krachtveld om het lichaam
via pexels.com

Het menselijk lichaam is fascinerend. Hoewel we al een lange weg hebben afgelegd met betrekking tot het begrijpen van de werking van onze eigen biologie, er is nog veel te ontdekken dat nog begrepen moet worden. Ook al hebben we daarin veel vooruitgang geboekt en zijn we ver gevorderd, het is slechts het topje van de ijsberg.

Hoe voelen we de wereld om ons heen? Zijn er dingen die niet waarneembaar zijn en voor het menselijk oog verborgen blijven? Die zijn er zeker. Waarom bukken we als we onder een laag plafond doorlopen? Waarom ontwijken we als er dingen naar ons worden gegooid? Hebben we meer zintuigen dan ons is geleerd? En spelen deze zintuigen daarin een rol?

Wetenschappers aan het Karolinska-instituut te Stockholm – Zweden, hebben tijdens nieuw onderzoek gebruik gemaakt van een zeer bekend experiment, de zogenaamde ‘rubberen hand-illusie’ om aan te tonen dat mensen een ‘krachtveld’ kunnen voelen tussen het kwastje en een rubberen hand.

Bij het rubberen hand-experiment krijgen mensen het gevoel dat de rubberen hand die voor hen op tafel is gelegd hun eigen hand is. Dit is een prachtig voorbeeld van verschuiving in perceptie, met als gevolg een gevoel dat je echte hand je eigen hand niet is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Of zoals een artikel in The Guardian uitlegt: “De illusie ontstaat op het moment dat de echte hand en de nep-hand twee minuten lang tegelijkertijd en in hetzelfde tempo met een kwastje worden gestreeld. De combinatie van visuele informatie en het voelen van aanraking laat de hersenen ten onrechte de conclusie trekken dat de rubberen hand deel uitmaakt van het lichaam van de persoon. Op de vraag wat de vrijwilligers voelden zeiden ze dat het leek alsof hun eigen hand was verdwenen en de nep-hand hun eigen hand was geworden.” 

De deelnemers krijgen tijdens het experiment een rubberen hand te zien terwijl hun eigen hand achter een scherm is verborgen. Het is verbazingwekkend hoe de hersenen van de persoon beginnen te geloven dat die nep-hand de eigen hand is, waardoor je gaat nadenken over wat ons brein als illusie en wat als echt beschouwt. Mocht je hier interesse in hebben, google dan eens op “Holografisch Universum

Een demonstratie van het experiment.

In dit specifieke geval werd het rubberen hand-experiment gewijzigd. De wetenschappers gebruikten dezelfde test, maar in plaats van de nep-hand aan te raken met het kwastje, streken ze in de lucht bóven de nep-hand.

Aan het onderzoek deden 101 volwassene mee en in plaats van te geloven dat de nep-hand hun eigen hand is, begonnen ze zich bewust te worden van hoe een ‘krachtveld’ aanvoelt tussen een rubberen hand en het kwastje.

Het lijkt misschien een heel nieuw fenomeen, maar zoals The Huffington Post opmerkt:

“Het eerste neurowetenschappelijke bewijs voor dit fenomeen werd eind 90-er jaren geleverd tijdens het bestuderen van dieren. Michael Graziano van de Universiteit van Princeton registreerde de elektrische activiteit van neuronen in de pariëtale en frontale kwabben van de hersenen van apen. Er werd ontdekt dat sommige neuronen niet alleen vonken als ze worden aangeraakt door een object, maar ook wanneer het in de buurt komt. “

Zeer opmerkelijk toch? Dit betekent dat we het vermogen hebben om de wereld om ons heen te voelen zonder dat we gebruik maken van de ons welbekende ‘zes zintuigen’. We beschikken duidelijk over meer mogelijkheden waarvan we ons niet bewust zijn en dit is er eentje van. Uit dit onderzoek werd vastgesteld dat deze sensatie op minstens 38 centimeter boven de rubberen hand voelbaar blijft.

Arvid Guterstam van het Karolinska-instituut en medeauteur van het verslag van de studie, vertelde de New Scientist:

“We kunnen uit deze surrealistische sensatie concluderen dat zich ‘iets’ in de ruimte bevindt tussen het kwastje en de rubberen hand.”

Dit wordt ‘peripersonele ruimte’ genoemd, die je gebruikt om jezelf veilig door de fysieke wereld te loodsen.

Maar wacht! Er is nog meer…

Vergelijkbare onderzoeken ter aanvulling van wat al bekend was zorgden voor nog meer verwarring bij het oplossen van de puzzel. In de neurowetenschap bestaat er een term die luidt: Predictive Anticipatory Activity (PAA). De afgelopen 36 jaar zijn meer dan 40 experimenten waarbij PAA bij mensen is onderzocht gepubliceerd¹

Eén onderzoek toonde aan dat het lichaam 10 seconden van te voren kan aanvoelen dat er iets gaat gebeuren. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Human Neuroscience, getiteld “Voorspelling van het onvoorspelbare: kritische analyse en praktische implicaties van voorspelbare anticiperende activiteit”. Daarin wordt een aantal experimenten van dit fenomeen, uitgevoerd door verschillende laboratoria, beschreven.

Klik hier voor meer (engelstalige) informatie over dit onderwerp.

En kijk ook eens naar de onderzoeken van het Ministerie van Defensie naar Andere Menselijke Zintuigen, van Zien op Afstand tot Psychokinese en meer interessante onderwerpen. Je kunt daardoor ook meer leren over het Stargate Programma.

De wonderbaarlijke, briljante wetenschappers die zijn verbonden aan het Institute of Heartmath hebben verbazingwekkend onderzoek verricht dat een groot licht werpt op de wetenschap van het hart, evenals op de elektromagnetische velden waarmee elke levensvorm wordt omgeven, hoe deze velden communiceren met de velden van anderen en hoe die kunnen veranderen afhankelijk van de emoties die we voelen. Deze zijn ook intens verbonden met onze biologie.

¹waaronder:
Hartwell, 1978Radin et al., 19952011Bierman and Radin, 1997Radin, 19972004Don et al., 1998Bierman, 2000Bierman and Scholte, 2002McDonough et al., 2002Spottiswoode and May, 2003McCraty et al., 2004a,bSartori et al., 2004May et al., 2005Tressoldi et al., 200520092011Radin and Borges, 2009Bradley et al., 2011.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Citaat van een Duitse quantum onderzoeker in New Scientist over het menselijk lichaam;
  “je denkt dat je met spul (materie) te maken hebt maar in werkelijkheid besta je voor 99% uit energie”. Zegt genoeg lijkt me.

 2. Fijn inderdaad dat de natuurwetenschap met dergelijk onderzoek bezig is en resultaten boekt.

  Interessant dat een website als nieuwetijdskind het heeft over ‘dat de hersenen van een mens’ iets gaan geloven, alsof we alleen met onze hersenen denken. Ons bewustzijn is veel meer dan alleen onze hersenen en juist de kinderen van de nieuwe tijd hebben nodig dat we van een breder perspectief uit gaan.

 3. Mooi dat de wetenschap steeds meer dingen ´bewijst´ die wij hooggevoeligen al lang voelden/wisten.
  Zo voel ik altijd als ik ons (Nederlandse) dorp in rijd de neiging om in te krimpen, terwijl in het eerstvolgende (Belgische) dorp mijn hart letterlijk open gaat….Op een andere plek werd ik altijd misselijk. Onlangs hoorde ik dat er in de oorlog een vliegtuig neergestort is.
  Tja we pikken veel meer op dan we ons bewust zijn. Dat in ieder geval!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in