De drukte van de feestdagen ligt weer achter je. Je mag naar binnen keren. Tijd nemen voor reflectie. Verstillen. Mogelijk ben je het nieuwe jaar ingegaan met allerlei goede voornemens. Wil je oude patronen loslaten. Meer tijd nemen voor jezelf. Tot dan toe verborgen kanten van jezelf ontdekken. Een nieuwe start maken. Maar hoe houd je nu jouw goede voornemens vast? Zodat je ze daadwerkelijk waar gaat maken?

De stilte in de winter helpt je om naar binnen te keren. Volg dit natuurlijke ritme. Je mag je voelsprieten naar binnen richten – op jezelf. Ervaren hoe het nu met je gaat en jouw verlangen ontdekken.

Waaraan wil je het komende jaar meer tijd en aandacht besteden? Waarin mag jij jezelf meer laten zien? Welke onvervulde behoeften vragen om groei en ontwikkeling?

Stel jezelf deze vragen en luister naar de antwoorden die zich aandienen. Probeer vooral intuïtief voelend aanwezig te zijn. Denk niet te snel in beperkingen maar stel je voor dat echt alles kan – zonder rem. Visualiseer hoe je leven eruit zou zien als je verlangen vervuld is.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Weet dat achter al je goede voornemens een verlangen schuilt; behoefte aan meer tijd voor jezelf, meer uitdaging of meer vervulling in je werk of je relaties. Wat je verlangen ook inhoudt, zorg ervoor dat je het vasthoudt. Maak dat commitment met jezelf. Anders is de kans heel groot, dat je goede voornemens wegsmelten als sneeuw voor de zon. 

5 tips hoe je jouw verlangen tastbaar maakt

  • Teken het. Je kunt een voorwerp tekenen dat symbool staat voor je verlangen. Of teken jezelf op het moment dat je verlangen is vervuld. Of teken vrij en associatief terwijl jij intuïtief contact houdt met je verlangen.
  • Maak een vision board. Dat is een collage van afbeeldingen die je verlangen zichtbaar maken. Gebruik daarvoor knipsels uit tijdschriften of uitgeprinte online afbeeldingen.
  • Schrijf over de vervulling van je verlangen (hoe je dan voelt en denkt, wat je doet, hoe je contacten eruit zien).
  • Kies een voorwerp als symbool voor je verlangen en plaats het ergens waar je het vaak ziet.
  • Stop een bloemzaadje in de grond. Beschouw het zaadje als symbool van je verlangen en zijn groeipotentie. Eerst ontkiemt het, veilig geborgen in vruchtbare grond. Dan wordt het zichtbaar – klein en teer – voordat het in zijn schoonheid verder groeit en uiteindelijk tot bloei komt.

Neem de tijd om je verlangen te ontdekken. Verbind je ermee door er regelmatig bij stil te staan. Je verlangen tastbaar maken, zorgt voor een bewuste verbinding met je verlangen. Zo leg je een stevige basis in jezelf van waaruit jij straks vol overtuiging en vanuit innerlijke kracht voor de vervulling van je verlangen op kunt komen. Waak ervoor dat je nu – in deze fase van stilte en bezinning – geen overhaaste acties onderneemt. Energiemanagement in het ritme van de seizoenen - Winter

Dwing niets af

Ook al merk je stilletjes aan dat de dagen weer wat langer en lichter worden, het is nog geen tijd om groots naar buiten te treden. Ook in de natuur wachten de zaadjes nog verborgen in de grond op de juiste tijd om naar buiten te komen. Ondertussen vormen zich ondergrondse wortels. Daar hoort een kalme energie bij, vertrouwen en berusting. Voor ons is het een uitdaging om ons over te geven aan dat natuurlijke ritme en niets af te dwingen met wilskracht.

Voel je ongeduld? Wil je sneller gaan dan dat de situatie toelaat? Neem je innerlijke onrust waar, maar geef er niet aan toe. Laat je niet leiden door je ongeduld. Oefen je in overgave. Diep van binnen weet je dat je een groeiproces niet moet forceren door overhaast actie te ondernemen. Daar krijg je achteraf vaak spijt van.

Geestelijke groei gebeurt in stilte

Besteed aandacht aan je innerlijke groei. Verstevig je basis. Dat kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig het zaadje te visualiseren dat staat voor jouw ontwikkelbehoefte. Houd er actief contact mee. Mediteer erop, teken het of geef het op een andere manier creatief vorm. Besef vooral dat jouw aandacht de energie is die jou verder laat groeien.

Stil staan en naar binnen keren is onmisbaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Profiteer nu van de winterse energie van stilte en bezinning. De groei en ontwikkeling in de vormenwereld volgt later in de lente.

De meditatieoefening hieronder helpt je om de verbinding met je innerlijke verlangen vast te houden. 

Meditatieoefening

Ga comfortabel zitten met een rechte rug. Sluit je ogen en neem je ademhaling waar. Adem rustig in en uit en voel hoe je lichaam bij het inademen uitzet en bij het uitademen weer samentrekt. Volg je ademritme van dit moment. Mocht je afgeleid worden door gedachten of geluiden, neem dat waar, zonder oordeel. Keer vervolgens met je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Stel jezelf nu de vraag wat je in het komende jaar tot groei en ontwikkeling wilt brengen. Neem de tijd om naar binnen te keren en te luisteren, wees ontvankelijk voor dat wat zich aandient. Krijg je meteen een helder beeld of ervaar je eerder een subtiel gevoel, nogal ongrijpbaar? Blijf rustig doorademen terwijl je contact maakt met jouw innerlijke verlangen. Voel wat er in jou wil groeien.

Stel je voor dat je verlangen is geworteld in het centrum van je bekkengebied. Het ligt verborgen in een klein zaadje met veel groeikracht. Met elke inademing voed jij het zaadje van je verlangen met nieuwe energie. Terwijl je diep naar je bekken toe ademt, stel jij je voor hoe het zaadje met elke inademing groeit.

Jij draagt de kiem voor verdere ontwikkeling in je. Neem je voor dat jij die kiem gaat voeden met aandacht en toewijding, zodat zij zich verder kan ontwikkelen in al haar kracht en potentie.

Visualiseer zo enkele minuten je verlangen. Stuur met elke inademing energie naar je verlangen toe. Houd van binnenuit voelend contact met je verlangen.

Keer dan met je aandacht terug naar je lichaam. Neem je voor de komende tijd regelmatig stil te staan bij je verlangen en het contact ermee vast te houden. Voel nog even na en open dan je ogen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in