DELEN
blessed are

Dana MrKich De koffie engeldoor Dana Mrkich, vertaling: Fran Tielemans

 De vorige dag kreeg ik een fijne reactie van een cliënt die prachtig potentieel bezit om anderen te helpen met haar talenten in schrijven en coachen, maar die door enkele dingen tegengehouden werd, waaronder een gebrek aan zelfvertrouwen, en een hoge integriteit, vanuit het gevoel dat ze geen originele ideeën bezit – ‘Wat zou ik nog moeten schrijven dat al niet ooit eens geschreven is?’

Er zijn er waarschijnlijk velen onder jullie, die hetzelfde voelen, en dus wil ik graag mijn antwoord delen: ‘ De wereld heeft er meer nodig zoals jij, mensen met een hoge integriteit die anderen helpen. Het is inderdaad allemaal ooit al eens gezegd, maar het is nog niet allemaal gehoord door diegenen die op zoek zijn. Mensen reageren verschillend op verschillende healers/auteurs/leraren/coaches, dus bestaan er voor elke persoon die in zichzelf de roep voelt om te helpen of te inspireren mensen die erop wachten om geholpen, geïnspireerd, aangemoedigd en gesteund te worden. blessed areDit gaat niet over het aanmoedigen om je afhankelijk te maken van al diegenen die werken in de ‘business’ van persoonlijke groei. We leven in tijden van het bekrachtigen van onszelf, en idealiter moeten we zelf eerst aangemoedigd worden om als eerste toevlucht binnenin onszelf te gaan kijken voor ‘hulp’. Maar dit betekent niet dat we allemaal onze koorden moeten binnenhalen en iedereen het zelf laten oplossen zoals in een episode van Survivor. In het midden van twee extremen van mede-afhankelijkheid en geïsoleerde onafhankelijk ligt een gezonde inter-afhankelijkheid, waar we allemaal mekaar op verschillende manieren kunnen ondersteunen.

Er zijn veel manieren om anderen te ondersteunen wanneer je die roep voelt, en het veld van ‘persoonlijke groei’ is maar één van de zovele paden die een mens kan nemen wanneer ze kiezen wat ze gaan doen. Het belangrijkste wat ik in deze tijden zie, is dat mensen willen dat hun werk zinvoller en persoonlijk vervullend is, en dat ze een positieve bijdrage willen leveren aan de gemeenschap en wereld. Mensen willen zich ook vrij voelen om hun creativiteit en andere aangeboren interesses en talenten naar buiten te brengen, als deel van hun dagelijks leven, niet slechts als hobby.

oceaan golf 250x155 Leven op de golven van een nieuwe oceaanDit gaat leiden tot uitbreiding van het prachtige aanbod van biologische lokale voeding, zelfvoorzienend leven en producten die gezonder zijn en beter voor het milieu. De zone van bewustzijn zal zich niet meer gaan beperken tot die meditatie die je deze morgen deed, of de workshop die je dit weekend gaat doen.

Bewustzijn is de motor onder elk aspect van je leven en van de maatschappij, op dit moment, en zelfs al kunnen we nog veel onbewust gedrag en daden zien, toch zien we een heel snelle toename in het tegenovergestelde: bewustzijn in actie. Dus waar je je ook toe geroepen voelt, doe het, of overweeg tenminste het te doen. Je was er vroeger misschien niet klaar voor, de wereld was er misschien niet klaar voor, maar nu is het klaar en jij ook.

Dana Mrkich

www.danamrkich.com

vert. Fran Tielemans

11 REACTIES

 1. Wow! Dat ik dit stuk weer “zomaar” lees. Dank je wel. Het verwoord exact mijn gevoel, mijn vragen die ik heb sinds ik ben gaan schrijven en wil gaan coachen. Dit doet mijn ziel fijn reageren. Ik ga door.
  Dank je wel!

 2. Goed artikel Dana, heel herkenbaar inderdaad. @ Hannie Ik heb ook borstkanker gehad en ik ben tevens trainer en counselor. Ik heb net de training Blij met je Lijf gegeven in Mantinge (Drenthe) en heb zelf ook meegedaan met de oefeningen en opdrachten, omdat het een heel proces is jezelf en je lichaam weer te accepteren en er vertrouwen in te krijgen, letterlijk en figuurlijk weer goed in je vel te komen zitten.

 3. Ik wil graag helpen, wil graag goede dingen doen.
  Ik probeer ook iets te doen, maar…
  die twijfel.
  Wat ik meemaak tijdens uittreden en het opzoeken van plaatsen waar dolende zielen in nood zijn.
  Is dit wel echt?
  Geeft mijn ego mij, een gewoon mensje, die zo graag wil helpen niet met deze fantasieën bevrediging?

  • @Petra, Hi Petra, jouw intentie om goede dingen te doen zet al het goede al in beweging. Hoe, maakt niet uit. Wat voor jou echt is, is echt. Is de perceptie van de buitenwereld daarin belangrijk? Ook al zouden jouw belevingen door je ego worden gestuurd, dan zijn het nog jouw belevingen waarin je voelt dat je goede dingen doet, dolende zielen helpen. Misschien is het een manier om die kracht gewaar te worden en om dit uiteindelijk meer in het tastbare te gaan brengen.

   Gr Cora

 4. Mooi artikel 🙂

  Mensen laat jezelf zien in dat waar je goed in bent of in dat wat jou trekt, bezighoud, het kan alleen maar inspiratie bevatten omdat dat waar je goed in bent of wat jou erg sterk bezighoud of aantrekt, gezegend is van boven.

  Liefs Anne

 5. Heb net borstkanker overwonnen….heb geen moment gedacht: waarom ik! Ben er goed door heen gekomen en nu bijna 2 jaar verder!

  Maar…..het lukt me nog steeds niet om echt goed voor meZelf te zorgen….ik rook nog steeds!
  wat is het wat mij tegen houdt om echt goed voor me zelf te zorgen?
  Ik weet dat ik het kan, maar toch lukt het me niet! wat moet ik nog eerst opruimen om echt voor me zelf te kiezen???

  • @Hannie, hoi Hannie, goed om te lezen dat je heel positief staat tov. borstkanker, je hebt je lichaam hier dus niet om afgekeurd. Hetzelfde geldt voor het roken en goed voor jezelf zorgen, keur jezelf niet af, wees liefdevol naar jezelf toe en ga voelen waarom je de drang hebt om te roken, wat heb je echt nodig!! je doet vaak dingen heel onbewust, terwijl als je bewust je gedrag gaat bekijken op een liefdevolle, respectvolle manier, kom je erachter waarom je dit doet. Succes en wees lief voor jezelf, je bent goed zoals je bent 🙂

  • @Hannie, Hoi Hannie, heel herkenbaar artikel, ook jouw reactie.
   Waar wordt de grens gelegd om te gaan Doen? Hoe hoog wordt de lat gelegd? En als de ene weerstand is overwonnen, welke weerstand zien we dan ontspruiten?

   Er kunnen allerlei redenen zijn die ons weerhouden om objectief naar onszelf en onze situatie te kijken; om met liefde naar onszelf te kijken. Er zullen altijd omstandigheden zijn die voor afleiding zorgen, zoals de ervaring van bv angstgevoelens, schuldgevoel, oude patronen die nog niet zijn opgeruimd, verminderde fysieke kracht, noem maar op …..

   Deze kunnen ons het idee geven dat we nog niet perfect genoeg zijn; dat de situatie nog niet perfect is om onszelf te kunnen zijn en om te gaan doen wat we willen doen.

   Maar wat is perfect? Wat de één als perfect beschouwd, wordt door de ander als imperfect gezien. Perfectie nastreven is goed, het betekent dat we elke keer een stapje verder willen gaan in de juiste richting. Het is ook een weten dat we het einddoel, het beeld van perfectie, niet in één keer kunnen behalen.
   Streven naar perfectie kan soms ook bij het streven blijven, omdat de kleinere – subdoelen niet worden gezien of aangepakt. Men richt zich op de uitkomst ipv op het proces.

   Het kan dan helpen om met kleine stapjes te beginnen, door per dag te bekijken wat je voor die dag wenst te veranderen. En als het niet lukt, dan heb je het iig geprobeerd. Het is de intentie die wortel schiet. De intentie zal groeien en zich blijven herhalen als wens. Hoe zie jij bv voor jezelf wat je bedoeld met echt goed zorgen voor jezelf? Hoe haalbaar is dit voor nu? Waar herken je voor nu de perfectie in? Of komt het beeld van perfectie voort uit de verwachtingen en overtuigingen die door de buitenwereld worden/zijn opgelegd?

   Als in één keer alles wordt omgegooid, gaan de hersenen (die geconditioneerd zijn met bepaalde gewoontes) tegenwerken. Hersenen werken het liefst volgens programmering – bekende reactiepatronen, dus volgens de automatische piloot, omdat het minder inspanning kost.

   Verandering is mogelijk door beetje bij beetje nieuwe aspecten toe te voegen. Iedereen doet doet dit in het eigen tempo. Als je net leert lopen, ben je nog niet in staat om de marathon te lopen. En de één zal wel ooit de marathon gaan lopen, de ander niet. Iedereen heeft zijn eigen levensdoel, vermogens en talenten. Wat het ook mag zijn, er is oefening voor nodig en hoe meer oefening, hoe beter nieuwe reactiepatronen geankerd zullen worden.

   Give yourself a break…, neem een time-out, ont-span. Gun dit jezelf, na alles wat jij hebt meegemaakt.
   Niets moet, alles mag!

   Gr Cora

  • @Hannie, als je wilt kunnen we een keer afspreken of bellen en ervaar wat bemoediging voor jezelf en anderen kan betekenen, groeten van Klaasje van der Ley

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in