefd. En niet alleen dat, ik heb dit gedaan terwijl ik middenin alle pijn en verdriet, soms bleef vasthouden aan dat ik diep geloof dat het leven me helpt.

En daar begint het mee. Een diep gevoel van liefde voor het leven. Een diep gevoeld lichtpuntje in jezelf. Hoe klein ook. Een vonkje. En vonkje van een ervaren waarheid die anders is dan je tot nu toe hebt geleefd en ervaren. Een vonk van liefde. Dat is je start. Dat kun je koesteren. En van daaruit kun je groeien. Als we dan toch in een self fulfilling prophecy leven, laten we daar dan ook gebruik van maken. En de werkelijkheid creëren waar wij ons echt helemaal goed bij voelen. Voor iedereen verschillend, zodat we elkaar in liefde aanvullen in dit prachtige leven van ons.

Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn met het leven van jouw self fulfilling prophecy. Laat gerust een reactie achter. 

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
Vorig artikelStilte, angstaanjagend of heilzaam?
Volgend artikelRechten van de volwassene
Avatar foto
Ik ben Manon Buwalda, transpersoonlijk counselor en bewustzijnscoach en auteur van het boek "Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde". Ik breng mensen (weer) in contact met hun ziel en hun zielsverlangen. Vanuit contact met je ziel en vanuit de onvoorwaardelijke liefde voor de zielsconnecties die je in je leven verwelkomt is alles mogelijk. Vanuit daar kun je daadwerkelijk onbelemmerd liefhebben. Jezelf, een ander en de wereld. Verwacht wonderen in je leven.

6 REACTIES

 1. Wat realistisch beschreven Manon hoe het werkt, het onbewuste dat geprogrammeerd is en dat alsmaar in de weg kan liggen. En dat er tijd en aandacht in gaat zitten om te ontdekken en transformeren.

  Ik heb het pad dat jij beschrijft nu 10 jaar bewandeld, het was fijn om eindelijk te ontdekken hoe het werkt. En het heeft al veel opgeleverd. Het is nog wel moeilijk om te vertrouwen dat het leven mij helpt. Hoewel er al wel een diepe overtuiging is, geloof ik soms ook nog in tekort en dan ontstaan er onmiddelijk weer zorgen, kramp en angst.
  Dank voor het duidelijke verhaal en de herkenning.

 2. Dank voor je artikel Manon. Ik wil graag weten hoe jij het dragen van mondkapjes en anderhalve meter afstand houden in onze huidige wereld ziet? Zie je dit als de realiteit die je dan als werkelijkheid het beste kunt accepteren, of vertaal ik nu jouw artikel verkeerd? Ik vraag je dat omdat ik wat jij schrijft zelf ook zie, alleen voel ik ook dat grenzen aangeven wanneer ik onderdrukking ervaar belangrijk is om te staan voor wie ik echt ben. Ik lees graag een reactie van je.

  • Beste Manon, Ik zit nu in zo’n selffulfilling prohecy. Alles, de blokkade rondom mijn pestgedrag van mijn jeugd, mijn familie en mijn arbeidsverleden is in alle hevigheid naar boven gekomen om te bekijken en om in liefde los te kunnen worden gelaten. Jouw artikel klopt als een bus. Maar ik ben onderdrukt en ik héb onderdrukt mijn gevoelens en emoties rondom het pestgedrag. Mensen op de werkvloer moeten zich bewust worden van hun gedrag. We zijn allemaal spiegels voor elkaar en als ik een ruimte binnenkom onbevooroordeeld en mensen willen niet in die spiegel kijken, dan heb ik dus al een probleem. Ik treed de omgeving welwillend, zonder schroom tegemoet en mensen hebben al geappt of besproken wie ik ben. Daarbij heb ik met re-integratie te maken en in de omschrijving van de Burn-out coach van Civas staat letterlijk dat collega’s geen begrip voor jou hebben vanwege jouw burnout. Ik ben een hele wijze vrouw van 61 jaar die alles alleen heeft gedaan en kartrekker ben geweest in mijn basisgezin, 1e huwelijk en 2e huwelijk. Deze rol ga ik nu loslaten. Ik ga nu leven en niet meer overleven. Mijn hele leven ben ik hard aangepakt en te beginnen in mijn basisgezin, heeft mijn halfbroer mij onderdrukt en grensoverschrijdend gedrag getoond. We vullen elkaar aan, maar hij heeft geen respect voor mij. Ikzelf ga nu écht staan voor mijn leiderschap, omdat ik alles uit ervaring weet en heb doorleefd en doorvoeld en laat mij niet meer van kuddedieren die elkaar steunen en ook collega’s die elkaar steunen om mij omver te duwen, gewoon omdat ik een hele krachtige persoonlijkheid ben geworden, die iedereen in zijn waarde laat en interesse toont en begrip. En nú wil ik ook begrip en respect en in mijn waarde gelaten worden. Ik pas en laat dat niet meer met mij gebeuren.
   Pesten en agressie op het werk
   Pesten en agressie op het werk
   Het hele proces van ongewenst gedrag op de werkvloer
   Auteurs
   drs. Cokkie Verschuren
   Pesten en agressie op het werk bespreekt het hele proces van ongewenst gedrag op de werkvloer. Van het omgaan met agressie en pestgedrag, tot het hulp zoeken en aangifte doen. Ook gaat het in op oorzaken van sociale (on)veiligheid, wetgeving en beleid. Door middel van cijfers uit verschillende bedrijfstakken is te zien hoe vaak diverse situaties voorkomen.

   Eén op de vijfwerkenden gaat dagelijks met lood in de schoenen naar het werk. Ze worden gepest, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie, hebben een langlopend conflict of hebben te maken met geweld. De gevolgen daarvan zijn divers: werknemers raken gestrest, depressief of in een isolement.

   Pesten en agressie op het werk is geschreven voor alle werknemers die te maken hebben met pesten en agressie, maar ook voor professionals die te maken hebben met pestsituaties in de werksfeer. Werknemers kunnen het boek gebruiken om meer te weten te komen over hun rechten en plichten. Bovendien kunnen ze door middel van de vele tips proberen grip te krijgen op de situatie en zo beter omgaan met pesters. Voor professionals, die vaak gespecialiseerd zijn in één gebied, is dit boek handig om een overzicht te krijgen van het hele proces en inzicht te krijgen in wat er in de spreekkamer van de medehulpverlener gebeurt.

   Het verhaal is geïllustreerd met praktijkvoorbeelden waarin werknemers vertellen wat hen is overkomen en hoe zij de situatie aangepakt hebben.

   Inhoudsopgave
   1. Inleiding
   2. Sociale onveiligheid: van kwaad tot erger
   3. Wat doet pesten met je?
   4. Wat kun je zelf doen om gezonder en weerbaarder te worden?
   5. Hoe voorkom je dat de stresskermis op gang komt
   6. Omgaan met agressie en pestgedrag
   7. Hulp zoeken. Wat gebeurt er als je je hebt ziek gemeld?
   8. Conflicten op het werk
   9. Wetgevingskwesties
   10. Strafbare feiten
   11. Oorzaken sociale onveiligheid
   12. Beleid sociale veiligheid
   13. Sociale onveiligheid komt vaker voor dan je denkt

   tekeningen in het boek © Peter van Straaten

   Meer weten over agressie en pesten op het werk: http://www.werkenveiligheid.nl

   Auteurs

   drs. Cokkie Verschuren
   Psycholoog
   Stagira

   • Hallo Gina,
    Wat mooi dat je zover bent dat je nu echt kunt zeggen dat je sterk en krachtig bent. Dat is heel wat, zeker wanneer je te maken hebt met een pest-verleden. Way to go!
    Lieve groet,
    Manon Buwalda

  • Hallo Gio, in mijn werkelijkheid zijn de maatregelen die de overheid neemt inderdaad realiteit. En ik bepaal zelf, van dag tot dag, van situatie tot situatie hoe ik met die realiteit wil omgaan.

   Maar let wel: ik zie de maatregelen zelf als realiteit. Ik heb geen rechtstreekse invloed op dat beleid. Of ik me wel of niet aan die maatregelen wil houden is onderdeel van mijn werkelijkheid. En op die keuze heb ik dus wel degelijk invloed. Ook of ik hem uit liefde of angst maak.

   Ik hoop dat dit een antwoord geeft op je mooie vraag!

   Lieve groet,

   Manon Buwalda

  • Hai Gio,
   Ik lees dat het vooral gaat om je eigen waarheid leven. Dus je eigen weg gaan waar mogelijk, en daar ook zo vindingrijk mogelijk in zijn. En als het nodig is voor jezelf opkomen, hoewel ik dat liever je eigen waarheid spreken noem, want in deze woorden ligt minder een conflict met een ander besloten.

   Groet Marian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in