Wil jouw kind soms ook niet naar school?

Steeds vaker lees je dat kinderen soms even niet naar school willen. En dit is niet, omdat ze geen zin in school hebben.

Nee, dit is anders. Kinderen moeten ‘gewoon’ vaker even bijtanken, hun hoofd leeg moeten maken of even afstand moeten nemen van de indrukken en energieën in de klas.

Waar zou dit dan aan kunnen liggen?

Dit heeft enerzijds te maken met het feit, dat de leervoorkeuren niet altijd goed overeenkomen met de wijze waarop lesstof wordt aangeboden. Wat maakt dat het kinderen veel energie extra kost om bij te blijven. Hierover heb ik in het artikel ‘Nieuwe Tijdskinderen Het Nieuwe Niveau’ al meer geschreven.

Anderzijds slokt het ‘verplicht’ op school aanwezig moeten zijn veel energie van een kind op. De focus ligt een groot deel van de dag op leren en presteren. En daarnaast is er veel interactie met andere kinderen, leerkrachten en ouders. Dus ook met de energieën van anderen.

Het gedrag dat kinderen vervolgens kunnen gaan inzetten, kan lijken alsof ze dwars zijn of driftbuien hebben. Of zich zodanig terugtrekken en minder eetlust hebben, dat je zou denken dat ze lichamelijk ziek zijn.

Toch is het vaak hun innerlijk kind, dat ‘gewoon’ aangeeft ‘dit even niet te willen’.

Hoe kunnen we hier als ouders en verzorgers mee omgaan?

Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven, wanneer hun energie op is, hun hoofd vol zit of ze zich even moeten ontdoen van alle indrukken en energieën van anderen.

In mijn beleving is het goed om kinderen gewoon dan te vertrouwen en hun even de ruimte te geven. Als een kind voelt en ziet, dat je dat doet, dan groeit het zelfvertrouwen, dat het in staat is om naar zichzelf te luisteren. En dan kan je samen bespreken, wanneer het wel weer klaar is om naar school te gaan en wat het daarvoor nodig heeft.

Scholen en leerkrachten proberen steeds vaker hun best te doen om ouders en kinderen hierin tegemoet te komen en valt er vaak over te praten. En soms helaas ook niet.

Jij als ouder of verzorger blijft de spil tussen kind en school. En zal dit in goede banen moeten leiden. Maar blijf vooral het kind zien en zelf ook voelen wat het juiste besluit op elk moment is. In plaats van in je hoofd te gaan zitten en te denken:  ‘wat zou de school of die en die hiervan vinden?’.

Begrip voor deze nieuwe trend is vaak lastig, maar jij zelf kan als ouder en verzorger het verschil maken. En deze bewustwording verder helpen.

Ik wens je veel wijsheid hierbij.

Hartelijke groet,

Barbara Veer

 

8 REACTIES

 1. Vandaag weer mijn dochter thuis gelaten om deze redenen. School weet hiervan! Mijn dochter zit op een vso. Ik heb dit medegedeeld en het maakt mij niet uit wat zij hiervan vinden. Maar men vind dit nog steeds oke.
  Was dus eigenlijk wel blij om dit te lezen omdat ik dit dus al wat jaartjes doe.

 2. Ik heb een kleinzoon die hier erg last van heeft iedere keer voor drukke tijden op school wil hij niet ! maar mijn Dochter krijgt steeds te horen dat het niet mag en zij er last mee ktijgt !! maar ze weet niet wat ze moet doen ze begrijpt hem loopt bij het curium op school word er wat aan gedaan ! maar kan zei er nou last mee kunnen krijgen ?

  vriendelijke groet

 3. In Nederland komen steeds meer 'bewuste scholen', waarbij het kind centraal staat en gekeken wordt wat hij/zij nodig heeft, IBBO-scholen.
  Kijk of dit wat voor je kind kan betekenen !

 4. Dat is precies wat ze willen! Luister maar eens naar David Icke op YouTube! Er zal een kritieke massa moeten zijn om alles te vernieuwen, dat komt wel want iedereen met nieuwetijds kinderen wordt nu snel bewust door de hoge trilling op aarde. Gelukkig maar! Het is een overgangsperiode gebied en de kinderen weten dit! Gewoon doorgaan!

 5. Vanaf de eerste dag in de peuterschool, zei mijn oudste zoon dat hij niet graag naar school gaat. Nu is hij een jongvolwassene en nog steeds gaat hij met tegenzin naar school. Hij vindt het allemaal niet interessant en de leerkrachten geven de leerstof saai. Het hele schoolsysteem zou eens deftig onder handen genomen kunnen worden zodat het niet enkel op presteren en hoge punten scoren de nadruk legt. Andere capaciteiten en talenten worden door deze prestatiedruk in de kiem gesmoord en heel veel mooie creatieve zielen worden zo ontdaan van hun eigenheid.

  • Ik had als kind hetzelfde. Overweeg eens om bij de Vrije School te gaan praten (als het niet te laat is). Dat heeft voor mij gewerkt. Een paar jaar daar heeft mijn enthousiasme (terug)gebracht en ben daarna weer gewoon ingestroomd op een reguliere middelbare school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in