De wetenschap achter het bewust controleren van je immuunsysteem

De wetenschap achter het bewust controleren van je immuunsysteem: de Mind-Body Connection.

De resultaten van een onderzoek dat gedaan werd met gebruikmaking van de Wim Hof methode, suggereren dat een mens kan leren om bewust om te gaan met zijn immuunsysteem en immuniteit.

Wim Hof is een Nederlandse wereldrecordhouder die over de hele wereld beroemd is om zijn vermogen om kou te weerstaan. Dankzij deze ongelofelijke onkwetsbaarheid voor kou, krijgt hij meestal de bijnaam : de Iceman.

Wetenschappers olv Matthijs Kox van het Medisch Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen bestudeerden zijn methode die enigszins lijkt op de Tibetaanse Tummo techniek (Yoga van het innerlijk vuur) en behelst een derde-oog meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou. Hij gebruikte dit om 12 vrijwilligers te trainen om infecties af te weren.

In het kader van de studie werden 24 vrijwilligers, waaronder de 12 mensen die getraind waren op de Wim Hof methode, plus 12 die deze training niet hadden gehad, onderworpen aan de infectietest, waarbij ze werden geïnjecteerd met een soort bacteriën die verkoudheidssymptomen veroorzaken.

Het resultaat was dat de vrijwilligers die de Hof-methode hadden geleerd minder en minder heftige symptomen van verkoudheid hadden dan diegenen die deze training niet hadden gehad. Tegelijkertijd produceerden deze getrainde vrijwilligers een lagere hoeveelheid eiwitten die het gevolg zijn van een infectie, en een hoger niveau aan interleukin-10, een eiwit dat ontstekingsremmend werkt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Tot nog toe werden zowel het autonome zenuwstelsel en het aangeboren immuunsysteem beschouwd als systemen die niet met de wil te beïnvloeden waren. De nieuwste studies laten zien dat door het toepassen van technieken die in een kortdurende training geleerd kunnen worden, het sympathisch zenuwstelsel en het immuunsysteem bewust beïnvloed kunnen worden”, aldus het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, waarin het onderzoek werd gepubliceerd.

Orthodoxe neurobiologen en immunologen waren sceptisch. Zij denken dat de studie naar interactie tussen zenuwstelsel en immuunsysteem een “schaduwgebied” is”. Deze studie laat op een mooie manier die connectie zien”, aldus Guiseppe Matarese, immunoloog aan de universiteit van Salerno in Italië, die verder niet bij dit onderzoek betrokken was.

Maar dit is niet de enige wetenschappelijke studie die laat zien dat de geest het immuunsysteem kan sturen. Zo kwamen Australische wetenschappers tot de conclusie dat het bewustzijn in staat is de heftigheid van een allergische reactie te beïnvloeden.
Als deel van een experiment kregen een aantal gezonde vrijwilligers histamine in hun arm ingespoten, een stof die een belangrijke rol speelt bij veel allergische reacties. Het experiment was zo opgezet dat ze dachten dat het middel werd geïnjecteerd in een rubberen pop, terwijl ze in werkelijkheid een injectie in hun eigen arm kregen.
Na het experiment werd de intensiteit van de allergische reactie op beide armen van de vrijwilligers bekeken en vergeleken met die van de deelnemers die niet de illusie van de rubberen pop hadden gehad. Als resultaat vonden de onderzoekers dat de vrijwilligers die dachten dat de injectie aan een pop gegeven was, een veel sterker effect vertoonden van histamine aan de arm die was vervangen door een nep-arm.

“Zo’n ontdekking is vooral van belang met het oog op het immuunsysteem omdat een primaire taak van het immuunsysteem is om eigen van niet-eigen te onderscheiden”, zegt professor Lorimer Moseley, die het onderzoek leidde. “Deze bevindingen versterken het bewijs dat de hersenen een bepaalde controle uitoefenen over bepaalde delen van het lichaam, overeenkomstig met hoe sterk we die lichaamsdelen bezitten”.

Beide studies laten zien dat het immuunsysteem op vele manieren beïnvloed kan worden door het bewustzijn, hetgeen kan betekenen dat onze gedachten, opvattingen en gemoedstoestand de fysieke staat van ons lichaam kunnen beïnvloeden. Als je dat beseft, kun je leren je denken te beheersen en aldus je immuunsysteem en gezondheid. Focus op het goede in het leven, visualiseer jezelf als gelukkig en gezond, mediteer dagelijks en al gauw zul je positieve veranderingen zien, niet alleen in je gezondheid, maar in je hele leven!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap