Wie denk je wel niet dat je bent?

Wie denk je wel niet dat je bent?

Deze vraag kreeg ik in mijn mailbox naar aanleiding van het artikel ‘Wat komen we doen hier op aarde’ dat ik onlangs schreef.

Ik las de mail en knikte: deze meneer heeft helemaal gelijk. Ik kan mijn artikelen inderdaad niet empirisch onderbouwen. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek staaft mijn beweringen. Hij heeft helemaal gelijk dat hij mij daarop aanvalt, dacht ik terwijl een schuldgevoel mij bekroop.

door Irene Verweij-www.ziel-op-reis.nl

Innerlijk weten

Maar toch. In mij en wellicht ook in jou, is een innerlijk weten. En dat innerlijk weten reikt veel verder dan dat wat we empirisch kunnen onderbouwen. Als ik schrijf lijkt iets anders het van mij over te nemen. De woorden stromen uit mij en hebben een ongekende zelfverzekerdheid. Ken je dat?

Ons innerlijk weten komt niet vanuit ons hoofd. Dit weten komt vanuit een plek dieper in ons. Het zijn woorden van het hart, vanuit onze ziel.

Vooral als je stil wordt, kom je in contact met dit innerlijk weten. Als het je lukt om de volumeknop van het snaterende verstand wat zachter te draaien, kan er ruimte ontstaan voor dat innerlijk weten. Meditatie, met aandacht bewegen of zomaar wat wandelen zonder doel, zijn activiteiten die je hierbij kunnen helpen.

De meneer zal boos zijn, want ook in dit artikel ga ik dingen beweren die ik niet empirisch kan onderbouwen, maar die ik toch met stelligheid wéét.

Verkeerde identificatie

‘Wie denk je wel niet dat je bent?’ is overigens een hele goede vraag. Want heel vaak staan we er niet bij stil wie we zijn. Meestal identificeren we onszelf slechts met de rollen die we in ons leven vervullen: we zijn moeders, vaders, werknemers of gevers, dochters of zonen. In die rol dragen we vaak een masker, waarachter we onszelf verschuilen. We doen ons uiterste best om te voldoen aan het beeld, waarvan we denken dat anderen het van ons hebben. Bovendien vergelijken we onszelf ook nog eens voortdurend. We schalen de ander in en oordelen hoe wij het ervan afbrengen ten aanzien hem of haar. (☺ kun je me nog volgen? Kun je nagaan hoe ingewikkeld we het in ons leven maken!)

Vaak zijn dit onbewuste processen en voltrekken ze zich razendsnel in ons hoofd. Ga er maar eens op letten, je zult verbaasd zijn wat je zoal doet.

Innerlijk kritische stem

In het dagelijks leven fixeren we ons dus vooral op onze persoonlijkheid. We vinden onszelf vaak ‘niet goed genoeg’, niet ‘belangrijk genoeg’ of niet ‘waardevol genoeg’. Veel mensen hebben in hun jeugd alleen maar te horen gekregen wat ze niet goed deden. De boze stem van vader of moeder is geïnternaliseerd en leeft onbewust intern verder in de vorm van zelfkritiek.

Dagelijks werk ik met mensen in mijn praktijk die zwaar te lijden hebben onder deze innerlijke kritische stem. De innerlijke dialoog die ze de hele dag in zichzelf voeren, is negatief en veroordelend. Vaak zijn ze zich er niet van bewust en komen ze bij mij met de aanmeldingsklacht dat ze zo somber zijn en er allemaal geen zin meer in hebben. Vind je het gek? Niemand wordt vrolijk van zoveel onvriendelijkheid!

Bewustwording

Bewustwording dat je zo onaardig tegen jezelf praat, is daarin de eerste en vaak allermoeilijkste stap. Het herkennen van de scherpe oordelen die je de hele dag over jezelf velt, is voor velen lastig domweg omdat ze zo vertrouwd zijn met die stem en die woorden. Toch is er niets anders dan aandacht nodig om je innerlijk kritische stem pootje te lichten.

Stap twee gaat over het ombuigen van die kritische stem naar een liefdevollere stem. Soms is het makkelijker om te denken aan jezelf als klein kind. Wanneer je mededogen kan voelen met dat kleine meisje/jongetje en in kunt voelen hoe zwaar die het te verduren heeft gehad, is het soms makkelijker jezelf liefdevoller te benaderen.

Let vooral op het gedrag tegen jezelf als je iets ‘stoms’ doet; kun je zeggen, ‘dat geeft niet liefje’ of foeter je jezelf uit, zoals jouw ouders dat vroeger deden? Hierin ligt jouw keus; je kunt het vandaag echt anders doen. Wat een vrijheid!

Liefdevoller met jezelf omgaan

Een van de uitdagingen die we (bijna) allemaal in dit leven hebben, is liefdevoller met onszelf om te gaan. Net zoals je wellicht warm en liefdevol tegen je kind kunt praten, zou je dat ook tegen jezelf kunnen doen. Het innerlijke kind in jou heeft daar zoveel behoefte aan. Misschien werd je vroeger niet gezien; misschien hebben jouw ouders jou beschadigd. Laat je dat niet weerhouden om vandaag die liefde aan jezelf te geven, die je wellicht nooit ontvangen hebt. Het is nooit te laat. En ja, je kunt dit echt!

Maar hoe dan?

Soms komen mensen bij mij en zeggen, ‘Maar ik weet niet hoe ik mijzelf kan liefhebben’.
De hoe-vraag is een vraag die vooral door het hoofd gesteld wordt; vaak is het een trucje van het verstand om iets niet aan te gaan. Ik lach dan en vraag: ‘Weet je hoe je moet ademhalen? Hoe je je hart moet laten slaan?’

Liefde is de basis van wie we zijn; het is een bewustzijnstoestand die we allemaal in ons hebben. De enige keus die je (ieder moment weer!) hoeft te maken is, kies je voor angst of liefde? Dat klinkt heel makkelijk – ik weet het – en in de praktijk valt het soms vies tegen. Voor je het doorhebt, zit je weer vast in een boze interne dialoog. Geeft niet. Besef dat je weer in oud gedrag vervallen bent en troost jezelf: ‘Sorry, dat was niet zo aardig van mijzelf.’

Hoe vaker je bewust bent van de keuze tussen angst of liefde, hoe sneller je zult herstellen van de negatieve oordelen over jezelf en voor liefde kunt kiezen.

Bovendien, om de vraag maar weer eens op tafel te leggen; wie denk je eigenlijk wel niet wie je bent om zo te oordelen over jezelf?! Wie ben jij om dit oordeel over jouw prachtige lichaam, jouw prachtige ziel te vellen? Je bent hier op een aardse reis om je levenslessen te leren. Jij bent goddelijk licht, verhuld in een mensenlichaam en die wetenschap zou je mogen vervullen met ontzag.

Misschien is ons ego niet zo tevreden over onszelf, maar misschien doen we het op zielsniveau juist heel erg goed! Wanneer je oordeelt over jezelf, weet dan dat je dit doet vanuit het kleine menselijke perspectief dat we hebben. Vanuit de ziel gezien, ben je waarschijnlijk hard aan het werk aan je levensles. Zou dat geen complimentje richting jezelf waard zijn?

 

2 REACTIES

  1. Voelen, wordt waarheid, de waarheid zit in jou.
    Blijf voelen, dan blijf jij jezelf in waarheid. twijfel nooit over de waarheid want jij voelde jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in