Iedereen in je leven is er om je te helpen. Alle mensen om je heen spelen hun eigen rol in je leven en in jouw ontwikkeling. Dat kan een kleine rol zijn, of een grote. Dat kan een positieve rol zijn of een pijnlijke rol. Maar ze zijn er altijd om jou vooruit te helpen. Om jou te helpen oude pijn door te werken, innerlijk schoon te maken, balans in jezelf te vinden, angsten te overwinnen, blokkades door te werken, liefde toe te laten, moed te verzamelen om een stap te zetten, enzovoort.

Wanneer jij je er voor openstelt en je het leven toestemming geeft om zich door je heen te manifesteren zal je zien dat je precies de juiste mensen aantrekt om je te helpen in je leven. Je trekt niet alleen de mensen aan die je nodig hebt, maar zelfs de mensen die echt volledig bij je passen. Soms doordat je merkt dat jullie op een zelfde manier naar de wereld kijken, soms ook doordat je tegenstand krijgt.

Zielsconnecties

En naast al die mooie mensen om je heen, heb je nog die diepe zielsconnecties. Met één of met een paar mensen in je leven voel je je vanaf het eerste moment diep verbonden. Verbonden op zielsniveau. Er is een plotselinge herkenning, een fascinatie die je ineens voelt. Er bestaat geen lege, loze ruimte meer tussen jou en de ander. Jullie zijn verbonden. De ontmoeting tussen jullie vindt niet alleen plaats in je dagbewustzijn, ook in jullie energie voel je de klik. Jullie zielen hebben elkaar weer gevonden.

Herken je dat? Zo’n ontmoeting die anders verloopt dan andere ontmoetingen. De klik die je direct voelt. Het gevoel van vreugde bij elkaar. Het gevoel van vertrouwdheid dat je eigenlijk niet kunt plaatsen. Een gevoel van liefde voor iemand die je eigenlijk helemaal nog niet goed kent, maar waarvan je weet dat het klopt? Dat het waar is? Hou deze mensen dicht bij je hart. Ze zijn van onschatbare waarde voor jou, precies op het moment dat je elkaar ontmoet.

Wat is het geschenk dat jouw zielsconnectie je brengt?

Soms brengen deze connecties je niets dan liefde en warmte. Een heerlijke support voor wie je bent en wat je doet. Een ruimhartige aanmoediging om jouw mooie stappen te zetten. Een steun in je rug wanneer je spannende dingen moet doen. De belofte van veiligheid bij elkaar. Heerlijk, zo’n warm bad van herkenning en liefde. Maar meestal brengen deze connecties je meer dan dat. Je zal alle zijden van de liefde moeten accepteren. Liefde is niet alleen warm en zacht, soms is ze meedogenloos licht en helder.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wanneer je de mensen met wie jij een zielsconnectie hebt, toestemming geeft om je te helpen in je ontwikkeling, zul je altijd dingen tegenkomen die spannend en misschien ook pijnlijk zijn. Je zal moeten stretchen om ergens te kunnen komen waar je nog niet eerder was. En dat brengt risico met zich mee. Het risico dat je ergens pijn zal oplopen, of afwijzing, of dat je iets of iemand moet achterlaten. En er is geen avontuur zonder risico.

Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat de ander nooit oorzaak is van jouw vreugde, jouw veiligheid, jouw liefde, maar ook niet van jouw pijn of verdriet. Diegene maakt je niet blij, of verdrietig. Hij of zij zet de deur open naar je eigen vreugde of verdriet, of welk ander gevoel dan ook. Hij of zij is de katalysator van jouw innerlijke belevingswereld. Er wordt iets bij jou in gang gezet, waar jij vervolgens verder mee kan werken. Dit is een heel belangrijk onderscheid, want het maakt het verschil tussen dat iets jou overkomt, of dat je iets aangeboden krijgt waar jij van kan groeien.

Welk geschenk heb jij te geven?

De andere kant van het verhaal is dat jij ook een proces bij de ander in gang zet. Die ander krijgt net zo goed de gelegenheid om te groeien en innerlijk schoon te maken als dat jij dat krijgt. Soms betekent dat ook dat jij, ondanks je liefde, de deur naar de pijn van die ander wagenwijd openzet. Dat ervaren we vaak als het kwetsen van, alsof wij die pijn veroorzaken. En dat voelt als een groter taboe dan wanneer je aan de zogenaamde ‘ontvangende’ kant zit.

Pijn en verdriet voelen is echt niet makkelijk. Het is ontzettend beangstigend om aan te kijken wat je het meest verdriet doet. Of aan te kijken wat de meest intense angst triggert. Het aankijken, er bij blijven, het doorwerken, schoonmaken, is een van de meest moeilijke taken in je leven. Tegelijk is het een prachtig proces. En wanneer jij het cadeau echt kan ontvangen, kan je de ander dankbaar zijn voor iedere seconde van het proces.

Pijn veroorzaken is een heel ander verhaal. We kunnen de schoonheid van het schoonmaakproces bij onszelf misschien nog wel zien. Dat heeft ergens nog iets nobels, iets heroïsch. Je bent immers de held van je eigen verhaal. Maar wat als je weet dat het gaan staan voor waar jij naar verlangt, voor wat jij echt belangrijk vindt in je leven, degene van wie jij heel veel houdt nu eens tot het diepst van zijn of haar ziel raakt?

Durf jij jullie geschenken optimaal te gebruiken?

Durf jij echt te gaan staan voor jouw grootste zelf? En durf jij helemaal te gaan staan voor waar jij naar verlangt? Durf jij te gaan staan voor waar jij echt in gelooft? Of misschien wel voor waar jij niet meer in gelooft? Niet alleen als het betekent dat jij afgewezen kan worden, maar ook als je jouw geliefde (wie dat dan ook is) daarmee een diep gevoel van afwijzing bezorgt? Als je de deur naar de pijn van de ander wagenwijd open zet?

De oorzaak van andermans pijn te zijn heeft zijn eigen uitdagingen. Er rust een taboe op. Je eigen verlangens uitleven is één ding, maar we mogen er vervolgens niemand anders mee lastig vallen. We mogen ons grootste leven leiden, maar daar moet natuurlijk niemand last van hebben. Dan is het plotseling ontzettend egoïstisch om echt voor jezelf te gaan en jezelf op nummer 1 te zetten. Want al die mensen die jou nodig hebben om gelukkig te zijn…

Het is wel heel goed om je bedenken dat het heel goed kan zijn dat jij, met het gaan staan voor jezelf, de katalysator bent in het innerlijke en spirituele groeiproces van de ander. Met jouw ‘afwijzing’ van de behoeftes en angsten van de ander, kan jij de ander triggeren om zijn of haar eigen schaduw aan te kijken. Om innerlijk schoon te maken en er zelf grootser, vrijer en gelukkiger uit te komen. Jij geeft een prachtige kans, een geweldig geschenk.

Op de korte termijn is het misschien moeilijk en zwaar, maar op de lange termijn kan iedereen beter uit dit soort prachtige, liefdevolle processen komen. Als jullie allebei het geschenk van jullie connectie ten volle benutten, kom je in een enorme stroomversnelling terecht in je innerlijke groei. In een paar weken of maanden komt energie in beweging die wellicht in je leven van nu nog nooit in beweging is geweest. Een soort ritje in een achtbaan: doodeng, opwindend, snel, je weet niet wat je overkomt en je kan halverwege niet uitstappen. Eenmaal ingestapt moet je het afmaken.

De Zielsconnecties in je leven: drie focuspunten om te weten of je vanuit je ego of vanuit je ziel leeft

Hoe weet je nou of je optimaal gebruik maakt van je connectie met de ander? Hoe weet je of jij in een oprecht, versneld groeiproces zit, of dat je over je heen laat lopen door een ander? En hoe weet je of je een ander stimuleert om zelf te gaan groeien, of dat je vanuit je ego de ander pijn doet? Er zijn drie focuspunten waar jij je op kan richten.

Focuspunt 1: Is het liefdevol?

Maak jij je keuzes in deze relatie gebaseerd op liefde, of op angst? Voelt het liefdevol naar jezelf en naar de ander? De meeste keuzes die we maken vanuit ons ego zijn gebaseerd op angst. “Als ik nu niet voor mezelf opkom, dan eindig ik uiteindelijk alleen.” “Als ik dit zeg, dan raak ik je kwijt.” “Als ik nu echt zeg waar ik naar verlang, dan word je boos en loop je weg.” “Als ik hierin meega, verklaart iedereen me voor gek.”

Wanneer je met een echte, oprechte zielsconnectie te maken hebt, gaat jullie liefde over een open hartsverbinding tussen jullie beide. Het gaat hier over onvoorwaardelijke liefde. De liefde die even graag vasthoudt als vrij laat. De liefde die los van alle egobelangen, altijd streeft naar de vrijheid om zo groots mogelijk te zijn. Zowel voor jezelf als voor de ander. Je geniet van de vrijheid van de ander, en je geniet van je eigen vrijheid.

Je weet diep van binnen dat het goed is tussen jullie. Juist vanuit dat ultieme vertrouwen kan je de ander zijn of haar eigen leven gunnen. Je kan altijd de liefde tussen jullie voelen, ook als het hartstikke lastig is in de situatie. Je voelt de basis van de hartsverbinding, of je nou bij elkaar bent of even niet.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen zogenaamde valse verbindingen tussen jullie kunnen zijn. Je hebt nou eenmaal je werk op het gebied van liefde en vertrouwen te doen. Dus er kunnen lagen van angst, verdriet, boosheid over die onvoorwaardelijke liefde heen zijn gekomen. Die moeten worden opgeruimd en daar helpen jullie elkaar juist bij. Daaronder voel je echter altijd die zielsverbinding. Mijn ziel en jouw ziel, die zijn verbonden in liefde.

De vraag of het liefdevol naar de ander is, is even belangrijk als de vraag of het liefdevol naar jezelf is. Sta jij, met wat je wel of niet doet en zegt, helemaal voor jezelf? Of hou je je in om de ander niet kwijt te raken, of om de ander geen pijn te doen? Durf jij echt aan jezelf en de ander toe te geven wat je het allerliefst zou willen? Waar jij oprecht naar verlangt? Durf je echt helder en transparant te zijn? Jezelf echt te laten zien? Al was het maar aan jezelf?

Focuspunt 2: Is het echt belangrijk?

Zeker als je voor je verlangens gaat staan en je niet weet hoe dat ontvangen zal worden, is het zaak jezelf af te vragen hoe belangrijk het voor je is. In je grootste zelf gaan staan heeft niets te maken met egoïstisch zijn of iedere impuls achterna lopen. Wanneer jij echt voor jezelf kiest, moet je bereid zijn de prijs te betalen. Wat die ook mag zijn. De prijs bepaalt zich pas wanneer jij je uit hebt gesproken, dus weet je van tevoren nooit hoe de ander zal reageren.

Over de consequenties piekeren en proberen om ze naar je hand te zetten heeft dus bijzonder weinig zin. De realiteit is dat er zo verschrikkelijk veel consequenties mogelijk zijn dat je onmogelijk met enige zekerheid kan vaststellen welke er aan jouw actie vast zal zitten. Je kan alleen bedenken wat je echt diep in je ziel zou willen, en waar je echt in het diepst van je ego bang voor bent. En dan kiezen of je deze consequenties aanvaardt.

Er zijn geen garanties, behalve dat je in deze processen precies krijgt wat je het beste kan gebruiken. Dat zijn de ene keer ontwikkelingen dwars door je pijn heen, de andere keer ontwikkelingen in warme liefde en wonderen. Daarom heeft het geen enkele zin om te proberen de controle te houden door te voorspellen wat de consequenties van jouw keuzes zijn. Het enige wat ertoe doet, is dat hetgeen jij doet, waar jij voor gaat staan, voelt als ‘eigen’.

Wanneer je geen echte houvast kan halen uit je gedachten over de gevolgen van je keuzes, is de enige houvast die zinnig is, wat jij diep van binnen weet dat het beste voelt voor jou. Luisteren naar jezelf dus. Voelen wat echt belangrijk voelt, wat echt bij je past, waar je echt blij van wordt. Hoe eng en spannend het misschien ook is. Hoeveel bezwaren je hoofd er ook direct overheen stapelt. Leer die eerste reactie herkennen. Die reactie die zegt: JA! En luister daar vervolgens naar. Vol vertrouwen dat jij weet wat het beste voor jou is.

Focuspunt 3: Helpt het jou op jouw zielspad?

Ieder mens loopt zijn of haar eigen unieke zielspad. Je hebt altijd die ultieme bestemming. Jouw missie, jouw calling. Jouw zielspad is de meest rechtstreekse weg naar je uiteindelijke doel. Misschien dat jij het idee hebt dat het een kronkelpad is dat je via allerlei omwegen laat gaan, maar iedere omweg die je voelt, brengt je precies datgene wat je nodig hebt om je volgende stap te zetten.

Niet iedereen kan zijn of haar calling benoemen. Niet iedereen is zich helemaal bewust van waar dat zielspad heen leidt. Dat is ook niet noodzakelijk. Je leeft het altijd. Bewust of onbewust. Wanneer je bewust met je zielspad en je calling bezig bent, kan je wel veel meer ruimte geven aan wat je hier op aarde te doen hebt.

Het is helemaal niet zo moeilijk om het verschil te leren herkennen tussen wat bij jouw zielspad hoort en wat een omweg is die je niet perse hoeft te maken. Allereerst bestaat er geen goede of foute keuze. Alle keuzes leiden naar hetzelfde doel. De één gaat alleen wat sneller dan de ander. En daarnaast heeft het leven een prachtig signaleringssysteem uitgevonden, namelijk: jouw onderbuikgevoel.

Jij weet wanneer iets goed voelt. Los van of het eng is, of je weerstand voelt, of een bepaalde keuze je verdriet doet, je weet wanneer het goed is. Iedereen heeft wel eens zo’n keuzemoment meegemaakt. Je vindt het doodeng om bijvoorbeeld een relatie te beëindigen. Je bent misschien bang om de ander het gevoel te geven dat je hem afwijst. En toch weet je dat het de enige optie is. Je moet dit doen. Er is geen andere manier om trouw te blijven aan jezelf.

En dat is het belangrijkste: trouw zijn en blijven aan jezelf. Of dat nou betekent dat je blijft houden van je zielsconnectie ook al doet hij of zij je vreselijk pijn, of om helemaal bij jezelf te blijven door weg te gaan. Of door jullie connectie vast te houden, ook al vindt je omgeving dat dit echt niet kan, om wat voor reden dan ook. Dwars door alle oordelen van jezelf, van de ander, of van je omgeving trouw blijven aan wat jouw ziel je zegt.

Volg je ziel

Luister naar je hart, luister naar je intuïtie, luister naar je ziel. Dan helpt het je altijd op jouw zielspad. Dan weet je met je innerlijk weten of de keuzes die je maakt vanuit je ego of je ziel zijn. Erken of de keuze echt goed voelt. Wees eerlijk naar jezelf. Of het echt goed voelt, heeft niet alleen te maken met wat je het beste uit zou komen. Soms is het juist het tegenovergestelde. En als je echt zorgvuldig luistert, dan weet je dat.

Mocht je moeite hebben met het herkennen en verstaan van je ziel, ga dan op zoek naar iemand die je in contact kan brengen. Voelt het belangrijk, ga dan op zoek naar de bewustwording van je calling, van jouw zielspad. Maar kijk vooral heel goed naar wat jouw zielsconnectie je teruggeeft. Voel welke deuren jouw zielsconnectie bij je openzet en welke deuren jij bij hem of haar openzet. Kijk, blijf kijken en kijk met je hart.

Probeer niet allerlei verklaringen te zoeken voor wat je voelt bij deze persoon. Probeer jullie connectie niet al teveel in te kaderen door te willen weten wat voor soort zielsconnectie je hebt. Dat is in een heleboel gevallen helemaal niet zinvol. Kijk met je hart naar wat het je brengt. Kijk met je hart naar het geschenk en besluit dan of je het helemaal wil uitpakken. Leer wat je te leren hebt, zowel aan jou als aan de ander.

En verwacht wonderen. Verwacht wonderen wanneer je dit geschenk in je handen krijgt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

  1. Een duidelijk verhaal, Manon! Voor velen een bekend verhaal, maar ongetwijfeld zullen veel lezers hiermee voor het eerst een mooi stuk “gereedschap/hulpmiddel” (en niet een toel/”tool”) aangereikt krijgen.
    Waarom uitgeweken naar een vreemde taal? Wij Nederlanders hebben voor “calling” (3 x) toch zélf wel een woord?

  2. Heel mooi & herkenbaar wat je schrijft over zielsconnecties. Ik heb het geluk dat ik een aantal van deze mensen al heb mogen ontmoeten in mijn leven. Hoe verwarrend het ook voelt in vlagen, toch weet/voel ik diep van binnen dat het vooral heel bijzonder is en dat we elkaar veel te leren hebben.
    Dank je wel, voor je mooie woorden op precies het goede moment. Het geeft me de bevestiging en steun die ik net even nodig had.

  3. Mooi stuk. Maar als je langere tijd alleen bent is het soms wel lastig om alles zelf uit te vogelen. Je hebt geen klankbord, tenminste niet direct.

    • Ja dat klopt Rob. Jezelf bij wijze van spreken aan je haren omhoog uit de chaos trekken terwijl je er middenin zit om vervolgens objectief naar die chaos te kunnen kijken is heel erg moeilijk. Daarom is het mijns inziens ook heel belangrijk om hulp te zoeken waar je die nodig hebt. Al is het alleen maar dat klankbord…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in