Werken met bewustzijn en internet

Er is verbinding nodig, in de hele wereld, tussen alles en iedereen. En in een situatie waarin je afstand moet bewaren, is energie (via internet) misschien wel het enige medium waarmee we nog diep contact met anderen kunnen ervaren. Energie gaat immers voorbij aan tijd en ruimte. Hieronder een aantal tips voor coaches, trainers en therapeuten om online te werken met energie en bewustzijn.

In sessies met cliënten gebruik ik een combinatie van reading, energetisch werk en coaching, maar er is geen strak onderscheid, ik switch ertussen. Op dit moment zie ik al mijn klanten online. Hoe jij online kunt werken met energie en bewustzijn zal je zelf moeten uitvinden. Dat is precies waar dit tijdperk over gaat: doe het en je ontdekt het. Hieronder een paar tips om op te starten.

Creëer een energetische ruimte

Energie is niet gebonden aan tijd en ruimte. Voor ‘tijd’ betekent dat dat energie van vroeger op dit moment omhoog kan komen en dat hetgeen nu, in de sessie gebeurt, de toekomst zal beïnvloeden. In de energie vallen verleden, heden en toekomst samen. Voor ‘ruimte’ betekent het dat bewustzijn ‘hier’ verbonden is met bewustzijn ‘daar’. Of beter: die is een. Het maakt daarom niet uit of de sessie in je praktijk plaatsvindt of virtueel. Wel heb je er overgave voor nodig, een houding van niet-weten en diepe afstemming op jezelf en de ander.

Een energetische ruimte bestaat uit de energievelden van jou en je cliënt en daarbij doet het hele frequentieveld tussen hemel en aarde mee. Die ruimte kan je al voorbereiden voor je consult begint, met bijvoorbeeld een invocatie waarin je je gidsen en begeleiders en de voorouders aanroept, of iets anders. Wees creatief en doe wat comfortabel voelt voor jou. Zo ontstaat een warme ‘holding space’ die het gezamenlijke bewustzijn van jou en je cliënt vele malen vergroot, waardoor jij niet heel hard hoeft te werken en alles hoeft te snappen. Energie vindt zelf zijn weg, op een grootsere manier dan je hoofd kan bedenken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Neem vervolgens de tijd om het energiekanaal tussen jou en je cliënt tot stand te brengen en stabiel te maken. Dat kun je van tevoren doen, maar ook als de sessie aanvangt. Laat jouw energieveld dat van de cliënt raken. Werken met energie is een kwestie van intentie. Voel en weet dat het zo is. ‘Gewoon’, omdat je het je voorneemt.

werken met bewustzijn en internet

Connectie met jezelf

Het werkgebied tussen begeleider en cliënt noem ik de tussenruimte. Daar doorheen beweegt het proces. Het zijn alle gevoelens, fysieke sensaties, ingevingen, inzichten, heling, shifts, etc. die plaatsvinden dankzij de gezamenlijke verbinding. Je lijf is daarbij een belangrijk kompas. Alles wat je voelt, is informatie die je kunt gebruiken. De ruimte kan ontstaan omdat jij, als begeleider, hem in al die tijd hiervoor hebt gecultiveerd met je innerlijke werk. Maar hij hangt óók samen met deze specifieke cliënt. Zo zal ik met sommige mensen op de emotionele laag belanden en met anderen in geometrische patronen die ik zelf niet begrijp.

Probeer erop te vertrouwen dat je in de periode hiervoor werk hebt gedaan – informatie verzameld, energie gedownload – en dat er daardoor een grotere intelligentie door je heen kan bewegen. Gebruik deze tijd om een steeds diepere intimiteit aan te gaan met je lijf en de omstandigheden. Je hart zal groeien, net als je wortels en je stevigheid. En dan, wanneer je je persoonlijkheid (met al je gevoelens, alles wat je dacht te snappen en je persoonlijke omstandigheden) kan parkeren (in ieder geval voor de duur van de sessie), zal je ziel het voortouw nemen. Gebruik je lijf steeds weer als je anker. En zorg er dus ook goed voor. Sport, mediteer, zit in de zon, zelfs als het binnen moet.

Omdat we nu allemaal door een diep proces gaan en alles anders is dan voorheen, inclusief je werkwijze, zal er onzekerheid opkomen. Misschien moet je zoeken waar je voorheen gewoon ‘stond’. Je rol verandert. Je expertise is niet meer toereikend. Opeens moet je online werken met energie. Wees flexibel. Maak zo snel mogelijk vrienden met het nieuwe leven. Als dat oké voor je is, zal je ook niets voor anderen hoeven oplossen en kan het bewustzijn vrijer stromen.

Connectie met je cliënt

Dit zal voor veel mensen een tijd zijn van flinke opschudding en transformatie. We moeten in razendsnel tempo loslaten. Zelfs als je al gewend bent aan het transformatieproces, zal je rap moeten schakelen en bijstellen. Heel veel mensen hebben die flexibiliteit nog niet en zullen geconfronteerd worden met weerstand, angst, boosheid en verdriet.

Als begeleider kan je in de grootsheid van alles wat er nu gebeurt echt helemaal niks ‘doen’. Het zal bij je werk niet zozeer gaan om oplossingen aanreiken en ‘zenden’, maar om ruimte bieden en ‘ontvangen’. Ontvangen doe je door zelf ook steeds te voelen en in je eigen lijf aanwezig te zijn. Weet niks. Maar ga er zo snel mogelijk vanuit dat er geen verschil is tussen de sessies in je praktijk en werken met bewustzijn via internet. Focus je op de energie. Laat het proces door je heen bewegen.

Wat je je cliënten vooral kan bieden is je volledige aanwezigheid, je aandacht, je hart, je compassie, je ‘zijn’. Jij faciliteert met jouw bewustzijn ‘ruimte’, waarbinnen cliënten zichzelf kunnen ervaren en weer terug kunnen komen, uit de gedachten en stress, bij zichzelf. Daarbij zal het heel belangrijk zijn om mensen te gronden in hun lichaam. Je moet je cliënt er bovendien beter bij houden dan normaal.

Breng je cliënt daarom steeds weer terug naar de ervaring in het hier en nu, door te benoemen wat er gebeurt. Je kunt vragen stellen als: ‘Wat gebeurt er in je lijf?’ ‘Waar voel je dat?’ ‘Kan je erbij blijven?’ ‘Ik krijg kramp, jij ook? Check regelmatig: ‘Ik voel kou loskomen, jij ook?’ Of: ‘Het lijkt of je heel klein wordt. Herken je dat?’ Energie is subtiel, maar je kunt hem wel voelen, weten, horen en zien.

werken met bewustzijn en internet

Vaar op je intuïtieve kanalen

Je zal nog meer dan anders moeten varen op de energie. Omdat je in de virtual reality weinig fysieke signalen hebt die houvast geven. Dat is echter niet de enige reden. Normaal snap je als begeleider veel processen, omdat je ze zelf hebt ervaren en doorleefd, maar dit is zo anders en mentaal onbevattelijk, dat je net zo’n leek bent als iedereen. Coach en cliënt zitten in hetzelfde schuitje, allebei in transitie. Laat daarom je hoofd los. Adviezen werken niet, goede raad is zinloos, spirituele verklaringen zoals dat ‘alles een reden heeft’ zijn pijnlijk als iemands leven overhoop ligt. Help vooral om de energie van de ander in beweging te brengen, zodat hij weer kan gaan ademen te midden van alles wat er is. Als je echt durft uit te gaan van de energetische connectie, dan valt de noodzaak weg om een gesprek op inhoud te voeren en dat is in deze situatie prettig, zowel voor cliënt als begeleider.

Waarschijnlijk zijn je intuïtieve kanalen wel beter ontwikkeld dan die van je cliënt. Wellicht vertrouw je iets meer dan hij dat we ergens naartoe bewegen. Dat zijn twee pijlers waarvan je kan uitgaan. En verder is je houding er een van openheid. Je biedt ruimte aan je cliënt, zodat hij kan zien wie hij echt is.

Gebruik je verbeeldingskracht

Verbeeldingskracht is iets anders dan fantasie. Verbeeldingskracht is een intentionele projectie van een beeld mét gevoel in de multidimensionale werkelijkheid van het energieveld. Je kunt die kracht bijvoorbeeld gebruiken aan het begin van je consult, als je je voorstelt dat jouw energieveld dat van de cliënt raakt. Voel, zie, ervaar dat dat zo is. Je kan je cliënt ook helpen gronden, door zijn hele veld, via zijn voeten en benen, te vullen met de energie uit de aarde. Je geeft daar woorden aan, maar ziet het ook voor je. Of zet je verbeeldingskracht in aan het einde van de sessie en sluit af met een helende visualisatie of blessing. Laat energie door de longen van je cliënt stromen. Benoem wat je doet, zodat jullie het gezamenlijke bewustzijn aanwenden. Zie voor je wat er gebeurt, voel dat het zo is en geloof er heilig in. Dat maakt het waar. Je cliënt zal vaak dezelfde ervaring hebben als jij. Ook tijdens het werken met energie online.

Leestip

Verlangen naar verbinding – Brené Brown

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Fantastisch artikel!. Fijn dat jij er de woorden aan geeft , zo voel ik het ook. Eerste keer dat ik zoiets lees , dank je!

 2. Hermelijn,

  dank voor dit bijzonder sterke artikel

  die veel inhoudt..

  het is duidelijk en bruikbaar uitgelegd..

  enorme dank;
  Sabine Francet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in