Wat is het mooiste dat jij te bieden hebt in iedere relatie? Het is jouw aanwezigheid. Je aandacht, je koestering, je confronteren, je vreugde, je boosheid. Kortom, jouw zijn, jouw aanwezigheid. En de ander bepaalt of jouw aanwezigheid ook daadwerkelijk iets is wat hij of zij wil ontvangen. Of juist niet wil ontvangen.

Of iemand jouw waarde wel of niet wil zien, is niet aan jou. Dat is geheel en al aan de ander. Heerlijk toch? Daar hoef je je helemaal niet mee bezig te houden. Jij hoeft:

  • Jouw waarde niet te laten zien
  • Niets uit te leggen
  • Niets te bewijzen

Dat heeft ook helemaal geen zin. De ander ziet de verrijking die jij voor hem of haar bent, of de ander ziet dat niet.  Stop met jouw tijd en aandacht geven aan mensen die daar niet om vragen. Die jouw tijd en aandacht niet willen. Die jouw aanwezigheid om wat voor reden dan ook niet wensen. Die jouw waarde in hun leven niet kunnen zien of voelen. Stop daarmee. Geef jouw kostbare aanwezigheid aan mensen die daar blij van worden. Die jou met een volle ‘ja’ wensen te ontvangen.

Handelen vanuit liefde

Je hoeft niet boos te worden op de ander, je hoeft geen deuren tussen jullie dicht te doen. Je mag gewoon je aandacht verleggen. In eerste instantie naar binnenin jezelf. Zoek jouw waarde bewust op. Die ligt daar ergens in de ruimte die jij bent. Roerloos, oneindig groot en mooi. Wees daar maar even aanwezig. Voel jezelf via jouw binnenkant en maak (weer) contact met de liefde die je bent. De onvoorwaardelijke liefde waar jij uit bestaat.

Dat is in een conflict met je geliefde nog niet altijd makkelijk. Het risico is groot dat je vanuit frustratie over waar jullie botsen te veel doet of juist heel passief wordt en te weinig stilstaat en laat merken wat iets met je doet. Wanneer je even een innerlijke stap achteruit zet en contact maakt met liefde, weet je wat je wel of niet moet doen in je relatie. Dan kun je weer keuzes maken die goed zijn voor jou. Niet omdat de ander het graag wil, maar puur vanuit of het jou helpt in de situatie. Vanuit het heel goed zorgen voor jezelf kun jij weer liefde in de energie tussen jullie brengen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wellicht verandert dat de dynamiek zodanig dat jullie elkaar weer kunnen zien. Dat jullie elkaars aanwezigheid weer echt op waarde kunnen schatten. En wellicht betekent het dat je in alle liefde voor jezelf de keuze maakt om weg te lopen. Om uit de relatie te stappen. Om elkaar de ruimte te gunnen om ieder jullie eigen weg te vervolgen, los van elkaar.

Fases in liefde

Iedere relatie kent verschillende fases. Fases van nabijheid en fases van afstand. Fases waarin je elkaar fysiek opzoekt en fases waarin je juist los van elkaar je avonturen beleeft. De verleiding is groot om je relatie te definiëren aan de hand van de fysieke nabijheid: De relatie is goed wanneer jullie steeds bij elkaar willen zijn, de relatie is niet goed wanneer jullie behoefte hebben aan je eigen gang gaan. Dat is echter niet wat ik bedoel met aanwezigheid.

Je kunt fysiek niet aanwezig zijn bij elkaar en toch de deur naar elkaar open hebben. Je kunt met je aandacht ergens anders zijn en toch in liefde met elkaar bewegen. Je kunt elkaar triggeren en confronteren met oud zeer en daarin toch de liefde en het vertrouwen naar elkaar voelen. Misschien vindt een van jullie het wel heel eng om even geen contact te hebben en wordt daarin geconfronteerd met verlatingsangst. Wanneer je die angst helemaal kunt toelaten en voelen, terwijl je tegelijkertijd vertrouwt op de ander en de liefde van de ander, kun je dit stuk helen.

Zorgen voor jezelf

Wanneer de ander iets doet wat je niet fijn vindt, mag je dat natuurlijk altijd aangeven. Je kunt open en eerlijk zeggen wat jou pijn doet. Je mag altijd voelen wat je voelt en dat ook vertellen aan en delen met de ander. En het kan natuurlijk zijn dat de ander heel graag rekening wil houden met jou. De ander is alleen niet verplicht om dat te doen. Er bestaat geen verplichting om tegemoet te komen aan jouw behoeftes.

Er bestaat ook geen verplichting om te blijven in een relatie waarin jij je niet gezien en gehoord voelt. Waarin jij je niet gewaardeerd, geliefd en gewenst voelt. Jullie mogen op ieder moment kiezen hoe jij in je relatie wilt staan. Wat je daarin wel of niet verlangt van elkaar en hoe je reageert op wat jullie inbrengen. Kies bewust en kies voor wat past bij jouw eigen natuur.

Klinkt makkelijk, is het soms ook, maar heel vaak ook niet. Vaak betekent er bewust voor kiezen eerst afstand te nemen, los te komen uit de chaos waar je middenin zit en dan pas te zien wat er nou daadwerkelijk nog past of niet in je relatie. En dat kan voelen als het engste wat er is. Omdat er nou eenmaal geen garanties zijn over wat er overblijft wanneer je eenmaal aan het loskoppelen gaat.

Jouw waarde hangt niet af van de ander

Als je heel goed kijkt, kun je dan zien dat jouw waarde in een relatie nooit afhangt van de bewegingen die de ander maakt? Of diegene je nou overlaadt met aandacht, complimentjes en bewondering, of juist met stilte, onverschilligheid of verwijten. Het verandert niets aan wie jij bent en ook niet aan wie jij bent in de relatie. Jouw waarde is nou eenmaal gewoon wat ze is: oneindig groot en mooi.

Jij kunt alleen de verantwoordelijk dragen voor wat jij inbrengt in de relatie. Jouw partner is dat ook. Je kunt vanuit speelsheid jouw energie inbrengen, of vanuit angst, of boosheid, of vanuit welk oud patroon dan ook maar. Je kunt je relatie bezien van moment tot moment, en reageren vanuit iedere impuls en emotie die bij je boven komt. Je kunt je relatie ook ecologisch bekijken; in het geheel van jouw leven. Komt dat wat je nu geeft en ontvangt overeen met jouw wens voor relaties in je leven?

Je bent nooit helemaal overgeleverd aan de bewegingen van de ander. Je bent nooit echt afhankelijk van wat de ander wel of niet wil. Ook niet wanneer het even heel intens en heftig voelt. Ook al lijkt het soms wel zo, omdat je heel graag je relatie wilt kunnen behouden. Je hebt altijd de mogelijkheid om je diep te verbinden met jezelf. Om vanuit daar helder en respectvol te kiezen voor wat jouw hart je ingeeft.

Bewaar voor later op Pinterest:

Wie bepaalt jouw waarde in een liefdesrelatie?

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in