Gewoonweg dingen opschrijven klinkt haast te simpel om echt nuttig te zijn, maar het is vaak een van de makkelijkste manieren om jezelf zoveel mogelijk voordeel te geven. Als je jezelf steeds moet herinneren aan wat je moet doen, en het vervolgens weer vergeet, dan geeft dat je geest onnodig veel stress.

Dingen opschrijven helpt je om alle losse ideeën die zoveel ruimte in je hoofd opnemen, uit je hoofd te krijgen en op papier. Dan kun je gewoon die bladzijde raadplegen en dingen afstrepen naarmate je ze gedaan hebt. En is er ook maar íets dat beter is dan dingen van een lijstje strepen? Niet volgens mijn lijstje; het voelt fantastisch!

Hoewel dingen opschrijven ontelbare voordelen heeft, lees je hier de top 8. Deze tips hebben mij ontzettend veel geholpen met mijn organisatie, motivering en productiviteit, en ze helpen me ook om doelen te stellen, mijn emoties te verwerken en om duidelijk te maken wat ik wil en hoe ik dat kan laten gebeuren.

1: Opgeschreven dingen vormen een verslag van alles waar je je mee bezig houdt

Wij mensen worden tegenwoordig met zoveel dingen belast om te doen. Vroeger konden we onze dagelijkse taken gewoon onthouden, dus waren pen en papier overbodig. Vaak voelen we ons overweldigt door het ervaren van de informatievloedgolf en vergeten we simpelweg wat er nog moet gebeuren. Als we het ons later weer herinneren, dan is het soms te laat en krijgen we nog meer stress, omdat we ons werk niet af hebben.

Door simpelweg elke ochtend een lijstje voor jezelf te maken met wat je die dag wilt doen – je kunt een apart lijstje maken voor persoonlijke dingen en voor werk – dan krijg je een duidelijke, visuele voorstelling van wat er gedaan moet worden. Als je dit een stap verder neemt, kun je de taken op je lijst prioriteren en proberen de belangrijkste eerst af te strepen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2: Dingen opschrijven zorgt voor meer ruimte in je hoofd

Zoals ik hierboven al zei, is het opschrijven van je gedachten op z’n minst goed om die gedachten en ideeën uit je hoofd en op papier te krijgen. Dat kan voor alle aspecten van je leven handig zijn; werk, privé, relaties, noem maar op. De kunst van een dagboek bijhouden is een fantastisch gebruik om je te helpen met je dagelijkse stress, zorgen, wensen en al die dingen die anders maar ruimte en aandacht vragen in je brein. Door het op te schrijven, haal je het bijna letterlijk uit je hoofd en zet je het op papier neer. Dat doet wonderen voor herkauwen en stress.

3:Je blijft gemotiveerd als je dingen opschrijft

Hoe gemotiveerd we soms ook moge zijn, zo voelen we ons hoogstwaarschijnlijk niet altijd. Als je elke dag je lijst voor je hebt, en misschien zelfs een lijst met je uiteindelijke doelen, dromen en wensen, dan houdt het reflecteren op deze lijst je sowieso gemotiveerd.

8 redenen om dingen op te schrijven

4: Dingen opschrijven stimuleert dagelijkse vooruitgang

Nogmaals, als je dagelijks dingen opschrijft, of misschien liever per week plant, dan stimuleer je je dagelijkse vooruitgang. Je begint met je dag, kijkt naar je lijst of opmerkingen en gaat aan de slag. Je hoeft niet na te denken over wat het belangrijkste is of je alles te herinneren wat nog gedaan moet worden. Je kijkt gewoon op je computer, papier, wat je ook gebruikt, en begint met je dag zonder stress.

5:Dingen opschrijven helpt je om je emoties efficiënter te herkennen en verwerken

Ik kan je niet genoeg zeggen hoe belangrijk deze is… een dagboek bijhouden heeft in mijn eigen leven tot een aantal enorme doorbraken geleid, met name wat betreft stagnatie. Het is zo’n simpele activiteit die zoveel voordelen biedt! Hoe het hier werkt? Je pakt letterlijk gewoon pen en papier en begint te schrijven, wat er ook maar in je opkomt, alles wat je altijd hebt willen doen.

Misschien gaan je gedachten over op: “Ik haat dit, dit is stom, waarom doe ik dit” maar blijf vooral doorgaan. Uiteindelijk zullen er wat gedachten en gevoelens in je opkomen die je kunnen helpen. Nogmaals, het is ontzettend bevrijdend om deze gedachtes uit je hoofd en op papier te krijgen. Zodra je deze gedachten opschrijft, lijken ze wel emoties op papier te worden, en verlichten ze je zorgen, stress, verwondering of van het bedenken wat je nu weer moet doen.

6:Als je dingen opschrijft, verduidelijk je je doelen, prioriteiten en intenties

Wat wil je eigenlijk? Ik weet zeker dat je daar al veel over nagedacht hebt, en het misschien wel hebt laten broeien in je hoofd. Nu val ik misschien wat in de herhaling, maar waarom schrijf je die doelen en intenties niet op? Waarschijnlijk snap je ondertussen wel wat het voordeel is en hoeveel het je kan helpen.

7:Er is niets fijner dan dingen van een lijstje strepen

Dit heb ik al genoemd, maar het is het herhalen waard. Dat gevoel van voldoening, voltooiing en trots dat je voelt wanneer je die streep zet door de afgeronde taken op je lijst, voor je werk of privéleven, dat is fantastisch. Yes! Het is gewoon niet hetzelfde als dingen verwijderen uit een lijstje op je telefoon, hoewel dingen bereiken altijd goed voelt. Als je aan het einde van je dag je hele lijstje hebt afgestreept, dan ervaar je een ongeëvenaard gevoel van vrijheid. En als dat niet gelukt is, dan heb je al een handig lijstje om je volgende dag mee te beginnen, klaar voor gebruik.

8:Door dingen op te schrijven creëer je een intentie

Net zoals bevestigingen of mantra’s die je hardop uitspreekt, kan opschrijven ook een krachtige intentie het universum in brengen. Daarom kan het handig zijn bij het stellen van doelen en het verduidelijken van wat je voor jezelf wilt. Iets opschrijven is als beginnen met precies dat wat je wilt en wat je probeert te bereiken. Dit klinkt voor sommigen misschien wat zweverig, maar het maken van intenties heeft echt een magisch effect. En schrijven kan daar de perfect aandrijver voor zijn.

Zoals de scheepsmagnaat Aristoteles Onassis ooit zei:

“Houdt altijd een notitieboek bij de hand. Schrijf alles op… Dat is miljoenen waard, maar ze leren het je niet op de bedrijfsschool!”

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Mooi artikel! Probeer ook eens de EENVOUDIG LEVEN AGENDA. Een prachtig boekje voor op de bank die je helpt de week te evalueren. Zodat je hulp krijgt je doelstellingen vast te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in