Samengevat:: Net zoals dag en nacht bestaan, bestaat ook vreugde en verdriet, woede en somberheid. Yin en Yang zit in ons hele bestaan.Om over na te denken: bedenk je dat de nacht net zoveel te beiden heeft als de dag, en dat het net zo noodzakelijk is. Tot welke nieuwe versie van eenheid kunnen we komen wanneer we alles wat we voelen omarmen en ons er bekwaam doorheen werken?

“Al onze gevoelens en houdingen, hoe negatief ze ook mogen zijn, kunnen compassie oproepen en ons naar een transformatie leiden. Dan kunnen we ons blij realiseren dat iedere negatieve ervaring een positieve potentie tot groei bevat, dat iedere zwakte een hulpmiddel is, dat iedere schaduweigenschap een kern van waarde heeft, dat iedere verstoring of vergissing ons spirituele bewustzijn kan verdiepen … er zit in onze verwarring een energie van licht bevroren, een helderheid die we vrij kunnen laten, zolang we maar niet opgeven haar te ontaarden.” – Dave Richo, Ph. D.

Positieve emoties voldoen aan de stijl van directe bevrediging van de moderne cultuur. Ze betalen meteen uit. We proberen plezier, vreugde en geluk aan te houden, in hun steeds veelbelovender vormen. Maar lastige emoties vragen om geduld en geven pas later bevrediging. Het resultaat van deze bevrediging is een dieper gevoel van voldoening, die je niet kunt krijgen door de directe ervaring met positieve emoties.

Als we kijken door de lens van de Chinese geneeskunde, dan vallen onze positieve emoties onder Yang (positief en vluchtig) en dragen ze Yang-kracht over. Onze negatieve, donkere of lastige emoties zijn Yin. Het duurt langer voordat deze hun nectar geven, en we moeten dus afremmen om ze te ervaren. We moeten misschien even als buitenstaanders leven om de vruchten te plukken van hun verborgen, subtielere krachten. Deze Yin-ervaringen bieden mettertijd een stillere innerlijke kracht.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een balans van Yin en Yang energie is cruciaal. Als we ons alleen tegoed doen aan Yang-emoties, dan krijgen we een burn-out en storten we in een uitgeputte of depressieve staat zodra we al die opwinding niet meer bij kunnen blijven. Dit zien we terug in de moderne epidemie van overspannenheid. Als we teveel bezig zijn met negatieve emoties en de blijere kant van het leven negeren, dan eindigen we ook in de put. Hierbij heb ik het niet over een verblijf in de rouw, omdat dat vaak tot enorme beloningen leidt.

Als onze Yin en Yang in balans en gezond zijn, dan geven ze elkaar steun. Als we de balans vinden tussen Yin en Yang-emoties, dan kunnen we de vruchten plukken van zowel positieve als negatieve stemmingen. Het is niet moeilijk om de voordelen te zien van blijdschap, geluk, positivisme, uitbundigheid en inspiratie – dat zijn allemaal Yang-ervaringen. Het wordt lastiger als we de goede redenen proberen in te zien om onze donkere en lastige stemmingen te omarmen.

Als we eerst intellectueel snappen waarom en hoe die lastige stemmingen zeer cruciaal zijn voor ons welzijn, dan geeft dat ons reden om ons open te stellen en er bewust bij te blijven. Zo kunnen we onze automatische reactie overwinnen en ons niet meteen afsluiten en afleiden zodra ze boven komen borrelen. Sterker nog, als we ons instellen op en geduldig zijn met wat lastig is, dan transformeert die duisternis ons stukje bij beetje in meer licht, een licht dat we niet bereiken via alleen de Yang-krachten. Alleen door te blijven bij wat donker is, kunnen we meer liefde en licht creëren uit wat doods en ellendig lijkt.

Daarom is dit artikel toegewijd aan het begrijpen van de unieke voordelen die komen kijken bij onze lastige gevoelens en waarom het een goed idee is om bij ze te blijven als ze langskomen.

Dieper kijken

Net als bij Belle en het Beest, zit er onder dat lelijke uiterlijk van onze lastige emoties een kwetsbare kern van inspiratie, verzieling en vernieuwing. Ze bieden ons wat echt belangrijk is door te onthullen waar we echt om geven en door daar kracht aan te geven. Als we lang genoeg met deze gevoelens blijven zitten – dat wil zeggen, ze verwelkomen en ze laten doen wat ze komen doen (in ieder geval voor een groot deel) – dan krijgen we toegang tot hun verborgen parels (let op: dit geldt vaak niet voor mentale ziekten, zoals angst en depressie).

Het lijkt paradoxaal, maar dit proces van dichtbij onze problemen blijven, vervult ons uiteindelijk, dompelt ons onder in voldoening. Ik ben ervan overtuigd dat, als we deze emoties niet benutten en ons er niet door laten transformeren, we verscheurde levens leiden. En daarmee verscheuren we ook de levens van anderen, en ook van onze planeet.

Door te blijven bij pijnlijke gevoelens en ze ons te laten veranderen, trekken ze weg. Des te meer we onszelf door hen laten veranderen, des te meer ze verdwijnen. Sterker nog, ze trekken weg in dezelfde mate dat we ze ons laten veranderen, alsof het hun doel is om onze aandacht te trekken, ons te laten overgeven en ons te laten veranderen. Door onze woede, verdriet, spijt en jaloezie bij te blijven en erdoorheen te werken, ontwikkelen we echte compassie, moed, creativiteit, inspiratie, betekenis, doel, empathie en grotere liefde – kwaliteiten die ik de mooiere sieraden van het menszijn noem.

“Wij transformeren lastige emoties niet, maar zij transformeren ons. Daarvoor moeten we ons overgeven en ons kwetsbaar maken; we hebben vertrouwen en moed nodig, nederigheid en kracht, om veranderd te worden op manieren die we niet beheersen, gevormd worden door de wilde wegen van de natuur die zich uitdrukt in onze emoties. Op die manier worden we meer dan wat we kunnen beheersen, of zelfs maar voor kunnen stellen. Dus, als je een gepassioneerd leven wilt leven, dicht bij de natuur, geef je hart dan de ruimte en haar stormen van wilde wijsheid zullen je revolutioneren.”

Voordat uitdagingen ons kunnen veranderen, moeten we kwetsbaar, kneedbaar, moedig en sterk genoeg zijn om ons vervormende gevoel van ons Zelf te doorstaan. Daarvoor hebben we een toereikende notie nodig van wie we zijn, ons functionele ego, één die om kan gaan met de aanpassingen of, in sommige gevallen, het complete ontmantelen van de notie van wie we zijn. Daarom is de steun van dierbaren, en een therapeut, haast onmisbaar. Ze maken de reis in ieder geval productiever en soepeler.

Onze donkere, oncomfortabele of gewoonweg angstaanjagende emoties zijn de keerzijde van de liefde. Ze zijn de onderbuik van liefde, de diepere regio’s van ons hart. We kunnen vaak aanvoelen wanneer iemand deze heilige kamer in zichzelf nog niet heeft betreden en nog niet hun levensvernieuwende schaduw heeft ontmoet, omdat ze doorgaans niet goed om kunnen gaan met de emotionele moeilijkheden van anderen.

De uitweg is recht erdoorheen

Dit artikel is niet de plek voor genuanceerde suggesties over hoe je exact met je lastige emoties om kunt gaan, maar ik wil het wel kort hebben over het populaire gezegde ‘blijf niet hangen in negatieve emoties’. Ironisch genoeg is dit waarschijnlijk het perspectief van een buitenstaander, geïntroduceerd en in stand gehouden door mensen die nog niet betekenisvol kennis hebben gemaakt met hun schaduw. Want als we dat doen, dan leren we dat we weinig te zeggen hebben over hoe lang we belegerd worden door de afknappers van het leven.

Sterker nog, we moeten standhouden tijdens deze periodes, zelfs al lijkt het een ‘blijven hangen’ of een obsessie, omdat we niets te zeggen hebben over deze stemmingen, en dat is ook helemaal niet nodig. En we hoeven ons ook niet aan te passen aan de hondenshow van het moderne leven, vol met ziekte, stoornissen en obsessies met productiviteit en positivisme. Maar op andere momenten zijn we wel in staat om even uit een dip te komen. In die gevallen kunnen we in ieder geval íets doen om onze lastige stemmingen te verzachten, los van hoe ze ons uiteindelijk te goede kunnen komen.

We ervaren emoties op twee rudimentaire manieren: de eerste is in reactie op verontrustende omgevingsfactoren, gebeurtenissen of situaties. In die gevallen is het meestal veilig om emotionele signalen meteen te aanvaarden. De andere manier om lastige emoties te ervaren is door een ongelijkheid in fysiologie, zoals door een (mentale) ziekte of een andere stressfactor. In die gevallen is het beter om niet te luisteren naar de stem of boodschap van de emotie en zijn vertekende redeneringen, of om op zijn minst hun geschetste gevolgen en betekenis volledig te geloven. Als je bijvoorbeeld een ruzie hebt met je partner en geïrriteerd bent omdat je moet eten, slapen, alleen wilt zijn of gewoon even wilt ontspannen, dan is het vaak wijzer om gewoon even voor jezelf te zorgen en het er niet met iemand anders over te hebben. Soms moeten we ook de teugels van onze geest grijpen en onze negatieve gedachtes bijsturen, wat geheel geoorloofd is tijdens lastige tijden – bijvoorbeeld wanneer we onze negatieve gedachtes blijven herhalen.

Al deze zelfhulpacties helpen je om ‘kennis te maken’ met je slecht voelen, door de oppervlakkige en tijdelijke stress te verhelpen die bijdraagt aan indirecte emotionele losbarstingen. Nadat we op deze manier voor onszelf hebben gezorgd, lijken onze moeilijkheden vaak kleiner en minder pijnlijk. Alle emotionele lading of realisatie die overblijft na de kennismaking met deze bovenste laag van stress, kunnen we omarmen en met meer zelfvertrouwen ter harte nemen. Als we niet voor onszelf zorgen om die alledaagse stress te laten gaan, dan lijden we onnodig.

“Beweging, dieet, hoeveel steun we ervaren; ze dragen allemaal bij aan onze fysiologische staat en daarmee aan de duur en intensiteit van lastige emotionele stemmingen.”

Het idee is om dicht bij onze diepste emotionele reacties op gebeurtenissen te zijn en te blijven en om de extra energie te beheersen en ontladen, die voortkomen uit mentale obsessie en fysiologische onbalans. Ik kan bijvoorbeeld verdrietig zijn als ik mijn vriendin kwijtraak. Ik kan me extra verdrietig voelen als ik de hele dag op de bank lig en mezelf niet dwing om op te staan en te gaan wandelen, iets te eten of met een vriend te praten. Dat laatste beslissen we zelf, maar het eerste niet. Sterker nog, eigenlijk willen we onze rouw niet kunnen beheersen (want alleen dan kan het op ons inwerken en ons veranderen), tenzij het onnodig voorkomt uit je fysiologie en/of verergerd wordt door te weinig activiteit en te veel stagnatie.

Om in aanraking te komen met onze fundamentele emoties, kunnen we ze activeren en uitdrukken (Yang), of we kunnen zelf afremmen en ze zachtjes omarmen (Yin). Dat is waar onze juwelen verstopt liggen – als we graven, of nog beter, als we onszelf laten ontaarden! Maar een pauze nemen van het graven en het voelen van lastige gevoelens is ook belangrijk. Dat is gezonde ontkenning, wanneer we ons richten op andere dingen om onszelf wat rust te gunnen, zodat we later terugkomen bij het innerlijke werk met nieuwe energie en een heldere visie.

De hele dag verdrietig rondhangen kun je misschien verhelpen door te wandelen, je te uiten en te worden gehoord door een vriend, of door even uit je eigen hoofd te stappen. Je urenlang boos voelen kun je beperken door even te gaan rennen, op wat kussens te slaan of iets te vinden wat je echt laat lachen. Maar langere periodes van rouw, bijvoorbeeld, kunnen ons maanden of jarenlang bijblijven. Daar hebben we vaak niets over te zeggen. Wel kunnen we ons eraan overgeven en ons laten veranderen tot iets wat we ons niet kunnen voorstellen, door deze wilde wijsheid in onze diepere harten.

Een minder verstandig alternatief voor het omarmen van onze lastige emotionele stemmingen is om over te geven aan drugs, verslavingen en buitensporige vermijding – dingen die meestal alleen maar meer leed veroorzaken. En dan missen we ook de voedende kwaliteiten, verstopt in uitdagende emoties – onze mooiere sieraden van het menszijn – die we ontginnen door ze te omarmen. Als we er vakkundig en met steun mee omgaan, dan kunnen lastige periodes fantastische kansen zijn voor groei, het vinden van betekenis en een doel in je leven, en om af te rekenen met onze demonen. Hoe we die moeilijkheden benaderen en aanpakken is net zo belangrijk als hoe we met de makkelijke tijden omgaan, misschien zelfs belangrijker.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Volledig ermee eens Elles. ook ik hou het soms voor bekeken. Alles in de media draait om sensatie, macht en manipulatie. Vandaar dat ik enkel de alternatieve media volg. Dit klopt gewoon met mn intuitief aanvoelen.
    De oorzaken van luchtbezoedeling, onze zorg voor de natuur, de bijen, bij velen is dit geen prioriteit. Laat ons hopen dat er eens echt van hogerhand iets concreets gebeurd!!!
    Maar.. hoop doet leven..
    Carine

  2. Echt goed artikel. Het accepteren en omarmen van negatieve, moeilijke en pijnlijke gevoelens is iets waarvan elk mens de waarde n het nut zou moeten inzien/begrijpen. Dit artikel draagt bij aan dit broodnodige Inzicht. Dank! Wie is eigenlijk de auteur van dit artikel? Dave Richo?

  3. Jeminee het is echt waar de kern is heel goed, maar het stuk is zo lang en er staan zoveel dubbelingen in dat veel mensen denk ik afhaken. Zonde.

  4. Aardig artikel, maar helaas als ik wil ontsnappen aan deze wrede, hypocriete, leugenachtige maatschappij vol lust en bedrog, moord en wellust wordt ons zelfs geen mooie wandeling in het prachtige buitengebied gegund. Hele stukken bos worden gekapt middels draglines zodat de natuur geen kans krijgt om terug te keren, de grond is zo dood als een pier, de lucht zit vol chemtrails, kinderen worden aan satanische praktijken blootgesteld en het grootste gedeelte van de mensheid interesseert het geen moer of is te bang om de mond open te trekken. Brieven schrijven naar instanties heeft geen zin, al weerhoud mij dat niet dat toch te doen. Het is juist hoe meer je je er tegen verzet, hoe meer het zich tegen je keert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in